Κάννα, ένα φυτό με υπέροχα λουλούδια και εντυπωσιακά φύλλα
Κάννα, ένα τροπικό που ξεχωρίζει με τα χρωματιστά άνθη της και τα μεγάλα φύλλα της. Η κάννα είναι πολυετές φυτό που φυτεύεται με βολβό την περίοδο της άνοιξης και μας δίνει πλούσια ανθοφορία από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι το φθινόπωρο.
Με καταγωγή από την κεντρική και νότια Αμερική, η κάννα διαθέτει πλούσιο φύλλωμα και έντονη βλάστηση με που κυμαίνεται από 50 εκατοστά ως 2 μέτρα. Τα μεγάλα λεπτά χαρακτηριστικά φύλλα της, έχουν πράσινο ή καφέ-κοκκινωπό χρώμα και βγαίνουν από ένα κεντρικό βλαστό. Τα φύλλα της κάννας μοιάζουν αρκετά με άλλα τροπικά φυτά όπως η μπανανιά, η και η .
Η κάννα αποτελεί εξαιρετική επιλογή για να προσθέσουμε εντυπωσιακά λουλούδια και να δώσουμε χρώμα στον κήπο. Οι βολβοί της κάννας φυτεύονται εύκολα και σε γλάστρα, με τα πανέμορφα φύλλα της να συνδυάζονται πολύ αρμονικά με άλλα φυτά στην αυλή, στο μπαλκόνι και στη βεράντα μας. Ας δούμε αναλυτικά τι φροντίδα χρειάζεται η κάννα για να μας δώσει πλούσια ανθοφορία με μεγάλη διάρκεια και να την απολαμβάνουμε για πολλά χρόνια γεμάτη χρώμα και ζωντάνια.
Yπάρχουν εκατοντάδες ποικιλίες κάννας με σημαντικές διαφοροποιήσεις στο μέγεθος του φυτού, το χρώμα των φύλλων καθώς επίσης τα χρώματα και το σχήμα του λουλουδιού. Οι ποικιλίες κάννας διαχωρίζονται ως εξής:
Λόγω της τροπικής καταγωγής της, η κάννα αγαπάει τη ζέστη. Για να μας δώσει πλούσια ανθοφορία προτιμάμε να τη φυτεύουμε σε θέσεις με ήλιο. Μπορεί να αναπτυχθεί και σε ημισκιερές θέσεις, δίνοντας μας λιγότερα λουλούδια.
Η κάννα είναι ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες. Την περίοδο του χειμώνα ξεραίνεται το φύλλωμα της λόγω παγωνιάς και ξαναβγάζει βλαστούς την άνοιξη από τα υπόγεια ριζώματα της.
Αν και μπορούμε να φυτέψουμε τις κάννες σχεδόν σε όλα τα εδάφη, ευδοκιμούν καλύτερα σε αφράτο χώμα που είναι πλούσιο σε και διαθέτει καλή αποστράγγιση, δηλαδή απομακρύνεται το νερό που περισσεύει μετά το πότισμα για να μην σαπίσει το ριζικό σύστημα του φυτού.
Η κάννα φυτεύεται με ριζώματα την άνοιξη, τα προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα και τα φυτεύουμε σε βάθος περίπου 10-15 εκατοστών και αποστάσεις περίπου 30-50 εκατοστών. Από τα τέλη της άνοιξης και μέχρι το φθινόπωρο, μπορούμε να προμηθευτούμε από τα φυτώρια της περιοχής μας έτοιμα ανθισμένα φυτά κάννας σε γλάστρα.
με τρύπες, σχετικά μεγάλες, διαμέτρου και ύψους περίπου 30 εκατοστών καθώς τα ριζώματα της κάννας είναι σχετικά μεγάλα. Για να γεμίσουμε τις γλάστρες που θα φυτέψουμε τις κάννες, προμηθευόμαστε αφράτο για φυτά εξωτερικού χώρου που διαθέτει .
Προτιμούμε σημεία με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό. Για την ανθοφορία της κάννας είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε θέση με αρκετή ηλιοφάνεια στο μπαλκόνι μας και προφυλαγμένη από τον δυνατό αέρα.
Η κάννα δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό. Χρειάζεται συχνό πότισμα στις αρχές της άνοιξης, την περίοδο που αναβλαστάνει και σχηματίζεται ο κεντρικός βλαστός. Στη συνέχεια, ποτίζουμε κάθε 4-5 μέρες την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και κάθε 2-3 μέρες την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού.
Γενικότερα, κανονίζουμε να επαναλαμβάνουμε το πότισμα μόνο όταν στεγνώνει το χώμα της γλάστρας. Η υπερβολική υγρασία ενδέχεται να δημιουργήσει σαπίσματα στα ριζώματα του φυτού καθώς και μαυρίσματα σε φύλλα και βλαστούς.
H κάννα, όπως και τα περισσότερα βολβώδη φυτά δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία και σχηματίζουν λουλούδια, ακόμα και αν δεν βάλουμε καθόλου λίπασμα. Για να εξασφαλίσουμε πολλά λουλούδια και ανθοφορία που θα διαρκέσει καλοκαίρι και φθινόπωρο, η προσθήκη του κατάλληλου λιπάσματος βοηθάει σημαντικά.
Για τις κάννες που έχουμε φυτέψει στον κήπο μας, για πλούσια ανθοφορία προσθέτουμε πλήρες κοκκώδες στα μέσα της άνοιξης, στις αρχές του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου. Αν έχουμε φυτέψει την κάννα σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας, μία φορά το μήνα, από τα μέσα της άνοιξης ως τα τέλη του φθινοπώρου.
Η κάννα δεν έχει ανάγκη ιδιαίτερα από προληπτικούς ψεκασμούς, καθώς είναι αρκετά ανθεκτική και δεν προσβάλλεται εύκολα από έντομα και ασθένειες. Σε περίπτωση προσβολής από , ψεκάζουμε με όπως ο και η που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Αν δούμε σαπίσματα στα φύλλα ή μαυρίσματα λόγω ασθενειών όπως βοτρύτη, ψεκάζουμε το φύλλωμα των φυτών με σκεύασμα .
Σοβαρότερο πρόβλημα για τις κάννες από τα έντομα και τις ασθένειες, είναι τα σαλιγκάρια και οι γυμνοσάλιαγκες που τρώνε τα φύλλα τους. Για να με εύκολο, οικολογικό και αποτελεσματικό τρόπο, μπορούμε να ρίξουμε γύρω από τα φυτά δημιουργώντας ένα φυσικό τοίχο προστασίας.
Κλαδεύουμε την κάννα κάθε χρόνο, μέσα στον χειμώνα, όταν έχουν ξεραθεί τα φύλλα και τα λουλούδια της. Το κλάδεμα γίνεται από χαμηλά, σε απόσταση 15-20 εκατοστών από το έδαφος. Συμπληρωματικά, στα τέλη του καλοκαιριού, αφαιρούμε ξερά φύλλα και ξεραμένα λουλούδια για να ενισχύσουμε φθινοπωρινή ανθοφορία του φυτού.
Μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά κάννας από σπόρο, ωστόσο είναι κάτι που δε συνηθίζεται καθώς καθυστερεί σημαντικά η ανθοφορία των νέων φυτών. Ο πιο εύκολος τρόπος πολλαπλασιασμού της κάννας είναι ο πολλαπλασιασμός με ριζώματα, τους χαρακτηριστικούς υπόγειους βλαστούς που διαθέτει το φυτό της κάννας που δίνει καινούρια φυτά που ανθίζουν πολύ γρήγορα.
Συγκεκριμένα, στις αρχές του χειμώνα, αφού ξεραθούν τα φυτά της κάννας, μπορούμε να αφαιρέσουμε προσεκτικά τα ριζώματα από το χώμα και να τα διατηρήσουμε σε δροσερό μέρος μέσα σε ένα κουτί που το έχουμε γεμίσει με πριονίδι. Στις αρχές της άνοιξης, μπορούμε να φυτέψουμε τα ριζώματα ξανά στο χώμα ή σε γλάστρες αφού τα κόψουμε σε μικρότερα κομμάτια έτσι ώστε κάθε κομμάτι ριζώματος θα έχει ένα τουλάχιστον οφθαλμό για να βλαστήσει.
Στο εξωτερικό και ειδικά στην Αμερική, η κάννα αναφέρεται και με την ονομασιά ‘indian shot’, δηλαδή ινδιάνικος πυροβολισμός καθώς οι μικροί μαύροι σπόροι της κάννας, λόγω της σκληρότητάς τους, πιθανολογείται ότι είχαν χρησιμοποιηθεί ως σκάγια όπλων κατά το παρελθόν.