Σάββατο , 19 Απριλίου 2025
Breaking News

μέλι βοτάνων, ένα πανίσχυρο ίαμα!

Σε πάρα πολλά παραδοσιακά θεραπευτικά συστήματα, εδώ και αιώνες, το μέλι συστήνεται ως φυσικό ίαμα/φάρμακο πολλών ασθενειών, με εκπληκτικές θεραπευτικές ιδιότητες! Στην...
Περισσότερα
μέλι βοτάνων, ένα πανίσχυρο ίαμα!

ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

-. ένα φιλί για τη μηλόπιτα με άρωμα μαστίχας που λιώνει στο στόμα! -. ένα φιλί για τη σοκολάτα, με...
Περισσότερα
ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Ιστορικά, οι παραδοσιακές θεραπείες με βάση τα βότανα έχουν εκτιμηθεί ιδιαίτερα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες σε διάφορες κοινωνίες, λειτουργώντας...
Περισσότερα
Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Η εξέλιξη στην , τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα έχει ενισχύσει σημαντικά την τάση για συστήματα πυκνής και υπέρπυκνης...
Περισσότερα
Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ένα κοινό βότανο των ξηρών περιοχών της Νοτιοδυτικής Ευρώπης, της Μεσογείου, στη Βόρεια Αφρική (Σαχάρα) και της Δυτικής Ασίας (Αραβική...
Περισσότερα
Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Τι συμβαίνει όταν οι αμυγδαλιές δεν κάνουν καρπούς;Αρκετοί φίλοι καλλιεργητές παρατηρούν το φαινόμενο μία αμυγδαλιά να έχει μειωμένη καρποφορία ή...
Περισσότερα
Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Πάντα υπάρχουν τρόποι για να υποστηρίξουμε το μικροβίωμα του εντέρου μας ώστε να παραμένει υγιές Ας δούμε κάποιους: -. προσθέτουμε περισσότερες...
Περισσότερα
Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;* “Ως διατροφική ψυχίατρος, φροντίζω πάντα να διατηρώ μια...
Περισσότερα
Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για τη φύτευση της λεμονιάς στον κήπο και σε γλάστρα;Αρχικά, πρέπει να γνωρίζουμε πως η ευδοκιμεί...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Η βιολογική καλλιέργεια είναι μία καλλιεργητική μέθοδος που ελαχιστοποιεί τη χρήση χημικών και συνθετικών πρόσθετων στον κήπo.Γενικότερα, η λέξη “βιολογικό”...
Περισσότερα
Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Γκουσμάνια, ένα τροπικό φυτό εσωτερικού χώρου

H γκουσμάνια (guzmania) είναι από τα πιο εντυπωσιακά φυτά εσωτερικού χώρου που διακοσμεί σπίτια και επαγγελματικούς χώρους δίνοντας ένα εξωτικό χρώμα. Με καταγωγή από τη Νότια Αμερική, η γκουσμάνια είναι τροπικό φυτό, ξαδερφάκι του ανανά και χαρακτηρίζεται από στενόμακρα φύλλα όπου σχηματίζούν ένα μίσχο σε μορφή ροζέτας σε έντονο κόκκινο χρώμα. Μερικοί νομίζουν ότι είναι το λουλούδι του φυτού, ωστόσο πρόκειται για βράκτια (τροποποιημένα) φύλλα. Η γκουσμάνια στο φυσικό της περιβάλλον είναι επίφυτο, δηλαδή μεγαλώνει και αναπτύσσεται πάνω σε κορμούς δέντρων και κάνει μικρά κίτρινα λουλούδια. Υπάρχουν αρκετά είδη και ποικιλίες γκουσμάνιας που φέρουν εκτός από κόκκινα, κίτρινα και πορτοκαλί βράκτια φύλλα. Τι συνθήκες χρειάζεται η γκουσμάνια για να αναπτυχθεί; Η γκουσμάνια χρειάζεται ζεστό και υγρό περιβάλλον για να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει. Επιλέγουμε φωτεινές ή ημισκιερές θέσεις, μακριά από το απευθείας ηλιακό φως, που εξασφαλίζουν θερμοκρασίες 20-25°C και σε κάθε περίπτωση πάνω από 18°C την περίοδο του χειμώνα. Η γκουσμάνια όταν την προμηθευτούμε από το φυτώριο δεν χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα και αρκεί να επιλέξουμε ένα κατάλληλο κασπό που να ταιριάζει με το χώρο μας. Μπορούμε, επίσης, να δημιουργήσουμε και μια ενδιαφέρουσα σύνθεση, χρησιμοποιώντας κορμούς δέντρου, αντί για γλάστρα, ώστε να αναπτυχθεί πάνω τους η γκουσμάνια. 


Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η γκουσμάνια; H γκουσμάνια χρειάζεται πότισμα κάθε 4-5 μέρες την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού, καθώς είναι η περίοδος που αναπτύσσεται. Τον χειμώνα ελαττώνουμε σημαντικά το νερό και ποτίζουμε κάθε 10 μέρες. Κατά το πότισμα είναι σημαντικό να ρίχνουμε το νερό από ψηλά με τέτοιο τρόπο ώστε να πέφτει και στο κέντρο του ρόδακα με τα βράκτια φύλλα. Αν δεν την ποτίσουμε σωστά, η γκουζμάνια θα εμφανίσει ξηράνσεις στις άκρες του φυλλώματος και κιτρινίσματα στο φύλλο. Από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού, η γκουσμάνια έχει μεγαλύτερη ανάγκη σε θρεπτικά συστατικά και χρησιμοποιούμε υγρό λίπασμα γενικής χρήσης κάθε 2 βδομάδες για να ενισχύσουμε την ανάπτυξή της. Πως κλαδεύεται και πως πολλαπλασιάζεται η γκουσμάνια; Σχετικά με το κλάδεμα της γκουσμάνια, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι μετά από αρκετούς μήνες, ο ρόδακας με τα βράκτια φύλλα της γκουζμάνιας σταδιακά εξασθενεί και κάποια στιγμή πεθαίνει. Συγχρόνως, στην βάση του φυτού αναπτύσσονται παραφυάδες που μας δίνουν καινούργια φυτά. Κλαδεύουμε τον ρόδακα με τα βράκτια φύλλα από την βάση του βλαστού για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη των νέων φυτών. Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε καινούργια φυτά γκουσμάνιας, ο καλύτερος τρόπος πολλαπλασιασμού είναι να αφαιρέσουμε τα νέα φυτά της γκουσμάνιας αφού έχουν ριζώσει αρκετά και να τα μεταφυτέυσουμε μαζί με χώμα σε μια καινούργια γλάστρα. 


 Κι ένα μυστικό για την γκουσμάνια Η γκουσμάνια θεωρείται από τα σημαντικότερα φυτά εσωτερικού χώρου που έχουν την ιδιότητα να φιλτράρουν και καθαρίζουν την ατμόσφαιρα από τοξικές ουσίες και ακτινοβολία. 

About admin

Check Also

Πυράκανθος, ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος με μικρούς καρπούς

Πυράκανθος, ένας από τους πιο ανθεκτικούς καλλωπιστικούς θάμνους που ξεχωρίζει την εποχή του χειμώνα με …

Λοροπέταλο, ένας χαμηλός θάμνος με κόκκινα φύλλα

Λοροπέταλο, ένας αειθαλής θάμνος με χαρακτηριστικά λουλούδια που μοιάζουν με λεπτές κορδέλες. Με καταγωγή από …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.