Σάββατο , 19 Απριλίου 2025
Breaking News

μέλι βοτάνων, ένα πανίσχυρο ίαμα!

Σε πάρα πολλά παραδοσιακά θεραπευτικά συστήματα, εδώ και αιώνες, το μέλι συστήνεται ως φυσικό ίαμα/φάρμακο πολλών ασθενειών, με εκπληκτικές θεραπευτικές ιδιότητες! Στην...
Περισσότερα
μέλι βοτάνων, ένα πανίσχυρο ίαμα!

ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

-. ένα φιλί για τη μηλόπιτα με άρωμα μαστίχας που λιώνει στο στόμα! -. ένα φιλί για τη σοκολάτα, με...
Περισσότερα
ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Ιστορικά, οι παραδοσιακές θεραπείες με βάση τα βότανα έχουν εκτιμηθεί ιδιαίτερα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες σε διάφορες κοινωνίες, λειτουργώντας...
Περισσότερα
Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Η εξέλιξη στην , τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα έχει ενισχύσει σημαντικά την τάση για συστήματα πυκνής και υπέρπυκνης...
Περισσότερα
Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ένα κοινό βότανο των ξηρών περιοχών της Νοτιοδυτικής Ευρώπης, της Μεσογείου, στη Βόρεια Αφρική (Σαχάρα) και της Δυτικής Ασίας (Αραβική...
Περισσότερα
Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Τι συμβαίνει όταν οι αμυγδαλιές δεν κάνουν καρπούς;Αρκετοί φίλοι καλλιεργητές παρατηρούν το φαινόμενο μία αμυγδαλιά να έχει μειωμένη καρποφορία ή...
Περισσότερα
Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Πάντα υπάρχουν τρόποι για να υποστηρίξουμε το μικροβίωμα του εντέρου μας ώστε να παραμένει υγιές Ας δούμε κάποιους: -. προσθέτουμε περισσότερες...
Περισσότερα
Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;* “Ως διατροφική ψυχίατρος, φροντίζω πάντα να διατηρώ μια...
Περισσότερα
Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για τη φύτευση της λεμονιάς στον κήπο και σε γλάστρα;Αρχικά, πρέπει να γνωρίζουμε πως η ευδοκιμεί...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Η βιολογική καλλιέργεια είναι μία καλλιεργητική μέθοδος που ελαχιστοποιεί τη χρήση χημικών και συνθετικών πρόσθετων στον κήπo.Γενικότερα, η λέξη “βιολογικό”...
Περισσότερα
Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της κρασούλας με μοσχεύματα

H κρασούλα με τα στρογγυλά δερματώδη γυαλιστερά φύλλα είναι ίσως το πιο δημοφιλές παχύφυτο που συναντάμε σε αυλές και μπαλκόνια. Υπάρχουν πολλά είδη και ποικιλίες κρασούλας με τα οποία μπορούμε να διακοσμήσουμε το σπίτι και να μοιραστούμε με τους φίλους μας. Για να αποκτήσουμε καινούρια φυτά κρασούλας γρήγορα και αποτελεσματικά, ακολουθούμε τη μέθοδο πολλαπλασιασμού φυτών με μοσχεύματα. Τι μοσχεύματα πάιρνουμε για τον πολλαπλασιασμό της κρασούλας; Για τον επιτυχή πολλαπλασιασμό της κρασούλας, χρησιμοποιούμε μοσχεύματα που μπορεί να είναι τμήματα βλαστού μήκους 10-15 εκατοστών ή και μόνο φύλλα κρασούλας. Αν πάρουμε τμήματα βλαστού, προτιμούμε να είναι από την κορυφαία βλάστηση από υγιή καλοσχηματισμένα φυτά για να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας του πολλαπλασιασμού. Αφαιρούμε τα φύλλα του κάτω τμήματος του βλαστού της κρασούλας και διατηρούμε 2-3 ζέυγη φύλλων στο πάνω μέρος για να βοηθήσουν μέσω της φωτοσύνθεσης στη ριζοβολία. Αν αντί για τμήματα βλαστού κρασούλας, πάρουμε σκέτα φύλλα, επιλέγουμε φύλλα απο τη βάση ή το μέσο της κρασούλας, μεσαίου μεγέθους και σχετικά τρυφερά. Κατάλληλη εποχή για τον πολλαπλασιασμό της κρασούλας είναι μέσα στην άνοιξη ή το φθινόπωρο. 


Ποια διαδικασία ακολουθούμε στον πολλαπλασιασμό της κρασούλας; Φυτεύουμε τα μοσχεύματα του βλαστού σε μια σχετικά μικρή γλάστρα φυτωρίου βυθίζοντας περίπου το μισό τμήμα του βλαστού στο χώμα. Αν χρησιμοποιήσουμε φύλλο κρασούλας, το βυθίζουμε στο χώμα της γλάστρας κατά το 1/3 του μήκους του φύλλου. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ορμόνη ριζοβολίας στο κομμένο τμήμα του βλαστού ή του φύλλου για να αυξήουμε τις πιθανότητες επιτυχίας, στην περίπτωση της κρασούλας ωστόσο δεν είναι απαραίτητο. Για υπόστρωμα που θα βάλουμε στο γλαστράκι χρησιμοποιούμε ειδικό φυτόχωμα για παχύφυτα ή ανακατεύουμε τύρφη και άμμο σε αναλογία 1:1 για να επιτύχουμε καλό αερισμό και αποστράγγιση. Όταν ολοκληρωθεί ο σχηματισμός των ριζών της κρασούλας, σε διάστημα 5-6 εβδομάδες, μπορούμε να μεταφυτεύσουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στην οριστική θέση στον κήπο. 

4 μυστικά για την φροντίδα της κρασούλας
4 μυστικά για την φροντίδα της κρασούλας


 Κι ένα μυστικό για τον πολλαπλασιασμό της κρασούλας Η γλάστρα που θα τοποθετηθεί το μόσχευμα θα πρέπει να έιναι σε φωτεινό μέρος που να έχει μια σχετική δροσιά με θερμοκρασία 17-20°C. Επίσης, θα πρέπει να κάνουμε τακτικά ποτίσματα στο γλαστράκι με το μόσχευμα της κρασούλας διατηρώντας υγρό το χώμα, αποφεύγοντας όμως την υπερβολική υγρασία γιατί μπορεί να προκαλέσει σάπισμα στις ρίζες. 

 

About admin

Check Also

Πυράκανθος, ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος με μικρούς καρπούς

Πυράκανθος, ένας από τους πιο ανθεκτικούς καλλωπιστικούς θάμνους που ξεχωρίζει την εποχή του χειμώνα με …

Λοροπέταλο, ένας χαμηλός θάμνος με κόκκινα φύλλα

Λοροπέταλο, ένας αειθαλής θάμνος με χαρακτηριστικά λουλούδια που μοιάζουν με λεπτές κορδέλες. Με καταγωγή από …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.