Σάββατο , 19 Απριλίου 2025
Breaking News

μέλι βοτάνων, ένα πανίσχυρο ίαμα!

Σε πάρα πολλά παραδοσιακά θεραπευτικά συστήματα, εδώ και αιώνες, το μέλι συστήνεται ως φυσικό ίαμα/φάρμακο πολλών ασθενειών, με εκπληκτικές θεραπευτικές ιδιότητες! Στην...
Περισσότερα
μέλι βοτάνων, ένα πανίσχυρο ίαμα!

ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

-. ένα φιλί για τη μηλόπιτα με άρωμα μαστίχας που λιώνει στο στόμα! -. ένα φιλί για τη σοκολάτα, με...
Περισσότερα
ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Ιστορικά, οι παραδοσιακές θεραπείες με βάση τα βότανα έχουν εκτιμηθεί ιδιαίτερα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες σε διάφορες κοινωνίες, λειτουργώντας...
Περισσότερα
Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Η εξέλιξη στην , τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα έχει ενισχύσει σημαντικά την τάση για συστήματα πυκνής και υπέρπυκνης...
Περισσότερα
Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ένα κοινό βότανο των ξηρών περιοχών της Νοτιοδυτικής Ευρώπης, της Μεσογείου, στη Βόρεια Αφρική (Σαχάρα) και της Δυτικής Ασίας (Αραβική...
Περισσότερα
Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Τι συμβαίνει όταν οι αμυγδαλιές δεν κάνουν καρπούς;Αρκετοί φίλοι καλλιεργητές παρατηρούν το φαινόμενο μία αμυγδαλιά να έχει μειωμένη καρποφορία ή...
Περισσότερα
Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Πάντα υπάρχουν τρόποι για να υποστηρίξουμε το μικροβίωμα του εντέρου μας ώστε να παραμένει υγιές Ας δούμε κάποιους: -. προσθέτουμε περισσότερες...
Περισσότερα
Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;* “Ως διατροφική ψυχίατρος, φροντίζω πάντα να διατηρώ μια...
Περισσότερα
Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για τη φύτευση της λεμονιάς στον κήπο και σε γλάστρα;Αρχικά, πρέπει να γνωρίζουμε πως η ευδοκιμεί...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Η βιολογική καλλιέργεια είναι μία καλλιεργητική μέθοδος που ελαχιστοποιεί τη χρήση χημικών και συνθετικών πρόσθετων στον κήπo.Γενικότερα, η λέξη “βιολογικό”...
Περισσότερα
Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Καλλιεργώ γλυκοπατάτες: συμβουλές και βασικές οδηγίες

του Κώστα Λιονουδάκη • γλυκοπατάτες, καλλιέργεια, μποστάνι, πατάτες

Φίλοι bostanistas, ανακαλύψτε τη γλυκοπατάτα, ένα πολυετές φυτό με καταγωγή από τη Λατινική Αμερική, που δεν έχει καμία σχέση με τη γνωστή μας πατάτα (Solanum tuberosum, οικ. Solanaceae), καθώς βοτανολογικά ανήκει στο γένος Ipomoea και στην οικογένεια Convolvulaceae. Στη χώρα μας, καλλιεργείται σαν μονοετές φυτό για τις κονδυλώδεις ρίζες του που είναι πλούσιες σε σάκχαρα, υδατάνθρακες, πρωτεΐνη, ασβέστιο, σίδηρο, ανόργανα άλατα και βιταμίνες Α και C.

Photo: nika7k@Flickr
Photo: nika7k@Flickr

Είναι θερμοαπαιτητικό φυτό καθώς θέλει υψηλές θερμοκρασίες για τουλάχιστον 4-5 μήνες για να δώσει ικανοποιητική παραγωγή. Μεταφυτεύεται στο χωράφι αρχές Μαΐου ενώ η συγκομιδή γίνεται Σεπτέμβρη – Οκτώβρη. Χαρακτηρίζεται από έρποντες μακρείς βλαστούς με μεγάλα βαθυπράσινα φύλλα και λευκά ή ιώδη άνθη. Οι κόνδυλοι της γλυκοπατάτας σχηματίζονται με την εναπόθεση θρεπτικών στοιχείων σε τμήματα ριζών κι έχουν επίμηκες σφαιρικό ή ατρακτοειδές σχήμα, ανάλογα την ποικιλία. Το χρώμα της σάρκας μπορεί να είναι λευκό ή κίτρινο  προς το πορτοκαλί.

Photo: outlawgarden.com
Photo: outlawgarden.com

Είναι ανθεκτική στην ξηρασία και μπορεί να καλλιεργηθεί σε πολλά είδη εδαφών, αν και προτιμά αυτά που στραγγίζουν καλά και με οξύτητα 5,5 – 6,5. Παρουσιάζει πολύ καλή απόδοση σε ελαφριά αμμώδη εδάφη ενώ δεν ευδοκιμεί σε πολύ πλούσια και υγρά, όπου θα πρέπει να καλλιεργείται σε αναχώματα. Δεν είναι απαιτητική σε θρεπτικά στοιχεία και αρκεί ενσωμάτωση κομπόστ ή καλοχωνεμένης κοπριάς πριν την έναρξη της καλλιέργειας.

Photo: down---to---earth.blogspot.gr
Photo: down—to—earth.blogspot.gr

Η γλυκοπατάτα πολλαπλασιάζεται κυρίως με κονδύλους και σπάνια με μοσχεύματα των βλαστών της.  Δεν φυτεύεται απευθείας αλλά προηγείται προβλάστηση κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο, οπότε γίνεται φύτευση των κονδύλων της γλυκοπατάτας σε θερμό και προφυλαγμένο μέρος ανά 15 -20 εκ. Από τους κονδύλους αυτούς προκύπτουν βλαστοί, οι οποίοι αποκόπτονται από το έδαφος (με ολόκληρο ή μικρό μέρος του κονδύλου) όταν αποκτήσουν μήκος γύρω στα 20 εκ. και μετά από περίπου 1,5 – 2 μήνες μεταφυτεύονται στην οριστική τους θέση στον λαχανόκηπο. Η φύτευση γίνεται σε σαμάρια ύψους 20 εκατοστών σε αποστάσεις 40-50 εκ. μεταξύ των φυτών και 80-100 εκατοστά μεταξυ των γραμμών.

Photo: fayncbikerjaa@Flickr
Photo: fayncbikerjaa@Flickr

Η συγκομιδή πραγματοποιείται 4-5 μήνες μετά τη φύτευση, κατά τους μήνες  Σεπτέμβρη – Οκτώβρη. Ωστόσο θα πρέπει ν’ αποφεύγεται  όταν η υγρασία του αέρα είναι πολύ υψηλή ή όταν επικρατεί βροχερός καιρός για να μη σαπίσουν οι κόνδυλοι. Η εξαγωγή των κονδύλων από το έδαφος γίνεται ύστερα από την κοπή και την απομάκρυνση του φυλλώματος ενώ θα πρέπει να αφήνονται λίγες ώρες στο έδαφος για να στεγνώσουν.

Photo: down---to---earth.blogspot.gr
Photo: down—to—earth.blogspot.gr

Κατά την αποθήκευση τους σε ξηρό μέρος, οι γλυκοπατάτες μπορούν να διατηρηθούν για 3-4 μήνες μέσα σε στρώμα άμμου, άχυρου ή πριονιδιού http://www.bostanistas.gr/

About admin

Check Also

Αντιμετώπιση του ωιδίου σε ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες

Αν τα φύλλα της ντομάτας, της πιπεριάς και της μελιτζάνας εμφανίζουν μικρές κίτρινες κηλίδες που …

10 μυστικά για το θειάφι σε φυτά και καλλιέργειες

Το θειάφι είναι ένα από τα βασικά οικολογικά υλικά που παραδοσιακά χρησιμοποιούμε για την στον …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.