Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά
Τι συμβαίνει όταν οι αμυγδαλιές δεν κάνουν καρπούς;
Αρκετοί φίλοι καλλιεργητές παρατηρούν το φαινόμενο μία αμυγδαλιά να έχει μειωμένη καρποφορία ή να μην κάνει καθόλου αμύγδαλα για αρκετά χρόνια και αναρωτιούνται τι φταίει.
Είναι γεγονός ότι υπάρχουν πολλές αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν ακαρπία ή μειωμένη παραγωγή στην .
Ορισμένες φορές η αμυγδαλιά μπορεί να ανθίζει αλλά να μην δένει καρπούς, άλλες φορές πέφτουν τα λουλούδια της πριν σχηματίσουν καρπούς, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου οι καρποί της αμυγδαλιάς έχουν προσβληθεί από ασθένειες και έντομα.
Ας δούμε αναλυτικά ποιοι είναι οι λόγοι που δεν κάνουν καρπούς οι αμυγδαλιές, ώστε με την κατάλληλη φροντίδα να μας χαρίσουν πλούσια παραγωγή από νόστιμα αμύγδαλα.
Οι βασικοί λόγοι που οι αμυγδαλιές μπορεί να μην κάνουν καρπούς σχετίζονται κυρίως με την κακή επικονίαση, με την έλλειψη θρεπτικών συστατικών ή με προσβολές από ασθένειες και έντομα.
Επιπλέον, η ηλικία του δέντρου ή οι καιρικές συνθήκες μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την παραγωγή καρπών της αμυγδαλίας.
Πολλές ποικιλίες αμυγδαλιάς δεν μπορούν να γονιμοποιηθούν από τη γύρη των δικών τους ανθών, δηλαδή δεν είναι αυτογόνιμες.
Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται να φυτέψουμε πρόσθετα και άλλες ποικιλίες αμυγδαλιάς που ανθίζουν την ίδια περίοδο ώστε να γίνει σταυρεπικονίαση, δηλαδή μεταφορά της γύρης με τις μέλισσες.
Αν δεν υπάρχουν λοιπόν επικονιάστριες ποικιλίες αμυγδαλιάς κοντά ή αν οι καιρικές συνθήκες εμποδίζουν τη δραστηριότητα των μελισσών, οι αμυγδαλιές δεν θα δώσουν καρπούς.
Οι αμυγδαλιές είναι ανθεκτικές στο ψύχος, αλλά οι ακραίες θερμοκρασίες μπορούν να επηρεάσουν την καρποφορία τους.
Ένας όψιμος παγετός την άνοιξη μπορεί να καταστρέψει τα άνθη της αμυγδαλιάς πριν προλάβουν να γονιμοποιηθούν, με αποτέλεσμα το δέντρο να μην παράγει καρπούς.
Επίσης, αν ο χειμώνας δεν είναι αρκετά κρύος, η αμυγδαλιά μπορεί να μην συμπληρώσει τις και δεν θα έχει πλούσια ανθοφορία και παραγωγή.
Γενικότερα, αν η αμυγδαλιά έχει υποστεί στρες λόγω έντονης ξηρασίας, έντονων ανέμων, ακραίων θερμοκρασιών μπορεί να προκληθεί πρόβλημα στην παραγωγή καρπών.
Το είναι απαραίτητο για τη σωστή διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ βλάστησης και καρποφορίας, αλλά αν γίνει λανθασμένα, μπορεί να μειώσει σημαντικά την ανθοφορία.
Συγκεκριμένα, αν γίνει πολύ έντονο και αφαιρεθούν υπερβολικά πολλοί ανθοφόροι βλαστοί ή η παραγωγή καρπών θα είναι περιορισμένη.
Αντίθετα, αν δεν γίνει σωστό αραίωμα των βλαστών και διατηρηθούν πολύ πυκνοί, η μειωμένη έκθεση στο φως μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την καρποφορία της αμυγδαλιάς.
Τέλος, πρέπει να γνωρίζουμε ότι αμυγδαλιά ανήκει στα και αν κλαδευτεί σε λάθος εποχή, μπορεί να έχει σοβαρή επίπτωση στην καρποφορία.
Η αμυγδαλιά όπως και όλα τα καρποφόρα δέντρα χρειάζεται συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά και λίπασμα για να ανθίσει και να καρποφορήσει.
Η έλλειψη σε βασικά θρεπτικά στοιχεία όπως το , ο , το , καθώς επίσης όπως ο και το μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ανθοφορία και ατελή γονιμοποίηση.
Η , η σωστή μέσω του εδάφους και η με ιχνοστοιχεία είναι απαραίτητες για την υγιή ανάπτυξη και καλή καρποφορία της αμυγδαλιάς.
Διάφορες ασθένειες, όπως η και η , μπορούν να προσβάλουν την αμυγδαλιά, καταστρέφοντας τα άνθη ή τους νεαρούς καρπούς.
Επίσης, έντομα όπως η και οι μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη γονιμοποίηση και την ανάπτυξη των καρπών.
Η χρήση προληπτικών μέτρων φυτοπροστασίας με κατάλληλα βιολογικά σκευάσματα όπως ο και το είναι σημαντική για την εξασφάλιση καρποφορίας της αμυγδαλιάς.
Το νερό παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της αμυγδαλιάς, αλλά τόσο το υπερβολικό όσο και το ανεπαρκές πότισμα μπορούν να επηρεάσουν την καρποφορία.
Η έλλειψη νερού κατά την περίοδο της ανθοφορίας μπορεί να προκαλέσει πτώση των ανθών, ενώ η υπερβολική υγρασία μπορεί να οδηγήσει σε σήψη των ριζών και γενική εξασθένηση του δέντρου.
Ορισμένες αμυγδαλιές εμφανίζουν το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας, δηλαδή παράγουν μεγάλη ποσότητα καρπών τη μία χρονιά και ελάχιστους ή καθόλου την επόμενη.
Επειδή αυτό πιθανότατα οφείλεται στην εξάντληση των θρεπτικών αποθεμάτων του δέντρου, η σωστή λίπανση μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της παραγωγής από χρονιά σε χρονιά.