Αντιμετώπιση της ίσκας στο αμπέλι
Η ίσκα είναι μία σοβαρή μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει το ξύλο στον κορμό και τους βραχίονες του αμπελιού προκαλώντας ξήρανση των αμπελιών. Οι μύκητες που προκαλούν την ίσκα εμφανίζονται κυρίως σε μεγάλης ηλικίας αμπέλια, ωστόσο τα τελευταία χρόνια τους συναντάμε και σε αμπελώνες μικρότερης ηλικίας,
Η ασθένεια της ίσκας μεταδίδεται από πληγές που δημιουργούνται στον κορμό και στα κεντρικά κλαδιά του αμπελιού κατά το κλάδεμα ή λόγω έντονου παγετού και πτώσης χαλαζιού. Η ίσκα μπορεί να εμφανιστεί και από πληγές στο ριζικό σύστημα κατά τη διαδικασία του οργώματος, καθώς επίσης από τη χρήση μολυσμένου πολλαπλασιαστικού υλικού στα φυτώρια αμπέλου.
Πρόκειται για μία αρκετά διαδεδομένη ασθένεια που προκαλεί σημαντικές ζημιές στου αμπελώνες όλου του κόσμου. Στον ελληνικό χώρο, τη συναντάμε κυρίως σε αμπελώνες της νότιας Ελλάδος και της Κρήτης. Ας δούμε αναλυτικά ποια συμπτώματα που παρουσιάζει η ίσκα του αμπελιού, πώς μπορούμε να προστατέψουμε τον αμπελώνα μας και με ποιους τρόπους γίνεται η καταπολέμησή της.
Η ασθένεια της ίσκας εμφανίζει χαρακτηριστικά ακανόνιστα κιτρινίσματα ανάμεσα από τα νεύρα των φύλλων του αμπελιού που σταδιακά ξεραίνονται. Τα φυτά του αμπελιού που έχουν προσβληθεί από ίσκα παρουσιάζουν μία καχεκτικότητα, περιορισμένη βλάστηση, σταδιακή μείωση της παραγωγής κάθε χρόνο μέχρι που ξεραίνονται. Σε κάποιες περιπτώσεις, τα φυτά του αμπελιού παρουσιάζουν απότομη αποξήρανση των κληματίδων και μάρανση των φύλλων μέσα στο καλοκαίρι.
Σε κάθε περίπτωση, το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα για τη διάγνωση της ίσκας στην είναι το κιτρινισμένο ξύλο στο εσωτερικό του κορμού και των βραχιόνων των φυτών, το οποίο περιβάλλεται από ένα στενό καστανόμαυρο δακτύλιο. Το αλλοιωμένο ξύλο είναι μαλακό και αν τριφτεί βγάζει εύκολα αρκετά ροκανίδια.
Για την καταπολέμηση της ασθένειας της ίσκας του αμπελιού, λαμβάνουμε τα παρακάτω προληπτικά και θεραπευτικά μέτρα για να εξασφαλίσουμε υγιείς αμπελώνες με καλή παραγωγή.
Φροντίζουμε πάντα να χρησιμοποιούμε πιστοποιημένο υγιές πολλαπλασιαστικό υλικό (εμβόλια, μοσχεύματα, καταβολάδες) που προέρχονται από υγιείς αμπελώνες, οι οποίοι δεν έχουν προσβληθεί από την ασθένεια.
Η διαδικασία του κλαδέματος μπορεί να αποτελέσει αιτία μετάδοσης για διάφορες ασθένειες, αν δεν είμαστε προσεκτικοί. Για το λόγο αυτό:
Αν παρατηρήσουμε προσβολή από ίσκα στους βραχίονες του αμπελιού, η καταπολέμηση της γίνεται με εγκεκριμένα σκευάσματα για αντιμετώπισης ασθενειών ξύλου. Για να έχει αποτέλεσμα η προστασία του αμπελιού, πρέπει να σιγουρευτούμε ότι η ασθένεια δεν έχει προχωρήσει στον κορμό του φυτού.
Όταν η ίσκα έχει προχωρήσει στο εσωτερικό του κοσμού του αμπελιού προκαλώντας κιτρίνισμα και τον χαρακτηριστικό σκούρο δακτύλιο, τότε τα προσβεβλημένα φυτά πρέπει να ξεριζωθούν και να απομακρυνθούν από τον αμπελώνα.
Σημαδεύουμε τα φυτά αμπελιού που παρουσιάζουν συμπτώματα ίσκας την περίοδο του καλοκαιριού, ώστε να τα κλαδέψουμε τελευταία το χειμώνα και να μην υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της προσβολής από ίσκα.