Παρασκευή , 13 Σεπτεμβρίου 2024
Breaking News

Καθαρός αέρας για ανάπαυση και αναζωογόνηση!

Ο φρέσκος και  καθαρός αέρας δεν καθαρίζει μόνο τους πνεύμονές μας, αλλά ενισχύσει και τη διάθεσή μας, μειώνει τους καρδιακούς...
Περισσότερα
Καθαρός αέρας για ανάπαυση και αναζωογόνηση!

Νέα για κηπουρική, κηποτεχνία, αγροτικά και γεωπονικά θέματα

gardenguide 2024-02-21T14:17:59+02:00 Κάκτοι καθαρισμός, φροντίδα και μεταφύτευση gardenguide 2024-02-21T14:17:59+02:00 February 21, 2024 | ΚΑΚΤΟΙ & ΠΑΧΥΦΥΤΑ, ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ | Κάκτοι σε...
Περισσότερα

Ελιά: Προβλήματα από την ξηρασία και τρόποι αντιμετώπισης

H καλλιεργείται σε περιοχές με εύκρατο μεσογειακό κλίμα και απαιτεί κλιματικές συνθήκες που χαρακτηρίζονται από ήπιους, υγρούς χειμώνες και ζεστά...
Περισσότερα
Ελιά: Προβλήματα από την ξηρασία και τρόποι αντιμετώπισης

Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το χαμομήλι, το αγαπημένο

Βασιζόμενη στους δασκάλους μου και στην όρεξή μου να μαθαίνω όλο και περισσότερα για τα αγαπημένα μου βότανα, είμαι περήφανη...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το χαμομήλι, το αγαπημένο

Γρήγορα, απλά και κατανοητά – πάνγευστες σπιτικές σάλτσες με άριστα υλικά του πρωτογενούς τομέα της διατροφής για υγεία και ευζωία!

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η απαιτητική καθημερινότητα έχουν απομακρύνει τους περισσότερους από εμάς από την παραδοσιακή διατροφή και τα οφέλη...
Περισσότερα
Γρήγορα, απλά και κατανοητά – πάνγευστες σπιτικές σάλτσες με άριστα υλικά του πρωτογενούς τομέα της διατροφής για υγεία και ευζωία!

Δένει γευστικά το κοτόπουλο με τα βερίκοκα; Μια υπέροχη συνταγή

Σήμερα πηγαίνοντας στη λαϊκή βρήκα πολύ νόστιμα βερίκοκα και θυμήθηκα μιά αγαπημένη συνταγή που “παντρεύει” γευστικά τα βερίκοκα με το κοτόπουλο!...
Περισσότερα
Δένει γευστικά το κοτόπουλο με τα βερίκοκα; Μια υπέροχη συνταγή

Μια νοστιμότατη focaccia, το αγαπημένο ψωμάκι των παιδιών.

Λίγα απλά υλικά,  αλεύρι,  νερό,  μαγιά,  αλάτι, αρκούν για να ενωθούν και να φτιάξουν μια λιχουδιά, ένα αχνιστό και λαχταριστό...
Περισσότερα
Μια νοστιμότατη focaccia, το αγαπημένο ψωμάκι των παιδιών.

αυτάρκεια – μαραθοκεφτέδες ή μαλαθροκεφτέδες…

Κεφτέδες με κιμά μοσχαρίσιο,  με μπόλικο τριμμένο κρεμμύδι, με μπόλικο μπαγιάτικο ψωμί και άφθονο δυόσμο!!! Κεφτέδες με μαϊντανό και ρίγανη.  Κεφτέδες με μάραθο...
Περισσότερα
αυτάρκεια – μαραθοκεφτέδες ή μαλαθροκεφτέδες…

τι θα φάμε σήμερα; ταλιατέλες με μανιτάρια, κοτόπουλο και μυρωδικά

και για να ετοιμάσω το γεύμα μας θα χρειαστώ: -. ελαιόλαδο – όσο θα μου πάρει -. 2 στήθη κοτόπουλο...
Περισσότερα
τι θα φάμε σήμερα; ταλιατέλες με μανιτάρια, κοτόπουλο και μυρωδικά

Στίπα: Ένα καλλωπιστικό φυτό με “φτερά και πούπουλα”

Ένα ξεχωριστό αγρωστώδες φυτό από την κατηγορία των διακοσμητικών γρασιδιών είναι η στίπα που τα τελευταία χρόνια επιλέγεται όλο και...
Περισσότερα
Στίπα: Ένα καλλωπιστικό φυτό με “φτερά και πούπουλα”

Ορχιδέα δενδρόβιουμ: Μια εντυπωσιακή ορχιδέα εσωτερικού χώρου

Οι ανήκουν σε μία μεγάλη οικογένεια φυτών (Orchidaceae) με χιλιάδες γένη και είδη που ξεχωρίζουν για τα εντυπωσιακά σχήματα και χρώματα των λουλουδιών τους.

Εκτός από την (Phalaenopsis), την πιο δημοφιλή ορχιδέα εσωτερικού χώρου και την (Cymbidium), την πιο διαδεδομένη ορχιδέα για εξωτερικό χώρο, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η ορχιδέα δενδρόβιουμ (Dendrobium).

H ορχιδέα Dendrobium κατάγεται από τη νοτιανατολική Ασία και αποτελεί μία από τα σημαντικότερα γένη στην οικογένεια της ορχιδέας, με εκατοντάδες είδη που διαφέρουν σε μορφή και με ανάπτυξη που φτάνει από 20 εκατοστά μέχρι 1,5 μέτρο.

Χαρακτηρίζεται από τα εντυπωσιακά λουλούδια της, σε διάφορους χρωματικούς τόνους, που αναπτύσσονται πάνω σε ανθοφόρους βλαστούς και διατηρούνται 6-8 εβδομάδες.

Σε αρκετά είδη ορχιδέας δενδρόβιουμ, τα λουλούδια αναπτύσσονται σε όλο μήκος των βλαστών ενώ σε κάποια άλλα περιορίζονται στην κορυφή των βλαστών.

Ορισμένα είδη ορχιδέας δεντρόβιουμ ανθίζουν αρκετές φορές μέσα στο χρόνο, συνήθως άνοιξη και φθινόπωρο, ενώ υπάρχουν και κάποια είδη που ανθίζουν μία φορά το χρόνο.

Η ορχιδέα δεντρόβιουμ θεωρείται επίφυτο, καθώς αναπτύσσεται πάνω σε άλλα φυτά ή σε κορμούς δέντρων χωρίς να απορροφά θρεπτικά στοιχεία από αυτά.

Κάποια είδη ορχιδέας δεντρόβιουμ είναι φυλλοβόλα ενώ κάποια άλλα είναι αειθαλή και διατηρούν το φύλλωμα τους όλη την περίοδο του έτους.

Ας δούμε αναλυτικές συμβουλές για τη φροντίδα της ορχιδέας δεντρόβιουμ, καθώς και χρήσιμες πληροφορίες για να διατηρούνται υγιείς και να απολαμβάνουμε την υπέροχη ανθοφορία τους.

Διατηρούμε τις ορχιδέες δεντρόβιουμ σε εσωτερικό χώρο, κοντά σε νότιο παράθυρο με πλούσιο φως για να μας χαρίσει πλούσια ανθοφορία.

Σε συνθήκες μειωμένου φωτισμού, θα παρατηρήσουμε την ανάπτυξη των γνωστών κέικι, των μικροσκοπικών φυτών που αναπτύσσονται πάνω στους βλαστούς.

Αντίθετα, οι άμεσες ηλιακές ακτίνες για αρκετές ώρες μπορεί να προκαλέσουν χαρακτηριστικό της ορχιδέας δεντρόβιουμ.

Η ορχιδέα δεντρόβιουμ ευδοκιμεί σε θερμοκρασίες μεταξύ 15-30°C για όλη τη διάρκεια του χρόνου, αν και η παραμονή της σε θερμοκρασία 10°C για ένα μήνα μέσα στον χειμώνα μπορεί να ενισχύσει την ανοιξιάτικη ανθοφορία της.

Για να διατηρήσει καταπράσινο φύλλωμα η ορχιδέα δεντρόβιουμ, χρειάζεται σχετικά υγρό περιβάλλον με συνθήκες σχετικής υγρασίας 50-70%.

Καφετιάσματα και ξηράνσεις στις άκρες του φυλλώματος της ορχιδέας δεντρόβιουμ μπορεί να οφείλεται σε ξηρό περιβάλλον και απουσία υγρασίας.

Η ορχιδέα δεντρόβιουμ θέλει μεταφύτευση κάθε 2-3 χρόνια σε μεγαλύτερη γλάστρα όταν παρατηρήσουμε ότι τα ριζώματα έχουν γεμίσει ασφυκτικά την υπάρχουσα γλάστρα.

Επιλέγουμε γλάστρα μεγέθους 1-2 νούμερα μεγαλύτερη για τη μεταφύτευση της ορχιδέας δεντρόβιουμ και την γεμίζουμε με ειδικό υπόστρωμα για ορχιδέες που αποτελείται κατά βάση από .

H ορχιδέα δεντρόβιουμ θέλει τακτικό , ειδικά την περίοδο της ταχείας ανάπτυξης από την άνοιξη ως το φθινόπωρο, ενώ την περίοδο του χειμώνα περιορίζουμε το πότισμα.

Σε κάθε περίπτωση, η ορχιδέα δενρόβιουμ θέλει καλής ποιότητας νερό, απαλλαγμένο από άλατα για να έχει καλή ανάπτυξη και ανθοφορία.

Για το πότισμα της ορχιδέας δεντρόβιουμ, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε που έχουμε συλλέξει από τις βροχοπτώσεις, είτε απεσταγμένο νερό.

Προσθέτουμε ειδικό λίπασμα για ορχιδέες, κάθε 2 εβδομάδες από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο για να εξασφαλίσουμε πλούσιο ανθοφορία.

Την περίοδο του χειμώνα, περιορίζουμε τη στην ορχιδέα δεντρόβιουμ, και προσθέτουμε λίπασμα μία φορά το μήνα.

Το πιο συχνό έντομο που προσβάλλει την ορχιδέα δεντρόβιουμ είναι η βαμβακάδα που εμφανίζεται στο φύλλωμά της και ευνοείται σε συνθήκες ζέστης και κακού αερισμού.

Για την , ψεκάζουμε το φύλλωμα της ορχιδέας δεντρόβιουμ με βιολογικά σκευάσματα όπως ο και το .

Σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας και κακής αποστράγγισης της γλάστρας, η ορχιδέα δεντρόβιουμ μπορεί να υποφέρει από ασθένεια που προκαλεί σαπίσματα στη ρίζα.

Μετά την ολοκλήρωση της ανθοφορίας της ορχιδέας δεντρόβιουμ, αφαιρούμε τα ξεραμένα λουλούδια χωρίς όμως να κλαδεύουμε τον βλαστό (καλάμι) πιο χαμηλά όπως κάνουμε σε άλλες ορχιδέες.

Οι παλιοί βλαστοί (καλάμια) μπορεί να ανθοφορήσουν ξανά ή να αναπτύξουν τα κέικι, τα μικρόφυτα με ρίζες που μπορούν να αποκοπούν και να δημιουργήσουν ένα καινούριο φυτό.

Αν και στο φυσικό της περιβάλλον, ο ορχιδέα δεντρόβιουμ πολλαπλασιάζεται με σπόρο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί, παρά μόνο αν διαθέτουμε ελεγχόμενες συνθήκες εργαστηρίου.

Για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά ορχιδέας δεντρόβιουμ, οι πιο διαδεδομένοι και εύκολοι τρόποι είναι: α) ο πολλαπλασισμός με κέικι και β) ο :

α) Πολλαπλασιασμός ορχιδέας δεντρόβιουμ με κέικι

Με τον όρο κέικι (keiki), αναφερόμαστε στα μικρά υποτυπώδη φυτά που αναπτύσσονται πάνω στον ανθικό βλαστό της ορχιδέας δεντρόβιουμ.

Όταν αποκτήσουν ριζίδια μήκους τουλάχιστον 3 εκατοστών, μπορούμε να τα αποκόψουμε από το αρχικό φυτό και να τα φυτεύσουμε σε υπόστρωμα με πευκόφλουδα για να μας δώσουν σταδιακά καινούρια φυτά.

β) Πολλαπλασιασμός oρχιδέας δεντρόβιουμ με διαίρεση ριζωμάτων

Για ορχιδέες δεντρόβιουμ που διαθέτουν τουλάχιστον τέσσερις βλαστούς (καλάμια), μπορούμε να την χωρίσουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι σε δύο τμήματα, τα οποία στη συνέχεια φυτεύουμε σε γλαστράκια.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι ορχιδέες που προκύπτουν με διαίρεση φυτών, καθυστερούν στη συνέχεια να δώσουν νέα ανθοφορία.

Αν και τα περισσότερα είδη της ορχιδέας δεντρόβιουμ δεν διαθέτουν αρωματικά άνθη, τα λουλούδια των ειδών ορχιδέας Dendrobium nobile και Dendrobium anosmum συχνά αναδίδουν ένα απαλό άρωμα.

About admin

Check Also

Μια-νοστιμότατη-focaccia,-το-αγαπημένο-ψωμάκι-των-παιδιών.

Μια νοστιμότατη focaccia, το αγαπημένο ψωμάκι των παιδιών.

Λίγα απλά υλικά,  αλεύρι,  νερό,  μαγιά,  αλάτι, αρκούν για να ενωθούν και να φτιάξουν μια …

αυτάρκεια-–-μαραθοκεφτέδες-ή-μαλαθροκεφτέδες…

αυτάρκεια – μαραθοκεφτέδες ή μαλαθροκεφτέδες…

Κεφτέδες με κιμά μοσχαρίσιο,  με μπόλικο τριμμένο κρεμμύδι, με μπόλικο μπαγιάτικο ψωμί και άφθονο δυόσμο!!! Κεφτέδες με …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.