Κορέοψις, ένα άγριο λουλούδι με πλούσια ανθοφορία
H κορεόψις ή κορέοψη είναι ένα πανέμορφο λουλούδι του αγρού με πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία που διαρκεί από την άνοιξη μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου. Υπάρχουν πολλά είδη και ποικιλίες κορεόψης που φτάνουν σε ύψος μέχρι το ένα μέτρο, και χαρακτηρίζονται από πολυάριθμα λουλούδια που μοιάζουν με μαργαρίτες και έχουν κυρίως κίτρινο χρώμα, υπάρχουν όμως και σε ροζ, άσπρο και κόκκινο. Στο κέντρο του λουλουδιού συναντάμε σκούρο καφέ χρώμα που κάνει όμορφη αντίθεση με τα πέταλα. Η κορεόψις είναι ετήσιο ή πολυετές φυτό ανάλογα αν φυτεύεται σε περιοχή με ήπιο χειμώνα και μπορεί να φυτευτεί τόσο σε κήπους, σε βραχόκηπους αλλά και σε γλάστρα στην αυλή και το μπαλκόνι μας. Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται η κορεόψις; Η κορεόψη αγαπάει τον ήλιο και μας δίνει εντυπωσιακή ανθοφορία με μεγάλη διάρκεια όταν φυτευέται σε ηλιόλουστες θέσεις στον κήπο ή στο μπαλκόνι. Μπορεί να αναπτυχθεί και σε ημισκιερά σημεία, ειδικά σε νότιες ζεστές περιοχές, αν και σε αυτή την περίπτωση μας δίνει μικρότερη παραγωγή λουλουδιών. Φυτεύουμε την κορέοψις στο εδάφος, διαφορετικά επιλέγουμε γλάστρα με διάμετρο και ύψος περίπου 30 εκατοστών για να αναπτυχθεί ικανοποιητικά το ριζικό της σύστημα και να έχει πλούσια βλάστηση και ανθοφορία. Επιλέγουμε μπαλκόνι με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό που εξασφαλίζουν άπλετο φως στην κορέοψη και πρέπει να έχουμε κατά νου πως η κορεόψις είναι ευαίσθητη στην παγωνιά του χειμώνα και τους δυνατούς βοριάδες. Η κορέοψη αναπτύσσεται σε όλους τους τύπους των εδάφών, ακόμα και σε φτωχά πετρώδη εδάφη, αρκεί να εξασφαλίζουν καλή αποστράγγιση προκειμένου να απομακρύνεται το νερό, καθώς η υπερβολική υγρασία και συγκέντρωση νερού, μπορεί να προκαλέσει σαπίσματα στη ρίζα της. Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα και λίπασμα η κορέοψη; Η κορεόψις είναι αρκετά ανθεκτικό φυτό και έχει μικρές απαιτήσεις ως προς το πότισμα και την λίπανση. Ποτίζουμε την κορέοψη όταν έχει φυτευτεί στο χώμα μία φορά τη βδομάδα κατά την περιόδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και δυο φορές τη βδομάδα την περίοδο του καλοκαιριού. Για φυτά κορέοψις που έχουμε φυτέψει σε γλάστρα, τα ποτίσματα πρέπει να είναι συχνότερα και φροντίζουμε να ποτίζουμε μόνο αφού έχει στεγνώσει το χώμα στη γλάστρα. Για τη λίπανση της κορέοψης, βάζουμε πλήρες υγρό λίπασμα στις αρχές της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού χωρίς να υπερβάλλουμε, καθώς η υπερβολική λίπανση οδηγεί σε μειωμένη ανθοφορία. Ποια έντομα και ποιες ασθένειες προσβάλλουν την κορέοψη; Η κορέοψη είναι γενικά ανθεκτική ως προς τις ασθένειες και τα έντομα που την προσβάλλουν και τις περισσότερες φορές δε χρειάζεται ιδιαίτερη προστασία. Σε περίπτωση προσβολής από μελίγκρα, ψεκάζουμε με σκεύασμα θερινού πολτού ή εναλλακτικά ψεκάζουμε με διάλυμα τριμμένου πράσινου σαπουνιού. Τέλος, ο προληπτικός ψεκασμός με μαγειρική σόδα ή βρέξιμο θειάφι μπορεί να προστατεύσει την κορέοψη από την μυκητολογική ασθένεια του ωιδίου που αναπτύσσεται σε συνθήκες υψηλής υγρασίας, υψηλής σχετικά θερμοκρασίας και κακού αερισμού.
Ποια εποχή και πώς γίνεται το κλάδεμα της κορεόψης; H κορεόψη σε νότιες περιοχές, που μπορεί να καλλιεργηθεί ως πολυετές φυτό, κλαδεύεται στις αρχές της άνοιξης μετά τις παγωνιές του χειμώνα. Σε πολλές περιοχές της χώρας μας φυτεύεται ως μονοετές φυτό και την κλαδεύουμε ελαφρά στα τέλη του καλοκαιριού για να μας χαρίσει μία δεύτερη πλούσια ανθοφορία την περίοδο του φθινοπώρου. Καλό είναι κατά την περίοδο ανθοφορίας της, να αφαιρούμε τα ξεραμένα άνθη από το φυτό. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουμε περισσότερα και μεγαλύτερου μεγέθους λουλούδια. Πώς δημιουργούμε καινούρια φυτά κορέψης; Για να δημιουργήσουμε νέα φυτά κορέοψης, ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με σπόρο και με μοσχεύματα. Μπορούμε πολύ εύκολα να πάρουμε τον σπόρο της κορέοψης από τα ξεραμένα λουλούδια. Κατάλληλη εποχή φύτευσης του σπόρου είναι στις αρχές της άνοιξης, είτε απευθείας στο χώμα είτε σε γλάστρες, και χρειάζεται συνήθως 2 εβδομάδες μέχρι να φυτρώσει. Για τον πολλαπλασιασμό της κορέοψης με μοσχεύματα, παίρνουμε τμήματα βλαστού μήκους 15-20 εκατοστών, αφαιρούμε τα φύλλα του ξεκινώντας από τη βάση και αφήνουμε ένα ζεύγος φύλλων στην κορυφή του μοσχεύματος. Στη συνέχεια το φυτεύουμε σε γλάστρα φυτωρίου που διατηρούμε σε δροσερό περιβάλλον χρησιμοποιώντας μίγμα φυτοχώματος και άμμου σε αναλογία 1:1. Μετά από 3-4 βδομάδες τα νέα φυτά θα έχουν ριζώσει και μπορούμε να τα μεταφυτεύσουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα ή απευθείας στο χώμα.
Κι ένα μυστικό για την κορεόψη Η κορέοψις εκτός από αγριολούλουδο που χαρίζει εντυπωσιακή ανθοφορία, είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά φυτά που προσελκύουν πεταλούδες και μέλισσες στον κήπο, δημιουργώντας ένα υπέροχο και ζωντανό φυσικό τοπίο.