Τρίτη , 3 Δεκεμβρίου 2024
Breaking News

Γιατί οι ελιές παίρνουν μπλε χρώμα;

Είναι φυσιολογικό ο καρπός των ελαιόδεντρων να έχει μπλε χρώμα;Κάθε χρόνο, παρατηρούμε στην , ο καρπός σταδιακά να αλλάζει χρώμα...
Περισσότερα
Γιατί οι ελιές παίρνουν μπλε χρώμα;

Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρούμε στην , ειδικά την περίοδο του φθινοπώρου, είναι τα σχισίματα ή σκασίματα που εμφανίζονται στα...
Περισσότερα
Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Φανταστείτε ένα εντυπωσιακό μικρό φοίνικα με παχιά, σαρκώδη φύλλα να ξεπροβάλλει από τη μέση της ζούγκλας του ηφαιστειακού νησιού. Μιλάμε...
Περισσότερα
Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Το λευκόφυλλο είναι ένας εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με ιδιαίτερη ομορφιά που διαθέτει χαρακτηριστικά φύλλα γκριζοπράσινου χρώματος. Στο εξωτερικό, το λευκόφυλλο...
Περισσότερα
Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Οι λαϊκές μας αγορές, πάω πάντα στις βιολογικές αγορές, όταν είναι η εποχή τους, έχουν πολλά-πολλά καλαμπόκια, το οποία είναι ολόφρεσκα...
Περισσότερα
Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

μιτοχόνδρια –  είναι πια γνωστό πως το 90% της ενέργειας στον οργανισμό μας παράγεται στα πολύτιμα μιτοχόνδρια.  Αν τα μιτοχόνδριά μας είναι  λειτουργικά το σώμα...
Περισσότερα
Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Παρά τις αμφιβολίες περασμένων ετών σχετικά με την νευρογένεση στους ενήλικες, μια μελέτη δείχνει ότι ακόμα και άτομα ηλικίας 80...
Περισσότερα
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Θεραπεία Kneipp – κάτι περισσότερο από το να περπατάμε ή να κολυμπάμε στο νερό! Το βάδισμα στο νερό είναι σίγουρα η...
Περισσότερα
Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Για όλους που ακούν για “ενεργειακή θεραπεία” και αναρωτιούνται τι είναι η ενέργεια, υπάρχει μια απλή άσκηση που μπορεί να...
Περισσότερα
Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

flavonoids και antioxidants, luteolin apigenin lycopene alpha carotene lutein+zeaxanthin beta carotene, φολικό οξύ/Β9…ο ρόλος του φολικού οξέως/Β9 στον οργανισμό μας...
Περισσότερα
Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

Καπνιά, αντιμετώπιση του μύκητα που προκαλεί μαύρισμα στα φυτά

Πολλές φορές παρατηρούμε κάποια μαύρα φύλλα, ένα μαύρο στρώμα να καλύπτει τα κλαδιά και τους καρπούς των φυτών και αναρωτιόμαστε τι μπορεί να είναι. Αυτή η μαυρίλα που συναντάμε στα φυτά δείχνει ότι έχουμε εμφάνιση της καπνιάς, μία μυκητολογική ασθένεια που μπορεί να προσβάλλει τα περισσότερα φυτά του κήπου μας.

Η καπνιά αναπτύσσεται πάνω στο φύλλωμα και στους καρπούς των φυτών και εμφανίζεται όταν υπάρχει προσβολή από έντομα που αφήνουν μελιτώματα. Μαζί με τα μελιτώδη εκκρίματα των εντόμων δηλαδή, αναπτύσσεται και μαύρισμα από τη μυκητολογική ασθένεια της καπνιάς. Συναντάμε, λοιπόν, την καπνιά, μαζί με μελιτώματα από τη , τον , την και τον .

Ο μύκητας της καπνιάς τρέφεται από τα μελιτώδη εκκρίματα των εντόμων που αφήνουν πάνω στα φυτά. Κατά συνέπεια, η καπνιά ευνοείται από τις συνθήκες που ευνοούν την αύξηση των συγκεκριμένων εντόμων, όπως η σχετική υγρασία, οι υψηλές θερμοκρασίες και ο κακός αερισμός. Ας δούμε αναλυτικά ποια φυτά προσβάλλει η καπνιά, τι ζημιά προκαλεί και πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα φυτά μας από το μαύρισμα της καπνιάς με οικολογικούς τρόπους.

Η καπνιά μπορεί να προσβάλλει διάφορα , και που έχουμε στον κήπο μας ή σε στο μπαλκόνι μας, προκαλώντας σημαντική ζημιά στην ανάπτυξη και στην καρποφορία τους.

Η ασθένεια της καπνιάς συναντάται σε αρκετά καρποφόρα δέντρα όπως στην , στην , στην και στην , με έντονο μαύρο χρώμα στο φύλλωμα και στους καρπούς τους όταν προσβάλλονται από μελίγκρα, αλευρώδη και ψώρα. Η προσβολή από καπνιά είναι πολύ έντονη στην όταν προσβάλλεται από αφίδες, στην όταν προσβάλλεται από ψύλλα, καθώς και στην όταν προσβάλλεται από λεκάνιο.

Επίσης, τα φυτά του λαχανόκηπου μας μπορεί να υποφέρουν από καπνιά και να εντοπίσουμε μαύρισμα των φύλλων στην , στην , στην και στην όταν προσβάλλονται από μελίγκρα και αλευρώδη. Ανάλογα συμπτώματα προσβολής από καπνιά, μπορούμε να συναντήσουμε και στην , στην , στην και στην όταν προσβάλλονται από μελίγκρα και αλευρώδη.

Η καπνιά δεν κάνει εξαιρέσεις και μπορεί να προσβάλλει αρκετά καλλωπιστικά του κήπου και του μπαλκονιού μας. Σε συνθήκες κακού αερισμού, εμφανίζονται μαυρίλες στο φύλλωμα και στους βλαστούς σε , στη , στον , στη , στον , στην , στην , ακόμα και στην .

Η καπνιά δεν προκαλεί άμεση ζημιά στα φυτά. Κι αυτό γιατί ο μύκητας της καπνιάς τρέφεται από τα μελιτώδη εκκρίματα των εντόμων και όχι από τους φυτικούς ιστούς των φύλλων ή από το περιεχόμενο των καρπών. Η ζημιά που κάνει η καπνιά είναι πιο έμμεση, καθώς με το μαύρισμα των φύλλων μειώνεται η φωτοσυνθετική δραστηριότητα των φυτών. Η μειωμένη φωτοσύνθεση οδηγεί στη δημιουργία αδύναμης βλάστησης από τα φυτά και σε μικρότερη παραγωγή καρπών. Επίσης, το μαύρισμα των καρπών υποβαθμίζει την ποιότητα τους και τους καθιστά μη εμπορεύσιμους, γεγονός που προκαλεί σημαντική οικονομική ζημιά στους καλλιεργητές.

Για την προληπτική αντιμετώπιση της καπνιάς στα φυτά, περιορίζουμε τους παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη των εντόμων που δημιουργούν μελιτώδη εκκρίματα για να αναπτυχθεί η καπνιά. Συγκεκριμένα, εφαρμόζουμε τα παρακάτω μέτρα που αποτρέπουν την ανάπτυξη και προσβολή από καπνιά:
 
– Αποφεύγουμε τις πυκνές φυτεύσεις των φυτών, καθώς δημιουργούνται συνθήκες υψηλής υγρασίας και κακού αερισμού.
– Κλαδεύουμε κάθε χρόνο τα καρποφόρα δέντρα μας και τα καλλωπιστικά φυτά για να έχει το φύλλωμα τους καλύτερο αερισμό και φωτισμό.
– Αποφεύγουμε το υπερβολικό και τις μεγάλες ποσότητες λιπάσματος, γιατί η έντονη και πυκνή βλάστηση συντελεί σε συνθήκες κακού αερισμού.
– Ψεκάζουμε προληπτικά το φύλλωμα των φυτών με βιολογικό σκεύασμα αλάτων καλίου που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Σε συνθήκες έντονης προσβολής από καπνιά, ψεκάζουμε με βιολογικό σκευάσματα θερινού πολτού και για την καταπολέμηση των εντόμων που δημιουργούν μελιτώματα και προκαλούν την ανάπτυξη της καπνιάς. Παράλληλα, προσθέτουμε στο διάλυμα ψεκασμού των φυτών και όπως οξυχλωριούχο χαλκό ή υδροξείδιο χαλκού για την απομάκρυνση της καπνιάς από τα φύλλα και τους καρπούς.

Εναλλακτικά, σε προληπτικό επίπεδο, μπορούμε να ψεκάσουμε με αυτοσχέδιο σκεύασμα που φτιάχνουμε διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο σε ένα λίτρο νερό.

Oι καλλιεργητές συνηθίζουν να κάνουν ψεκασμούς με σκευάσματα χαλκού την περίοδο του φθινοπώρου. Mε αυτόν τον τρόπο, καταπολεμούν τις προσβολές από καπνιά σε συνδυασμό με την ασθένεια της που προκαλεί σαπίσματα και μούχλα στους καρπούς.

About admin

Check Also

Θερινός πολτός, τι είναι και πώς χρησιμοποιείται στα φυτά

Ο θερινός πολτός είναι ένα που χρησιμοποιείται για την προστασία των φυτών από επιβλαβή έντομα. …

Παγίδες εντόμων με κόλλα για προστασία στον κήπο

Τι είναι οι χρωμοπαγίδες που πολλοί καλλιεργητές κρεμάνε ανάμεσα στα φυτά; Πρόκειται για πλαστικές παγίδες, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.