Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της τριανταφυλλιάς με μοσχεύματα
Όλοι έχουμε θαυμάσει υπέροχες τριανταφυλλιές σε κήπους, με έντονο άρωμα και εντυπωσιακά τριαντάφυλλα. Είναι τόσες πολλές οι ποικιλίες τριανταφυλλιάς που πάντα υπάρχει μία καινούργια να ανακαλύψουμε! Και το καλύτερο; Υπάρχει ένας πολύ εύκολος τρόπος για να δημιουργήσουμε νέα φυτά τριανταφυλλιάς από τις αγαπημένες μας ποικιλίες για να τα φυτέψουμε στον κήπο μας, καθώς και για δώσουμε σε φίλους. Πώς μπορούμε λοιπόν να το πετύχουμε συτό και να φτιάξουμε καινούρια φυτά για να τα φυτέψουμε στον κήπο και σε γλάστρες στο μπαλκόνι; Ο πολλαπλασιασμός της τριανταφυλλιάς γίνεται με τρεις κύριους τρόπους: με σπόρο, με μοσχεύματα και με εμβολιασμό. Ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος πολλαπλασιασμού της τριανταφυλλιάς είναι ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα.
Τι μοσχεύματα επιλέγουμε για τον πολλαπλασιασμό της τριανταφυλλιάς; Η πιο κατάλληλη εποχή για τον πολλαπλασιασμό της τριανταφυλλιάς είναι μέσα στην άνοιξη. Κόβουμε μοσχεύματα (βλαστούς) μήκους 20-25 εκατοστών και πάχους περίπου 1 εκατοστού, με 4-5 οφθαλμούς από καλοσχηματισμένα κλαδιά τριανταφυλλιάς που αρχίζουν να ξυλοποιούνται. Διατηρούμε δύο-τρία φύλλα στην κορυφή του μοσχεύματος της τριανταφυλλιάς και απομακρύνουμε τα χαμηλότερα φύλλα. Ξύνουμε ελαφρά στο πλάι της βάσης του μοσχεύματος σε ύψος 1 εκατοστού, βουτάμε τη βάση του μοσχεύματος στο νερό και στη συνέχεια σε σκόνη ορμόνης ριζοβολίας. Η ορμόνη ριζοβολίας αυξάνει τον αριθμό ανάπτυξης ριζιδίων του μοσχεύματος της τριανταφυλλιάς και συντελεί στην αύξηση του ποσοστού επιτυχίας του πολλαπλασιασμού.
Πώς φυτεύουμε τα μοσχεύματα τριανταφυλλιάς στη γλάστρα; Φυτεύουμε το μόσχευμα της τριανταφυλλιάς σε μικρή γλάστρα και σε βάθος 10-15 εκατοστών, με τρόπο ώστε το μισό μόσχευμα με τα φύλλα να είναι πάνω από το χώμα. Αφού το φυτέψουμε, είναι σημαντικό να διατηρούμε το μόσχευμα της τριανταφυλλιάς σε δροσερό μέρος, μακριά από τις απευθείας ακτίνες του ήλιου. Για τη φύτευση του μοσχεύματος της τριανταφυλλιάς, μπορούμε να αναμίξουμε ίσα μέρη κομπόστ, τύρφης και περλίτη. Διατηρούμε υγρό το χώμα και ψεκάζουμε τα φύλλα της τριανταφυλλιάς για να εξασφαλίσουμε υγρασία στο χώμα, αλλά και στο γύρω περιβάλλον του μοσχεύματος της. Για περισσότερη υγρασία, καλύπτουμε το μόσχευμα της τριανταφυλλιάς με μια διαφανή σακούλα, βάζοντας τέσσερα ξύλινα στηρίγματα στις άκρες της γλάστρας και αφήνοντας μια τρύπα στην κορυφή για καλύτερο αερισμό.
Πότε είναι έτοιμα τα μοσχεύματα τριανταφυλλιάς για μεταφύτευση; Τα μοσχεύματα της τριανταφυλλιάς ριζώνουν ταχύτερα την περίοδο της άνοιξης, όταν υπάρχει μικρή άνοδος της θερμοκρασίας και αυξημένη σχετική υγρασία. Aν τα μοσχεύματα της τριανταφυλλιάς έχουν αναπτύξει νέα φύλλα, μετά από περίπου 1-2 μήνες έχει αναπτυχθεί και το ριζικό τους σύστημα, οπότε ο πολλαπλασιασμός της τριανταφυλλιάς μας έχει στεφθεί με επιτυχία. Πλέον, αφού αφαιρέσουμε και τη σακούλα που είχαμε φυτέψει το μόσχευμα, μπορούμε να μεταφυτέψουμε τα νέα φυτά τριανταφυλλιάς στον κήπο μας ή σε μια μεγαλύτερη γλάστρα. Κι ένα μυστικό για τον πολλαπλασιασμό της τριανταφυλλιάς με μοσχεύματα Ένας ιδιαίτερα έξυπνος τρόπος για να αυξήσουμε την πιθανότητα επιτυχίας του πολλαπλασιασμού της τριανταφυλλιάς με μοσχεύματα, είναι να καρφώσουμε το μόσχευμα της τριανταφυλλιάς σε μια πατάτα για να διατηρείται η υγρασία και στη συνέχεια να την φυτέψουμε μέσα στην γλάστρα.
Περισσότερα άρθρα για τις τριανταφυλλιές