Σάββατο , 5 Απριλίου 2025
Breaking News

ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

-. ένα φιλί για τη μηλόπιτα με άρωμα μαστίχας που λιώνει στο στόμα! -. ένα φιλί για τη σοκολάτα, με...
Περισσότερα
ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Ιστορικά, οι παραδοσιακές θεραπείες με βάση τα βότανα έχουν εκτιμηθεί ιδιαίτερα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες σε διάφορες κοινωνίες, λειτουργώντας...
Περισσότερα
Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Η εξέλιξη στην , τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα έχει ενισχύσει σημαντικά την τάση για συστήματα πυκνής και υπέρπυκνης...
Περισσότερα
Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ένα κοινό βότανο των ξηρών περιοχών της Νοτιοδυτικής Ευρώπης, της Μεσογείου, στη Βόρεια Αφρική (Σαχάρα) και της Δυτικής Ασίας (Αραβική...
Περισσότερα
Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Τι συμβαίνει όταν οι αμυγδαλιές δεν κάνουν καρπούς;Αρκετοί φίλοι καλλιεργητές παρατηρούν το φαινόμενο μία αμυγδαλιά να έχει μειωμένη καρποφορία ή...
Περισσότερα
Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Πάντα υπάρχουν τρόποι για να υποστηρίξουμε το μικροβίωμα του εντέρου μας ώστε να παραμένει υγιές Ας δούμε κάποιους: -. προσθέτουμε περισσότερες...
Περισσότερα
Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;* “Ως διατροφική ψυχίατρος, φροντίζω πάντα να διατηρώ μια...
Περισσότερα
Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για τη φύτευση της λεμονιάς στον κήπο και σε γλάστρα;Αρχικά, πρέπει να γνωρίζουμε πως η ευδοκιμεί...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Η βιολογική καλλιέργεια είναι μία καλλιεργητική μέθοδος που ελαχιστοποιεί τη χρήση χημικών και συνθετικών πρόσθετων στον κήπo.Γενικότερα, η λέξη “βιολογικό”...
Περισσότερα
Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Σάλβια: Ένα ανθεκτικό φυτό με μικρά κόκκινα λουλούδια

Η σάλβια (Salvia greggii, Salvia microphylla) είναι ένας όμορφος θάμνος με πολλά κόκκινα λουλούδια, ιδανικό φυτό για να φυτέψουμε σε...
Περισσότερα
Σάλβια: Ένα ανθεκτικό φυτό με μικρά κόκκινα λουλούδια

Ζέρμπερα, ένα φυτό με μεγάλα λουλούδια σε υπέροχα χρώματα

Ζέρμπερα, ένα ιδιαίτερα γοητευτικό φυτό με μεγάλα και πολλά εντυπωσιακά χρώματα.

Η ζέρμπερα ξεκινάει να ανθίζει στα μέσα της άνοιξης και η ανθοφορία της διαρκεί μέχρι το φθινόπωρο. Στο φυσικό της περιβάλλον, στη Νότια Αφρική και στη Μαδαγασκάρη, η ζέρμπερα ζει πολλά χρόνια, ωστόσο στη χώρα μας φυτεύεται ως ετήσιο φυτό, καθώς δεν αντέχει την παγωνιά του χειμώνα.

Οι ζέρμπερες δημιουργούν πλούσια βλάστηση και φτάνουν σε ύψος μισού μέτρου με πλατιά σκουροπράσινα φύλλα. Τα πολύχρωμα λουλούδια της ζέρμπερας ξεπροβάλλουν πάνω σε δυνατούς μίσχους που ανάλογα την ποικιλία έχουν ύψος από 30 εκατοστά μέχρι 1 μέτρο.

Υπάρχουν πολλά είδη ζέρμπερας για να επιλέξουμε. Ζέρμπερες με μονά ή διπλά άνθη και μονόχρωμες ή δίχρωμες ποικιλίες σε έντονες αποχρώσεις του ροζ, κόκκινου, κίτρινου, πορτοκαλί και λευκού.

Τα πανέμορφα λουλούδια της ζέρμπερας είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στα ανθοπωλεία και αποτελούν εξαιρετική επιλογή για στολισμό σε βάζο.

Μπορούμε να φυτέψουμε ζέρμπερες σε παρτέρι στον κήπο, σε γλάστρα στο μπαλκόνι και ως στο σαλόνι μας. Ας δούμε, λοιπόν, τι φροντίδα χρειάζονται οι ζέρμπερες για να απολαμβάνουμε πλούσια ανθοφορία με μεγάλη διάρκεια.

Η ζέρμπερα αναπτύσσεται καλύτερα και μας δίνει περισσότερα λουλούδια όταν φυτεύεται σε ηλιόλουστες θέσεις, ωστόσο είναι ευαίσθητη στις υψηλές θερμοκρασίες άνω των 30°C. Σε σημεία με λιγότερο φως, η ζέρμπερα μπορεί να επιβιώσει, ωστόσο θα εμφανίσει περιορισμένη ανθοφορία.

Για τη φύτευση της ζέρμπερας σε γλάστρα, προτιμάμε μπαλκόνι με νότιο ή με δυτικό προσανατολισμό. Επιλέγουμε σχετικά χαμηλές γλάστρες, καθώς η ζέρμπερα έχει επιφανειακό ριζικό σύστημα, και χρησιμοποιούμε υψηλής ποιότητας , εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά και .

Καθώς η ζέρμπερα είναι ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες, την περίοδο του χειμώνα μπορούμε να τη μεταφέρουμε μέσα στο σπίτι για να επιβιώσει.

Τοποθετούμε τη ζέρμπερα σε φωτεινό σημείο κοντά σε παράθυρο που δεν το κτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου. Επίσης, εξασφαλίζουμε θέση μακριά από ψυχρά και θερμά ρεύματα, καθώς και από θερμαντικά σώματα όπως καλοριφέρ, τζάκι και κλιματιστικά.

Η ζέρμπερα θέλει αρκετά τακτικά ποτίσματα για να έχει έντονη ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία. Ποτίζουμε τις ζέρμπερες περίπου 2 φορές την εβδομάδα κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και οπωσδήποτε κάθε 2 μέρες την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού.

Αποφεύγουμε το υπερβολικό της ζέρμπερας καθώς η αυξημένη υγρασία μπορεί να προκαλέσει σαπίσματα στη ρίζα, καθώς και στη βάση του ανθικού στέλεχους. Προσέχουμε να μη βρέχουμε τα φύλλα της ζέρμπερας και πριν επαναλάβουμε το πότισμα ελέγχουμε ότι το χώμα έχει στεγνώσει.

Για να διατηρήσει τη ζωντάνια της και να μας δώσει περισσότερα λουλούδια, προσθέτουμε υγρό ανθοφορίας κάθε 2 βδομάδες από την άνοιξη ως τις αρχές του φθινοπώρου.

Για να ενθαρρύνουμε τη ζέρμπερα να μας δώσει περισσότερη ανθοφορία, απομακρύνουμε τα λουλούδια της αφού ωριμάσουν, κόβοντάς τα από τη βάση.

Αν οι ζέρμπερες εμφανίζουν άσπρες κηλίδες στα φύλλα που προκαλούνται από την ασθένεια του ωιδίου, ψεκάζουμε το φύλλωμα με σπιτικό σκεύασμα που φτιάχνουμε διαύοντας μία κουταλιά του γλυκού σε ένα λίτρο νερό. Σε περιπτώσεις έντονης προσβολής, χρησιμοποιούμε βρέξιμο που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Για την και της που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα, ψεκάζουμε προληπτικά τα φυτά μας με διάλυμα που φτιάνουμε ανακατεύοντας 1 κουταλιά της σούπας σε ένα λίτρο νερό. Σε έντονη προσβολή, χρησιμοποιούμε όπως η και ο θερινός πολτός.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε δικά μας φυτά ζέρμπερας φυτεύοντας σπόρους στις αρχές της άνοιξης. Οι σπόροι της ζέρμπερας φυτεύονται σε γλαστράκια φυτωρίου και αναπτύσσονται σε θερμοκρασία περίπου 20°C. Στα τέλη της άνοιξης, τα νέα φυτά θα είναι έτοιμα για μεταφύτευση στην οριστική τους θέση στον κήπο ή σε γλάστρα.

Ο πολλαπλασιασμός της ζέρμπερας γίνεται και με διαίρεση των φυτών που έχουν επιβιώσει τον χειμώνα. Στις αρχές της άνοιξης, με ένα κοφτερό μαχαίρι, χωρίζουμε τα φυτά της ζέρμπερας σε δύο μέρη διατηρώντας κομμάτι του ριζικού συστήματος σε κάθε νέο φυτό. Φυτεύουμε τα καινούρια φυτά σε γλάστρες φυτωρίου και μετά από 4-5 εβδομάδες μπορούν να μεταφυτευτούν στην οριστική τους θέση.

Η ζέρμπερα αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για τη δημιουργία μπουκέτων στην ανθοδετική. Εκτός από τη μοναδική ομορφιά της, έχει την ιδιότητα να διατηρείται αρκετές μέρες σε ανθοδοχείο, ιδανική για τη διακόσμηση σε εσωτερικούς χώρους και εκδηλώσεις.

About admin

Check Also

Πυράκανθος, ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος με μικρούς καρπούς

Πυράκανθος, ένας από τους πιο ανθεκτικούς καλλωπιστικούς θάμνους που ξεχωρίζει την εποχή του χειμώνα με …

Λοροπέταλο, ένας χαμηλός θάμνος με κόκκινα φύλλα

Λοροπέταλο, ένας αειθαλής θάμνος με χαρακτηριστικά λουλούδια που μοιάζουν με λεπτές κορδέλες. Με καταγωγή από …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.