Γιατί ξεραίνονται οι άκρες των φύλλων;
Τι θέλει να μας πει ένα φυτό όταν οι άκρες των φύλλων του γίνονται καφέ και χάνουν το πράσινο χρώμα τους;
Η ξήρανση στις άκρες των φύλλων είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά σε που διατηρούμε μέσα στο σπίτι και που έχουμε σε γλάστρες στο μπαλκόνι, την αυλή και τη βεράντα.
Οι καφέ άκρες στα φύλλα σταδιακά επεκτείνονται και καλύπτουν μεγαλύτερη επιφάνεια του φύλλου.
Είναι σημαντικό να εντοπίσουμε έγκαιρα την αιτία που προκαλεί τις ξηράνσεις στις άκρες των φύλλων, ώστε να περιορίσουμε την εξάπλωση του προβλήματος και να προστατέψουμε τα φυτά.
Εκτός από το αισθητικό πρόβλημα που δημιουργεί για τα φυτά μας, η ξήρανση στις άκρες των φύλλων δημιουργεί προβλήματα στις φυσικές λειτουργίες του φυτού. Αν προχωρήσει περισσότερο, θα δούμε τα ή το .
Ας δούμε αναλυτικά ποιες είναι οι αιτίες που ξεραίνονται οι άκρες τα φύλλα των φυτών και πώς να το αντιμετωπίσουμε έγκαιρα, ώστε να απολαμβάνουμε όμορφα και υγιή φυτά μέσα στο σπίτι, στον κήπο και στο μπαλκόνι μας.
Οι βασικοί λόγοι που παρατηρούμε ξηράνσεις στις άκρες των φύλλων είναι το ακανόνιστο πότισμα και η έλλειψη υγρασίας.
Η κακή ποιότητα νερού, η συσσώρευση αλάτων και η υπερβολική ποσότητα λιπάσματος είναι μερικοί ακόμη παράγοντες που κάνουν τις άκρες των φύλλων να γίνονται καφέ.
Παρόλο που δε μπορούμε να αναστρέψουμε τις άκρες των φύλλων που έχουν γίνει καφέ και να τις επαναφέρουμε στο υγιές πράσινο χρώμα τους, με την κατάλληλη φροντίδα μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι το πρόβλημα θα σταματήσει να επεκτείνεται και η νέα βλάστηση θα είναι υγιής με καταπράσινο χρώμα.
Το νερό αποτελεί βασικό στοιχείο για την φωτοσύνθεση και την απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων από τα φυτά. Πολύ συχνά, η σταδιακή έλλειψη νερού και εδαφικής υγρασίας στις γλάστρες των φυτών εκδηλώνεται με ξήρανση στις άκρες.
Για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ξήρανσης στις άκρες, φροντίζουμε να κάνουμε τακτικό σύμφωνα με τις ανάγκες των φυτών καθώς και τις συνθήκες που επικρατούν.
Ιδιαίτερα τη ζεστή περίοδο του καλοκαιριού, ποτίζουμε συχνότερα και σε μεγαλύτερη ποσότητα, φροντίζοντας να επαναλαμβάνουμε το πότισμα μόλις στεγνώνει το χώμα στο έδαφος και στις γλάστρες.
Όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, το ξηρό περιβάλλον και η μειωμένη ατμοσφαιρική υγρασία σε κλειστούς εσωτερικούς χώρους, μπορεί να προκαλέσει ξήρανση στις άκρες των φυτών.
Για να διορθώσουμε την κατάσταση ξηρασίας, διαβρέχουμε το φύλλωμα των φυτών με απεσταγμένο νερό, κάθε 2-3 μέρες, για να εξασφαλίσουμε υψηλό ποσοστό σχετικής υγρασίας στο χώρο μας.
Το αποτελεί την τροφή των φυτών, ωστόσο η προσθήκη μεγάλης ποσότητας λιπάσματος αζώτου μπορεί να προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα στα φυτά.
Ως πρώτο σύμπτωμα, το φυτό εμφανίζει ξήρανση στις άκρες των φύλλων που μπορεί να οδηγήσει σε εκτεταμένη πτώση φύλλων μέχρι και ολική ξήρανση φυτών.
H έλλειψη συγκεκριμένων θρεπτικών στοιχείων στο έδαφος ή στο χώμα της γλάστρας, όπως το και το , μπορεί να προκαλέσει χαρακτηριστικές ξηράνσεις στις άκρες των φύλλων των καλλωπιστικών φυτών αλλά και των καρποφόρων δέντρων.
Για να αντιμετωπίσουμε την έλλειψη θρεπτικών στοιχείων στα φυτά, προσθέτουμε στο έδαφος το κατάλληλο λίπασμα ή ψεκάζουμε το φύλλωμα των φυτών με ειδικό για ταχύτερη απορρόφηση.
Ορισμένα φυτά είναι ευαίσθητα στα άλατα που συσσωρεύονται με το νερό του ποτίσματος.
Οι άκρες των φύλλων των φυτών, ειδικά όταν είναι νεαρά, μπορεί να εμφανίσουν ξηράνσεις στις άκρες των φύλλων όταν ποτίζουμε με νερό από τη βρύση που έχει υψηλή περιεκτικότητα αλάτων.
Το νερό της βροχής και το απιονισμένο νερό από συσκευές όπως ο αφυγραντήρας και το στεγνωτήριο, δεν περιέχουν άλατα και αποτελούν ιδανική επιλογή για το πότισμα των φυτών μας.
Αν οι άκρες των φύλλων στα φυτά μας έχουν έντονες ξηράνσεις, μπορούμε να τις κόψουμε με ένα ψαλίδι προσέχοντας να μην τραυματίσουμε το φυτό.