Διατροφή για πάχυνση γαλοπούλων
Καταρχάς αρκούμαστε να δίνουμε στις επιλεγμένες για πάχυνση γαλοπούλες πρόσθετη τροφή μετά την επιστροφή τους από τον αγρό όπου οδηγούνται για βόσκημα. Η συμπληρωματική αυτή τροφή αποτελείται από σκύβαλα, κόκκους (κυρίως αραβοσίτους), ή βελανίδια. Η δίαιτα αυτή διαρκεί για 15 περίπου ημέρες.Το επόμενο δεκαπενθήμερο αντικαθίστανται οι κόκκοι με πλούσια ζύμη παρασκευασμένη από βρασμένες πατάτες και ζυμωμένες με αλεύρι από αραβόσιτο ή κριθάρι και γάλα, αν είναι φτηνό.
Από τη ζύμη αυτή δίνουμε στα προς πάχυνση πουλιά δύο φορές την ημέρα.Κατά τις τελευταίες ημέρες του δεύτερου δεκαπενθημέρου κατασκευάζουμε από τη ζύμη αυτή σφαιρίδια, τα οποία ονομάζονται καταπότια, και έχουν πάχος δακτύλου και μήκος 5 – 6 εκατοστά. Αυτά πριν δοθούν μουσκεύονται σε νερό.
Η παροχή αυτής της τροφής απαιτεί την σύμπραξη δύο ανθρώπων ο ένας κρατάει το γαλόπουλο ανάμεσα στα σκέλια του και ανοίγει το ράμφος και ο άλλος εισάγει ήρεμα στο βάθος του στόματος πιέζοντας ελαφρά και με προσοχή καθ’ όλο το μήκος του λαιμού, έναν ένα τα καταπότια για να τα οδηγήσει μέχρι το στομάχι.Στην Προβηγκία και την Φλάνδρα εκτός από την τροφή αυτή πιέζουν το γαλόπουλο να καταπιεί καρύδια με το κέλυφός τους…
Την πρώτη μέρα βάζουν στο στόμα του πουλιού ένα καρύδι και με τον αντίχειρα και τον λιχανό το οδηγούν κατά μήκος του λαιμού μέχρι να φτάσει στο στομάχι.
Την επόμενη μέρα δίνουν δύο, την μεθεπόμενη τρία κ.ο.κ. μέχρι τα σαράντα.
Η αλήθεια είναι ότι αυτή η τροφή είναι πού δυσκολοχώνευτη, αλλά δίνει στο κρέας της γαλοπούλας εξαιρετική γεύση.
Έτσι γίνεται η πάχυνση των γαλόπουλων και αυξάνονται πάρα πολλές φορές καταπληκτικά.
Η προς πάχυνση τάση του θηλυκού δεν είναι όμοια με του αρσενικού. Ενώ το βάρος του θηλυκού δεν υπερβαίνει τις 4 οκάδες (=5,12 κιλά) του αρσενικού μπορεί να φτάσει μέχρι 6 οκάδες (= 7,68 κιλά).Το κύριο προϊόν του γαλόπουλου είναι το κρέας του το οποίο είναι τρυφερό και θρεπτικό. Όταν το ζώο είναι νεαρό και τραφεί στους αγρούς, αποτελεί υγιή και εύπεπτη τροφή. Εν τούτοις, τα πολύ νεαρά πουλιά απορρίπτονται. Αλλά εκτός από το κρέας του παρέχει με τις φτερούγες και την ουρά του φτερά που χρησιμεύουν για την κατασκευή κονδυλίων και “ξεσκονιστηρίων”.