Πόθος, ένα κρεμαστό φυτό εσωτερικού χώρου
Θα σας εκμυστηρευτώ το μεγάλο μου πάθος για τον πόθο και θα σας εξηγήσω και το λόγο! Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά αναρριχώμενα φυτά εσωτερικού χώρου, ιδανικό για να το φυτέψουμε σε κρεμαστά καλάθια ή σε ψηλές γλάστρες και να αφήσουμε να πέσει το φύλλωμα του. Ο πόθος ευδοκιμεί ακόμη και σε μέρη με λιγο φωτισμό και αναρριχάται χρησιμοποιώντας τις εναέριες ρίζες του. Είναι φυτό που αναπτύσσεται ακομη και μέσα σε βάζο με νερό, σε λιμνούλες και σε ενυδρεία με την προϋπόθεση ότι τα φύλλα του βγαίνουν έξω από το νερο. Ο πόθος έχει καταγωγή από τη Νοτιανατολική Ασία, συναντάται και με το όνομα «κισσός του διαβόλου» λόγω της μεγάλης ανθεκτικότητας του. Ανάλογα την ποικιλία, o πόθος διαθέτει χαρακτηριστικά φύλλα σε σχήμα καρδιάς είτε με σκέτο πράσινο χρώμα, είτε με χρυσαφί ή κιτρινωπά στίγματα.
Τι συνθήκες χρειάζεται ο πόθος για να ευδοκιμήσει; Ο πόθος προτιμάει τις φωτεινές θέσεις μέσα στο σπίτι, αρκεί να μην τον χτυπάνε απευθείας οι ακτίνες του ήλιου που μπορούν να του προκαλέσουν εγκαύματα και χαρακτηριστικές μεγάλες καφέ κηλίδες στο φύλλωμα. Αναπτύσσεται και σε πιο σκοτεινά σημεία μέσα στο σπίτι μας, σε αυτή την περίπτωση ωστόσο το φύλλωμα του ενδεχομένως να μην είναι τόσο λαμπερό και γυαλιστερό. Ο πόθος δεν χρειάζεται ιδιαίτερα μεγάλη γλάστρα για την φύτευσή του, μία γλάστρα 30×30 εκατοστών του είναι αρκετή, και επιλέγουμε φυτόχωμα για φυτά εσωτερικού χώρου που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση.
Τι ανάγκες σε πότισμα, λίπανση και άλλη φροντίδα έχει ο πόθος; Ο πόθος χρειάζεται τακτικό πότισμα και τον ποτίζουμε ξανά όταν στεγνώνει το χώμα. Την περίοδο του καλοκαιριού καλό είναι να ψεκάζουμε με νερό το φύλλωμα του για να αποφύγουμε τη δημιουργία ξηράνσεων στις άκρες του φυλλώματος και να πραγματοποιούμε ακόμα συχνότερα ποτίσματά, ενώ. Χρειάζεται ωστόσο προσοχή, καθώς το υπερβολικό πότισμα καθώς μπορεί να προκαλέσει μικρές καφέ κηλίδες στο φύλλωμα του. Προσθέτουμε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά, κάθε μήνα μέσα στην άνοιξη και μια φορά στις αρχές φθινοπώρου. Επίσης, είναι σημαντικό να καθαρίζουμε με ένα βρεγμένο πανάκι με απεσταγμενο ή βρόχινο νερό τα φύλλα του πόθου, για να απομακρούνουμε τη σκόνη που μαζεύεται πάνω του για να διατηρήσουμε το φύλλωμά του υγιές και λαμπερό. Πώς γίνεται το κλάδεμα και ο πολλαπλασιασμός του πόθου; Ο πόθος μπορεί να κλαδευτεί στα τέλη του χειμώνα ή στο τέλος του καλοκαιριού για να διατηρήσουμε ελεγχόμενο το σχήμα του καθώς και για να εξασφαλίσουμε καλύτερο αερισμό στο φύλλωμα του. Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα καινούργιο φυτό πόθου, κόβουμε ένα βλαστό του και τον τοποθετούμε σε νερό αφαιρώντας τα κάτω φύλλα του και φροντίζοντας ο βλαστός να έχει φύλλα μόνο έξω από το νερό. Μετά από λίγο καιρό ο βλαστός μας θα βγάλει ρίζες και θα μπορεί να μεταφυτευθεί σε μια γλάστρα για να μας δώσει ένα νέο φυτό πόθου. Ο πολλαπλασιασμός του πόθου γίνεται επίσης με τη μέθοδο των καταβολάδων, βυθίζοντας ένα τμήμα του βλαστού μέσα στο χώμα μιας γλάστρας και αφήνοντας απέξω το ακραίο τμήμα του βλαστού. Όταν το τμήμα του βλαστού θα ριζώσει στη γλάστρα, αποκόπτουμε τον βλαστό από το μητρικό φυτό και έχουμε ένα καινούργιο φυτό πόθου. Κι ένα μυστικό για τον πόθο Ο πόθος είναι από τα φυτά που καθαρίζουν τον αέρα στο χώρο του σπιτιού και του γραφείου. Aν θέλουμε να απαλλαγούμε από βλαβερούς ρύπους και μυρωδιές και να εξασφαλίσουμε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα σε εσωτερικό χώρο, ο πόθος αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή. Περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου