Παρασκευή , 4 Απριλίου 2025
Breaking News

ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

-. ένα φιλί για τη μηλόπιτα με άρωμα μαστίχας που λιώνει στο στόμα! -. ένα φιλί για τη σοκολάτα, με...
Περισσότερα
ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Ιστορικά, οι παραδοσιακές θεραπείες με βάση τα βότανα έχουν εκτιμηθεί ιδιαίτερα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες σε διάφορες κοινωνίες, λειτουργώντας...
Περισσότερα
Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Η εξέλιξη στην , τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα έχει ενισχύσει σημαντικά την τάση για συστήματα πυκνής και υπέρπυκνης...
Περισσότερα
Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ένα κοινό βότανο των ξηρών περιοχών της Νοτιοδυτικής Ευρώπης, της Μεσογείου, στη Βόρεια Αφρική (Σαχάρα) και της Δυτικής Ασίας (Αραβική...
Περισσότερα
Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Τι συμβαίνει όταν οι αμυγδαλιές δεν κάνουν καρπούς;Αρκετοί φίλοι καλλιεργητές παρατηρούν το φαινόμενο μία αμυγδαλιά να έχει μειωμένη καρποφορία ή...
Περισσότερα
Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Πάντα υπάρχουν τρόποι για να υποστηρίξουμε το μικροβίωμα του εντέρου μας ώστε να παραμένει υγιές Ας δούμε κάποιους: -. προσθέτουμε περισσότερες...
Περισσότερα
Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;* “Ως διατροφική ψυχίατρος, φροντίζω πάντα να διατηρώ μια...
Περισσότερα
Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για τη φύτευση της λεμονιάς στον κήπο και σε γλάστρα;Αρχικά, πρέπει να γνωρίζουμε πως η ευδοκιμεί...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Η βιολογική καλλιέργεια είναι μία καλλιεργητική μέθοδος που ελαχιστοποιεί τη χρήση χημικών και συνθετικών πρόσθετων στον κήπo.Γενικότερα, η λέξη “βιολογικό”...
Περισσότερα
Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Σάλβια: Ένα ανθεκτικό φυτό με μικρά κόκκινα λουλούδια

Η σάλβια (Salvia greggii, Salvia microphylla) είναι ένας όμορφος θάμνος με πολλά κόκκινα λουλούδια, ιδανικό φυτό για να φυτέψουμε σε...
Περισσότερα
Σάλβια: Ένα ανθεκτικό φυτό με μικρά κόκκινα λουλούδια

Κυδωνιά: τα μυστικά για την καλλιέργεια

Κυδώνια, οι υπέροχοι καρποί με το μοναδικό άρωμα και το έντονο χρυσό χρώμα σε σχήμα που θυμίζει αχλάδι.

Η καλλιέργεια της κυδωνιάς ανήκει στην οικογένεια των μηλοειδών, η οποία περιλαμβάνει την και την .

Πρόκειται για ένα μικρό φυλλοβόλο δέντρο με πλαγιόκλαδη και σχετικά αργή ανάπτυξη που φτάνει συνήθως σε ύψος 3-4 μέτρων και ζει μέχρι 50 χρόνια.

Με μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από το αχλάδι και ακανόνιστο σχήμα, τα κυδώνια έχουν σχετικά στυφή γεύση και συνήθως δεν τρώονται ωμά. Αποτελούν εξαιρετική πρώτη ύλη σε μαρμέλαδες, σε κομπόστα, σε μοναδικά χειροποίητα γλυκά του κουταλιού και ξεχωριστές συνταγές μαγειρικής.

Εκτός από το εξαιρετικό τους άρωμα, τα κυδώνια έχουν υψηλή διατροφική αξία, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες.

Ας δούμε αναλυτικά, τις πιο γνωστές ποικιλίες κυδωνιάς για να φυτέψουμε στον κήπο μας, καθώς και χρήσιμες συμβουλές για την καλλιέργεια ώστε να απολαμβάνουμε πλούσια παραγωγή με υπέροχα κυδώνια γεμάτα άρωμα.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες κυδωνιάς (Cydonia oblonga) για να φυτέψουμε και να καλλιεργήσουμε. Παρακάτω, αναφέρουμε τις πιο γνωστές ποικιλίες κυδωνιάς που καλλιεργούνται στη χώρα μας με τα βασικά χαρακτηριστικά τους.

Οι κυδωνιές προτιμούν το εύκρατο κλίμα και ευδοκιμούν σε ζεστές ηλιόλουστες περιοχές, όπου σχηματίζουν πιο νόστιμους καρπούς.

Σε σχέση με την αχλαδιά και τη μηλιά, η κυδωνιά έχει μικρότερες ανάγκες σε ψύχος για να μας δώσει ικανοποιητική καρποφορία.

Η καλλιέργεια της κυδωνιάς μπορεί να αναπτυχθεί και σε εδάφη που δεν είναι πολύ βαθιά, χάρη στο ριζικό της σύστημα που αναπτύσσεται περισσότερο επιφανειακά.

Προτιμά γόνιμα εδάφη που διαθέτουν καλή αποστράγγιση και μικρή περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Σε εδάφη πολύ ξηρά ή πολύ υγρά, οι καρποί που παράγονται δεν έχουν καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Μπορούμε να προμηθευτούμε κυδωνιάς από φυτώρια, δηλαδή δενδρύλλια χωρίς μπάλα χώματος, και να τα φυτέψουμε από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο, όταν βρίσκονται σε περίοδο λήθαργου.

Εναλλακτικά, προμηθευόμαστε δενδρύλλια κυδωνιάς σε γλάστρα ή σε σακουλάκι με χώμα που μπορούν να φυτευτούν σχεδόν όλη τη διάρκεια του χρόνου, εκτός από την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού.

Οι αποστάσεις για τη φύτευση της κυδωνιάς εξαρτάται από την ζωηρότητα της ποικιλίας. Οι πιο συνηθισμένες είναι 5 μέτρα μεταξύ των γραμμών φύτευσης και 5 μέτρα μεταξύ των θέσεων φύτευσης επί της γραμμής.

Με βάση τις παραπάνω αποστάσεις φύτευσης, οι επαγγελματίες καλλιεργητές φυτεύουν περίπου 40 δενδρύλλια κυδωνιάς σε ένα στρέμμα χωραφιού.

Κατά την φύτευση της κυδωνιάς, ανοίγουμε μεγάλους λάκκους, τουλάχιστον 60 εκατοστά x 60 εκατοστά, καθώς το ριζικό σύστημα της κυδωνιάς αναπτύσσεται γρήγορα.

Η κυδωνιά απαιτεί συχνό πότισμα, ωστόσο χρειάζεται μικρότερες ποσότητες νερού σε σχέση με την καλλιέργεια της αχλαδιάς και την καλλιέργεια της μηλιάς.

Κατάλληλο σύστημα ποτίσματος της κυδωνιάς είναι το σύστημα σωλήνων με σταγόνες.

Για να εξασφαλίσουμε πλούσια και ποιοτική παραγωγή στην καλλιέργεια της κυδωνιάς, κάνουμε τακτικό πότισμα την περίοδο Μάιου-Ιουνίου για πλουσιότερη βλάστηση και καρποφορία, καθώς επίσης κατά τους ζεστούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο για μεγαλύτερο μέγεθος καρπών.

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι το υπερβολικό πότισμα της κυδωνιάς με μεγάλες ποσότητες νερού, καθώς και τα υψηλότερα ποσοστά εδαφικής υγρασίας, μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση μυκητολογικών ασθενειών.

Στα τέλη του φθινοπώρου, ενσωματώνουμε στο χώμα και , για βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους στην καλλιέργεια της κυδωνιάς και αύξηση της .

Για να έχει ζωηρή βλάστηση και πλούσια καρποφορία, στα τέλη του χειμώνα κάθε χρόνο, προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα που περιέχει , και .

H καλλιέργεια της κυδωνιάς απαιτεί κάθε χρόνο για να έχει καλή ανάπτυξη και πλούσια καρποφορία.

Το κλάδεμα της κυδωνιάς γίνεται στα τέλη του χειμώνα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Φεβρουάριο πριν ξεκινήσει η νέα βλάστηση.

Σε νεαρά δενδρύλλια κυδωνιάς κάνουμε το κλάδεμα διαμόρφωσης κατά τα 3 πρώτα χρόνια, δημιουργώντας κυπελλοειδές σχήμα στα δενδρύλλια αφήνοντας ένα κεντρικό κορμό και 4-5 κεντρικούς βραχίονες.

Σε μεγαλύτερα δέντρα κυδωνιάς, εφαρμόζουμε κλάδεμα καρποφορίας απομακρύνοντας ξερά και ασθενή κλαδιά, λαίμαργους βλαστούς, κλαδιά που μπλέκονται μεταξύ τους στο εσωτερικό της κόμης, ενώ παράλληλα μειώνουμε το μήκος των βλαστών στα 2/3 του μήκους περιορίζοντας το ύψος των δέντρων.

Για την προστασία της κυδωνιάς από το έντομο της που σκουληκιάζει τους καρπούς, καθώς επίσης από την , την και τον , ψεκάζουμε με όπως τα , ο και το που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Η καλλιέργεια της κυδωνιάς προσβάλλεται και από διάφορες μυκητολογικές ασθένειες όπως το ωίδιο και η μονίλια, καθώς επίσης από το που προκαλεί σημαντικές ζημιές. Για αντιμετωπίσουμε τις ασθένειες της κυδωνιάς με βιολογικό τρόπο, ψεκάζουμε τα δέντρα με και .

Η κυδωνιά μπορεί να πολλαπλασιαστεί εύκολα αρκετούς τρόπους όπως , με , με , καθώς και με .

Σχετικά με τη μέθοδο πολλαπλασιασμού της κυδωνιάς με μοσχεύματα, παίρνουμε τμήματα βλαστών ηλικίας ενός χρόνου την περίοδο του χειμώνα, τα οποία εμβαπτίζουμε σε ορμόνη ριζοβολίας και στη συνέχεια φυτεύουμε σε γλάστρες φυτωρίου μέχρι να ριζώσουν.

Ο πολλαπλασιασμός των ποικιλιών κυδωνιάς με εμβολιασμό (μπόλιασμα) γίνεται πάνω σε υποκείμενα αγριαχλαδιάς ή σπορόφυτα κυδωνιάς.

Η συγκομιδή της κυδωνιάς στις αρχές και τα μέσα του φθινοπώρου, την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, ανάλογα την καλλιεργούμενη ποικιλία κυδωνιάς.

Μετά τη συγκομιδή, μπορούμε να διατηρήσουμε τα κυδώνια για λίγες εβδομάδες εκτός ψυγείου σε δροσερό περιβάλλον, ενώ συντηρούνται για 2-3 μήνες στο ψυγείο σε θερμοκρασίες περίπου 0°C.

Η κυδωνιά, αν και δεν συνηθίζεται ιδιαίτερα, μπορεί να καλλιεργηθεί σε γλάστρα, καθώς είναι δέντρο που δεν αποκτά μεγάλο ύψος ιδιαίτερα αν εμβολιαστεί σε υποκείμενο που δίνει σχετικά νάνα ανάπτυξη.

Για την φύτευση της κυδωνιάς, επιλέγουμε γλάστρα διαστάσεων τουλάχιστον 50 εκατοστά x 50 εκατοστά για να αναπτυχθεί η ρίζα του δέντρου και τη γεμίζουμε με εμπλουτισμένο που περιέχει και , κατάλληλο για καρποφόρα δέντρα.

Η επικονίαση και η γονιμοποίηση των ανθών της κυδωνιάς γίνεται με τον άνεμο και τις μέλισσες. Οι περισσότερες ποικιλίες κυδωνιάς δεν χρειάζονται σταυρογονιμοποίηση για να εξασφαλίσουμε ικανοποιητική καρποφορία, συνεπώς αρκεί να φυτέψουμε μία ποικιλία κυδωνιάς για να μας δώσει καρπούς.

About admin

Check Also

Ποια-είναι-η-καλύτερη-βιταμίνη-για-την-προστασία-του-γηράσκοντος-εγκεφάλου-μας;

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;* “Ως διατροφική ψυχίατρος, …

Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για τη φύτευση της λεμονιάς στον κήπο και σε γλάστρα; Αρχικά, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.