Αντιμετώπιση της λιριόμυζας στον κήπο
Η λιριόμυζα είναι ένα πολύ διαδεδομένο έντομο που προσβάλλει μεγάλο αριθμό λαχανικών και καλλωπιστικών φυτών του κήπου μας. Η λιριόμυζα είναι μια μικρή μύγα, μεγέθους περίπου δύο χιλιοστών που προκαλεί ζημιές στον λαχανόκηπο, σε αγγουριά, ντοματιά, κολοκυθιά, πεπονιά, καρπουζιά, μελιτζάνα, βλίτο, πατάτα, σπανάκι, φασόλι και μαϊντανό. Τι ζημιά κάνει η λιριόμυζα στα κηπευτικά μας; Η λιριόμιζα προσβάλλει τα φύλλα των φυτών, ανοίγοντας χαρακτηριστικές οφιοειδείς στοές όπως αυτές που φαίνονται στη φωτογραφία του άρθρου μας. Η δράση της λιριόμυζας έχει σαν αποτέλεσμα, τη μείωση της φωτοσυνθετικής δραστηριότητας του φυτού λόγω των στοών και της ξήρανσης που δημιουργούνται στα φύλλα. Η ζημιά λόγω της λιριόμυζας είναι ακόμα σοβαρότερη στα μικρά φυτά που δυσκολεύονται να αναπτυχθούν σωστά και να δώσουν την καρποφορία τους.
Πώς αντιμετωπίζεται βιολογικά η λιριόμυζα στον κήπο; Για την οικολογική και βιολογική καταπολέμηση της λιριόμυζας, απαιτείται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προληπτικών μέτρων που περιλαμβάνει τα εξής:
• Ανάρτηση κίτρινων χρωματικών αυτοκόλλητων παγίδων, πάνω από τις γραμμές των φυτών, που λειτουργούν για τον περιορισμό της αύξησης του πληθυσμού της λιριόμυζας.
• Αφαίρεση και απομάκρυνση των προσβεβλημένων φύλλων, ακόμα και ολόκληρων των φυτών, όταν η προσβολή της λιριόμυζας είναι σε αρχικά στάδια και περιορισμένης έκτασης.
• Αποφυγή χρήσης ευρέου φάσματος εντομοκτόνων (χημικών και μη) που σκοτώνουν τα ωφέλιμα έντομα που περιορίζουν τους πληθυσμούς της λιριόμυζας.
• Συμπληρωματικός ψεκασμός με οικολογικά σκευάσματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο, με βάση αιθέρια έλαια και σκορδέλαιο που λειτουργούν απωθητικά στη δράση της λιριόμυζας. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε τη συνταγή με το σκόρδο που προτείνουμε στο άρθρο μας για την προστασία φυτών με φυσικά υλικά. Κι ένα μυστικό για την οικολογική αντιμετώπιση της λιριόμυζας Είναι απαραίτητη η απομάκρυνση των υπολειμμάτων των καλλιεργειών στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου και το όργωμα, ώστε να καταστραφεί η λιριόμυζα που διαχειμάζει στο έδαφος και να μην μεταφερθεί στις επόμενες καλλιέργειες.