Οι Βασικές αρματωσιές στην εγγλέζικη τεχνική ψαρέματος
Στήσιμο Εγγλέζικου Καλαμιού Με Συρόμενη Αρματωσιά
Στο ψάρεμα με την εγγλέζικη float fishing τεχνική κυριαρχούν δύο βασικές κατηγορίες αρματωσιάς, η σταθερή και η συρόμενη. Σε κάθε μια από αυτές υπάρχουν διάφορες παραλλαγές, οι οποίες σχετίζονται με την ένταση του θαλάσσιου ρεύματος, το βάθος κλπ. Εδώ θα κάνουμε αναφορά στις δύο πιο ευρέως γνωστές και εύκολες από πλευράς κατασκευής.
Σταθερή αρματωσιά: Η στριφταροπαραμάνα με τον ερματισμένο φελλό ή ο σκέτος ανερμάτιστος φελλός είναι ακινητοποιημένα ή σχεδόν ακινητοποιημένα με τη χρήση του νήματος στόπερ η σχιστού μολυβιού (backshot). Εννοείται ότι ο ανερμάτιστος μπλοκάρεται μόνο με backshot ελλείψει στριφταροπαραμάνας.
Χαρακτηριστικά:
- Το μέγιστο μήκος, που μπορεί να φθάσει, ισούται με το μήκος του καλαμιού.
- Ψαρεύει κατά κανόνα σε βυθούς ισοδύναμους μέχρι και λίγο βαθύτερους από το μήκος του καλαμιού μας (6-7 μ.).
- Προσδίδει διακριτική παρουσία στο δόλωμά μας, ενώ κύριο στοιχείο της είναι η αμεσότητα στα τσιμπήματα των ψαριών.
- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ερματισμένους φελλούς ή ακόμη καλύτερα ανερμάτιστους (δίχως τη χρήση στριφταροπαραμάνας για τους δεύτερους).
- Τοποθετούμε τα βαρίδια(0.20-0.40) κολλητά μεταξύ τους, αφήνοντας ένα (συνήθως 0,20 γρμ.) μόνο του κοντά στην ένωση μάννας-παράμαλλου.
Συρόμενη αρματωσιά: Η στριφταροπαραμάνα με το φελλό σύρεται πάνω στην πετονιά της μάνας μέχρι να τερματίσει στο προκαθορισμένο σημείο, που έχουμε τοποθετήσει το νήμα του στόπερ.
- Δουλεύεται κατά κανόνα σε σημεία, που το βάθος δεν ευνοεί τη χρήση σταθερής αρματωσιάς.
- Χρησιμοποιούμε ίδιου μεγέθους πολλά και μικρά σχιστά βαρίδια(0,10-0,15-0,20 γρ.) τοποθετημένα σε αραιή διάταξη σε αντίθεση με τη σταθερή αρματωσιά.
- Επίτευξη καλύτερης και πιο φυσικής παρουσίασης αρματωσιάς-δολώματος, εξαιτίας του αργό ρυθμού βύθισης.
Εγώ προσωπικά έχω κάνει σε ψαρέματα στήσιμο συρόμενης αρματωσιάς (δηλ. αραιή διάταξη σχιστών μολυβιών) με σταθερό φελλό. Δουλεύει πολύ καλά και “παντρεύει” τα πλέον θετικά στοιχεία και των δύο μεθόδων(αμεσότητα στο τσίμπημα και φυσιολογική συμπεριφορά στο θαλασσινό ρεύμα.
Φελλοί
Όσον αφορά στους φελλούς χρησιμοποιούμε stick insert ή straight waggler (εικ.1) σε ρεύματα ήπια έως έντονα, ενώ σε συνθήκες ηρεμιάς και ελλείψεως ρεύματος ή έντονα επιφανειακού ανέμου μπορούμε να δουλέψουμε και με έναν bodied waggler (εικ.2) για βολές σε μεγαλύτερη απόσταση και σταθερότητα αντίστοιχα.
Εικ. 1 |
Εικ. 2 |
Σχετικά με το ερμάτισμα στις σταθερές αρματωσιές συνήθως χρησιμοποιούμε φελλούς με πρόσθετο έρμα χ+1γρ. ή χ+2 γρ. ή ακόμη και ανερμάτιστους. Στις συρόμενες για βάθη έως 6-7 μ. θα μας βοηθήσει ένας φελλός +1 ή +2 και σε άνω των 8 μέτρων βάθος καλό είναι να πάμε σε επιλογή χ+3 γρ. και χ+4 γρ. για άνω των 12-13 μέτρων.
* Με το σύμβολο “χ” εννοούμε το ήδη υπάρχον έρμα πάνω στο φελλό, ενώ τα +1, +2, +3,+4 υποδηλώνουν το επιπλέον έρμα, που απαιτείται προκειμένου να ισορροπήσει σωστά ο φελλό μας.
Φελλοί ανερμάτιστοι (αμολύβωτοι δλδ.) |
Γενικός κανόνας ερματίσματος φελλού.
Στησίματα συρόμενης αρματωσιάς χ+2 γρ. |
Α) Σταθερή αρματωσιά
1)Θα την προτιμήσουμε κατά κύριο λόγο σε βάθη μικρότερα ή ίση με το μήκος του καλαμιού μας πχ. με βάθος 3,50 μέτρα ή στα 4 μέτρα. Το μακρύ παράμαλλο πέφτοντας στο νερό θα “ψαρέψει” σε τρία στάδια ξεκινώντας από την επιφάνεια, εν συνεχεία στα μέσονερα μέχρι το βυθό.
2)Θα την προτιμήσουμε σε βραχότοπους με βάθος 6-7 μέτρα για πρωινό ψάρεμα αναζητώντας σαργοειδή, μελανούρια και οτιδήποτε άλλο ανταποκριθεί στο ελεγχόμενα πάντα συστηματικό μαλάγρωμα με μπιγκατίνι. Θα αποφύουμε πολλά “ενοχλητικά” μικρόψαρα του βυθού ανεβάζοντας ψηλότερα τα πιο μεγάλα, ενώ παράλληλα θα αποτρέψουμε τυχόν σκαλώματα από τον κατά κανόνα ανώμαλο βυθό, που υπάρχει σε τέτοιου είδους περιοχές.
3) Γενικά σε ψάρια, που “παίζουν” ψηλά.
Β) Συρόμενη αρματωσιά
1) Θα την προτιμήσουμε για ψάρεμα σε λιμάνια με βάθος μεγαλύτερο από το μήκος του καλαμιού μας εφόσον ψαρεύουμε βυθομετρώντας οριακά.
2) Θα μας βοηθήσει σε ψάρεμα σε βραχότοπους, όταν για κάποιο λόγο δεν αποδίδει η σταθερή αρματωσιά πχ. τα ψάρια δεν δείχνουν διάθεση να ανέβουν σχετικά ψηλά. Σε αυτήν την περίπτωση ανιχνεύουμε τις διαθέσεις των ψαριών κατεβαίνοντας σταδιακά μέχρι να πετύχουμε το κατάλληλο βάθος.
3)Σε μακρινές βαθιές αποχές.
Σημείωση: Ο ρυθμός βύθισης μιας συρόμενης αρματωσιάς εξαρτάται από το πόσο αραιά τοποθετήσουμε τα σχιστά βαρύδια (όσο αραιότερα, τόσο βραδύτερα και το αντίστροφο…).