Σάββατο , 23 Νοεμβρίου 2024
Breaking News

Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Φανταστείτε ένα εντυπωσιακό μικρό φοίνικα με παχιά, σαρκώδη φύλλα να ξεπροβάλλει από τη μέση της ζούγκλας του ηφαιστειακού νησιού. Μιλάμε...
Περισσότερα
Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Το λευκόφυλλο είναι ένας εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με ιδιαίτερη ομορφιά που διαθέτει χαρακτηριστικά φύλλα γκριζοπράσινου χρώματος. Στο εξωτερικό, το λευκόφυλλο...
Περισσότερα
Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Οι λαϊκές μας αγορές, πάω πάντα στις βιολογικές αγορές, όταν είναι η εποχή τους, έχουν πολλά-πολλά καλαμπόκια, το οποία είναι ολόφρεσκα...
Περισσότερα
Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

μιτοχόνδρια –  είναι πια γνωστό πως το 90% της ενέργειας στον οργανισμό μας παράγεται στα πολύτιμα μιτοχόνδρια.  Αν τα μιτοχόνδριά μας είναι  λειτουργικά το σώμα...
Περισσότερα
Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Παρά τις αμφιβολίες περασμένων ετών σχετικά με την νευρογένεση στους ενήλικες, μια μελέτη δείχνει ότι ακόμα και άτομα ηλικίας 80...
Περισσότερα
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Θεραπεία Kneipp – κάτι περισσότερο από το να περπατάμε ή να κολυμπάμε στο νερό! Το βάδισμα στο νερό είναι σίγουρα η...
Περισσότερα
Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Για όλους που ακούν για “ενεργειακή θεραπεία” και αναρωτιούνται τι είναι η ενέργεια, υπάρχει μια απλή άσκηση που μπορεί να...
Περισσότερα
Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

flavonoids και antioxidants, luteolin apigenin lycopene alpha carotene lutein+zeaxanthin beta carotene, φολικό οξύ/Β9…ο ρόλος του φολικού οξέως/Β9 στον οργανισμό μας...
Περισσότερα
Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

Επίφυση ή τρίτο μάτι, η “έδρα της ψυχής” σύμφωνα με τον Rene Descartes.

Η επίφυση ή κωνάριο, είναι ενδοκρινής αδένας του σώματός μας. Η επίφυση έχει περίπου το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού, ή...
Περισσότερα
Επίφυση ή τρίτο μάτι, η “έδρα της ψυχής” σύμφωνα με τον Rene Descartes.

Τα βότανα είναι ο φίλος των γιατρών και ο έπαινος των μαγείρων!

“Ένα βότανο είναι ο φίλος των γιατρών και ο έπαινος των μαγείρων” έλεγε τους χρόνους εκείνους ο Charlemagne Και ναι, ο...
Περισσότερα
Τα βότανα είναι ο φίλος των γιατρών και ο έπαινος των μαγείρων!

Πότε ωριμάζουν τα σύκα;

Πότε ωριμάζουν τα φρέσκα σύκα, τι γίνεται με τα αποξηραμένα σύκα και ποια εποχή κόβουμε σύκα για γλυκό του κουταλιού;

Αναμφισβήτητα, το σύκο είναι ένα από τα πιο γλυκά καλοκαιρινά φρούτα με μοναδική και αξεπέραστη γεύση.

Το απολαμβάνουμε φρέσκο την περίοδο του καλοκαιριού, καθώς επίσης αποξηραμένο ή σε γλυκά του κουταλιού όλες τις εποχές του χρόνου.

Εκτός από την υπέροχη γεύση τους, τα σύκα έχουν υψηλή διατροφική αξία, καθώς διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, βιταμίνες, ασβέστιο, φώσφορο και σίδηρο. 

Η είναι αρκετά εύκολη και μας δίνει πολλούς καρπούς χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.

Πολλές φορές, ωστόσο, συλλέγουμε τα σύκα άγουρα και σκληρά χωρίς γλυκιά γεύση, ενώ κάποιες άλλες φορές έχουν ωριμάσει πολύ και είναι πολύ μαλακά με υποβαθμισμένη ποιότητα.

Αντίστοιχα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποια εποχή μαζεύουμε τα σύκα που προορίζονται για γλυκό του κουταλιού, καθώς επίσης τα αποξηραμένα σύκα που τρώμε όλο τον χρόνο.

Ας δούμε, λοιπόν, πότε ωριμάζουν τα σύκα για να τα συλλέξουμε την κατάλληλη στιγμή και να απολαμβάνουμε την πλούσια γεύση τους.

Ο Αύγουστος είναι ο μήνας του σύκου!

Υπάρχουν, βέβαια, πρώιμες ποικιλίες συκιάς ωριμάζουν την περίοδο του καλοκαιριού, ενώ στις όψιμες ποικιλίες η ωρίμανση γίνεται το φθινόπωρο.

Τα σύκα της κάθε ποικιλίας συνήθως ωριμάζουν ενάμισι περίπου μήνα μετά την καρπόδεση και το σχηματισμό των καρπών.

Καταλαβαίνουμε ότι τα σύκα είναι ώριμα όταν ο φλοιός του καρπού να αποκτήσει το χαρακτηριστικό χρώμα της ποικιλίας και ο καρπός να αρχίζει να μαλακώνει.

Τα ώριμα σύκα έχουν χρώμα ανοιχτό ή σκούρο πράσινο, ενώ υπάρχουν και ποικιλίες με χαρακτηριστικό μωβ ή βιολετί χρώμα.

Αν κόψουμε ένα σύκο και από τον ποδίσκο του καρπού βγαίνει άφθονο γάλα, σημαίνει ότι το σύκο που κόψαμε είναι αρκετά άγουρο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι επαγγελματίες καλλιεργητές δεν συγκομίζουν τα σύκα τελείως ώριμα για να μην υποβαθμισθεί η ποιότητα τους κατά την μεταφορά στους χώρους αποθήκευσης και εμπορίας.

Aν αφήσουμε τα σύκα να ολοκληρώσουν το στάδιο της ωρίμανσης και στη συνέχεια να συρρικνωθούν, τότε μπορούμε να τα συλλέξουμε για να τα καταναλώσουμε ως αποξηραμένα σύκα.

Σε αυτή τη φάση της συρρίκνωσης του καρπού πάνω στα δέντρα της συκιάς, τα σύκα αποκτούν την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα και είναι κατάλληλα για συλλογή.

Επιλέγουμε σύκα που έχουν πλήρως ωριμάσει και απομακρύνουμε τους καρπούς που παρουσιάζουν σαπίσματα στο φλοιό ή στο εσωτερικό του καρπού.

Για σύκο γλυκό του κουταλιού, συλλέγουμε τους μικρούς και άγουρους καρπούς από δέντρα άγριας συκιάς την περίοδο Απριλίου και Μαΐου.

Τα συγκεκριμένα σύκα είναι πολύ μικρά, σκληρά και δεν τρώγονται ωμά, καθώς είναι κατάλληλα μόνο για να φτιάξουμε τα αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού.

Η συλλογή των σύκων γίνεται με το χέρι, με ειδικό κλαδευτήρι συγκομιδής φρούτων ή με ένα ειδικό εργαλείο που διαθέτει κοντάρι και ονομάζεται φρουτοσυλλέκτης.

Όταν συλλέγουμε τα σύκα με το χέρι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η συκιά διαθέτει ένα γαλακτώδες υγρό που προκαλεί ερεθισμό στο δέρμα και διάφορες αλλεργίες.

Χρησιμοποιούμε ειδικά γάντια για τα χέρια και φροντίζουμε να μην έχουμε εκτεθειμένα μέρη του σώματος μας για να αποφύγουμε τους ερεθισμούς.

Αν θέλουμε να μαζέψουμε σύκα χωρίς γάντια, μπορούμε να τα αλείψουμε τα χέρια μας με ελαιόλαδο για να αποφύγουμε τον ερεθισμό του δέρματος.

Αν θέλουμε να διατηρήσουμε τα φρέσκα σύκα μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε για λίγες μέρες στο ψυγείο μέσα σε πλαστική νάιλον σακούλα.

Για μεγαλύτερης διάρκειας αποθήκευση, μπορούμε να βάλουμε τα σύκα, κομμένα ή ολόκληρα, μέσα στην κατάψυξη και να τα αποψύξουμε στη συνέχεια όταν θέλουμε να τα καταναλώσουμε.

Προσθέτοντας στις συκιές κατά την περίοδο ανάπτυξης των σύκων, βοηθάμε τα δέντρα να δώσουν πλούσια καρποφορία και να έχουν καλύτερη ωρίμανση των καρπών.

About admin

Check Also

Πως-να-βοηθήσουμε-το-σώμα-μας-να-ανακτήσει-αλλά-και-να-ανανεώνει-την-προσωπική-μας-ενέργεια

Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Για όλους που ακούν για “ενεργειακή θεραπεία” και αναρωτιούνται τι είναι η ενέργεια, υπάρχει μια …

Μαϊντανός-και-πως-ετοιμάζω-ένα-γρήγορο-και-αναζωογονητικό-φυσικό-ρόφημα

Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

flavonoids και antioxidants, luteolin apigenin lycopene alpha carotene lutein+zeaxanthin beta carotene, φολικό οξύ/Β9…ο ρόλος του …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.