Γκολντ κρεστ (λεμονοκυπάρισσο), εντυπωσιακό φυτό για φράχτη
Υπάρχουν κυπαρίσσια με άρωμα λεμονιού; Μα φυσικά, και είναι και πανέμορφα! Πρόκειται για τα γκολντ κρεστ (Gold Crest) ή λεμονοκυπάρισσα όπως ονομάζονται στα ελληνικά, τα δημοφιλή κιτρινοπράσινα κωνοφόρα δέντρα που συναντάμε σε εντυπωσιακούς φράκτες σε εξοχικές κατοικίες και σε σπίτια. Τα γκολντ κρεστ είναι μεγάλα δέντρα που φτάνουν σταδιακά σε ύψος 6-8 μέτρων και έχουν διάμετρο 2-4 μέτρων, ενώ αν τρίψουμε τα φύλλα τους, δίνουν ένα απαλό άρωμα λεμονιού, γι’ αυτό άλλωστε τα λέμε και λεμονοκυπάρισσα. Το μοναδικό τους χρώμα σε συνδιασμό με το υπέροχο άρωμα καθιστούν το γκολντ κρεστ μία εξαιρετική επιλογή που χρησιμοποιείται ευρύτατα από τους κηποτέχνες για δημιουργία φρακτών αλλά και για μεμονωμένες φυτέυσεις. Το γκολντ κρεστ μπορεί να φυτευτεί και σε γλάστρα, όπου θα έχει σχετικά περιορισμένη ανάπτυξη, αρκετή ωστόσο για να διακοσμήσει το μπαλκόνι ή την αυλή μας. Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί το γκολντ κρεστ; Το γκολντ κρεστ χρειάζεται δροσερό κλίμα για να ευδοκιμήσει και προτιμάει περιοχές με κρύο χειμώνα και δροσερό καλοκαίρι. Αναπτύσσεται καλύτερα σε ηλιόλουστες θέσεις, ωστόσο μπορεί να φυτευτεί και σε ημισκιερά μέρη. Για τη φύτευση του γκολντ κρεστ χρειαζόμαστε γόνιμο χώμα, πλούσιο σε οργανική ουσία που να διαθέτει καλή αποστράγγιση. Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα σχετικά χαμηλό πυκνό φράχτη, φυτεύουμε τα γκολντ κρεστ σε αποστάσες περίπου ενός μέτρου, ενώ για ψηλό φράχτη που ξεπερνάει τα 4-5 μέτρα θα πρέπει να φυτέψουμε σε αποστάσεις ανά 2 μέτρα. Για να φυτέψουμε γκολντ κρεστ σε γλάστρα, επιλέγουμε μεγάλη γλάστρα ύψους 40 εκατοστών σε πλάτος και ύψος. Φροντίζουμε να έχει τρύπες στη βάση για να φεύγει το περιττό νερό και επιλέγουμε φυτόχωμα γενικής χρήσης, εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά. Μία πολύ δημοφιλής ποικιλία για φύτευση σε γλάστρα είναι η «Βίλμα» που παρουσιάζει μικρότερη ανάπτυξη και είναι ιδανική για μπαλκόνι.
Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει το γκολντ κρεστ; To γκολντ κρεστ έχει μέτριες απαιτήσεις σε πότισμα. Κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου ποτίζουμε συνήθως 1 φορά τη βδομάδα εκτός αν έχουμε βροχοπτώσεις που ποτίζουμε αραιότερα. Το καλοκαίρι το γκολντ κρεστ χρειάζεται πότισμα οπωσδήποτε δυο φορές τη βδομάδα, προσέχοντας να μη βρέχουμε το φύλλωμα του για να περιορίσουμε τον κίνδυνο ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών. Προσθέτουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα με ενισχυμένο άζωτο, 2 φορές μέσα στην άνοιξη, και από μια φορά στις αρχές του καλοκαιριού και του φθινοπώρου. Στα τέλη του φθινοπώρου, είναι σημντικό να ενσωματώοσουμε στο χώμα κομπόστ ή καλοχωνεμένη κοπριά για ενίσχυση του εδάφους με οργανική ουσία και θρεπτικά συστατικά. Για τα γκολντ κρεστ που βρίσκονται σε γλάστρα, κάνουμε συστηματική λίπανση με υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά, 1 φορά το μήνα από την άνοιξη μέχρι και το φθινόπωρο.
Πώς γίνεται το κλάδεμα και ο πολλαπλασιασμός του γκολντ κρεστ; Το γκολντ κρεστ θέλει πολύ ελαφρύ κλάδεμα, ένα μικρό ψαλίδισμα, ειδικά στις μεμονωμένες φυτεύσεις όταν το αφήνουμε να έχει ελεύθερη ανάπτυξη. Όταν έχει φυτευτεί σε φράκτη, μπορεί να γίνει λίγο πιο αυστηρό κλάδεμα, που σε κάθε περίπτωση να μην ξεπερνά το 1/4 του μήκους των βλαστών, προκειμένου να μπορέσει να αναπτυχθεί ικανοποιητικά το καινούριο φύλλωμα. Κατάλληλη εποχή κλαδέματος του γκολντ κρεστ είναι στις αρχές της άνοιξης αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα και επουδενί το καλοκαίρι όπου επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες. Σχετικά με τον τρόπο πολλαπλασιασμού, το γκολν κρεστ πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα και καταβολάδες. Κόβουμε συνήθως ημιξυλοποιημένα μοσχεύματα μήκους 10-15 εκατοστών από το κορυφάιο τμήμα του βλαστού, στις αρχές φθινοπώρου, απομακρύνουμε τα 2/3 του φυλλώματος του μοσχεύματος, από τη βάση, και τα φυτεύουμε σε μικρή γλάστρα φυτωρίου. Η χρήση ορμόνης ριζοβολίας είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία του πολλαπλασιασμού του γκολντ κρεστ.
Κι ένα μυστικό για το γκολντ κρεστ Σε συνθήκες πυκνής φύτευσης και κακού αερισμού καθώς και σε συνθήκες υγρασίας και υψηλών θερμοκρασιών, το γκολν κρεστ είναι ευαίσθητο σε μυκητολογικές ασθένειες της ρίζας, όπως η φυτόφθορα που προκαλεί ξηράνσεις στο εσωτερικό του φυλλώματος καθώς και στο έντομο της ψώρας (κοκκοειδή). Για την προληπτική αντιμετώπιση τους, κάνουμε πότισμα της ρίζας του γκολντ κρεστ, ποτίζουμε την άνοιξη και το φθινόπωρο με διάλυμα θειικού χαλκού (γαλαζόπετρας) 1% ενώ παράλληλα ψεκάζουμε το φύλλωμα του γκολντ κρεστ με διάλυμα και θερινού πολτού. Περισσότερα φυτά για φράκτη