Κατασκευή ξυλόφουρνου με cob
Λίγα πράγματα είναι τόσο συναρπαστικά και απαραίτητα για την απόλαυση της ζωής όσο ένας πραγματικός φούρνος από χώμα στην αυλή έξω από το σπίτι μας. Όσοι έχουν δοκιμάσει ψωμί και φαγητά ψημένα στην εστία του καταλαβαίνουν τι εννοώ.Ίσως κάποιοι σκέφτονται πως το να φτιάξουν κάτι τέτοιο στον υπαίθριο χώρο τους, είναι ένα ρομαντικό όνειρο, αλλά κάνουν λάθος. Ο πήλινος φούρνος δεν απαιτεί ιδιαίτερους σχεδιασμούς και γνώσεις για να γίνει. Η κατασκευή του είναι αρκετά εύκολη και γρήγορη, ενώ δεν κοστίζει σχεδόν τίποτα, παρά μόνο μερικά ευρώ για τα φθηνά υλικά του, που είναι διαθέσιμα παντού. Αν συντηρηθεί σωστά, θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και θα σας ανταμείψει με το παραπάνω.
Υπάρχουν πολλοί οδηγοί κατασκευής που μπορούν να σας βοηθήσουν και σε αυτό το άρθρο θα σας προτείνουμε και εμείς έναν τρόπο για να τον κατασκευάσετε. Κάντε τις εργασίες το καλοκαίρι, όταν ο καιρός είναι ζεστός και ξηρός για να ψηθεί σωστά και για να μην σας χαλάσει τα σχέδια μια ξαφνική μπόρα.
Κατασκευή θεμελίου
Αρχικά κατασκευάζουμε το θεμέλιο που θα συγκρατήσει την πέτρινη βάση και από πάνω τον ξυλόφουρνο, επιλέγοντας ένα σημείο με καλά πατημένο χώμα. Χαράσουμε την περίμετρο της βάσης και αρχίζουμε να τοποθετούμε σιγα-σιγά τις μεγαλύτερες πέτρες προς τα κάτω, ακολουθώντας την χάραξη. Για την κατασκευή της πέτρινης βάσης θα χρησιμοποιήσουμε Cob για την συγκόλληση των πετρών, το οποίο φτιάχνουμε με πηλό και άμμο σε αναλογίες 1:3
Κατασκευή πέτρινης βάσης και πάτωμα φούρνου
Στη συνέχεια αφού ολοκληρώσουμε την πέτρινη βάση μέχρι το επιθυμητό ύψος (80-100 εκ) και αφού προσθέσουμε μία διακοσμητική καμάρα για την αποθήκευση των ξύλων, φτιάχνουμε το πάτωμα του ξυλόφουρνου. Το υλικό που θα κατασκευάσουμε αποτελείται από πηλό και άμμο σε αναλογίες 1:3, το οποίο και αλφαδιάζουμε.
Υπολογισμός του εσωτερικού του φούρνου
Από το κέντρο του πατώματος με την βοήθεια μίας κλωστής, χαράσσουμε ένα κύκλο, ίσο με την διάμετρο που θέλουμε να έχει ο φούρνος μας εσωτερικά, αφήνοντας τουλάχιστον 25-30 εκ από τις άκρες που θα χρειαστεί να προσθέσουμε υλικό για την κατασκευή του θόλου.
Κατασκευή καλουπιού για το εσωτερικό του φούρνου
Για την δημιουργία του καλουπιού μας θα χρησιμοποιήσουμε άμμο, τοποθετώντας την στο εσωτερικό του κύκλου που χαράξαμε. Αφού δώσουμε το επιθυμητό ύψος και σχήμα που θέλουμε να έχει το εσωτερικό του φούρνου μας, καλύπτουμε με βρεγμένες εφημερίδες. Ο λόγος που τις βάζουμε είναι για να μην κολλήσει το Cob που θα προσθέσουμε με την άμμο του καλουπιού κατά την εφαρμογή του.
Κατασκευή Θόλου και άνοιγμα πόρτας
Τώρα μπορούμε να αρχίσουμε την κατασκευή του θόλου, προσθέτωντας διαδοχικά 3 στρώματα με Cob.
– 1 στρώμα πηλός με άμμο (1:3) περίπου 10 εκ. Αρχίζουμε πάντα την προσθήκη από την βάση και ανεβαίνουμε προς την κορυφή. Αφήνουμε να στεγνώσει αργά, πριν προχωρήσουμε στην επόμενη στρώση, διατηρώντας την επιφάνεια σαγρέ για να μπορέσει να κολήσει.
– 1 στρώμα πηλό με άμμο και άχυρο (1:3) περίπου 10εκ. Αφήνουμε και πάλι να στεγνώσει και αυτή η στρώση, πριν προσθέσουμε την τελική.
– 1 στρώμα πηλός με άμμο ψιλή (1:3) περίπου 5 εκ, όπου μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο γιδόμαλο. Τέλος δεν ξεχνάμε να ανοίξουμε μία πόρτα με την βοήθεια ενός πριονιού, πριν το υλικό μας στεγνώσει εντελώς και σκληρύνει.
Ολοκλήρωση κατασκευής έτοιμη προς χρήση!
Εδώ ουσιαστικά η κατασκευή μας έχει τελειώσει, εκτός εάν θέλουμε να προσθέσουμε κάποιο τελικό επίχρισμα που θα τον προστατεύσει τον φούρνο από την βροχή (απαραίτητο) και να τον διακοσμησουμε. Βέβαια ακόμα εσωτερικά ο φούρνος έχει το καλούπι από άμμο, το οποίο και θα αφήσουμε για τουλάχιστον 10-15 μέρες ακόμα, μέχρι να στεγνώσει το υλικό. Πριν αρχίσουμε να ψήνουμε θα κάψουμε καλά τον φούρνο περίπου για 10 ώρες ώστε να ξεραθεί καλά.
Η κατασκευή αυτή έγινε στην Κουτσουπία, κατά την διεκπεραίωση εργαστηρίου φυσικής δόμησης με την ομάδα Cob.gr, όπου ήταν και η αφορμή για την ενασχόληση μας με το cob!