Τετάρτη , 23 Ιουλίου 2025
Breaking News

Πώς η ευγνωμοσύνη αλλάζει τον εγκέφαλό μας, βελτιώνει την ψυχική μας υγεία και μας χαρίζει αφθονία!

Η ευγνωμοσύνη είναι πολύ περισσότερα από ένα ζεστό συναίσθημα που ζεσταίνει την καρδιά μας! Είναι μια πρακτική που αλλάζει τον...
Περισσότερα
Πώς η ευγνωμοσύνη αλλάζει τον εγκέφαλό μας, βελτιώνει την ψυχική μας υγεία και μας χαρίζει αφθονία!

Τα μονοπάτια που μας οδηγούν στην αφύπνιση και σε άλλες διαστάσεις πέρα από το δικό μας χώρο και χρόνο

Όταν από την δική μας διάσταση, από τη δική μας πραγματικότητα, “αντιλαμβανόμαστε” τι συμβαίνει σε άλλες διαστάσεις, βιώνουμε ισχυρές ενεργειακές “αναταράξεις” και ανάταση...
Περισσότερα
Τα μονοπάτια που μας οδηγούν στην αφύπνιση και σε άλλες διαστάσεις πέρα από το δικό μας χώρο και χρόνο

Πως να βοηθάμε το λεμφικό μας σύστημα στο πολύτιμό του έργο!

Στους ήσυχους, συχνά παραγνωρισμένους χώρους του σώματός μας ζει ένα σύστημα τόσο βαθύ, τόσο περίπλοκα σχεδιασμένο, που όταν λειτουργεί άριστα,...
Περισσότερα
Πως να βοηθάμε το λεμφικό μας σύστημα στο πολύτιμό του έργο!

Καύσωνας είναι θα περάσει – εμείς όμως τι κάνουμε μέχρι να υποχωρήσει;

Καύσωνας είναι θα περάσει – ποτέ στα χρονικά δεν έμεινε μόνιμα εδώ! Εμείς όμως τι κάνουμε σε τέτοιες περιόδους; 1....
Περισσότερα
Καύσωνας είναι θα περάσει – εμείς όμως τι κάνουμε μέχρι να υποχωρήσει;

Μακαντέμια: Ένα τροπικό δέντρο με πολύτιμους καρπούς

Η μακαντέμια είναι ένα τροπικό δέντρο με καταγωγή από την Αυστραλία, γνωστό για τους θρεπτικούς καρπούς που παράγει, τους ξηρούς...
Περισσότερα
Μακαντέμια: Ένα τροπικό δέντρο με πολύτιμους καρπούς

Το φως του ήλιου ενισχύει κυριολεκτικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος

“Όλοι γνωρίζουμε ότι το φως του ήλιου βοηθάει τον οργανισμό μας να συνθέσει την πολύτιμη βιταμίνη D, η οποία, μεταξύ...
Περισσότερα
Το φως του ήλιου ενισχύει κυριολεκτικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος

Σπονδή στα κόκκινα!

Τα πολύτιμα κόκκινα! Τα οφέλη από την κατανάλωσή τους τεράστια! Υποστηρίζουμε τον οργανισμό μας  με φυσικό τρόπο! Έτσι έχουμε- λαμπερό...
Περισσότερα
Σπονδή στα κόκκινα!

Κάθε ένας από εμάς μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευχαριστημένο, όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του.

Κάθε μέρα, όταν ετοιμάζουμε το φαγητό μας να θυμόμαστε τη ρήση του μεγάλου σοφού, του Ιπποκράτη και να φροντίζουμε ώστε...
Περισσότερα
Κάθε ένας από εμάς μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευχαριστημένο, όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του.

Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Θα αναφέρω ονομαστικά τα πιο γνωστά βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας, σε βόλτες μας στους αγρούς, σε...
Περισσότερα
Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Για όσους ψάχνουν ένα εντυπωσιακό φυτό που ξεχωρίζει για το σαλόνι ή τον επαγγελματικό χώρο, η μπουκαρνέα σίγουρα αποτελεί μία...
Περισσότερα
Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Αντιμετώπιση του φουζάριου σε ντομάτα και αγγούρι

Αν οι ντοματιές και οι αγγουριές μας μαραίνονται και έχουν όψη σαν να είναι απότιστες ενώ τις έχουμε ποτίσει, είναι πολύ πιθανό να έχουν προσβληθεί από φουζάριο.

Το φούζαριο είναι μία σοβαρή μυκητολογική ασθένεια που εμφανίζεται την εποχή του καλοκαιριού σε αρκετά λαχανικά, όπως στην , την , την και την . Η ασθένεια του φουζαρίου (Fusarium sp.) που αναφέρεται επιστημονικά και ως αδροφουζαρίωση προσβάλλει και άλλες καλλιέργειες, καθώς επίσης και .

Η προσβολή από φουζάριο εμφανίζεται στις ρίζες και το λαιμό των φυτών, δηλαδή το σημείο του βλαστού που έρχεται σε επαφή με το χώμα και θεωρείται μύκητας εδάφους. Η ασθένεια του φουζάριου προκαλεί εκτεταμένες ζημιές στα φυτά, οι οποίες ξεκινούν με τη μάρανση των φύλλων και φτάνουν μέχρι την ξήρανση του φυτού και την καταστροφή της καλλιέργειας.

Ας δούμε αναλυτικά, τι ζημιές κάνει το φουζάριο στην καλλιέργεια της ντομάτας, του αγγουριού, της πεπονιάς και της καρπουζιάς, ποιες συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη της ασθένειας και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με βιολογικούς τρόπους.

Το φουζάριο προκαλεί πολλά συμπτώματα στα φυτά ξεκινώντας από κιτρινίσματα στα παλαιότερα φύλλα και σταδιακή μάρανση των πάνω φύλλων. Αρχικά το κιτρίνισμα και η μάρανση των φύλλων μπορεί να παρατηρηθεί από την μία πλευρά του φυτού.

Αυτή η μάρανση παρατηρείται πιο έντονα κατά τις ζεστές ώρες της ημέρας και ξεκινά συνήθως όταν τα φυτά μπαίνουν στο στάδιο της καρποφορίας. Σταδιακά, όσο προχωράμε προς το τέλος της καρποφορίας, το φυτό ξεραίνεται. Βέβαια, σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε εμφάνιση φουζάριου και σε νεαρότερα φυτά που συνοδεύεται από καχεκτική ανάπτυξη, σταδιακή μάρανση των φύλλων και ξήρανση.

Τέλος, ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα της προσβολής από φουζάριο είναι το καστανό χρώμα που παρατηρούμε στο εσωτερικό των ριζών και του βλαστού των φυτών που έχουν προσβληθεί.

Η ασθένεια του φουζάριου μεταδίδεται από το έδαφος στο οποίο μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, μέσω του χώματος και μέσω του νερού. Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί με σπόρο, με μολυσμένα φυτά καθώς και από τα υπολείμματα της προηγούμενης καλλιέργειας αν είχε προσβληθεί από φουζάριο.

Η θερμοκρασία του εδάφους αλλά και του αέρα αποτελούν βασικούς παράγοντες ανάπτυξης της ασθένειας. Γενικότερα, η ασθένεια του φουζάριου, με εξαίρεση την πεπονιά, δεν εκδηλώνεται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ούτε σε πολύ υψηλές ενώ εμφανίζεται ταχύτερα σε θερμοκρασίες εδάφους και αέρα 25-30°C.

Η αντιμετώπιση του φουζάριου στον κήπο μας είναι δύσκολη υπόθεση. Αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχουν οικολογικά σκευάσματα για την προστασία των φυτών μας από το φουζάριο.

Χρησιμοποιώντας χημικά φυτοφάρμακα μπορεί να περιοριστεί η εξάπλωση της ασθένειας σε περισσότερα φυτά, ωστόσο τα φυτά που έχουν προσβληθεί δεν θεραπεύονται.

Για αυτό το λόγο, η βιολογική καταπολέμηση του φουζάριου απαιτεί ένα συνδυασμό προληπτικών και θεραπευτικών μέτρων για να αντιμετωπίσουμε την ασθένεια του φουζάριου στον κήπο μας με βιολογικό τρόπο.

Για να αποφύγουμε την εξάπλωση της ασθένειας, φυτεύουμε υγιή πιστοποιημένα φυτά και παίρνουμε σπόρο από υγιείς καλλιέργειες που δεν έχουν προσβληθεί από φουζάριο.

Κάθε ποικιλία φυτών ντομάτας, αγγουριού, πεπονιού και καρπουζιού έχει διαφορετική συμπεριφορά σε προσβολή από διάφορες ασθένειες. Προτιμάμε ποικιλίες ανθεκτικές στην ασθένεια του φουζάριου για να αποφύγουμε ή να περιορίσουμε τα προβλήματα.

Τα αμμωνιακά λιπάσματα ενισχύουν την εκδήλωση της ασθένειας του φουζάριου και τις ζημιές στα φυτά, γι’ αυτό προτιμάμε τα βιολογικά και την για τη λίπανση των καλλιεργειών.

Μετά το τέλος της καλλιεργητικής περιόδου, απομακρύνουμε τα υπολείμματα καλλιεργειών της προηγούμενης χρονιάς που μπορεί να είναι φορείς ασθενειών, ειδικά όταν γνωρίζουμε ότι έχουν προσβληθεί από φουζάριο.

Σε χωράφι που έχει προσβληθεί από φουζάριο, εναλλάσσουμε καλλιέργειες και δε φυτεύουμε το ίδιο είδος καλλιέργειας, γιατί υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να έχουμε ξανά προσβολή από την ασθένεια και καταστροφή της παραγωγής.

Σε επαγγελματικές καλλιέργειες που δε μπορεί να γίνει αμειψισπορά, όταν το χωράφι ή το θερμοκήπιο έχει προσβληθεί από φουζάριο, χρησιμοποιούμε ανθεκτικά φυτά που έχουν εμβολιαστεί στα κατάλληλα υποκείμενα.

Την περίοδο του Αυγούστου, ποτίζουμε το έδαφος και στη συνέχεια καλύπτουμε με ειδικό διάφανο νάυλον το χώμα για 20-30 μέρες, ώστε με την υψηλή θερμοκρασία να γίνει απολύμανση του εδάφους από την ασθένεια του φουζάριου.

H ασθένεια του φουζάριου στη ντομάτα, στην αγγουριά έχει παρόμοια συμπτώματα και με την μυκητολογική ασθένεια της βερτισιλλίωσης που προσβάλλει επίσης τις ρίζες και τους βλαστούς των φυτών. Η προστασία των φυτών από την ασθένεια του βερτισίλλιου απαιτεί ανάλογα προληπτικά και θεραπευτικά μέτρα με αυτά της αντιμετώπισης του φουζάριου.

About admin

Check Also

Θερινός πολτός, τι είναι και πώς χρησιμοποιείται στα φυτά

Ο θερινός πολτός είναι ένα που χρησιμοποιείται για την προστασία των φυτών από επιβλαβή έντομα. …

Παγίδες εντόμων με κόλλα για προστασία στον κήπο

Τι είναι οι χρωμοπαγίδες που πολλοί καλλιεργητές κρεμάνε ανάμεσα στα φυτά; Πρόκειται για πλαστικές παγίδες, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.