Κολεός, το ωραίο φύλλο του κήπου
Το ωραίο φύλλο, γνωστό και ως κολεός, είναι ένα ξεχωριστό καλλωπιστικό φυτό με καταγωγή από την τροπική Ασία που το θυμόμαστε παραδοσιακά να διακοσμεί τις αυλές και τους κήπους των γιαγιάδων μας. Ο κολεός διαθέτει εντυπωσιακά χρώματα και σχηματίζει μοναδικούς συνδυασμούς αποχρώσεων στα φύλλα του που αποτελούν και χαρακτηριστικό της ονομασίας που έχει επικρατήσει ως ωραίο φύλλο. Χαμηλής ανάπτυξης θαμνώδες φυτό που το ύψος του δεν ξεπερνάει τα 40 εκατοστά, ο κολεός εμφανίζει μικρά λουλούδια που δεν έχουν ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία και επισκιάζονται από τη ζωντάνια και τα χρώματα των φύλλων του. Φυτεύεται κυρίως σε γλάστρες στην αυλή και το μπαλκόνι, καθώς και σε μικρά παρτέρια στον κήπο όπου μας χαρίζει εξωτική ομορφιά. Συνήθως, το ωραίο φύλλο φυτεύεται ως ετήσιο φυτό, σε περιοχές ωστόσο με ζεστούς χειμώνες, όπως στη νότια Ελλάδα μπορεί να επιβιώσει για 2-3 χρόνια. Ας δούμε τις σημαντικότερες συμβουλές για τη φροντίδα του ωραίου φύλλου και πώς μπορούμε να διατηρήσουμε τη ζωντάνια και τις έντονες αποχρώσεις στα φύλλα του για αρκετό διάστημα.
Τι συνθήκες χρειάζεται το ωραίο φύλλο για να ευδοκιμήσει; Ο κολεός αναπτύσσεται καλύτερα σε σκιερές θέσεις ή έστω ημισκιερές στον κήπο μας και δεν του αρέσει ο καυτός ήλιος του μεσημεριού που ξεθωριάζει το χρώμα των φύλλων του, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Για να φυτέψουμε το ωραίο φύλλο σε γλάστρα, επιλέγουμε μπαλκόνι με δυτική ή ανατολική έκθεση. Φυτεύουμε το ωραίο φύλλο σε γλάστρα που διαθέτει τρύπα στη βάση της για να απομακρύνεται το περιττό νερό και τοποθετούμε μία στρώση χαλικιών για να βοηθήσουμε στην καλύτερη αποστράγγιση, καθώς σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας οι ρίζες του ωραίου φύλλου μπορούν να σαπίσουν. Το ωραίο φύλλο όταν φυτευτεί στον κήπο χρειάζεται μέσης σύστασης έδαφος με αφράτο χώμα και όχι ασβεστούχο. Είναι πολύ ευαίσθητο στο κρύο και στους ψυχρούς ανέμους, γι’ αυτό φροντίζουμε να του εξασφαλίσουμε προφυλαγμένη θέση κατά την περίοδο του χειμώνα. Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα και λίπασμα το ωραίο φύλλο; Το ωραίο φύλλο θέλει προσεκτικό πότισμα για να έχει πλούσια ανάπτυξη και έντονα χρώματα στο φύλλωμα του. Ποτίζουμε μόνο όταν το χώμα του στεγνώνει, καθώς το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει μάρανση των φύλλων του. Επίσης, αποφεύγουμε να βρέχουμε το φύλλωμα του κατά το πότισμα για να αποφύγουμε την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών. Σχετικά με τη λίπανη του ωραίου φύλλου, καλό είναι να προσθέτουμε υγρό πλήρες λίπασμα για πράσινα φυτά κάθε δυο βδομάδες κατά την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού.
Πότε και με ποιο τρόπο κλαδεύουμε το ωραίο φύλλο; Αν και πολλοί πιστεύουν ότι λόγω της χαμηλής ανάπτυξης του ωραίου φύλλου, δεν χρειάζεται κλάδεμα, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Είναι σημαντικό να κορφολογούμε συχνά το ωραίο φύλλο για να διατηρήσουμε το σχήμα του συμπαγές και να τονώσουμε την βλάστηση του. Επίσης, είναι απαραίτητο να αφαιρούμε τα μικρά λουλούδια του που δεν έχουν ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία μόλις εμφανιστούν, για να διατηρήσει την ανάπτυξη του και την ένταση των χρωμάτων στα φύλλα του. Αν δεν αφαιρέσουμε τα λουλόυδια του έγκαιρα, το ωραίο φύλλο θα χάσει τη ζωτικότητα του και δε θα βγάλει καινούρια φύλλα. Πώς δημιουργούμε καινούρια φυτά ωραίου φύλλου; Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά ωραίου φύλλου, μπορούμε να το κάνουμε αρκετά εύκολα με την μέθοδο πολλαπλασιασμού με μοσχεύματα, καθώς και με σπόρο. Φυτεύουμε σπόρο του ωραίου φύλλου, σε βάθος περίπου 1 εκατοστού στις αρχές της άνοιξης σε γλάστρες ή σε μικρά παρτέρια και περιμένουμε περίπου 7-10 μέρες για να φυτρώσει. Εναλλακτικά, μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε το ωραίο φύλλο κόβοντας τμήματα βλαστών από τα οποία αφαιρούμε τα 2/3 των φύλλων ξεκινώντας από τη βάση, τα οποία στη συνέχεια φυτεύουμε σε γλάστρα με αφράτο φυτόχωμα. Πάντως, για ευκολία, μπορούμε απλά να κόψουμε ένα κλαδάκι από το ωραίο φύλλο, να το τοποθετούμε σε νερό μέχρι να βγάλει ρίζες και στη συνέχεια να το φυτέψουμε σε γλάστρα.
Κι ένα μυστικό για το ωραίο φύλλο Η ένταση του χρώματος στο ωραίο φύλλο σχετίζεται με το ηλιακό φως. Αν το φυτό δέχεται απευθείας τις ακτίνες του ήλιου, το χρώμα του θα ξεθωριάσει σημαντικά, ενώ μπορεί να δημιουργηθούν και εγκαύματα στα φύλλα. Tην άνοιξη και το φθινόπωρο, όπου οι μέρες είναι μικρότερες, τα χρώματα το ωραίου φύλλου είναι πολύ πιο έντονα και ζωηρά.