Κυριακή , 26 Οκτωβρίου 2025
Breaking News

Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς και είναι εντυπωσιακά αποτελεσματικός σε αυτό

Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς –  είναι το κεντρικό όργανο του νευρικού μας συστήματος,...
Περισσότερα
Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς και είναι εντυπωσιακά αποτελεσματικός σε αυτό

Η συνεχής εισπνοή αιθέριου ελαίου τριαντάφυλλου ενισχύσει τη φαιά ουσία του εγκεφάλου

“Τραγούδησε πρώτα για την γέννηση της αγάπης στην καρδιά ενός αγοριού και ενός κοριτσιού και στο πιό ψηλό κλαδάκι της...
Περισσότερα
Η συνεχής εισπνοή αιθέριου ελαίου τριαντάφυλλου ενισχύσει τη φαιά ουσία του εγκεφάλου

Ο μαϊντανός και τα νεφρά μας!

…όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο μου η διατροφική  αξία του μαϊντανού  είναι μάλλον υποτιμημένη και πολλοί από εμάς νομίζουν ότι...
Περισσότερα
Ο μαϊντανός και τα νεφρά μας!

Πευκοβελόνες, κουκουνάρια και η πολύτιμη ρητίνη, στην παραδοσιακή ιατρική…

Τον χειμώνα απολαμβάνουμε στην οικογένεια τις πευκοβελόνες ως ένα αρωματικό και ζεστό χειμωνιάτικο ρόφημα. Το απολαμβάνουμε και ταιριάζει υπέροχα, με...
Περισσότερα
Πευκοβελόνες, κουκουνάρια και η πολύτιμη ρητίνη, στην παραδοσιακή ιατρική…

Η υγεία, όπως και η αρρώστια ξεκινούν από μέσα μας!

“Maʻi na loko” είναι μια χαβανέζικη φράση που σημαίνει  “αρρώστια εσωτερική ή αρρώστια από μέσα” και χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη...
Περισσότερα
Η υγεία, όπως και η αρρώστια ξεκινούν από μέσα μας!

σαν ποίημα, σαν μύθος- όταν με ρώτησαν πως θα περιέγραφα με δυό λόγια την ρίγανη, ενθυμούμενη τα μαθητικά μου χρόνια, είπα…

Ρίγανη… μμμμμ.. μυρίζει καλοκαίρι, πέτρα και θύμηση, μια υπέροχη, εύγευστη προσφορά των βουνών μας! των ελληνικών βουνών μας! Greek Oregano...
Περισσότερα
σαν ποίημα, σαν μύθος- όταν με ρώτησαν πως θα περιέγραφα με δυό λόγια την ρίγανη, ενθυμούμενη τα μαθητικά μου χρόνια, είπα…

Ιπποκράτης – θα πω δυό λόγια για τον Μεγάλο Έλληνα Πατέρα της Ιατρικής και μεγάλο Ανθρωπιστή!

Ο Πατέρας της Ιατρικής! Ο πιο διαδεδομένος του χαρακτηρισμός. Ο Ιπποκράτης απελευθέρωσε την ιατρική από τον μύθο και τη μαγεία,...
Περισσότερα
Ιπποκράτης – θα πω δυό λόγια για τον Μεγάλο Έλληνα Πατέρα της Ιατρικής και μεγάλο Ανθρωπιστή!

Μαθαίνω – fascia/περιτονία, άλλο ένα μέρος του σώματός μας, άγνωστο σε πάρα πολλούς!

Τις περισσότερες φορές αποδίδουμε έναν πόνο στον αυχένα ή στην πλάτη στους κουρασμένους μας μύες ή στις δύσκαμπτες αρθρώσεις μας....
Περισσότερα
Μαθαίνω – fascia/περιτονία, άλλο ένα μέρος του σώματός μας, άγνωστο σε πάρα πολλούς!

Διαιτητικές πολυφαινόλες – οι ισχυρές θεραπευτικές τους ιδιότητες στη θεραπεία του καρκίνου

     #. Πρωτοποριακή έρευνα αποκάλυψε κάτι εκπληκτικό που κρύβεται στο πιάτο με τα λαχανικά μας και σε όλα τα...
Περισσότερα
Διαιτητικές πολυφαινόλες – οι ισχυρές θεραπευτικές τους ιδιότητες στη θεραπεία του καρκίνου

Ένα απλό ποδόλουτρο με μηλόξυδο είναι το μυστικό που περιμένουν τα πόδια μας κάθε βράδυ!

Ένα απλό ποδόλουτρο μπορεί να είναι το μυστικό που περιμένουν τα πόδια μας κάθε βράδυ! Η έρευνα και η λαϊκή...
Περισσότερα
Ένα απλό ποδόλουτρο με μηλόξυδο είναι το μυστικό που περιμένουν τα πόδια μας κάθε βράδυ!

Πώς αποξηραίνουμε αρωματικά φυτά και βότανα

Η καλύτερη μέθοδος για να διατηρήσουμε το άρωμα και το χρώμα από τα φύλλα και τα άνθη των φρέσκων αρωματικών φυτών είναι η αποξήρανση στον αέρα. Σίγουρα, τα αποξηραμενα βοτανα δεν μπορούν να φτάσουν τα φρέσκα τόσο σε άρωμα όσο και σε χρώμα, όμως με την κατάλληλη επεξεργασία μπορούμε να έχουμε εκπληκτικά αποτελέσματα. Ανάλογα το αρωματικο φυτό, το πάχος των φύλλων του, σε ποιο στάδιο άνθισης είναι τα λουλούδια του, επιλέγουμε τη διάρκεια και την ένταση της αποξήρανσης ώστε να μην αποξηρανθούν υπερβολικά και χάσουν μέρος του αρώματος τους αλλά παράλληλα να μην παραμείνει ανεπιθύμητη υγρασία που μπορεί σταδιακά να τα αλλοιώσει κατά την αποθήκευση τους. Πότε συγκομίζουμε για να αποξηράνουμε τα αρωματικά βότανα; Για κάθε είδος αρωματικού φυτού, υπάρχει ένα ξεχωριστό στάδιο που έχει το δυνατότερο άρωμα κατά τη διάρκεια του βιολογικού του κύκλου. Σε αυτή τη φάση, που τα αρωματικά και βότανα έχουν τη μέγιστη συγκέντρωση σε αιθέρια έλαια και ρητίνες, είναι η κατάλληλη εποχή για να τα συλλέξουμε και να τα αποξηράνουμε. Για παράδειγμα, η μέντα, ο δύοσμος και ο βασιλικός καλό είναι να μαζεύονται πριν ανθίσουν ενώ η ρίγανη, η ματζουράνα, το θυμάρι και το λεμονοθύμαρο όταν τα λουλόυδια τους είναι σχεδόν ανοικτά στις αρχές της άνθισης. Για την αποξήρανση των φύλλων του δεντρολίβανου μπορούμε να επιλέξουμε οποιαδήποτε εποχή ενώ για τα άνθη του φασκόμηλου τα κόβουμε όταν τα λουλόυδια στην κορυφή είναι σχεδόν ανοικτά και μετά από ένα μήνα συλλέγουμε τα φύλλα του. Σχετικά με τα μυρωδικά της κουζίνας, μαιντανό, άνηθο και κόλιαντρο, τα μαζεύουμε πριν την άνθιση αν θέλουμε να τα αποξηράνουμε. 


Ποια είναι το κατάλληλο μέρος για την αποξήρανση των αρωματικών φυτών; Aν και φαίνεται πολύ ωραίο να αποξηραίνουμε τα αρωματικά φυτά μας σε μάτσα και να τα κρεμάμε ανάποδα μέσα στην κουζίνα μας, όμως δεν το προτείνουμε λόγω των ακατάλληλων συνθηκών απο υψηλών θερμοκρασιών, της ηλιοφάνειας καθώς και των διάφορων οσμών της κουζίνας που θα μπερδευτούν με τα αρώματα των βοτάνων. Κατάλληλο μέρος, είναι ένα δωμάτιο ή μια αποθήκη, με χαμηλό φωτισμό (χωρίς δηλαδή να το κτυπούν απευθείας οι ακτίνες του ήλιου), με καλό αερισμό και χωρίς πολλές σκόνες. Αν το δωμάτιο δεν έχει πολύ καλό αερισμό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν ανεμιστήρα για να ανακυκλώνει τον αέρα. Αν to διαθεσιμο μέρος για την αποξήρανση των αρωματικών φυτών είναι σχετικα φωτεινό ή έχει αρκετές σκόνες, μπορούμε να κρεμάσουμε σε μάτσα τα αρωματικά φυτά και να τα κάλυψουμε με χάρτινες σακούλες, αρκετά μεγάλες και με τρύπες, για να τα προστατεύσουμε απο τον ήλιο και το σκόνισμα και να τους εξασφαλίζουμε παράλληλα καλό αερισμό. Ποια είναι η διαδικασία αποξήρανσης των αρωματικών φυτών; H πιο καταλληλη ώρα συγκομιδής των αρωματικών φυτών για αποξήρανση είναι κατά την διάρκεια του πρωινού αφού έχει φύγει η πρωινή υγρασία από τα φυτά. Αφού τα ξεπλύνουμε στη συνέχεια και τα αφήσουμε να στεγνώσουν σε σκιερό μέρος, τα δένουμε με σπάγγο και τα κρεμάμε ανάποδα σε σκοινί που έχουμε βάλει στον κατάλληλο χώρο που έχουμε επιλέξει. Κάθε 2-3 μέρες ελέγχουμε τα αρωματικά βότανα και παρακολουθούμε τη σταδιακή μείωση της υγρασίας. Αν για κάποιο λόγο παραμένουν τα βότανα υγρά πρέπει να αυξήσουμε τον αεριμό του χώρου ανοίγοντας επιπλέον παράθυρα ή χρησιμοποιώντας πρόσθετους ανεμιστήρες. Αν τα έχουμε καλύψει με χάρτινες σακούλες, ίσως πρέπει να ανοίξουμε μεγαλύτερες τρύπες ή να τις απομακρύνουμε τελείως. Για να διαπιστώσουμε πάντως αν τα αρωματικά βότανα έχουν πλήρως αποξηρανθεί, θα πρέπει όταν τα τρίβουμε απαλά με τα δάκτυλα μας, να γίνονται μικρά κομματάκια. Αν κατά το τρίψιμο γίνονται σκόνη, αυτό σημαίνει ότι η αποξήρανση κράτησε παραπάνω και έχουμε χάσει μέρος του αρώματος των βοτάνων. Αν δεν είμαστε πάντως σίγουροι ότι τα βότανα έχουν πλήρως αποξηρανθεί, βάζουμε μικρά κομματάκια σέ ένα γυαλινο βαζάκι και το τοποθετούμε στον ζεστό ήλιο. Αν δημιουργηθούν υδρατμοί στο εσωτερικό του βάζου, αυτό σημαίνει ότι τα βότανα μας χρειάζονται πρόσθετο χρόνο αποξήρανσης. Κι ένα μυστικό για την αποξήρανση των αρωματικών φυτών Αν και κάποιοι χρησιμοποιούν για την επιτάχυνση της αποξήρανση των αρωματικών φυτών τον αφυγραντήρα, τον φούρνο της κουζίνας ή ακόμα και το φούρνο των μικροκυμάτων, θα σας προτείναμε να το αποφύγετε. Είναι πολύ δύσκολο να ελέγξετε τη διαδικασία της αποξήρανσης και το πιο πιθανό είναι να ξεράνετε υπερβολικά τα αρωματικά βότανα και νά χάσετε σημαντικό ποσοστό του αρώματος καθώς και τη ζωντάνια του χρώματος που έχουν. Ίσως να άξιζε να το δοκιμάσετε σε μόνο σε μέρη που έχουν υπερβολική υγρασία και είναι σχεδόν ανέφικτη η αποξήρανση των αρωματικών φυτών στον αέρα. Xρήσιμα άρθρα για τα αρωματικά φυτά

About admin

Check Also

Καλλιέργεια λεμονοθύμαρου σε γλάστρα

Το λεμονοθύμαρο είναι πολυετής αρωματικός θάμνος, με χαρακτηριστικά ωοειδή φύλλα, πράσινου ή κιτρινοπράσινου χρώματος που …

Καλλιέργεια εστραγκόν σε γλάστρα

Το εστραγκόν είναι ένα πολυετές αρωματικό φυτό που κατάγεται από την ανατολική Ευρώπη και μπορούμε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.