Σάββατο , 19 Απριλίου 2025
Breaking News

μέλι βοτάνων, ένα πανίσχυρο ίαμα!

Σε πάρα πολλά παραδοσιακά θεραπευτικά συστήματα, εδώ και αιώνες, το μέλι συστήνεται ως φυσικό ίαμα/φάρμακο πολλών ασθενειών, με εκπληκτικές θεραπευτικές ιδιότητες! Στην...
Περισσότερα
μέλι βοτάνων, ένα πανίσχυρο ίαμα!

ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

-. ένα φιλί για τη μηλόπιτα με άρωμα μαστίχας που λιώνει στο στόμα! -. ένα φιλί για τη σοκολάτα, με...
Περισσότερα
ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Ιστορικά, οι παραδοσιακές θεραπείες με βάση τα βότανα έχουν εκτιμηθεί ιδιαίτερα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες σε διάφορες κοινωνίες, λειτουργώντας...
Περισσότερα
Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Η εξέλιξη στην , τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα έχει ενισχύσει σημαντικά την τάση για συστήματα πυκνής και υπέρπυκνης...
Περισσότερα
Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ένα κοινό βότανο των ξηρών περιοχών της Νοτιοδυτικής Ευρώπης, της Μεσογείου, στη Βόρεια Αφρική (Σαχάρα) και της Δυτικής Ασίας (Αραβική...
Περισσότερα
Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Τι συμβαίνει όταν οι αμυγδαλιές δεν κάνουν καρπούς;Αρκετοί φίλοι καλλιεργητές παρατηρούν το φαινόμενο μία αμυγδαλιά να έχει μειωμένη καρποφορία ή...
Περισσότερα
Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Πάντα υπάρχουν τρόποι για να υποστηρίξουμε το μικροβίωμα του εντέρου μας ώστε να παραμένει υγιές Ας δούμε κάποιους: -. προσθέτουμε περισσότερες...
Περισσότερα
Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;* “Ως διατροφική ψυχίατρος, φροντίζω πάντα να διατηρώ μια...
Περισσότερα
Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για τη φύτευση της λεμονιάς στον κήπο και σε γλάστρα;Αρχικά, πρέπει να γνωρίζουμε πως η ευδοκιμεί...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Η βιολογική καλλιέργεια είναι μία καλλιεργητική μέθοδος που ελαχιστοποιεί τη χρήση χημικών και συνθετικών πρόσθετων στον κήπo.Γενικότερα, η λέξη “βιολογικό”...
Περισσότερα
Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Λουίζα, βότανο με γεύση λεμόνι

Η λουίζα είναι ένα αρωματικό φυτό που τα φύλλα της αναδίδουν ένα ευχάριστο και δροσερό άρωμα λεμονιού. Πολυετής φυλλοβόλος θάμνος, με ύψος που φτάνει 1-2 μέτρα, η λουίζα διαθέτει βλαστούς που ξυλοποιούνται γρήγορα, μακρόστενα ανοιχτοπράσινα φύλλα και μικρά λευκά ή ρόδινα λουλούδια. Φυτεύεται στον κήπο, όσο και σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Η λουίζα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής ως ρόφημα, χρησιμοποιείται επίσης για μαγειρική σε διάφορες σάλτσες και μαρινάδες ψαριών και κρεατικών, στη ζαχαροπλαστική για μαρμελάδες και πουτίγκες, καθώς και στην ποτοποιία.  Τι συνθήκες θέλει η λουίζα για να αναπτυχθεί; Η λουίζα προτιμά δροσερά και γόνιμα εδάφη που στραγγίζουν ικανοποιητικά. Καλλιεργείται σχετικά εύκολα στο χώμα, ωστόσο παρουσιάζει κάποιες δυσκολίες σε γλάστρα. Σε κάθε περίπτωση, αν φυτέψουμε τη λουίζα στο μπαλκόνι, πρέπει να της εξασφαλίσουμε προφυλαγμένη θέση από βοριάδες. Προτιμούμε ανατολική ή δυτική έκθεση, ώστε να αποφύγουμε τον έντονο ήλιο του μεσημεριού κατά τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες, που θα δυσκολέψει την ανάπτυξη της λουίζας. Κατάλληλη εποχή για τη φύτευση της λουίζας είναι μέσα στην άνοιξη, από τα τέλη Μαρτίου ως τέλη Μαΐου. 


Τι πότισμα, λίπανση και άλλη φροντίδα θέλει η λουίζα; Η λουίζα θεωρείται από τις πιο απαιτητικές καλλιέργειες σε νερό και πρέπει το χώμα της να διατηρείται συνεχώς σχετικά υγρό. Στα πρώτα στάδια ανάπτυξης, χρειάζεται μικρά και τακτικά ποτίσματα για να ριζώσει καλύτερα, ενώ απαιτεί συχνά ποτίσματα κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Όσον αφορά τη λίπανση, η ενσωμάτωση μικρής ποσότητας βιολογικού λιπάσματος την περίοδο της άνοιξης είναι αναγκαία για να αναπτύξει πλουσιότερο φύλλωμα. Η λουίζα συγκομίζεται κατά την έναρξη της ανθοφορίας της, στις αρχές του καλοκαιριού, ενώ μπορεί να δώσει και δεύτερη συγκομιδή, χαμηλότερης ποιότητας στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου. Πώς γίνεται το κλάδεμα και πώς πολλαπλασιάζεται η λουίζα; Η λουίζα κλαδεύεται από χαμηλά στις αρχές του φθινοπώρου σε ύψος 15 εκατοστά από το έδαφος, μετά την ολοκλήρωση της ανθοφορίας της και τη συγκομιδή της. Ο πολλαπλασιασμός της λουίζας γίνεται με μοσχεύματα από βλαστούς πρώτου ή και δεύτερου έτους μήκους 12-15 εκατοστών. Τα μοσχεύματα βρέχονται στη βάση τους, εμβαπτίζονται σε ορμόνη ριζοβολίας και φυτεύονται σε γλάστρες κατά τα 2/3 του μήκους των και διατηρούνται σε δροσερό και υγρό περιβάλλον. Ο απαιτούμενος χρόνος ριζοβολίας διαρκεί περίπου ένα μήνα και μετά το φυτό της λουίζας είναι έτοιμο να μεταφυτευτεί στην οριστική του θέση. Κι ένα μυστικό για τη λουίζα Η λουίζα ως αφέψημα χρησιμοποιείται ευρέως σε δίαιτες, καθώς λόγω της διουρητικής της δράσης και λόγω της εφίδρωσης που προκαλεί συντελεί στο αδυνάτισμα. 

About admin

Check Also

Καλλιέργεια λεμονοθύμαρου σε γλάστρα

Το λεμονοθύμαρο είναι πολυετής αρωματικός θάμνος, με χαρακτηριστικά ωοειδή φύλλα, πράσινου ή κιτρινοπράσινου χρώματος που …

Καλλιέργεια εστραγκόν σε γλάστρα

Το εστραγκόν είναι ένα πολυετές αρωματικό φυτό που κατάγεται από την ανατολική Ευρώπη και μπορούμε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.