Τρίτη , 3 Δεκεμβρίου 2024
Breaking News

Γιατί οι ελιές παίρνουν μπλε χρώμα;

Είναι φυσιολογικό ο καρπός των ελαιόδεντρων να έχει μπλε χρώμα;Κάθε χρόνο, παρατηρούμε στην , ο καρπός σταδιακά να αλλάζει χρώμα...
Περισσότερα
Γιατί οι ελιές παίρνουν μπλε χρώμα;

Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρούμε στην , ειδικά την περίοδο του φθινοπώρου, είναι τα σχισίματα ή σκασίματα που εμφανίζονται στα...
Περισσότερα
Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Φανταστείτε ένα εντυπωσιακό μικρό φοίνικα με παχιά, σαρκώδη φύλλα να ξεπροβάλλει από τη μέση της ζούγκλας του ηφαιστειακού νησιού. Μιλάμε...
Περισσότερα
Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Το λευκόφυλλο είναι ένας εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με ιδιαίτερη ομορφιά που διαθέτει χαρακτηριστικά φύλλα γκριζοπράσινου χρώματος. Στο εξωτερικό, το λευκόφυλλο...
Περισσότερα
Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Οι λαϊκές μας αγορές, πάω πάντα στις βιολογικές αγορές, όταν είναι η εποχή τους, έχουν πολλά-πολλά καλαμπόκια, το οποία είναι ολόφρεσκα...
Περισσότερα
Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

μιτοχόνδρια –  είναι πια γνωστό πως το 90% της ενέργειας στον οργανισμό μας παράγεται στα πολύτιμα μιτοχόνδρια.  Αν τα μιτοχόνδριά μας είναι  λειτουργικά το σώμα...
Περισσότερα
Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Παρά τις αμφιβολίες περασμένων ετών σχετικά με την νευρογένεση στους ενήλικες, μια μελέτη δείχνει ότι ακόμα και άτομα ηλικίας 80...
Περισσότερα
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Θεραπεία Kneipp – κάτι περισσότερο από το να περπατάμε ή να κολυμπάμε στο νερό! Το βάδισμα στο νερό είναι σίγουρα η...
Περισσότερα
Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Για όλους που ακούν για “ενεργειακή θεραπεία” και αναρωτιούνται τι είναι η ενέργεια, υπάρχει μια απλή άσκηση που μπορεί να...
Περισσότερα
Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

flavonoids και antioxidants, luteolin apigenin lycopene alpha carotene lutein+zeaxanthin beta carotene, φολικό οξύ/Β9…ο ρόλος του φολικού οξέως/Β9 στον οργανισμό μας...
Περισσότερα
Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

Αντιμετώπιση του φουζάριου σε ντομάτα και αγγούρι

Αν οι ντοματιές και οι αγγουριές μας μαραίνονται και έχουν όψη σαν να είναι απότιστες ενώ τις έχουμε ποτίσει, είναι πολύ πιθανό να έχουν προσβληθεί από φουζάριο.

Το φούζαριο είναι μία σοβαρή μυκητολογική ασθένεια που εμφανίζεται την εποχή του καλοκαιριού σε αρκετά λαχανικά, όπως στην , την , την και την . Η ασθένεια του φουζαρίου (Fusarium sp.) που αναφέρεται επιστημονικά και ως αδροφουζαρίωση προσβάλλει και άλλες καλλιέργειες, καθώς επίσης και .

Η προσβολή από φουζάριο εμφανίζεται στις ρίζες και το λαιμό των φυτών, δηλαδή το σημείο του βλαστού που έρχεται σε επαφή με το χώμα και θεωρείται μύκητας εδάφους. Η ασθένεια του φουζάριου προκαλεί εκτεταμένες ζημιές στα φυτά, οι οποίες ξεκινούν με τη μάρανση των φύλλων και φτάνουν μέχρι την ξήρανση του φυτού και την καταστροφή της καλλιέργειας.

Ας δούμε αναλυτικά, τι ζημιές κάνει το φουζάριο στην καλλιέργεια της ντομάτας, του αγγουριού, της πεπονιάς και της καρπουζιάς, ποιες συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη της ασθένειας και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με βιολογικούς τρόπους.

Το φουζάριο προκαλεί πολλά συμπτώματα στα φυτά ξεκινώντας από κιτρινίσματα στα παλαιότερα φύλλα και σταδιακή μάρανση των πάνω φύλλων. Αρχικά το κιτρίνισμα και η μάρανση των φύλλων μπορεί να παρατηρηθεί από την μία πλευρά του φυτού.

Αυτή η μάρανση παρατηρείται πιο έντονα κατά τις ζεστές ώρες της ημέρας και ξεκινά συνήθως όταν τα φυτά μπαίνουν στο στάδιο της καρποφορίας. Σταδιακά, όσο προχωράμε προς το τέλος της καρποφορίας, το φυτό ξεραίνεται. Βέβαια, σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε εμφάνιση φουζάριου και σε νεαρότερα φυτά που συνοδεύεται από καχεκτική ανάπτυξη, σταδιακή μάρανση των φύλλων και ξήρανση.

Τέλος, ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα της προσβολής από φουζάριο είναι το καστανό χρώμα που παρατηρούμε στο εσωτερικό των ριζών και του βλαστού των φυτών που έχουν προσβληθεί.

Η ασθένεια του φουζάριου μεταδίδεται από το έδαφος στο οποίο μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, μέσω του χώματος και μέσω του νερού. Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί με σπόρο, με μολυσμένα φυτά καθώς και από τα υπολείμματα της προηγούμενης καλλιέργειας αν είχε προσβληθεί από φουζάριο.

Η θερμοκρασία του εδάφους αλλά και του αέρα αποτελούν βασικούς παράγοντες ανάπτυξης της ασθένειας. Γενικότερα, η ασθένεια του φουζάριου, με εξαίρεση την πεπονιά, δεν εκδηλώνεται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ούτε σε πολύ υψηλές ενώ εμφανίζεται ταχύτερα σε θερμοκρασίες εδάφους και αέρα 25-30°C.

Η αντιμετώπιση του φουζάριου στον κήπο μας είναι δύσκολη υπόθεση. Αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχουν οικολογικά σκευάσματα για την προστασία των φυτών μας από το φουζάριο.

Χρησιμοποιώντας χημικά φυτοφάρμακα μπορεί να περιοριστεί η εξάπλωση της ασθένειας σε περισσότερα φυτά, ωστόσο τα φυτά που έχουν προσβληθεί δεν θεραπεύονται.

Για αυτό το λόγο, η βιολογική καταπολέμηση του φουζάριου απαιτεί ένα συνδυασμό προληπτικών και θεραπευτικών μέτρων για να αντιμετωπίσουμε την ασθένεια του φουζάριου στον κήπο μας με βιολογικό τρόπο.

Για να αποφύγουμε την εξάπλωση της ασθένειας, φυτεύουμε υγιή πιστοποιημένα φυτά και παίρνουμε σπόρο από υγιείς καλλιέργειες που δεν έχουν προσβληθεί από φουζάριο.

Κάθε ποικιλία φυτών ντομάτας, αγγουριού, πεπονιού και καρπουζιού έχει διαφορετική συμπεριφορά σε προσβολή από διάφορες ασθένειες. Προτιμάμε ποικιλίες ανθεκτικές στην ασθένεια του φουζάριου για να αποφύγουμε ή να περιορίσουμε τα προβλήματα.

Τα αμμωνιακά λιπάσματα ενισχύουν την εκδήλωση της ασθένειας του φουζάριου και τις ζημιές στα φυτά, γι’ αυτό προτιμάμε τα βιολογικά και την για τη λίπανση των καλλιεργειών.

Μετά το τέλος της καλλιεργητικής περιόδου, απομακρύνουμε τα υπολείμματα καλλιεργειών της προηγούμενης χρονιάς που μπορεί να είναι φορείς ασθενειών, ειδικά όταν γνωρίζουμε ότι έχουν προσβληθεί από φουζάριο.

Σε χωράφι που έχει προσβληθεί από φουζάριο, εναλλάσσουμε καλλιέργειες και δε φυτεύουμε το ίδιο είδος καλλιέργειας, γιατί υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να έχουμε ξανά προσβολή από την ασθένεια και καταστροφή της παραγωγής.

Σε επαγγελματικές καλλιέργειες που δε μπορεί να γίνει αμειψισπορά, όταν το χωράφι ή το θερμοκήπιο έχει προσβληθεί από φουζάριο, χρησιμοποιούμε ανθεκτικά φυτά που έχουν εμβολιαστεί στα κατάλληλα υποκείμενα.

Την περίοδο του Αυγούστου, ποτίζουμε το έδαφος και στη συνέχεια καλύπτουμε με ειδικό διάφανο νάυλον το χώμα για 20-30 μέρες, ώστε με την υψηλή θερμοκρασία να γίνει απολύμανση του εδάφους από την ασθένεια του φουζάριου.

H ασθένεια του φουζάριου στη ντομάτα, στην αγγουριά έχει παρόμοια συμπτώματα και με την μυκητολογική ασθένεια της βερτισιλλίωσης που προσβάλλει επίσης τις ρίζες και τους βλαστούς των φυτών. Η προστασία των φυτών από την ασθένεια του βερτισίλλιου απαιτεί ανάλογα προληπτικά και θεραπευτικά μέτρα με αυτά της αντιμετώπισης του φουζάριου.

About admin

Check Also

Θερινός πολτός, τι είναι και πώς χρησιμοποιείται στα φυτά

Ο θερινός πολτός είναι ένα που χρησιμοποιείται για την προστασία των φυτών από επιβλαβή έντομα. …

Παγίδες εντόμων με κόλλα για προστασία στον κήπο

Τι είναι οι χρωμοπαγίδες που πολλοί καλλιεργητές κρεμάνε ανάμεσα στα φυτά; Πρόκειται για πλαστικές παγίδες, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.