Σάββατο , 21 Δεκεμβρίου 2024
Breaking News

Mπρουνέρα: Ένα πανέμορφο φυτό που αντέχει στην παγωνιά

Η μπρουνέρα είναι ένα πανέμορφο που ξεχωρίζει για το εντυπωσιακό φύλλωμα σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη ανθοφορία του.Στο εξωτερικό, η...
Περισσότερα
Mπρουνέρα: Ένα πανέμορφο φυτό που αντέχει στην παγωνιά

Πως ετοιμάζω σιρόπι με καρπούς κουφοξυλιάς/σαμπούκου

Η χρήση των καρπών της κουφοξυλιάς ως φάρμακου για τη γρίπη χρονολογείται από την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή εποχή. Συνήθως,...
Περισσότερα
Πως ετοιμάζω σιρόπι με καρπούς κουφοξυλιάς/σαμπούκου

Γιατί οι ελιές παίρνουν μπλε χρώμα;

Είναι φυσιολογικό ο καρπός των ελαιόδεντρων να έχει μπλε χρώμα;Κάθε χρόνο, παρατηρούμε στην , ο καρπός σταδιακά να αλλάζει χρώμα...
Περισσότερα
Γιατί οι ελιές παίρνουν μπλε χρώμα;

Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρούμε στην , ειδικά την περίοδο του φθινοπώρου, είναι τα σχισίματα ή σκασίματα που εμφανίζονται στα...
Περισσότερα
Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Φανταστείτε ένα εντυπωσιακό μικρό φοίνικα με παχιά, σαρκώδη φύλλα να ξεπροβάλλει από τη μέση της ζούγκλας του ηφαιστειακού νησιού. Μιλάμε...
Περισσότερα
Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Το λευκόφυλλο είναι ένας εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με ιδιαίτερη ομορφιά που διαθέτει χαρακτηριστικά φύλλα γκριζοπράσινου χρώματος. Στο εξωτερικό, το λευκόφυλλο...
Περισσότερα
Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Οι λαϊκές μας αγορές, πάω πάντα στις βιολογικές αγορές, όταν είναι η εποχή τους, έχουν πολλά-πολλά καλαμπόκια, το οποία είναι ολόφρεσκα...
Περισσότερα
Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

μιτοχόνδρια –  είναι πια γνωστό πως το 90% της ενέργειας στον οργανισμό μας παράγεται στα πολύτιμα μιτοχόνδρια.  Αν τα μιτοχόνδριά μας είναι  λειτουργικά το σώμα...
Περισσότερα
Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Παρά τις αμφιβολίες περασμένων ετών σχετικά με την νευρογένεση στους ενήλικες, μια μελέτη δείχνει ότι ακόμα και άτομα ηλικίας 80...
Περισσότερα
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Θεραπεία Kneipp – κάτι περισσότερο από το να περπατάμε ή να κολυμπάμε στο νερό! Το βάδισμα στο νερό είναι σίγουρα η...
Περισσότερα
Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Πενισέτο: Ένα φυτό με χνουδωτά άνθη σαν συντριβάνι

Το πενισέτο είναι ένα εντυπωσιακό που προσελκύει το βλέμμα στους κήπους με την ομορφιά και την κίνησή του.

Με καταγωγή από την Ασία και την Αυστραλία, το πενισέτο είναι ένα αγρωστώδες φυτό που φτάνει σε ανάπτυξη 60-90 εκατοστών και ξεχωρίζει με τα στενόμακρα, λεία και γυαλιστερά φύλλα που έχουν μυτερή κατάληξη.

Διαθέτει εντυπωσιακά λουλούδια που μοιάζουν με χνούδι και πετάγονται στα μέσα του καλοκαιριού θυμίζοντας σιντριβάνι, γι’ αυτό άλλωστε είναι γνωστό στο εξωτερικό ως γρασίδι-σιντριβάνι (Fountain grass).

Οι γοητευτικές ταξιανθίες του πενισέτου και το διακοσμητικό του φύλλωμα προσθέτουν κομψότητα στους εξωτερικούς χώρους, είτε φυτευτεί για χαμηλό φράχτη, ως μεμονωμένο φυτό σε βραχόκηπο ή ακόμα και σε μεγάλη γλάστρα.

Τα πιο διάσημα είδη πενισέτουμ είναι το Pennisetum alopecuroides, γνωστό και ως πενισέτουμ άσπρο που διαθέτει κυλινδρικά καφέ ή μωβ άνθη σαν βούρτσες, καθώς και το Pennisetum setaceum ‘Rubrum’ με σκούρα μωβ φύλλα, γνωστό και ως κόκκινο πενισέτουμ.

Ας δούμε, λοιπόν, περισσότερες πληροφορίες για το πενισέτουμ μαζί με χρήσιμες συμβουλές για τη φροντίδα του, ώστε να το χαιρόμαστε υγιές και όμορφο στον κήπο και το μπαλκόνι μας.

Το πενισέτουμ προτιμά θέσεις που διαθέτουν πλήρη ηλιοφάνεια ή δέχονται άμεσο φως του ήλιου για τουλάχιστον 6 ώρες την ημέρα.

Αν δεν υπάρχει αρκετός ήλιος, η ανάπτυξή του πενισέτουμ θα είναι περιορισμένη, το φυτό μπορεί να χάσει το έντονο χρώμα του και να έχει περιορισμένη ανθοφορία.

Είναι σχετικά ανθεκτικό στην παγωνιά του χειμώνα, σε θερμοκρασίες μέχρι -5°C ενώ σε περιοχές με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να χρειαστεί κάλυψη ή να το μετακινήσουμε σε εσωτερικούς χώρους.

Αν και το πενισέτουμ μπορεί να προσαρμοστεί στους περισσότερους τύπους εδαφών, η κακή αποστράγγιση μπορεί να προκαλέσει σήψη στις ρίζες του φυτού.

Για πενισέτουμ σε γλάστρα, επιλέγουμε σημεία με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό που εξασφαλίζουν στο φυτό ικανοποιητική ηλιοφάνεια.

σχετικά μεγάλου μεγέθους, διαμέτρου και ύψους 35-40 εκατοστών για να μπορέσουν να αναπτυχθούν και να στηριχτούν τα φυτά του πενισέτουμ.

Χρησιμοποιούμε εμπλουτισμένο για που περιέχει ή ώστε να έχουμε καλύτερη αποστράγγιση.

Το πενισέτουμ, αν και είναι αρκετά ανθεκτικό στην ξηρασία μόλις ριζώσει, χρειάζεται τακτικό πότισμα κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων μετά τη φύτευση.

Για φυτά που έχουν ριζώσει ικανοποιητικά, ποτίζουμε τα πενισέτουμ μία φορά την εβδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και δύο φορές την εβδομάδα την περίοδο του καλοκαιριού.

Το μπορεί να βλάψει το φυτό, γι’ αυτό προτιμάμε να το ποτίζουμε αραιότερα αλλά με μεγαλύτερη ποσότητα νερού.

Η δεν είναι απαραίτητη για να επιβιώσει το πενισέτουμ, ωστόσο μπορούμε να προσθέσουμε ένα πλήρες λίπασμα γενικής χρήσης την άνοιξη, όταν το φυτό αρχίζει να μεγαλώνει για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη του.

Σε κάθε περίπτωση, φροντίζουμε να μην προσθέτουμε πολύ λίπασμα στο πενισέτουμ, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική ανάπτυξη των φύλλων και σε μείωση της ανθοφορίας.

Αν και συνήθως τα πενισέτουμ δεν προσβάλλονται εύκολα από ασθένειες και έντομα, σε ορισμένες μπορεί να παρατηρήσουμε προσβολές από , και .

Σε αυτές τις περιπτώσεις θα χρειαστεί ψεκασμός με όπως ο και το για να τη διατηρήσουμε υγιή.

Στα τέλη του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης κλαδεύουμε από χαμηλά το πενισέτουμ, σε ύψος 15 εκατοστών για την ανάπτυξη νέου και πλουσιότερου φυλλώματος.

Αποφεύγουμε να κλαδεύουμε το πενισέτουμ την περίοδο του φθινοπώρου καθώς η νέα τρυφερή ευαίσθητη βλάστηση θα είναι ευαίσθητη και ίσως καταστραφεί λόγω της παγωνιάς του χειμώνα.

Τα περισσότερα είδη πενισέτουμ πολλαπλασιάζονται πολύ εύκολα με σπόρο αλλά και με διαίρεση φυτού όπως περιγράφουμε αναλυτικά παρακάτω:

α) Πολλαπλασιασμός πενισέτουμ με σπόρο

Μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά πενισέτουμ με φύτευση σπόρου την περίοδο της άνοιξης όταν έχει ζεστάνει ο καιρός. γίνεται την άνοιξη.

Σε συνθήκες θερμοκρασίας γύρω στους 20°C και επάρκεια υγρασίας, o φρέσκος σπόρος του πενισέτουμ θα φυτρώσει σε περίοδο μίας βδομάδας.

β) Πολλαπλασιασμός πενισέτουμ με διαίρεση φυτού

Το Πενισέτουμ πολλαπλασιάζεται εύκολα και μέσω διαίρεσης των ριζωμάτων την άνοιξη χωρίζοντας με ένα κοφτερό μαχαίρι σε δύο ή περισσότερα μικρότερα τμήματα, κάθε ένα από τα οποία θα έχει τις δικές του ρίζες.

Αν η διάμετρος του κάθε κομματιού πενισέτουμ είναι 15-20 εκατοστά, το φυτεύουμε απευθείας στο έδαφος ενώ αν είναι μικρότερο προτιμούμε να το διατηρήσουμε και να το φυτέψουμε σε γλάστρα.

Τα λουλούδια του πενισέτουμ είναι εξαιρετικά δημοφιλή ως κομμένα λουλούδια αλλά και ως αποξηραμένα άνθη για στολισμό βάζων σε σαλόνια και επαγγελματικούς χώρους.

About admin

Check Also

Πως-ετοιμάζω-ρόφημα-με-μουστάκια-καλαμποκιού

Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Οι λαϊκές μας αγορές, πάω πάντα στις βιολογικές αγορές, όταν είναι η εποχή τους, έχουν …

Μιτοχόνδρια:-Μια-πανταχού-παρούσα-και-ποικιλόμορφη-οικογένεια-οργανιδίων.

Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

μιτοχόνδρια –  είναι πια γνωστό πως το 90% της ενέργειας στον οργανισμό μας παράγεται στα πολύτιμα μιτοχόνδρια.  …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.