Κισσός, ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό αναρριχώμενο φυτό
Ο κισσός είναι από τα πιο δημοφιλή αναρριχώμενα φυτά που χρησιμοποιείται συνήθως για δημιουργία φράχτη στον κήπο, ενώ τα τελευταία χρόνια τον συναντάμε συχνά και ως φυτό εσωτερικό χώρου. O κισσός μπορεί να μας εξασφαλίσει πυκνή κάλυψη σε βράχους, τοίχους και δέντρα, προσφέρεται επίσης για εδαφοκάλυψη και μπορεί εξίσου εύκολα να διακοσμήσει το σαλόνι του σπιτιού μας. Διαθέτει πολύ γρήγορη ανάπτυξη και εντυπωσιάζει με το πρασινωπό ή πρασινοκίτρινο φύλλωμα που αποτελείται από τρίλοβα ή πεντάλοβα φύλλα. Ο κισσός καταφέρνει και αναρριχάται χρησιμοποιώντας μικρές εναέριες ρίζες που συγκρατούν το φυτό σε φράχτες, σε πέργκολες, σε τοίχους και σε κιγκλιδώματα.
Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί ο κισσός; Ο κισσός είναι εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό που προσαρμόζεται σε όλες τις συνθήκες και τις καταστάσεις. Αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες και τις υψηλές θερμοκρασίες που συναντάμε στην Ελλάδα και μπορεί να φυτευτεί σε όλους τους τύπους των εδαφών, ακόμα και σε παραθαλάσσσιες περιοχές. Βέβαια, ο κισσός ευδοκιμεί καλύτερα σε σκιερά ή ημισκιερά σημείο στον κήπο, σε έδαφος μέτρια υγρό και καλά στραγγιζόμενο. Αν τον φυτέψουμε σε γλάστρα στο μπαλκόνι, επιλέγουμε σημεία με ανατολική ή βορεινή έκθεση και χρησιμοποιούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο κισσός φυτρώνει μόνος του ανάμεσα από καλλιέργειες ελιάς, εσπεριδοειδών και άλλων καρποφόρων δέντρων ή και σε εγκατελειμμένα χωράφια. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θεωρείται είναι ανεπιθύμητο φυτό και είναι πολύ δύσκολο να καταπολεμηθεί από τους καλλιεργητές.
Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει ο κισσός; Ο κισσός δεν έχει ανάγκη από πολλές καλλιεργητικές φροντίδες, χρειάζεται ωστόσο τακτικό πότισμα. Μόλις παρατηρήσουμε ότι το έδαφος που έχουμε φυτέψει τον κισσό αρχίζει να στεγνώνει, θα πρέπει να ποτίσουμε. Ειδικά, τους καλοκαιρινούς μήνες, οι απαιτήσεις σε νερό και η συχνότητα των ποτισμάτων αυξάνονται. Για να εξασφαλίσουμε ζωηρή και πυκνή ανάπτυξη του κισσού, προσθέτουμε λίπασμα πλούσιο σε άζωτο και μαγνήσιο στις αρχές της άνοιξης και μία στις αρχές του φθινοπώρου. Θα χρησιμοποιώντας λίπασμα πλούσιο σε άζωτο. Αν έχουμε φυτέψει τον κισσό σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά μια φορά το μήνα, για την περίοδο από τις αρχές της άνοιξης ως τα τέλη φθινόπωρου. Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται ο κισσός; Ο κισσός κλαδεύεται στις αρχές της άνοιξης μετά τις τελευταίες παγωνιές του χειμώνα. Με το κλάδεμα διαμορφώνουμε το σχήμα του κισσού και προσπαθούμε να ελέγξουμε την γρήγορη ανάπτυξή του. Το κλάδεμα του κισσού είναι απαραίτητη καλλιεργητική εργασία, γιατί ο κισσός λόγω του πυκνού φυλλώματος γίνεται εστία για έντομα και ποντίκια. Ο κισσός πολλαπλασιάζεται με σπόρο, μοσχεύματα και καταβολάδες. Ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα γίνεται πολύ εύκολα παίρνοντας τμήματα βλαστών και τοποθετώντας τα σε νερό μέχρι να βγάλουν ριζες. Στη συνέχεια, μπορούμε να τα φυτέψουμε σε γλάστρα για να μας δώσουν γρήγορα νέα φυτά. Ακολουθώντας τη μέθοδο των καταβολάδων, μπορούμε να πάρουμε ένα βλαστό κισσού, χωρίς να τον κόψουμε, και να τον φυτέψουμε σε μια γλάστρα. Μετά από 1-2 μηνες, ο κισσός μας θα βγάλει ρίζες και αποκόπτοντας από το μητρικό φυτό, θα έχουμε ένα καινούριο φυτό στη γλάστρα μας.
Κι ένα μυστικό για τον κισσό;
Ο κισσός, εκτός από την καλλωπιστική του αξία, προσφέρει και αποτελεσματική ηχομόνωση σε κτίρια λόγω του πυκνού φυλλώματος που διαθετει. Για τον ίδιο σκοπό χρησιμοποιείται ακόμα και σε κάθετες φυτεύσεις σε εθνικές οδούς. Άλλωστε, ο κισσός είναι ανθεκτικός και στην ατμοσφαιρική ρύπανση.