Πέμπτη , 10 Απριλίου 2025
Breaking News

ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

-. ένα φιλί για τη μηλόπιτα με άρωμα μαστίχας που λιώνει στο στόμα! -. ένα φιλί για τη σοκολάτα, με...
Περισσότερα
ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Ιστορικά, οι παραδοσιακές θεραπείες με βάση τα βότανα έχουν εκτιμηθεί ιδιαίτερα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες σε διάφορες κοινωνίες, λειτουργώντας...
Περισσότερα
Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Η εξέλιξη στην , τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα έχει ενισχύσει σημαντικά την τάση για συστήματα πυκνής και υπέρπυκνης...
Περισσότερα
Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ένα κοινό βότανο των ξηρών περιοχών της Νοτιοδυτικής Ευρώπης, της Μεσογείου, στη Βόρεια Αφρική (Σαχάρα) και της Δυτικής Ασίας (Αραβική...
Περισσότερα
Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Τι συμβαίνει όταν οι αμυγδαλιές δεν κάνουν καρπούς;Αρκετοί φίλοι καλλιεργητές παρατηρούν το φαινόμενο μία αμυγδαλιά να έχει μειωμένη καρποφορία ή...
Περισσότερα
Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Πάντα υπάρχουν τρόποι για να υποστηρίξουμε το μικροβίωμα του εντέρου μας ώστε να παραμένει υγιές Ας δούμε κάποιους: -. προσθέτουμε περισσότερες...
Περισσότερα
Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;* “Ως διατροφική ψυχίατρος, φροντίζω πάντα να διατηρώ μια...
Περισσότερα
Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για τη φύτευση της λεμονιάς στον κήπο και σε γλάστρα;Αρχικά, πρέπει να γνωρίζουμε πως η ευδοκιμεί...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Η βιολογική καλλιέργεια είναι μία καλλιεργητική μέθοδος που ελαχιστοποιεί τη χρήση χημικών και συνθετικών πρόσθετων στον κήπo.Γενικότερα, η λέξη “βιολογικό”...
Περισσότερα
Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Σάλβια: Ένα ανθεκτικό φυτό με μικρά κόκκινα λουλούδια

Η σάλβια (Salvia greggii, Salvia microphylla) είναι ένας όμορφος θάμνος με πολλά κόκκινα λουλούδια, ιδανικό φυτό για να φυτέψουμε σε...
Περισσότερα
Σάλβια: Ένα ανθεκτικό φυτό με μικρά κόκκινα λουλούδια

Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Ένας από τους πιο δημοφιλείς και αναγνωρίσιμους κάκτους είναι η οπούντια που ξεχωρίζει με τους ωοειδείς σαρκώδεις βλαστούς που θυμίζουν φύλλα και ονομάζονται φυλλοκλάδια.

Όπως ισχύει για όλους τους κάκτους, τα πραγματικά φύλλα της οπούντια είναι τα αγκάθια, κάτι που τη βοηθά να μειώσει τις απώλειες νερού σε συνθήκες ζέστης και καύσωνα.

Πρόκειται για ένα εξωτικό που σχηματίζει ανθοφορία στα τέλη της άνοιξης και τα λουλούδια της μετατρέπονται σε καρπούς μέσα στο καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

Η οπούντια είναι εύκολη στη φροντίδα και ιδιαίτερα ανθεκτική. Xαρακτηριστικό είδος αποτελεί η , η οποία κατατάσσεται στην κατηγορία των καρποφόρων φυτών χάρη στους εδώδιμους καρπούς που παράγει, τα ζουμερά φραγκόσυκα.

Υπάρχουν πολλά ακόμα είδη οπούντιας για να φυτέψουμε στον κήπο μας, καθώς επίσης σε γλάστρα στην αυλή και το μπαλκόνι.

Οι οπούντιες αποτελούν ιδανική επιλογή για φύτευση σε παραδοσιακές εξοχικές κατοικίες, σε βραχόκηπους, σε παρτέρια και σε φράχτες.

Ας δούμε μερικά κλασικά είδη οπούντιας που συναντάμε, μαζί με χρήσιμες συμβουλές για τη φροντίδα τους, ώστε να απολαμβάνουμε την μοναδική ομορφιά τους.

Με καταγωγή από την Αμερική, οι οπούντιες (Opuntia sp.) αποτελούν το δεύτερο μεγαλύτερο γένος στην οικογένεια των κάκτων με περισσότερα από 300 είδη που έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.

Από χαμηλούς θάμνους μέχρι μικρά δέντρα, ακόμα και ποικιλίες χωρίς αγκάθια, οι οπούντιες που προτείνουμε έχουν αρκετά διαφορετικά χαρακτηριστικά για να επιλέξουμε:

Η οπούντια μπορεί να φυτευτεί σε σημεία με έμμεσο ηλιακό φως, αλλά και σε θέσεις που δέχονται τις απευθείας ηλιακές ακτίνες.

Αν και είναι πολύ ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, η οπούντια είναι σχετικά ευαίσθητη στην παγωνιά του χειμώνα.

Για τη φύτευση της οπούντια στον κήπο και σε γλάστρα, επιλέγουμε σημεία με νότιο, δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό αποφεύγοντας την βορινή έκθεση.

Η οπούντια μπορεί να φυτευτεί σχεδόν σε όλους τους τύπους των εδαφών, ακόμα και σε πετρώδη, ξηρά και άνυδρα εδάφη, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.

Ορισμένοι κάκτοι οπούντιας, βρίσκονται σε πολύ μικρά γλαστράκια, ιδανικά για τη βεράντα και το μπαλκόνι, ενώ υπάρχουν αρκετά μεγαλύτερα φυτά που απαιτούν περισσότερο χώρο.

Για τη μεταφύτευση της οπούντια, επιλέγουμε γλάστρα σύμφωνα την ανάπτυξη που έχει το φυτό στο στάδιο που το προμηθευόμαστε.

Γεμίζουμε τις γλάστρες με ειδικό για κάκτους και παχύφυτα φροντίζοντας να τοποθετήσουμε μία στρώση χαλικιών ή ελαφρόπετρας στη βάση της γλάστρας.

Κατά την φύτευση της οπούντιας, θα χρειαστούμε ειδικά γάντια, ανθεκτικά σε αγκάθια, για να προστατέψουμε τα χέρια μας.

Η οπούντια έχει μικρές απαιτήσεις σε πότισμα, καθώς έχει την ικανότητα αποθηκεύει νερό μέσω της ατμοσφαιρικής υγρασίας.

Στο στάδιο της ανάπτυξης, ποτίζουμε την οπούντια κάθε 10 μέρες την περίοδο της άνοιξης και του φθινόπωρου, και μία φορά την εβδομάδα την περίοδο του καλοκαιριού.

Την περίοδο του χειμώνα, μειώνουμε τη συχνότητα του ποτίσματος της οπούντιας κάθε 2 εβδομάδες για να αποφύγουμε κίνδυνο σαπίσματος της ρίζας.

Η οπούντια αναπτύσσεται ομαλά και χωρίς να βάλουμε λίπασμα.

Η προσθήκη υγρού λιπάσματος, κατάλληλου για κάκτους, μία φορά το μήνα, από την άνοιξη ως το φθινόπωρο βοηθάει στην ανάπτυξη των βλαστών, της ανθοφορίας και τον σχηματισμό καρπών.

Η οπούντια είναι πολύ ανθεκτική σε προσβολές από ασθένειες και έντομα.

Σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας, μπορεί να εμφανιστεί σάπισμα της ρίζας των φυτών που οφείλεται σε προσβολή από μυκητολογική ασθένεια.

Για φυτά οπούντιας που έχουμε φυτέψει στον κήπο μας, θα πρέπει να  που προσβάλλουν την τρυφερή βλάστηση, ρίχνοντας γύρω από τα φυτά για να δημιουργήσουμε ένα φυσικό τείχος προστασίας.

Η οπούντια συνήθως δεν χρειάζεται κλάδεμα και την αφήνουμε σταδιακά να διαμορφώσει ελεύθερα το σχήμα της καθώς αναπτύσσεται.

Σε κάποιες περιπτώσεις, θα απαιτηθεί να κλαδέψουμε την οπούντια για να απομακρύνουμε ξερούς ή σαπισμένους βλαστούς, καθώς και για να περιορίσουμε το ύψος της ή να διαμορφώσουμε το σχήμα της όπως επιθυμούμε.

Κατάλληλη εποχή για να κλαδέψουμε την οπούντια είναι στις αρχές της άνοιξης αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά οπούντιας εύκολα και οικονομικά με δύο τρόπους, κάνοντας: α) και β) .

α) Πολλαπλασιασμός οπούντιας με σπόρο: Βάζουμε τους σπόρους της οπούντια στην κατάψυξη για 4-5 εβδομάδες στην κατάψυξη για να σπάσει ο λήθαργος και να μπορέσουν να βλαστήσουν. Φυτεύουμε στη συνέχεια τους σπόρους της οπούντιας σε δίσκους ή γλαστράκια φυτωρίου και περιμένουμε λίγες εβδομάδες μέχρι να βλαστήσουν. Μετά από μερικούς μήνες, τα φυτά της οπούντιας έχουν μεγαλώσει και μπορούν να μεταφυτευτούν σε μεγαλύτερη γλάστρα.

β) Πολλαπλασιασμός οπούντιας με μοσχεύματα: Κόβουμε τμήματα βλαστών της οπούντιας στις αρχές φθινοπώρου και τα αφήνουμε στο χώμα για 4-5 μέρες για να επουλωθούν οι πληγές της τομής. Φυτεύουμε τα κομμάτια βλαστού της οπούντιας πλάγια μέσα στο χώμα σε βάθος ώστε το μισό τμήμα του βλαστού να εξέχει από την επιφάνεια του εδάφους. Μετά από περίοδο 3-4 μηνών, τα καινούρια φυτά οπούντιας έχουν ριζώσει ικανοποιητικά και μπορούν να μεταφυτευθούν σε γλάστρες φυτωρίου ή απευθείας στο έδαφος.

Οι οπούντιες διαθέτουν εντυπωσιακή καλλωπιστική αξία, ωστόσο αποτελούν χωροκατακτητικά φυτά που αν ξεφύγουν από τον έλεγχο μπορεί να θεωρηθούν ανεπιθύμητα.

About admin

Check Also

Ποια-είναι-η-καλύτερη-βιταμίνη-για-την-προστασία-του-γηράσκοντος-εγκεφάλου-μας;

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;* “Ως διατροφική ψυχίατρος, …

Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για τη φύτευση της λεμονιάς στον κήπο και σε γλάστρα; Αρχικά, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.