Ασθένειες και έντομα της τριανταφυλλιάς
H τριανταφυλλιά αν και είναι το πιο δημοφιλές και αγαπημένο καλλωπιστικό φυτό του κήπου μας, υποφέρει κάθε χρόνο από αρκετές ασθένειες και έντομα. Όποιο είδος και ποικιλία τριανταφυλλιάς και αν έχουμε φυτέψει, από τις μίνι τριανταφυλλιές, μέχρι τις θαμνώδεις και τις αναρριχόμενες, θα πρέπει να τις προφυλάξυμε από τις προσβολές μυκητολογικών ασθενειες και από έντομα που προσβάλλουν το φύλλωμα, τους βλαστούς και τα άνθη της τριανταφυλλιάς. Ας δούμε λοιπόν πως θα τις φροντίσουμε χρησιμοποιώντας οικολογικά μέσα ώστε να απολαύσουμε όμορφα και αρωματικά τριαντάφυλλα. Ποιες ασθένειες προσβάλλουν τις τριανταφυλλιές; H πιο συχνή μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει και εξασθενεί τα φυτά της τριανταφυλλιάς είναι το ωίδιο που εμφανίζεται σαν λευκό χνούδι πάνω στην επιφάνεια των φύλλων και στα μπουμπούκια της τριανταφυλλιάς. Επίσης, η σκωρίαση είναι μια σημαντική ασθένεια που παρουσιάζεται την άνοιξη με τη μορφή πορτοκαλί κηλίδων στην κάτω επιφάνεια των φύλλων που σταδιακά επεκτείνονται και στην άνω επιφάνεια. Η σκωρίαση μπορεί να προκαλέσει σταδιακή αποφύλλωση μέχρι και ξήρανση του φυτού της τριανταφυλλιάς. Αρκετές φορές θα συναντήσουμε και τη μελανή κηλίδωση της τριανταφυλλιάς που εμφανίζεται με χαρακτηριστικές μαύρες κηλίδες στα φύλλα της τριανταφυλλιά που σταδιακά παίρνουν ένα κίτρινο χρώμα περιφερειακά και στη συνέχεια να πέφτουν. Πάντως, προσβολές από τη μελανή κηλίδωση μπορεί να παρατηρηθούν επίσης στους καινούριους βλαστούς της τριανταφυλλιάς, στους μίσχους, ακόμη και στα πέταλα των λουλουδιών.
Ποια έντομα προσβάλλουν τις τριανταφυλλιές; H μελίγκρα είναι το έντομο που θα συναντήσουμε πιο συχνά στα φύλλα, τους βλαστούς και στα μπουμπούκια των τριανταφυλλιών. Δημιουργεί παραμορφώσεις των νεαρών βλαστών και των φύλλων ενώ αφήνει και μελιτώδη εκκρίματα. Επίσης, ο αλευρώδης που μοιάζει με λευκό κουνουπάκι απομυζεί τους χυμούς του φυτού, ενώ δημιουργεί κολλώδες έκκριμα στα φύλλα της τριανταφυλλιάς. Σημαντικός εχθρός της τριανταφυλλιάς είναι και το έντομο της ψώρας (κοκκοειδή) που έχει μικρό μέγεθος 2-3 χιλιοστών, με στρογγυλό ή οβάλ σχήμα και είναι σαν μικρή πεταλίδα σε διάφορα χρώματα: καφετί, κίτρινο-πορτοκαλί, μαύρο και κόκκινο. Τα κοκκοειδή κολλάνε πάνω σε φύλλα, βλαστούς και απομυζούν τους χυμούς με αποτέλεσμα σταδιακά να παρατηρούνται αποχρωματισμοί και μάρανση των φύλλων. Τέλος, εκτός από τα έντομα, υπάρχει και ο τετράνυχος, που είναι ενα μικρό αραχνάκι που προσβάλλει τις τριανταφυλλιές και δημιουργεί μετάξινους αραχνοειδείς ιστούς πάνω στα φύλλα και στα μπουμπούκια. Σαν αποτέλεσμα της προσβολής του τετράνυχου, παρουσιάζονται κιτρινίσματα στα φύλλα, σταδιακά καρουλιάζουν, ξεραίνονται, σαν να έχει περάσει φλόγιστρο.
Πώς αντιμετωπίζουμε τις ασθένειες και τα έντομα της τριανταφυλλιάς; Καταρχήν για την αντιμετώπιση των μυκητολογικών ασθενειών της τριανταφυλλιάς, αποφεύγουμε τις πυκνές φυτεύσεις και τα σκιερά μέρη που έχουν πολύ υγρασία. Επίσης, αποφεύγουμε να βρέχουμε τα φύλλα της τριανταφυλλιάς στους κήπους όταν ποτίζουμε γιατί αναπτύσσονται ασθένειες. Γενικότερα, για να αντιμετωπίσουμε οικολογικά τις μυκητολογικές ασθένειες καθώς και τα έντομα που προσβάλλουν την τριανταφυλλιά, ψεκάζουμε με διάλυμα που περιέχει βρέξιμο (υδατοδιαλυτό) θειάφι σε συνδυασμό με σάπωνες αλάτων καλίου ή θερινό πολτό. Εναλλακτικά, μπορούμε να συνδυάσουμε διάφορες συνταγές οικολογικής προστασίας των φυτών με σπιτικά υλικά όπως προτείνουμε σε σχετικό άρθρο μας. Κι ένα μυστικό για την αντιμετώπιση των ασθενειών της τριανταφυλλιάς Κατά το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς, στα τέλη του χειμώνα, είναι σημαντικό να απομακρύνουμε τα προσβεβλημένα από ασθένειες τμήματα της τριανταφυλλιάς καθώς και τα πεσμένα φύλλα της και να τα καίμε ενώ στη συνέχεια ψεκάζουμε με βρέξιμο (υδατοδιαλυτό) χαλκό και θειάφι τις τριανταφυλλιές για να τις απολυμάνουμε και να τις προστατεύσουμε από νέες προσβολές ασθενειών και εντόμων.
Περισσότερα χρήσιμα άρθρα για τις τριανταφυλλιές