Αντιμετώπιση της κορυφοξήρας σε λεμονιά και εσπεριδοειδή
Αν η μας σταδιακά χάνει τα φύλλα της και τα κλαδιά στις άκρες φαίνονταν σαν ξερά, τότε είναι πολύ πιθανό να έχει προσβληθεί από την κορυφοξήρα, μία από τις πιο σοβαρές μυκητολογικές ασθένειες της λεμονιάς.
Η ασθένεια της κορυφοξήρας είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και αρκετά επικίνδυνη, καθώς δημιουργεί σημαντικές ζημιές και μπορεί να ξεράνει τα δέντρα. Εκτός από την , προσβάλλει εκτεταμένα και άλλα όπως την κιτριά, το και τη νερατζιά, ενώ πολύ λιγότερο προσβάλλει την την και το .
Ας δούμε αναλυτικά τι προβλήματα προκαλεί η κορυφοξήρα στις λεμονιές, ποιες συνθήκες που ευνοούν την εξάπλωση της ασθένειας, καθώς και πώς γίνεται η αντιμετώπισή της με βιολογικό τρόπο.
Οι λεμονιές που προσβάλλονται από κορυφοξήρα αρχικά παρουσιάζουν κιτρίνισμα και ξήρανση στα φύλλα, τα οποία παραμένουν για αρκετό χρόνο πάνω στη λεμονιά. Στη συνέχεια, τα φύλλα σταδιακά πέφτουν και εμφανίζεται ξήρανση των κλαδιών στην κορυφαία βλάστηση του δέντρου.
Σε αρκετές περιπτώσεις προσβολής από κορυφοξήρα παρουσιάζεται ξήρανση μέρους του φυλλώματος των δέντρων από τη μία πλευρά. Κάποιες φορές παρατηρείται σταδιακή μάρανση του δέντρου μέσα σε 2-3 χρόνια, ενώ σε κάποιες άλλες μπορεί να προκληθεί απότομη ξήρανση ολόκληρου του δέντρου της λεμονιάς.
Η ασθένεια της κορυφοξήρας στις λεμονιές μεταφέρεται κυρίως μέσω του αέρα, του πολλαπλασιαστικού υλικού και των εργαλείων κλαδέματος. Η μετάδοση της ασθένειας ευνοείται σε συνθήκες υψηλής σχετικής υγρασία και μέτρια θερμοκρασία που κυμαίνεται από 15- 20°C. Γι’ αυτό άλλωστε και μεγαλύτερος κίνδυνος προσβολής από κορυφοξήρα είναι μέσα στο φθινόπωρο και τον χειμώνα.
Ο κυριότερος τρόπος προσβολής από κορυφοξήρα στις λεμονιάς είναι μέσω πληγών που δημιουργούνται στα κλαδιά από ανέμους, από χαλάζι, και από παγετό, ενώ σπανιότερες είναι οι προσβολές που δημιουργούνται από πληγές στο ριζικό σύστημα κατά την διαδικασία του οργώματος του εδάφους.
Για τη βιολογική καταπολέμηση της ασθένειας της κορυφοξήρας στις λεμονιές και στα εσπεριδοειδή δέντρα, λαμβάνουμε μία σειρά μέτρων που αφορούν την προληπτική προστασία από τη μετάδοση της ασθένειας και ορισμένους ψεκασμούς για την αντιμετώπισή της. Συγκεκριμένα:
Ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα που επιβεβαιώνει την προσβολή της λεμονιάς από κορυφοξήρα είναι η εμφάνιση πορτοκαλί ή καστανών μεταχρωματισμούς εσωτερικά του κορμού των δέντρων ή των κεντρικών βραχιόνων όταν τους κάνουμε κάνουμε τομή.
One comment
Pingback: ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΚΟΡΥΦΟΞΗΛΙΑΣ - plantslovers.gr