Παρασκευή , 4 Απριλίου 2025
Breaking News

ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

-. ένα φιλί για τη μηλόπιτα με άρωμα μαστίχας που λιώνει στο στόμα! -. ένα φιλί για τη σοκολάτα, με...
Περισσότερα
ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Ιστορικά, οι παραδοσιακές θεραπείες με βάση τα βότανα έχουν εκτιμηθεί ιδιαίτερα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες σε διάφορες κοινωνίες, λειτουργώντας...
Περισσότερα
Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Η εξέλιξη στην , τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα έχει ενισχύσει σημαντικά την τάση για συστήματα πυκνής και υπέρπυκνης...
Περισσότερα
Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ένα κοινό βότανο των ξηρών περιοχών της Νοτιοδυτικής Ευρώπης, της Μεσογείου, στη Βόρεια Αφρική (Σαχάρα) και της Δυτικής Ασίας (Αραβική...
Περισσότερα
Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Τι συμβαίνει όταν οι αμυγδαλιές δεν κάνουν καρπούς;Αρκετοί φίλοι καλλιεργητές παρατηρούν το φαινόμενο μία αμυγδαλιά να έχει μειωμένη καρποφορία ή...
Περισσότερα
Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Πάντα υπάρχουν τρόποι για να υποστηρίξουμε το μικροβίωμα του εντέρου μας ώστε να παραμένει υγιές Ας δούμε κάποιους: -. προσθέτουμε περισσότερες...
Περισσότερα
Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;* “Ως διατροφική ψυχίατρος, φροντίζω πάντα να διατηρώ μια...
Περισσότερα
Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για τη φύτευση της λεμονιάς στον κήπο και σε γλάστρα;Αρχικά, πρέπει να γνωρίζουμε πως η ευδοκιμεί...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Η βιολογική καλλιέργεια είναι μία καλλιεργητική μέθοδος που ελαχιστοποιεί τη χρήση χημικών και συνθετικών πρόσθετων στον κήπo.Γενικότερα, η λέξη “βιολογικό”...
Περισσότερα
Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Σάλβια: Ένα ανθεκτικό φυτό με μικρά κόκκινα λουλούδια

Η σάλβια (Salvia greggii, Salvia microphylla) είναι ένας όμορφος θάμνος με πολλά κόκκινα λουλούδια, ιδανικό φυτό για να φυτέψουμε σε...
Περισσότερα
Σάλβια: Ένα ανθεκτικό φυτό με μικρά κόκκινα λουλούδια

Διπλαδένια, συμβουλές φροντίδας για το βραζιλιάνικο γιασεμί

Διπλαδένια, ένα αναρριχώμενο φυτό με εντυπωσιακά λουλούδια για να στολίσουμε τον κήπο, την αυλή και το μπαλκόνι.

Με καταγωγή από τη Βραζιλία, η διπλαδένια είναι γνωστή και με την ονομασία βραζιλιάνικο γιασεμί. Πρόκεται για ένα αειθαλές φυτό με μακρόστενα γυαλιστερά πράσινα φύλλα που διατηρούνται στο φύτο την περίοδο του χειμώνα.

Η διπλαδένια διαθέτει γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης με ύψος που φτάνει τα 2-3 μέτρα. Ανθίζει στα τέλη της άνοιξης και μας χαρίζει παρατεταμένη ανθοφορία που διαρκεί από τον Μάιο μέχρι τον Νοέμβριο.

Τα λουλούδια της διπλαδένιας έχουν χαρακτηριστικό σχήμα τρομπέτας και χρώματα που κινούνται σε αποχρώσεις του κόκκινου, κίτρινου, ροζ και λευκού. Οι άκρες των λουλουδιών κυρτώνουν ελαφρά προς τα έξω και συνήθως στο κέντρο τους είναι κίτρινα.

Αποτελεί ιδανική επιλογή για διακόσμηση σε φράχτη, σε πέργκολα, για εδαφοκάλυψη, καθώς επίσης ως μεμονωμένο φυτό σε γλάστρα.

Συνδυάζεται πολύ αρμονικά με άλλα , όπως με τη και το , δημιουργώντας υπέροχες συνθέσεις από πολύχρωμα λουλουδια.

Ας δούμε αναλυτικά τι φροντίδα χρειάζεται η διπλαδένια για να απολαμβάνουμε την υπέροχη ανθοφορία της στον κήπο και το μπαλκόνι μας.

Η διπλαδένια είναι ένα είδος μαντεβίλα. Ανήκει, λοιπόν, στο ίδιο γένος (Mandevilla sp.) και έχει κοινά χαρακτηριστικά με το φυτό μαντεβίλα.

Για τους περισσότερους κηποτέχνες, η διπλαδένια και η μαντεβίλα θεωρούνται διαφορετικά φυτά, καθώς παρουσιάζουν διαφορές ως προς το φύλλωμα, την ανάπτυξη και την ανθοφορία τους.

Συγκεκριμένα, η διπλαδένια έχει πιο μικρή συμπαγή ανάπτυξη και θυμίζει περισσότερο ένα ανεπτυγμένο θάμνο με γυαλιστερά μαλακά φύλλα.

Αντίθετα, η μαντεβίλα έχει μεγαλύτερα φύλλα, λεπτότερα, και λιγότερο γυαλιστερά. Διαθέτει πιο ζωηρή ανάπτυξη ως αναρριχώμενο φυτό, φτάνει 6-7 μέτρα σε ύψος και έχει μεγαλύτερη περίοδο ανθοφορίας.

Η διπλαδένια προτιμά ημισκιερά ζεστά μέρη προφυλαγμένα από τον δυνατό αέρα για να μας χαρίσει την πλούσια ανθοφορία της κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Ο έντονος καλοκαιρινός ήλιος ταλαιπωρεί το φύλλωμα της και μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στα φύλλα της.

Σε συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών, η διπλαδένια χάνει τη συνεχή και παρατεταμένη ανθοφορία, όταν η θερμοκρασία της νύχτας βρίσκεται κάτω από τους 10°C. Η διπλαδένια είναι πιο κατάλληλη για τις νότιες περιοχές της χώρας, καθώς παγώνει στους 0°C και ξεραίνεται το φύλλωμα της.

Όσον αφορά το χώμα, η διπλαδένια θέλει βαθιά και γόνιμα εδάφη, σχετικά όξινα, που να εξασφαλίζουν καλή αποστράγγιση και καλό αερισμό. Σε βαριά εδάφη ή σε άγονα και ασβεστώδη εδάφη, η διπλαδένια παρουσιάζει μειωμένη ανάπτυξη και ανθοφορία.

Μπορούμε να φυτέψουμε τη διπλαδένια σε γλάστρα στο μπαλκόνι, για να αναπτυχθεί πάνω στα κάγκελα, σε πέργκολα, ή σε ξύλινο πλαίσιο πάνω στον τοίχο μας. Προτιμάμε σημεία με δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό και φροντίζουμε να την προστατεύσουμε από τον δυνατό αέρα.

Η διπλαδένια μεταφυτεύεται στις αρχές της άνοιξης. Για τη φύτευση της διπλαδένιας, διαμέτρου και ύψους 30 εκατοστών για να αναπτυχθεί αρκετά το ριζικό σύστημα των φυτών και να μας χαρίσει πλούσια βλάστηση και ανθοφορία.

Γεμίζουμε τις γλάστρες με για που περιέχει και θρεπτικά συστατικά για καλύτερη ανάπτυξη του φυτού.

Η διπλαδένια απαιτεί αρκετό και συχνό πότισμα για να έχει καλή ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία. Την περίοδο του καλοκαιριού, ποτίζουμε τη διπλαδένια κάθε 2 μέρες ενώ την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου 2 φορές την εβδομάδα.

Αν έχουμε φυτεύσει τη διπλαδένια σε γλάστρα, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να επαναλαμβάνουμε το πότισμα μόνο όταν στεγνώνει το χώμα. Η υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσει μείωση της ανθοφορίας και πτώση των λουλουδιών καθώς και σαπίσματα στη ρίζα του φυτού της διπλαδένιας.

Όσον αφορά τη λίπανση, για τα φυτά της διπλαδένιας που έχουμε φυτέψει στον κήπο, προσθέτουμε πλήρες λίπασμα σε κόκκους μία φορά το μήνα από τις αρχές της άνοιξης ως στα τέλη του φθινοπώρου. Για τα φυτά διπλαδένιας που είναι σε γλάστρα, προτιμούμε υγρό λίπασμα, κατάλληλο για ανθοφόρα φυτά.

Μπορούμε συμπληρωματικά να προσθέσουμε σε τρεις φάσεις για να ενισχύσουμε το έντονο και πρασίνισμα των φύλλων της: στις αρχές της άνοιξης, στις αρχές του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου.

Η διπλαδένια προσβάλλεται συχνά από το έντομο της που μοιάζει με ψείρες, του και της . Για την αντιμετώπιση τους, ψεκάζουμε με βιολογικά σκευάσματα , και που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Eναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και να ψεκάσουμε προληπτικά το φύλλωμα της διπλαδένιας με αυτοσχέδιο διάλυμα που φτιάχνουμε ανακατεύοντας 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο και μία κουταλιά του γλυκού σε ένα λίτρο νερό.

Αν παρατηρήσουμε μαύρες ή καφέ κηλίδες στα φύλλα της διπλαδένιας, πιθανότατα οφείλεται σε προσβολή από μυκητολογική ασθένεια. Σε αυτή την περίπτωση, ψεκάζουμε το φύλλωμα της με οικολογικό σκεύασμα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Το κιτρίνισμα των φύλλων της διπλαδένιας είναι ένα συχνό φαινόμενο που συναντάμε κυρίως σε διπλαδένιες που έχουν φυτευτεί σε γλάστρες. Σε αρκετές περιπτώσεις, το κύριο αίτιο είναι το υπερβολικό πότισμα και η κακή αποστράγγιση της γλάστρας. που προκαλεί κιτρίνισμα αλλά και καφέτιασμα στα φύλλα λόγω υπερβολικής υγρασίας.

Επίσης, μπορεί να εμφανιστούν αν δεν έχουμε βάλει λίπασμα για αρκετό χρονικό διάστημα ή αν η διπλαδένια χρειάζεται για να αναπτυχθεί καλύτερα το ριζικό σύστημα του φυτού.

Η διπλαδένια έχει μικρές απαιτήσεις σε κλάδεμα για να διατηρήσουμε το σχήμα της και την ανάπτυξη της. Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα της είναι στα τέλη του χειμώνα, μετά τις τελευταίες παγωνιές. Αφαιρούμε ξερούς βλαστούς και κλαδεύουμε βλαστούς που έχουν μεγάλο μήκος και ξεφεύγουν.

Συμπληρωματικά, στις αρχές φθινοπώρου πραγματοποιούμε ένα ελαφρύ αραίωμα των ξερών κλάδων και αφαιρούμε τα ξερά λουλούδια που έχει ολοκληρωθεί η ανθοφορία τους για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη νέων βλαστών και λουλουδιών.

Για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά διπλαδένιας, υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι πολλαπλασιασμού: α) ο πολλαπλασιασμός με σπόρους, β) ο , και γ) ο πολλαπλασιασμός με διαίρεση της ρίζας. Παρακάτω, περιγράφουμε τα βασικά βήματα για την κάθε μέθοδο πολλαπλασιασμού της διπλαδένιας.

α) Πολλαπλασιασμός διπλαδένιας με σπόρο: Η διπλαδένια μπορεί να πολλαπλασιαστεί με σπόρο που φυτεύεται στις αρχές της άνοιξης σε γλάστρες φυτωρίου. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα φυτά που δημιουργούνται από σπόρο δεν δίνουν απαραίτητα το ίδιο χρώμα λουλουδιού με αυτό από το οποίο προήλθε ο σπόρος. Για να φυτρώσουν πιο γρήγορα οι σπόροι, τους διατηρούμε για 24 ώρες σε ένα βρεγμένο πανάκι. Σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστεί οπωσδήποτε χρονικό διάστημα ενός μήνα για να φυτρώσουν οι σπόροι.

β) Πολλαπλασιασμός διπλαδένιας με μοσχεύματα: Η διπλαδένια πολλαπλασιάζεται εύκολα την περίοδο της άνοιξης ή του καλοκαιριού, κόβοντας τρυφερά τμήματα βλαστών (μοσχεύματα) μήκους 15 εκατοστών από βλαστούς που δεν έχουν λουλούδια. Στη βάση της τομής του μοσχεύματος, χρησιμοποιούμε ορμόνης ροζοβολίας καθώς βοηθά στην εξασφάλισης μεγαλύτερης επιτυχίας στον πολλαπλασιασμό. Φυτεύουμε τα μοσχεύματα της διπλαδένιας σε γλάστρες φυτωρίου που περιέχουν τύρφη και περλίτη σε αναλογία 1:1 για να ριζώσουν καλύτερα. Διατηρούμε τα νεαρά φυτά σε δροσερό περιβάλλον μέχρι να ριζώσουν και να μεταφυτευτούν στην οριστική τους θέση ή σε μεγαλύτερη γλάστρα μετά από διάστημα 6-8 εβδομάδων.

γ) Πολλαπλασιασμός διπλαδένιας με διαίρεση ριζωμάτων: Ένας πολύ πρακτικός τρόπος δημιουργίας καινούργιων φυτών διπλαδένιας όταν είναι φυτεμένα σε γλάστρες είναι και η μέθοδος της διαίρεσης ριζωμάτων. Κατά την περίοδο της άνοιξης, αφού έχουμε κλαδέψει το φυτό της διπλαδένιας, χωρίζουμε τη μπάλα του χώματος με τα ριζώματα τους και τους βλαστούς σε δύο μέρη και τα φυτεύουμε σε νέες γλάστρες.

Τα λουλούδια της διπλαδένιας έχουν την ιδιότητα να προσελκύουν μικρά πουλιά και μέλισσες στον κήπο, καθώς εκτός από έντονα χρώματα, περιέχουν και μεγάλη ποσότητα νέκταρ. Αποτελούν ιδανική επιλογή για ένα ζωηρό κήπο με χρώμα και ήχους από τη φύση.

About admin

Check Also

Πυράκανθος, ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος με μικρούς καρπούς

Πυράκανθος, ένας από τους πιο ανθεκτικούς καλλωπιστικούς θάμνους που ξεχωρίζει την εποχή του χειμώνα με …

Λοροπέταλο, ένας χαμηλός θάμνος με κόκκινα φύλλα

Λοροπέταλο, ένας αειθαλής θάμνος με χαρακτηριστικά λουλούδια που μοιάζουν με λεπτές κορδέλες. Με καταγωγή από …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.