Θειάφι και θειοχαλκίνη στα κηπευτικά (+video)
Το θειάφι και η θειοχαλκίνη αποτελούν τα βασικά υλικά που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά από τους καλλιεργητές για την προστασία των κηπευτικών, καθώς και σε άλλες καλλιέργειες όπως το αμπέλι. Το θειάφι και η θειοχαλκίνη εφαρμόζονται στα λαχανικά του κήπου μας σε προληπτικό επίπεδο, αλλά και με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων των ασθενειών, και επαναλαμβάνονται ανάλογα με την ένταση της ασθένειας. Τοσο θειάφι, όσο και η θειοχαλκίνη είναι οικολογικά προϊόντα φυτοπροστασίας, εγκεκριμένα στις βιολογικές καλλιέργειες και μπορούμε να τα προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα σε μικρές και μεγαλύτερες συσκευασίες.
Γιατί χρησιμοποιούμε το θειάφι στα κηπευτικά; Το θειάφι είναι μυκητοκτόνο επαφής που προστατεύει τα φυτά από το μύκητα του ωιδίου, ενώ έχει και μέτρια ακαρεοκτόνο δράση ενάντια στον τετράνυχο που αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τις καλλιέργειες των κηπευτικών την περίοδο του καλοκαιριού όταν ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες. Το θειάφι μπορεί να εφαρμοστεί με σκόνισμα πάνω στα φύλλα, καθώς και γύρω από τη ρίζα του φυτού, καθώς λόγω θερμότητας εκλύει ατμούς που «τυλίγουν» το φυτό και το προστατεύουν χωρίς να είναι απαραίτητο να έρθει σε άμεση επαφή με το φύλλωμα του φυτού. Βέβαια, υπάρχει και το βρέξιμο θειάφι, που είναι το θειάφι που διαλύεται στο νερό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ψεκασμό στο φύλλωμα των φυτών. Τελευταία επέμβαση για το σκόνισμα με θειάφι για όλες τις κηπευτικές καλλιέργειες είναι οι 7 ημέρες πριν τη συγκομιδή.
Γιατί χρησιμοποιούμε τη θειοχαλκίνη στα κηπευτικά; Η θειοχαλκίνη αποτελεί μίγμα σκόνης θειαφιού και μεταλλικού χαλκού σε συγκεκριμένη αναλογία. Με τη θειοχαλκίνη, σκονίζουμε το φύλλωμα όλων των φυτών του λαχανόκηπου μας για την αντιμετώπιση του περονόσπορου και του ωίδιου, τις δύο σημαντικότερες μυκητολογικές ασθένειες των κηπευτικών. Κάνουμε εφαρμογή της θεοχαλκίνης ανά δεκαπέντε ημέρες στον κήπο μας, προσέχοντας να κάνουμε δύο εφαρμογές ως μέγιστο ανά καλλιεργητική περίοδο. Η γενική δοσολογία εφαρμογής για τη θειοχαλκίνη είναι δύο με τρία κιλά το στρέμμα, αν και το εύρος της δόσης είναι ανάλογο με την ένταση της προσβολής της ασθένειας. Τελευταία επέμβαση είναι οι 7 ημέρες πριν τη συγκομιδή για ντομάτα, μελιτζάνα, κολοκύθι και αγγούρι και οι 21 μέρες πριν τη συγκομιδή για πεπόνι, καρπούζι και πατάτα. Κι ένα μυστικό για το θειάφι και τη θειοχαλκίνη Το θειάφι και η θειοχαλκίνη δεν συνδιάζονται με άλλα σκευάσματα που χρησιμοποιούμε για την προστασία των λαχανικών του κήπου μας και τα εφαρμόζουμε μόνα τους. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το θειάφι και η θειοχαλκίνη είναι φυτοτοξικά σε υψηλές θερμοκρασίες άνω των 28°C και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται πάνω στα φύλλα όταν έχει καύσωνα γιατί ίσως προκαλέσουν εγκαύματα. Το θειάφι και η θειοχαλκίνη δεν λειτουργούν αποτελεσματικά σε θερμοκρασίες κάτω από 18°C, ενώ έχουν καλύτερη δράση σε θερμοκρασίες 20°C-26°C.
Περισσότερα χρήσιμα άρθρα για την προστασία των φυτών Δες συμβουλές για την καταπολέμηση περισσότερων ασθενειών και εντόμων που προσβάλλουν τα κηπευτικά στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.
• Αντιμετώπιση εντόμων και ασθενειών στον λαχανόκηπο
• Οικολογικοί τρόποι προστασίας των φυτών με φυσικά υλικά
• Πώς αντιμετωπίζουμε τα σαλιγκάρια στον κήπο
• Στάχτη, χρήσεις στον κήπο
• Τι είναι ο βάκιλλος Θουριγγίας και πώς χρησιμοποιείται
• Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης των μυρμηγκιών στον κήπο
• Ζεόλιθος, χρήσεις στον κήπο
• Aντιμετώπιση του αλευρώδη στον κήπο
• Αντιμετώπιση του τετράνυχου στον κήπο
• Αντιμετώπιση της βρωμούσας στον κήπο
• Αντιμετώπιση του περονόσπορου της πατάτας