Παρασκευή , 4 Ιουλίου 2025
Breaking News

Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Θα αναφέρω ονομαστικά τα πιο γνωστά βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας, σε βόλτες μας στους αγρούς, σε...
Περισσότερα
Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Για όσους ψάχνουν ένα εντυπωσιακό φυτό που ξεχωρίζει για το σαλόνι ή τον επαγγελματικό χώρο, η μπουκαρνέα σίγουρα αποτελεί μία...
Περισσότερα
Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Σαν ποίημα, σαν μύθος – ένας χαιρετισμός σε ένα αγαπημένο μου λουλούδι…

…σε χαιρετίζω αγαπημένο μου λουλούδι* του καλοκαιρινού ηλιοστασίου, που ήρθες εδώ στον κόσμο μας γεμάτο αγάπη για να σταματήσεις το...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος – ένας χαιρετισμός σε ένα αγαπημένο μου λουλούδι…

Για τα πόδια μας – ποδόλουτρο με έγχυμα δεντρολίβανου

Ποδόλουτρο – Τα πόδια μας είναι ένα από τα πιο παραμελημένα μέρη του σώματος μας, παρόλο που είναι αυτά τα οποία...
Περισσότερα
Για τα πόδια μας – ποδόλουτρο με έγχυμα δεντρολίβανου

Ισχυρά βότανα για την φαρυγγίτιδα και πως τα χρησιμοποιώ

Η φαρυγγίτιδα είναι φλεγμονή του φάρυγγα και συχνά συνοδεύεται από πόνο στο λαιμό, δυσκολία στην κατάποση και βραχνάδα. Την φαρυγγίτιδα...
Περισσότερα
Ισχυρά βότανα για την φαρυγγίτιδα και πως τα χρησιμοποιώ

όταν με ρώτησαν αν μπορούμε να συνδεθούμε με την ευφυία της καρδιά μας, αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

Εκτίμηση και φροντίδα- συναισθήματα δυνατά, μεταμορφωτικά! Αναζωογονούν το σώμα μας φυσικά και μας βοηθούν να αποκτήσουμε βαθύτερη επίγνωση και νοημοσύνη....
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν αν μπορούμε να συνδεθούμε με την ευφυία της καρδιά μας, αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος

Ο ευφυής άνθρωπος δεν είναι αυτός που ενστερνίζεται/πιστεύει τις τάδε απόψεις, αλλά αυτός που έχει βάσιμους λόγους για αυτό που...
Περισσότερα
Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος

Αντιμετώπιση για την πεταλούδα του γερανιού

Τι είναι αυτό που καταστρέφει τα γεράνια; Κάποιο σκουλήκι, ένα έντομο, κάποια κάμπια ή μία πεταλούδα;Το παραδοσιακά αποτελεί ένα από...
Περισσότερα
Αντιμετώπιση για την πεταλούδα του γερανιού

Πώς αντιμετωπίζουμε τα σκουλήκια στη γλάστρα

Αν παρατηρούμε τα φυτά και τα λουλούδια που έχουμε σε γλάστρες να υποφέρουν και να ξεραίνονται, χωρίς να βρίσκουμε τον...
Περισσότερα
Πώς αντιμετωπίζουμε τα σκουλήκια στη γλάστρα

Φόρμιο: Ένα εξωτικό φυτό με εντυπωσιακά φύλλα

Το φόρμιο είναι ένας τροπικός καλλωπιστικός θάμνος με εντυπωσιακά φύλλα που μπορεί να διακοσμήσει κήπους, βεράντες και αυλές. Με καταγωγή...
Περισσότερα
Φόρμιο: Ένα εξωτικό φυτό με εντυπωσιακά φύλλα

Ποια εποχή και πώς κλαδεύουμε τα καρποφόρα δέντρα (+video)

Το είναι μία βασική καλλιεργητική εργασία που βοηθάει τα να δυναμώσουν και να αναπτύξουν νέα βλάστηση. Το σωστό κλάδεμα ενισχύει την καρποφορία των δέντρων και συντελεί στην εξασφάλιση πλούσιας συγκομιδής.

Τι συμβαίνει όταν δεν κλαδεύουμε τα δέντρα; Τα καρποφόρα δέντρα συνεχίζουν να αναπτύσσονται ακόμα και χωρίς κλάδεμα, ωστόσο σχηματίζουν πυκνή βλάστηση, με αδύνατους λεπτούς βλαστούς. Επιπλέον, λόγω κακών συνθηκών αερισμού και φωτισμού στο εσωτερικό τους, εμφανίζουν μειωμένη παραγωγή και υποβαθμισμένη ποιότητα καρπών.

Το κλάδεμα διαφέρει από δέντρο σε δέντρο και εξαρτάται από το είδος της καλλιέργειες και περιοχή που καλλιεργούμε. Η διαδικασία του κλαδέματος απαιτεί χρόνο και παρατήρηση από τον καλλιεργητή για να έχει το καλύτερο αποτέλεσμα, ενώ η τεχνική βελτιώνεται με την εμπειρία και τη γνώση ορισμένων βασικών αρχών.

Στο σημερινό άρθρο, θα αναφερθούμε στις βασικές οδηγίες για το σωστό κλάδεμα των καρποφόρων δέντρων, ποια εποχή κλαδεύουμε και ποια εργαλεία χρησιμοποιούμε για να διατηρήσουμε υγιή τα δέντρα υγιή και να αυξήσουμε την καρποφορία τους.

Τα καρποφόρα δέντρα χρειάζονται κλάδεμα κάθε χρόνο στην κατάλληλη εποχή κλαδέματος για να μας δώσουν πλούσια παραγωγή. Αποφεύγουμε το κλάδεμα όταν βρέχει και έχει πολύ υγρασία για να μειώσουμε τον κίνδυνο προσβολής από ασθένειες. Επιλέγουμε να κλαδεύουμε πάντα μέρες που είναι σχετικά ζεστές και με ήλιο. Πότε ξεκινάει το κλάδεμα;

Στα φυλλοβόλα καρποφόρα δέντρα, το , το , το κλάδεμα της μηλιάς, το , το , το , το και το γίνεται την περίοδο του χειμώνα που τα δέντρα βρίσκονται σε λήθαργο και δεν αναπτύσσουν νέα βλάστηση.

Αντίθετα, στα αειθαλή καρποφόρα δέντρα, δηλαδή τα δέντρα που δεν χάνουν τα φύλλα τους την περίοδο του χειμώνα, το , το , το , το και το γίνεται μέσα στην άνοιξη, όταν ολοκληρωθεί η καρποφορία των δέντρων.

Το κλάδεμα γίνεται ευκολότερο και αρκετά πιο γρήγορο όταν χρησιμοποιούμε τα κατάλληλα εργαλεία. Τα πιο χρήσιμα εργαλεία για το κλάδεμα των καρποφόρων δέντρων είναι τα εξής:

Πριν ξεκινήσουμε το κλάδεμα, αλλά και κατά τη διάρκεια του κλαδέματος από δέντρο σε δέντρο, είναι σημαντικό απολυμαίνουμε τα εργαλεία με ένα πανί που έχουμε βρέξει σε οινόπνευμα ή σε διάλυμα χλωρίνης για να αποφύγουμε τη μεταφορά ασθενειών.

Ξεκινώντας το κλάδεμα, βασικός στόχος είναι να κρατάμε τα δέντρα σε σχετικά χαμηλό ύψος για να κάνουμε πιο εύκολη και με μικρότερο κόστος τη συγκομιδή.

Φροντίζουμε να διατηρούμε το σχήμα του δέντρου και τη συμμετρία των βλαστών για να εξασφαλίσουμε ισόρροπο μοίρασμα της καρποφορίας και να αντέξει το δέντρο το φορτίο της παραγωγής.

Ανάλογα την ανάπτυξη του δέντρου, κλαδεύουμε βλαστούς που φεύγουν πολύ ψηλά και κλαδιά που αναπτύσσονται περιφερειακά του δέντρου για να μην μπλέκουν με τα άλλα δέντρα, ιδιαίτερα όταν έχουμε συστήματα πυκνής φύτευσης.

Κλαδεύουμε επίσης βλαστούς που αναπτύσσονται χαμηλά προς το έδαφος για να διευκολύνονται οι καλλιεργητικές εργασίες και όσους ξεκινούν από την βάση του κορμού.

Για να εξασφαλίσουμε ικανοποιητικό φωτισμό και αερισμό στα καρποφόρα δέντρα, αφαιρούμε ξερούς και άρρωστους βλαστούς, και κλαδιά που μπλέκονται μεταξύ τους.

Απομακρύνουμε τους λαίμαργους, χοντρούς κατακόρυφους βλαστούς στο εσωτερικό του δέντρου που δεν δίνουν καρποφορία και εξαντλούν σε θρεπτικά στοιχεία το καρποφόρο δέντρο.

Μετά το κλάδεμα, ψεκάζουμε το φύλλωμα και τους βλαστούς των δέντρων με σκεύασμα χαλκού και κάνουμε επάλειψη των μεγάλων τομών με ειδική πάστα κλαδέματος για να αποφύγουμε την προσβολή από ασθένειες.

Σε χρονιά έντονης καρποφορίας, κάνουμε θερινά κλαδέματα αραιώνοντας τους καρπούς των δέντρων, για να βελτιώσουμε το μέγεθος και την ποιότητα τους και παράλληλα να αποφύγουμε την εξάντληση του δέντρου.

About admin

Check Also

Θρεπτικά Στοιχεία που Χρειάζονται τα Φυτά – ΚΑΛΛΙΕΡΓΩ

Θρεπτικά Στοιχεία που Χρειάζονται τα Φυτά

Μάθετε για τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται τα φυτά για να είναι υγιή και δυνατά. Τα φυτά είτε μεγαλώνουν στον κήπο είτε μεγαλώνουν σε γλάστρες, χρησιμοποιούν ανόργανα ορυκτά για τη διατροφή τους. Για τη δημιουργία των ανόργανων ορυκτών στο χώμα συμβάλουν σύνθετες διαδικασίες που περιλαμβάνουν τη φυσική φθορά των πετρωμάτων, την αποσύνθεση οργανικής ύλης, ζώα…

Συμβουλές για καλλιέργειες στα μπαλκόνια ~ Επιστροφή στη φύση

Συμβουλές για καλλιέργεια στα μπαλκόνια

Είναι αρκετά συχνό το φαινόμενο, οι άνθρωποι της πόλης να προσπαθούν να ανατρέψουν τα δεδομένα και να πλησιάσουν την ζωή στην εξοχή, όπως και το αντίστροφο. Αρκετός κόσμος λοιπόν, προσπαθεί να καλλιεργήσει λαχανικά σε ταράτσες και μπαλκόνια. Ας δούμε τις βασικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των φυτών και τους κανόνες που…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.