Κατακόρυφη Καλλιεργεια Φράουλας σε Κήπο
Σήμερα θα σας δείξω πώς να καλλιεργείτε φράουλες σε κατακόρυφο κήπο. Με λίγα απλά βήματα θα δούμε πώς να φτιάξουμε έναν αυθεντικό κατακόρυφο κήπο λαχανικών στο σπίτι και ταυτόχρονα να αποκτήσουμε νόστιμες φράουλες. Ένα από τα πλεονεκτήματα αυτού του τύπου καλλιέργειας είναι ότι μπορεί να γίνει σε μικρούς χώρους.
Ακόμα κι αν έχουμε βεράντα, μικρό μπαλκόνι ή περβάζι παραθύρων, θα είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε έναν όμορφο κατακόρυφο κήπο λαχανικών. Για την κατασκευή του, χρειάζονται πολύ λίγα υλικά, τα οποία συχνά βρίσκουμε ήδη στο σπίτι. ένα δοχείο, λίγο χώμα και ένα κομμάτι σωλήνα PVC, αυτό είναι το μόνο που χρειαζόμαστε. Σε σύντομο χρονικό διάστημα και χωρίς να είμαστε ειδικοί κηπουροί, μπορούμε όλοι να δημιουργήσουμε έναν κατακόρυφο κήπο που θα ομορφύνει το σπίτι μας και θα μας δώσει νόστιμες φράουλες. Ας δούμε τι χρειαζόμαστε και πώς να το κάνουμε πραγματικότητα.
Αυτά που χρειαζόμαστε:
1 δοχείο τερακότας διαμέτρου 30 cm
1 m σωλήνα pvc διαμέτρου 125 mm
1 ποτηροτρυπανο με διάμετρο 6 cm
χαρτί άμμου
1 μεζούρα μοδίστρας
15/20 δενδρύλλια ανθισμένων φραουλών
Περίπου 20 λίτρα γονιμοποιημένου εδάφους
10 λίτρα περλιτη
ΠΩΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΤΟ ΚΑΘΕΤΟ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟ ΤΩΝ ΦΡΑΟΥΛΩΝ
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να τρυπήσετε το σωλήνα. Διαιρούμε την περιφέρεια του σωλήνα σε τρία ίσα μέρη και μετά σημαδεύουμε τη θέση των οπών που θα τρυπηθούν στο μήκος του σωλήνα, σημειώνοντάς τις με ένα δείκτη σε απόσταση περίπου 15 cm μεταξύ τους. Θα πρέπει να έχουμε 15 τρύπες περίπου. Ας τρυπήσουμε τώρα τον σωλήνα με το τρυπάνι με ποτηροτρυπανο διαμέτρου 6 cm. Συνιστώ, για να αποτρέψετε την κίνηση του σωλήνα κατά τη διάρκεια της διατρησης, αφήστε κάποιον να βοηθήσει κρατώντας το σωλήνα σταθερά. Αφού κάνουμε τις τρύπες, τελειώνουμε τις άκρες χρησιμοποιώντας γυαλόχαρτο. Ήρθε η ώρα να συναρμολογήσουμε τον κάθετο κήπο λαχανικών. Ας πάρουμε το βάζο.
Προτείνω να χρησιμοποιήσετε ένα δοχείο από τερακότα επειδή είναι βαρύτερο, θα δώσει σταθερότητα στη δομή. Βάζουμε ένα βότσαλο στην τρύπα του δοχείου και φτιάχνουμε ένα στρώμα διογκωμένου περλιτη για να διευκολύνεται η αποστράγγιση.
Τώρα τοποθετήστε το σωλήνα στο κέντρο και γεμίστε το δοχείο με το γονιμοποιημένο χώμα αναμεμειγμένο με τον περλιτη. Αρχίζουμε να τοποθετούμε τα σπορόφυτα φράουλας στις οπές του σωλήνα και σταδιακά προσθέτουμε από το άλλο χώμα, μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι τρύπες. Στην κορυφή του σωλήνα τελειώνουμε με ένα άλλο δενδρύλλιο φράουλας. Ας ρίξουμε νερό προσθέτοντας λίγο νερό κάθε φορά. Τοποθετούμε τον κατακόρυφο κήπο με φράουλα σε μια γωνία καλά εκτεθειμένη στον ήλιο, αλλά προστατευμένη από τον άνεμο. Ποτίζουμε μία φορά την εβδομάδα χωρίς υπερβολή. Σε περίπτωση βροχής προστατευουμε τον κατακόρυφο κήπο λαχανικών κάτω από ένα κουβούκλιο. Χρησιμοποιώντας ανθοφόρα φυτά σε 15/20 ημέρες θα είμαστε σε θέση να συγκομίσουμε τις πρώτες φράουλες, ώστε να τις απολαύσουμε όλη την άνοιξη και το καλοκαίρι.
ΦΡΑΟΥΛΑ ΣΕ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
Μπορούμε να υιοθετήσουμε μια άλλη ιδανική λύση για περβάζια παραθύρων τοποθετώντας σπορόφυτα φράουλας σε υδρορροή. Αγοράζουμε μια υδρορροή σε ένα κατάστημα DIY, αφού το κόψουμε στο μέγεθος του περβάζι μας. Ανοιγουμε τρυπες στο κατω μερος της υδροροης με ένα τρυπάνι για να διευκολύνουμε την αποστράγγιση του νερού. Ας βάλουμε τη γλάστρα στην μαρκίζα και γεμιζουμε με χωμα καταλληλο για την περιπτωση φυτευοντας τα φυτά της φράουλας. Κλείνουμε τα άκρα με τα κατάλληλα καλύμματα υδρορροών και τελειώσαμε! Ας φροντίσουμε τα φυτά όπως εξηγείται στον κάθετο κήπο λαχανικών. Μπορουμε να καλλιεργήσουμε φράουλες μας στο σπίτι μας και να τις φάμε απλά ή να τις χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε χίλιες διαφορετικές συνταγές.