Τρίτη , 3 Δεκεμβρίου 2024
Breaking News

Γιατί οι ελιές παίρνουν μπλε χρώμα;

Είναι φυσιολογικό ο καρπός των ελαιόδεντρων να έχει μπλε χρώμα;Κάθε χρόνο, παρατηρούμε στην , ο καρπός σταδιακά να αλλάζει χρώμα...
Περισσότερα
Γιατί οι ελιές παίρνουν μπλε χρώμα;

Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρούμε στην , ειδικά την περίοδο του φθινοπώρου, είναι τα σχισίματα ή σκασίματα που εμφανίζονται στα...
Περισσότερα
Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Φανταστείτε ένα εντυπωσιακό μικρό φοίνικα με παχιά, σαρκώδη φύλλα να ξεπροβάλλει από τη μέση της ζούγκλας του ηφαιστειακού νησιού. Μιλάμε...
Περισσότερα
Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Το λευκόφυλλο είναι ένας εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με ιδιαίτερη ομορφιά που διαθέτει χαρακτηριστικά φύλλα γκριζοπράσινου χρώματος. Στο εξωτερικό, το λευκόφυλλο...
Περισσότερα
Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Οι λαϊκές μας αγορές, πάω πάντα στις βιολογικές αγορές, όταν είναι η εποχή τους, έχουν πολλά-πολλά καλαμπόκια, το οποία είναι ολόφρεσκα...
Περισσότερα
Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

μιτοχόνδρια –  είναι πια γνωστό πως το 90% της ενέργειας στον οργανισμό μας παράγεται στα πολύτιμα μιτοχόνδρια.  Αν τα μιτοχόνδριά μας είναι  λειτουργικά το σώμα...
Περισσότερα
Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Παρά τις αμφιβολίες περασμένων ετών σχετικά με την νευρογένεση στους ενήλικες, μια μελέτη δείχνει ότι ακόμα και άτομα ηλικίας 80...
Περισσότερα
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Θεραπεία Kneipp – κάτι περισσότερο από το να περπατάμε ή να κολυμπάμε στο νερό! Το βάδισμα στο νερό είναι σίγουρα η...
Περισσότερα
Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Για όλους που ακούν για “ενεργειακή θεραπεία” και αναρωτιούνται τι είναι η ενέργεια, υπάρχει μια απλή άσκηση που μπορεί να...
Περισσότερα
Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

flavonoids και antioxidants, luteolin apigenin lycopene alpha carotene lutein+zeaxanthin beta carotene, φολικό οξύ/Β9…ο ρόλος του φολικού οξέως/Β9 στον οργανισμό μας...
Περισσότερα
Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

Γιατί δεν κάνει καρπούς ένα φυτό και πώς το αντιμετωπίζουμε;

Γιατί ένα δέντρο δεν κάνει φρούτα; Τι συμβαίνει όταν δεν παράγουν καρπούς τα λαχανικά;

Ένα συνηθισμένο πρόβλημα που έχουμε συναντήσει όσοι καλλιεργούμε και είναι περιπτώσεις που τα φυτά δεν δίνουν καρπούς. Είναι η στιγμή που αναρωτιόμαστε τι φταίει και τα φυτά μας δεν μπαίνουν σε καρποφορία και τι πρέπει να κάνουμε για να το διορθώσουμε.

Υπάρχουν πολλές αιτίες που οι μας, οι , οι και οι μας δεν δένουν καρπούς. Γιατί άραγε η , η , η , οι και το μας παρουσιάζουν μειωμένη καρπόδεση και κάνουν πολύ λίγους ή καθόλου καρπούς;

Το στάδιο της καρποφορίας είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ανθοφορία ενός φυτού και ακολουθείται από την καρπόδεση, δηλαδή το δέσιμο του άνθους σε καρπό.

Ορισμένες φορές παρατηρούμε τα φυτά να μη σχηματίζουν λουλούδια, σε κάποιες άλλες τα άνθη να πέφτουν και να μην γίνονται καρποί, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι μικροί καρποί να πέφτουν από τα λαχανικά και τα καρποφόρα δέντρα πριν προλάβουν να ωριμάσουν.

Έχουμε αναφερθεί αναλυτικά στο , και στο . Στο σημερινό άρθρο, θα δούμε τις βασικές αιτίες που δε δίνει καρπούς ένα φυτό, καθώς και χρήσιμες συμβουλές για να το βοηθήσουμε να μπει σε παραγωγή και να μας δώσει πλούσια καρποφορία.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που τα φυτά μας δεν κάνουν φρούτα και δεν δίνουν καρπούς. Οι αιτίες συνδέονται τόσο με τις καλλιεργητικές φροντίδες όπως το πότισμα, τη και το κλάδεμα αλλά και με την ηλικία των φυτών, τις καιρικές συνθήκες και τα προβλήματα επικονίασης που εμφανίζονται.

Σε αρκετά καρποφόρα δέντρα, όπως στην , στην , στην και στην το ξεκίνημα της καρποφορίας καθυστερεί κάποια χρόνια. Για παράδειγμα, η φιστικιά ξεκινά να δίνει καρπούς μετά τον 6ο χρόνο από την φύτευση και δίνει πλήρη παραγωγή μετά τον 10ο χρόνο.

Επίσης, σε κάποια λαχανικά όπως στην και στην , η πρώτη χρονιά μετά την φύτευση είναι φτωχή σε παραγωγή καρπών σε σχέση με την δεύτερη και την τρίτη χρονιά που είναι πιο πλούσια σε συγκομιδή.

Πολλές φορές παρατηρούνται στα φυτά προβλήματα επικονίασης με αποτέλεσμα να μην έχουμε επιτυχή γονιμοποίηση των λουλουδιών και σχηματισμό καρπών. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους.

Για παράδειγμα, στην , στην και στην χρειάζεται να φυτέψουμε και αρσενικά και θηλυκά δέντρα για να εξασφαλίσουμε παραγωγή καρπών..

Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στην καλλιέργεια της φιστικιάς, τα αρσενικά άνθη ωριμάζουν πιο πρώτα από τα θηλυκά άνθη με αποτέλεσμα να πρέπει να γίνεται τεχνητή επικονίαση της φιστικιάς με το χέρι συλλέγοντας πρώτα τη γύρη από τα αρσενικά άνθη, να τη διατηρήσουμε σε ψυγείο και στη συνέχεια να τη σκορπίσουμε πάνω από τα θηλυκά άνθη.

Σε αρκετές καλλιέργειες καρποφόρων δέντρων, όπως στην , στην , στην χρειάζεται να φυτέψουμε παραπάνω από μία ποικιλίες για να έχουμε γονιμοποίηση μεταξύ των λουλουδιών των διαφορετικών ποικιλιών και να εξασφαλίσουμε υψηλά ποσοστά καρπόδεσης.

Προβλήματα επικονίασης παρατηρούνται στην καλλιέργεια λαχανικών στα θερμοκήπια, λόγω περιορισμένης δράσης των μελισσών, και για αυτό γίνεται εισαγωγή βομβίνων για να βοηθήσουν στην επικονίαση και στο δέσιμο των καρπών.

Αρκετές φορές τα φυτά μας δεν διαθέτουν τα βασικά θρεπτικά στοιχεία λίπανσης όπως το , τον και το και αυτό έχει σαν συνέπεια τη μειωμένη καρποφορία τους.

Επίσης, εκτός από τα βασικά στοιχεία υπάρχουν και κάποια ιχνοστοιχεία όπως ο και το που συντελούν αποφασιστικά στην πλούσια ανθοφορία και την επιτυχημένη καρπόδεση.

Σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας αλλά και ξηρασίας τα φυτά δεν σχηματίζουν ή ρίχνουν τα λουλούδια τους και έχουμε μειωμένη καρπόδεση. Κατά την περίοδο ανθοφορίας και καρπόδεσης τα φυτά θέλουν επάρκεια νερού αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα.

Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στην , μειώνουμε το πότισμα και προκαλούμε στρεσάρισμα στα φυτά για να το βοηθήσουμε να σχηματίσει λουλούδια και να δέσει καρπούς.

Χαμηλές θερμοκρασίες: Αρκετές καλλιέργειες λαχανικών και καρποφόρων δέντρων φυτά μπορεί να μην ανθίσουν και να δέσουν καρπούς λόγω πολύ χαμηλών θερμοκρασιών κατά την περίοδο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης.

Δυνατοί άνεμοι: Οι πολύ έντονοι άνεμοι μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στην ανθοφορία και να καταστρέψουν τα λουλούδια φυτών και δέντρων. Μπορούν να ρίξουν τα άνθη ή τους μικρούς καρπούς των φυτών με αποτέλεσμα να έχουμε μειωμένη παραγωγή.

Μειωμένη ηλιοφάνεια: Όταν τα φυτά δεν δέχονται τον απαιτούμενο ήλιο για να φωτοσυνθέσουν, δεν σχηματίζουν αρκετά λουλούδια ή παρουσιάζουν προβλήματα στην καρπόδεση. Σε σκιερό περιβάλλον, τα φυτά αναπτύσσουν συνήθως πιο καχεκτική βλάστηση και εμφανίζουν μειωμένη ανθοφορία και παραγωγή καρπών.

Έντονη ζέστη και ηλιοφάνεια: Βέβαια, σε αρκετές περιπτώσεις καλλιέργειας λαχανικών, κατά την περίοδο του καλοκαιριού, τα φυτά παρουσιάζουν μειωμένη παραγωγή λόγω υψηλής ηλιοφάνειας και έντονης ζέστης. Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι έντονες ηλιακές ακτίνες προκαλούν κάψιμο των ανθέων και αποτυχία στο στο δέσιμο των καρπών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μία καλή λύση είναι η δημιουργία διχτυοκήπιου για να προστατεύσει τα φυτά και να εξομαλύνει τις δυσμενείς συνθήκες.

Το σωστό κλάδεμα αποτελεί βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη, την ανθοφορία και το δέσιμο των καρπών των φυτών. Λανθασμένο κλάδεμα μπορεί να προκαλέσει μείωση ή και απώλεια της παραγωγής.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, στην , η λευκή επιτραπέζια ποικιλία σταφυλιών “σουλτανίνα”. Αν την κλαδέψουμε στα 2-3 πρώτα μάτια των βλαστών της, δεν θα δώσει ανθοφορία και δεν θα καρποφορήσει καθώς τα 3 πρώτα μάτια στους βλαστούς της δεν είναι γόνιμα και δεν σχηματίζουν λουλούδια.

Υπάρχουν πολλές μυκητολογικές ασθένειες και έντομα που προσβάλλουν τους ανθούς και τους καρπούς των λαχανικών και των καρποφόρων δέντρων με αποτέλεσμα να υποβαθμίζουν ή να καταστρέφουν την παραγωγή των καρπών και χρειάζεται να τις αντιμετωπίσουμε.

Για να εξασφαλίσουμε λοιπόν καλή προστασία των φυτών για να έχουμε πλούσια συγκομιδή καρπών, χρησιμοποιούμε κατά περίπτωση διάφορα βιολογικά σκευάσματα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα όπως , , , , και .

Σε αρκετά καρποφόρα δέντρα όπως στην , στην και στην παρουσιάζουν το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας, δηλαδή μια χρονιά μεγάλης παραγωγής ακολουθείται από μία χρονιά μικρότερης ή μηδαμινής παραγωγής.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η καλή καλλιεργητική φροντίδα, με τακτικό πότισμα, λίπανση και σωστό κλάδεμα μπορεί να μειώσει την ένταση του φαινομένου της παρενιαυτοφορίας για να εξασφαλίσουμε ικανοποιητική παραγωγή κάθε χρόνο

About admin

Check Also

Θρεπτικά Στοιχεία που Χρειάζονται τα Φυτά – ΚΑΛΛΙΕΡΓΩ

Θρεπτικά Στοιχεία που Χρειάζονται τα Φυτά

Μάθετε για τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται τα φυτά για να είναι υγιή και δυνατά. Τα φυτά είτε μεγαλώνουν στον κήπο είτε μεγαλώνουν σε γλάστρες, χρησιμοποιούν ανόργανα ορυκτά για τη διατροφή τους. Για τη δημιουργία των ανόργανων ορυκτών στο χώμα συμβάλουν σύνθετες διαδικασίες που περιλαμβάνουν τη φυσική φθορά των πετρωμάτων, την αποσύνθεση οργανικής ύλης, ζώα…

Συμβουλές για καλλιέργειες στα μπαλκόνια ~ Επιστροφή στη φύση

Συμβουλές για καλλιέργεια στα μπαλκόνια

Είναι αρκετά συχνό το φαινόμενο, οι άνθρωποι της πόλης να προσπαθούν να ανατρέψουν τα δεδομένα και να πλησιάσουν την ζωή στην εξοχή, όπως και το αντίστροφο. Αρκετός κόσμος λοιπόν, προσπαθεί να καλλιεργήσει λαχανικά σε ταράτσες και μπαλκόνια. Ας δούμε τις βασικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των φυτών και τους κανόνες που…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.