Πέμπτη , 19 Σεπτεμβρίου 2024
Breaking News

πως ετοιμάζω βάμμα διπλής εκχύλισης από μανιτάρια γανόδερμα

Όπως και άλλες φορές έχω πει, το βάμμα είναι μια μέθοδος εκχύλισης, όπου χρησιμοποιούμε αλκοόλ, ξύδι ή γλυκερίνη. Η διπλή...
Περισσότερα
πως ετοιμάζω βάμμα διπλής εκχύλισης από μανιτάρια γανόδερμα

όταν με ρώτησαν αν μπορούν τα βότανα να μας βοηθήσουν να ξεκλειδώσουμε τις δικές μας θεραπευτικές δυνατότητες, αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

…πως τα βότανα διαθέτουν μια έμφυτη σοφία και μπορούν να μας βοηθήσουν να ξεκλειδώσουμε τις δικές μας θεραπευτικές δυνατότητες! …με...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν αν μπορούν τα βότανα να μας βοηθήσουν να ξεκλειδώσουμε τις δικές μας θεραπευτικές δυνατότητες, αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

Πενισέτο: Ένα φυτό με χνουδωτά άνθη σαν συντριβάνι

Το πενισέτο είναι ένα εντυπωσιακό που προσελκύει το βλέμμα στους κήπους με την ομορφιά και την κίνησή του.Με καταγωγή από...
Περισσότερα
Πενισέτο: Ένα φυτό με χνουδωτά άνθη σαν συντριβάνι

Καθαρός αέρας για ανάπαυση και αναζωογόνηση!

Ο φρέσκος και  καθαρός αέρας δεν καθαρίζει μόνο τους πνεύμονές μας, αλλά ενισχύσει και τη διάθεσή μας, μειώνει τους καρδιακούς...
Περισσότερα
Καθαρός αέρας για ανάπαυση και αναζωογόνηση!

Νέα για κηπουρική, κηποτεχνία, αγροτικά και γεωπονικά θέματα

gardenguide 2024-02-21T14:17:59+02:00 Κάκτοι καθαρισμός, φροντίδα και μεταφύτευση gardenguide 2024-02-21T14:17:59+02:00 February 21, 2024 | ΚΑΚΤΟΙ & ΠΑΧΥΦΥΤΑ, ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ | Κάκτοι σε...
Περισσότερα

Ελιά: Προβλήματα από την ξηρασία και τρόποι αντιμετώπισης

H καλλιεργείται σε περιοχές με εύκρατο μεσογειακό κλίμα και απαιτεί κλιματικές συνθήκες που χαρακτηρίζονται από ήπιους, υγρούς χειμώνες και ζεστά...
Περισσότερα
Ελιά: Προβλήματα από την ξηρασία και τρόποι αντιμετώπισης

Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το χαμομήλι, το αγαπημένο

Βασιζόμενη στους δασκάλους μου και στην όρεξή μου να μαθαίνω όλο και περισσότερα για τα αγαπημένα μου βότανα, είμαι περήφανη...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το χαμομήλι, το αγαπημένο

Γρήγορα, απλά και κατανοητά – πάνγευστες σπιτικές σάλτσες με άριστα υλικά του πρωτογενούς τομέα της διατροφής για υγεία και ευζωία!

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η απαιτητική καθημερινότητα έχουν απομακρύνει τους περισσότερους από εμάς από την παραδοσιακή διατροφή και τα οφέλη...
Περισσότερα
Γρήγορα, απλά και κατανοητά – πάνγευστες σπιτικές σάλτσες με άριστα υλικά του πρωτογενούς τομέα της διατροφής για υγεία και ευζωία!

Δένει γευστικά το κοτόπουλο με τα βερίκοκα; Μια υπέροχη συνταγή

Σήμερα πηγαίνοντας στη λαϊκή βρήκα πολύ νόστιμα βερίκοκα και θυμήθηκα μιά αγαπημένη συνταγή που “παντρεύει” γευστικά τα βερίκοκα με το κοτόπουλο!...
Περισσότερα
Δένει γευστικά το κοτόπουλο με τα βερίκοκα; Μια υπέροχη συνταγή

Μια νοστιμότατη focaccia, το αγαπημένο ψωμάκι των παιδιών.

Λίγα απλά υλικά,  αλεύρι,  νερό,  μαγιά,  αλάτι, αρκούν για να ενωθούν και να φτιάξουν μια λιχουδιά, ένα αχνιστό και λαχταριστό...
Περισσότερα
Μια νοστιμότατη focaccia, το αγαπημένο ψωμάκι των παιδιών.

Phlomis fruticosa/Φλομίς η θαμνώδης- η γνωστή μας και πανταχού παρούσα ασφάκα

Η ασφάκα – Φλωμίς η θαμνώδης/Phlomis fruticosa, είναι ένα πασίγνωστος θάμνος σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας μας! Το όνομα του γένους Phlomis προέρχεται από την ελληνική λέξη φλόγα. Φλόγα, διότι στην αρχαιότητα χρησιμοποιούσαν τα φύλλα της ασφάκας ως φυτίλια λυχνίας! Το όνομα του είδους, fruticosa, σημαίνει θαμνώδες και κοντό, και δηλώνει το συνήθη τρόπο ανάπτυξής της! Είναι ένας μικρός αειθαλής ξυλώδης θάμνος , με ύψος έως 1m και πλάτος 1,5m, της τάξης των Lamiales, της οικογένειας των χειλανθών/Lamiaceae και του γένους των Phlomis. Ευδοκιμεί στην Ελλάδα, σχεδόν σε όλες τις περιοχές, όπως στην Ήπειρο, στην Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και στα νησιά και απαντάται σε οκτώ είδη, εκ των οποίων ένα είναι ενδημικό της Κρήτης! Επίσης θα βρούμε την ασφάκα την Ιταλία, στην Τουρκία, στην Αλβανία, στην Κύπρο, καθώς και σε άλλες περιοχές της λεκάνης της Μεσογείου. Τα αρωματικά του φύλλα μοιάζουν με φασκόμηλο, για αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή, διότι έχω παρατηρήσει πολλά άτομα να επιμένουν πως η ασφάκα είναι το φασκόμηλο και βέβαια ΟΧΙ, Η ΑΣΦΑΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ. Τα γκριζοπράσινα λοιπόν φύλλα της ασφάκας έχουν λευκές κάτω πλευρές και είναι καλυμμένα με λεπτές-λεπτές τριχίτσες! Τα ολοκίτρινα λουλούδια της είναι σωληνοειδή, κάτι που αποτρέπει τις μέλισσες να πάρουν το νέκταρ τους, και “κιτρινίζουν”, ολόκληρες πλαγιές! Σε πιο παλιούς χρόνους χρησιμοποιούσαν την ασφάκα σε συνδυασμό με άλλα βότανα στα κατά τόπους γιατροσόφια και παρασκεύαζαν ιαματικά μείγματα που χρησιμοποιούσαν σε περιπτώσεις κατακράτησης υγρών του οργανισμού, σαν ηρεμιστικά και επουλωτικά. Τα λουλούδια της, με διάφορους τρόπους και μείγματα, τα χρησιμοποιούσαν για το αναπνευστικό σύστημα, για να μειώσουν τις φλεγμονές και να διεγείρουν την παραγωγή υγρών, διευκολύνοντας έτσι την απόχρεμψη. Θεωρούσαν τα λουλούδια της ασφάκας ιδανικό ίαμα για τη βρογχίτιδα, τον έντονο βήχα και τον ερεθισμό του λαιμού. Επίσης τα αιθέρια έλαια του Phlomis fruticosa χρησιμοποιούνται στη λαϊκή ιατρική ως ορεκτικά, διεγερτικά, τονωτικά και ως θεραπευτικά για τον πόνο στο στομάχι, το γαστρικό έλκος και για τη δυσπεψία. Οι σημαντικότερες ενώσεις που έχουν παρατηρηθεί στην ασφάκα είναι η luteolin, η apigenin, η tricin, η naringenin, η eriodictyol, η chrysoeriol και η hesperitin από τα βασικά flavonoids… Από ότι λένε οι μελισσοκόμοι, η ασφάκα, παρά το γεγονός ότι η ανθοφορία της διαρκεί πλέον των δύο μηνών, σπάνια παρατηρεί κανείς μέλισσες να βόσκουν στα μακρυκάλυκα λουλούδια της. Μερικές φορές όμως, ιδίως προς το τέλος της ανθοφορίας όταν αρχίζουν να μαραίνονται τα λουλούδια ή μετά από βροχή όταν τα λουλούδια γεμίζουν νερό και οι μέλισσες μπορούν να φθάσουν με την προβοσκίδα τους το νέκταρ, τότε η παραγωγή μελιού είναι εντυπωσιακή. Το μέλι της ασφάκας, δεν βγαίνει κάθε χρόνο ούτε σε μεγάλες ποσότητες είναι πολύ καλής ποιότητας, με ευχάριστη γεύση και ανοικτό κίτρινο χρώμα. Σύμφωνα με τη λαογραφία υπάρχουν καιδιάφορες παροιμίες για την ασφάκα όπως και μια ηπειρώτικη παροιμία που λέει “Έβγαλε κι η ασφάκα ρόιδο και δεν έχει που να το βάλει” και αναφέρεται σε άτομα ανεπρόκοπα που ξαφνικά είχαν μια ανέλπιστη επιτυχία και δεν γνωρίζουν πώς να τη διαχειριστούν! Και όπως πάντα η παρουσίαση των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.                      κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina/thalia https://www.researchgate.net

The post Phlomis fruticosa/Φλομίς η θαμνώδης- η γνωστή μας και πανταχού παρούσα ασφάκα appeared first on Βοτανολογία.

About admin

Check Also

Δένει-γευστικά-το-κοτόπουλο-με-τα-βερίκοκα;-Μια-υπέροχη-συνταγή

Δένει γευστικά το κοτόπουλο με τα βερίκοκα; Μια υπέροχη συνταγή

Σήμερα πηγαίνοντας στη λαϊκή βρήκα πολύ νόστιμα βερίκοκα και θυμήθηκα μιά αγαπημένη συνταγή που “παντρεύει” …

Μια-νοστιμότατη-focaccia,-το-αγαπημένο-ψωμάκι-των-παιδιών.

Μια νοστιμότατη focaccia, το αγαπημένο ψωμάκι των παιδιών.

Λίγα απλά υλικά,  αλεύρι,  νερό,  μαγιά,  αλάτι, αρκούν για να ενωθούν και να φτιάξουν μια …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.