Πέμπτη , 6 Νοεμβρίου 2025
Breaking News

Τα πολύτιμα καρύδια – Μια χούφτα ξηροί καρποί την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης μιας ευρείας γκάμας ασθενειών

Όλοι οι ξηροί καρποί υποστηρίζουν μια διατροφή που προάγει την υγεία μας, αλλά διαφέρουν ως προς τα θρεπτικά συστατικά και...
Περισσότερα
Τα πολύτιμα καρύδια – Μια χούφτα ξηροί καρποί την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης μιας ευρείας γκάμας ασθενειών

Η εμπειρία για τον κόσμο είναι ιδιωτική υπόθεση!

βοτανολογία και βιοκεντρισμός; …και ίσως με ρωτήσετε – αξίζει τον κόπο (χρειάζεται;) να γνωρίζουμε τι είναι και τι πρεσβεύει ο βιοκεντρισμός;...
Περισσότερα
Η εμπειρία για τον κόσμο είναι ιδιωτική υπόθεση!

Το μαγνήσιο ξυπνά κρυμμένα βακτήρια του εντερικού συστήματος που προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου!

Μαγνήσιο “Η προηγούμενη μελέτη μας έδειξε ότι η συμπλήρωση μαγνησίου  βελτιστοποιεί την κατάσταση της βιταμίνης D, αυξάνοντας την σε άτομα...
Περισσότερα
Το μαγνήσιο ξυπνά κρυμμένα βακτήρια του εντερικού συστήματος που προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου!

Ἀλώπηξ προς μορμολύκειον – intermezzo

Μῦθος A’    Ἀλώπηξ  -. Ἀλώπηξ εἰσελθοῦσα εἰς πλάστου ἐργαστήριον και ἕκαστον τῶν ἐνόντων διερευνῶσα, ὡς περιέτυχε τραγῳδοῦ προσωπείῳ, τοῦτο...
Περισσότερα
Ἀλώπηξ προς μορμολύκειον – intermezzo

Οι φλούδες των εσπεριδοειδών και οι επιδράσεις τους στην υγεία μας

Και είναι πια γνωστές σε, σχεδόν, όλους μας οι συστάσεις για μια υγιεινή ή συνετή διατροφή, οι οποίες περιλαμβάνουν έναν...
Περισσότερα
Οι φλούδες των εσπεριδοειδών και οι επιδράσεις τους στην υγεία μας

Η υγιής πέψη δίνει πάντα, τον τόνο της ημέρας μας.

Ναι, η υγιής πέψη θέτει τον τόνο για την ημέρα μας, επηρεάζοντας την ενέργεια, τη διάθεση και την εστίαση μέσω...
Περισσότερα
Η υγιής πέψη δίνει πάντα, τον τόνο της ημέρας μας.

Πράσα, σπανάκι και αυγά- ένα από τα αγαπημένα μας φαγητά!

     Η επιστήμη κάθε μέρα αποδεικνύει ότι η μακροζωία δεν είναι μόνο στα γονίδιά μας, είναι και στο πιάτο...
Περισσότερα
Πράσα, σπανάκι και αυγά- ένα από τα αγαπημένα μας φαγητά!

“χωρίς το μέλι, δεν υπάρχουν μέλισσες”

Το μέλι ως θεμέλιο της ζωής – Ένα από τα πολυτιμότερα ζωικά προϊόντα του πλανήτη μας! …η όμορφη νύμφη Μέλισσα,...
Περισσότερα
“χωρίς το μέλι, δεν υπάρχουν μέλισσες”

Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς και είναι εντυπωσιακά αποτελεσματικός σε αυτό

Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς –  είναι το κεντρικό όργανο του νευρικού μας συστήματος,...
Περισσότερα
Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς και είναι εντυπωσιακά αποτελεσματικός σε αυτό

Η συνεχής εισπνοή αιθέριου ελαίου τριαντάφυλλου ενισχύσει τη φαιά ουσία του εγκεφάλου

“Τραγούδησε πρώτα για την γέννηση της αγάπης στην καρδιά ενός αγοριού και ενός κοριτσιού και στο πιό ψηλό κλαδάκι της...
Περισσότερα
Η συνεχής εισπνοή αιθέριου ελαίου τριαντάφυλλου ενισχύσει τη φαιά ουσία του εγκεφάλου

Πότε ωριμάζουν τα σύκα;

Πότε ωριμάζουν τα φρέσκα σύκα, τι γίνεται με τα αποξηραμένα σύκα και ποια εποχή κόβουμε σύκα για γλυκό του κουταλιού;

Αναμφισβήτητα, το σύκο είναι ένα από τα πιο γλυκά καλοκαιρινά φρούτα με μοναδική και αξεπέραστη γεύση.

Το απολαμβάνουμε φρέσκο την περίοδο του καλοκαιριού, καθώς επίσης αποξηραμένο ή σε γλυκά του κουταλιού όλες τις εποχές του χρόνου.

Εκτός από την υπέροχη γεύση τους, τα σύκα έχουν υψηλή διατροφική αξία, καθώς διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, βιταμίνες, ασβέστιο, φώσφορο και σίδηρο. 

Η είναι αρκετά εύκολη και μας δίνει πολλούς καρπούς χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.

Πολλές φορές, ωστόσο, συλλέγουμε τα σύκα άγουρα και σκληρά χωρίς γλυκιά γεύση, ενώ κάποιες άλλες φορές έχουν ωριμάσει πολύ και είναι πολύ μαλακά με υποβαθμισμένη ποιότητα.

Αντίστοιχα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποια εποχή μαζεύουμε τα σύκα που προορίζονται για γλυκό του κουταλιού, καθώς επίσης τα αποξηραμένα σύκα που τρώμε όλο τον χρόνο.

Ας δούμε, λοιπόν, πότε ωριμάζουν τα σύκα για να τα συλλέξουμε την κατάλληλη στιγμή και να απολαμβάνουμε την πλούσια γεύση τους.

Ο Αύγουστος είναι ο μήνας του σύκου!

Υπάρχουν, βέβαια, πρώιμες ποικιλίες συκιάς ωριμάζουν την περίοδο του καλοκαιριού, ενώ στις όψιμες ποικιλίες η ωρίμανση γίνεται το φθινόπωρο.

Τα σύκα της κάθε ποικιλίας συνήθως ωριμάζουν ενάμισι περίπου μήνα μετά την καρπόδεση και το σχηματισμό των καρπών.

Καταλαβαίνουμε ότι τα σύκα είναι ώριμα όταν ο φλοιός του καρπού να αποκτήσει το χαρακτηριστικό χρώμα της ποικιλίας και ο καρπός να αρχίζει να μαλακώνει.

Τα ώριμα σύκα έχουν χρώμα ανοιχτό ή σκούρο πράσινο, ενώ υπάρχουν και ποικιλίες με χαρακτηριστικό μωβ ή βιολετί χρώμα.

Αν κόψουμε ένα σύκο και από τον ποδίσκο του καρπού βγαίνει άφθονο γάλα, σημαίνει ότι το σύκο που κόψαμε είναι αρκετά άγουρο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι επαγγελματίες καλλιεργητές δεν συγκομίζουν τα σύκα τελείως ώριμα για να μην υποβαθμισθεί η ποιότητα τους κατά την μεταφορά στους χώρους αποθήκευσης και εμπορίας.

Aν αφήσουμε τα σύκα να ολοκληρώσουν το στάδιο της ωρίμανσης και στη συνέχεια να συρρικνωθούν, τότε μπορούμε να τα συλλέξουμε για να τα καταναλώσουμε ως αποξηραμένα σύκα.

Σε αυτή τη φάση της συρρίκνωσης του καρπού πάνω στα δέντρα της συκιάς, τα σύκα αποκτούν την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα και είναι κατάλληλα για συλλογή.

Επιλέγουμε σύκα που έχουν πλήρως ωριμάσει και απομακρύνουμε τους καρπούς που παρουσιάζουν σαπίσματα στο φλοιό ή στο εσωτερικό του καρπού.

Για σύκο γλυκό του κουταλιού, συλλέγουμε τους μικρούς και άγουρους καρπούς από δέντρα άγριας συκιάς την περίοδο Απριλίου και Μαΐου.

Τα συγκεκριμένα σύκα είναι πολύ μικρά, σκληρά και δεν τρώγονται ωμά, καθώς είναι κατάλληλα μόνο για να φτιάξουμε τα αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού.

Η συλλογή των σύκων γίνεται με το χέρι, με ειδικό κλαδευτήρι συγκομιδής φρούτων ή με ένα ειδικό εργαλείο που διαθέτει κοντάρι και ονομάζεται φρουτοσυλλέκτης.

Όταν συλλέγουμε τα σύκα με το χέρι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η συκιά διαθέτει ένα γαλακτώδες υγρό που προκαλεί ερεθισμό στο δέρμα και διάφορες αλλεργίες.

Χρησιμοποιούμε ειδικά γάντια για τα χέρια και φροντίζουμε να μην έχουμε εκτεθειμένα μέρη του σώματος μας για να αποφύγουμε τους ερεθισμούς.

Αν θέλουμε να μαζέψουμε σύκα χωρίς γάντια, μπορούμε να τα αλείψουμε τα χέρια μας με ελαιόλαδο για να αποφύγουμε τον ερεθισμό του δέρματος.

Αν θέλουμε να διατηρήσουμε τα φρέσκα σύκα μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε για λίγες μέρες στο ψυγείο μέσα σε πλαστική νάιλον σακούλα.

Για μεγαλύτερης διάρκειας αποθήκευση, μπορούμε να βάλουμε τα σύκα, κομμένα ή ολόκληρα, μέσα στην κατάψυξη και να τα αποψύξουμε στη συνέχεια όταν θέλουμε να τα καταναλώσουμε.

Προσθέτοντας στις συκιές κατά την περίοδο ανάπτυξης των σύκων, βοηθάμε τα δέντρα να δώσουν πλούσια καρποφορία και να έχουν καλύτερη ωρίμανση των καρπών.

About admin

Check Also

Πράσα,-σπανάκι-και-αυγά-ένα-από-τα-αγαπημένα-μας-φαγητά!

Πράσα, σπανάκι και αυγά- ένα από τα αγαπημένα μας φαγητά!

     Η επιστήμη κάθε μέρα αποδεικνύει ότι η μακροζωία δεν είναι μόνο στα γονίδιά …

“χωρίς-το-μέλι,-δεν-υπάρχουν-μέλισσες”

“χωρίς το μέλι, δεν υπάρχουν μέλισσες”

Το μέλι ως θεμέλιο της ζωής – Ένα από τα πολυτιμότερα ζωικά προϊόντα του πλανήτη …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.