Πως προστατεύουμε τους σπόρους
Βρέχουμε τους σπόρους με χυλό από αμάραντο και τους σπέρνουμε και έτσι δεν θα τους πειράξουν ούτε τα πουλιά ούτε τα ποντίκια, ούτε τα μυρμήγκια, αλλά και καλύτερο θα γίνει το γέννημα.Αν βάλουμε καβούρια ποταμίσια, αυτά που λέγονται παγούρια, μέσα σε νερό και τα αφήσουμε 8 ήμερες και από το νερό αυτό ραντίσουμε γύρω-γύρω το χωράφι που πρόκειται να σπείρουμε, ούτε το σπόρο, ούτε το γέννημα θα το πειράξουν τα πουλιά.Αν κόψουμε φύλλα από κυπαρίσσι και τα ανακατέψουμε με το σπόρο τίποτε δεν θα τον πειράξει. Μερικοί ραντίζουν το σπόρο με κέρατο από ελάφι ή από ελέφαντα. και άλλοι χρησιμοποιούν το κέρατο στεγνό, άλλοι δε αφού το μουσκέψουν στο νερό.
Ο Απουλήϊος λέει ότι το σπόρο πού είναι ραντισμένος με κρασί, τον πειράζουν λιγότερο οι αρρώστιες. Ωφέλιμο είναι επίσης να ραντίζουμε το σπόρο με νερό και με μούργα.Προτιμότερο όμως να μεταχειριζόμαστε τα μαγικά προφυλαχτικά μέτρα.Αν, όταν βάλουμε το σπόρο μέσα στο μέτρο που τον μετρούμε, τον σκεπάσουμε με δέρμα ύαινας κάμποσες ημέρες, παίρνει ο σπόρος από τη δύναμη του ζώου αυτού και από τη μυρωδιά του και τίποτε δεν τολμά να τον πειράξει.Αν αφού σπείρουμε και καταχώσουμε το σπόρο, ανακατέψουμε λίγο σιτάρι με σκάρφη και το σπείρουμε εκεί κοντά, όσα πουλιά θα φάνε από αυτό θα ψοφήσουν.
Μπήχνομαι κατόπιν καλάμια και κρεμούμε από τα πόδια τα ψόφια αυτά πουλιά και δεν μπαίνει πουλί μέσα στο χωράφι.Αν σπάσουμε ρίζες από αγριαγγουριά και τις βάλουμε στο νερό όλη την ημέρα και τη νύχτα και κατόπιν με το νερό αυτό ραντίσουμε τους σπόρους και έπειτα τους σκεπάσουμε με ένα ρούχο και την άλλη ήμερα τούς σπείρουμε, το σπαρτό όχι μόνο δεν θα πάθη καμιά ζημιά, αλλά και θα γίνει καλύτερο.
Με το σπόρο του βίκου, για να μην τον πειράζει τίποτε, ανακατεύουμε λίγο σπόρο από μοσχοσίταρο και έτσι τον σπέρνουμε.Ο Βιργίλιος θεωρεί ωφέλιμο να ραντίζουμε τους σπόρους με νίτρο και με νερό.Απείραχτα επίσης μένουν και όσα σπέρνουμε κατά τα μέσα του σεληνιακού μηνός.Ο Απουλήϊος συμβουλεύει, πριν σκάψουμε το χωράφι, να πάρουμε ένα βάτραχο και αφού τον περιφέρουμε τη νύχτα γύρω από το χωράφι, να τον κλείσουμε καλά μέσα σε ένα αγγείο πήλινο και να το χώσουμε στη μέση τού χωραφιού. Όταν δε έλθει ο καιρός της σποράς να βγάλουμε το αγγείο αυτό από το χωράφι για να μη γίνει πικρός ο καρπός.Ο Απουλήίος επίσης συμβουλεύει να ανακατεύουμε με το σπόρο λίγη φακή και έτσι προφυλάσσουμε τα σπαρτά από τη ζημιά πού προξενούν οι δυνατοί άνεμοι.Αν διαλύσουμε κοπριά από σκυλιά σε κάτουρο πολυκαιρισμένο και ραντίζουμε τους καρπούς ή τα δέντρα ή τα αμπέλια, θα τα προφυλάξουμε από κάθε ζημιά.