Κυριακή , 24 Νοεμβρίου 2024
Breaking News

Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρούμε στην , ειδικά την περίοδο του φθινοπώρου, είναι τα σχισίματα ή σκασίματα που εμφανίζονται στα...
Περισσότερα
Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Φανταστείτε ένα εντυπωσιακό μικρό φοίνικα με παχιά, σαρκώδη φύλλα να ξεπροβάλλει από τη μέση της ζούγκλας του ηφαιστειακού νησιού. Μιλάμε...
Περισσότερα
Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Το λευκόφυλλο είναι ένας εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με ιδιαίτερη ομορφιά που διαθέτει χαρακτηριστικά φύλλα γκριζοπράσινου χρώματος. Στο εξωτερικό, το λευκόφυλλο...
Περισσότερα
Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Οι λαϊκές μας αγορές, πάω πάντα στις βιολογικές αγορές, όταν είναι η εποχή τους, έχουν πολλά-πολλά καλαμπόκια, το οποία είναι ολόφρεσκα...
Περισσότερα
Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

μιτοχόνδρια –  είναι πια γνωστό πως το 90% της ενέργειας στον οργανισμό μας παράγεται στα πολύτιμα μιτοχόνδρια.  Αν τα μιτοχόνδριά μας είναι  λειτουργικά το σώμα...
Περισσότερα
Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Παρά τις αμφιβολίες περασμένων ετών σχετικά με την νευρογένεση στους ενήλικες, μια μελέτη δείχνει ότι ακόμα και άτομα ηλικίας 80...
Περισσότερα
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Θεραπεία Kneipp – κάτι περισσότερο από το να περπατάμε ή να κολυμπάμε στο νερό! Το βάδισμα στο νερό είναι σίγουρα η...
Περισσότερα
Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Για όλους που ακούν για “ενεργειακή θεραπεία” και αναρωτιούνται τι είναι η ενέργεια, υπάρχει μια απλή άσκηση που μπορεί να...
Περισσότερα
Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

flavonoids και antioxidants, luteolin apigenin lycopene alpha carotene lutein+zeaxanthin beta carotene, φολικό οξύ/Β9…ο ρόλος του φολικού οξέως/Β9 στον οργανισμό μας...
Περισσότερα
Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

Επίφυση ή τρίτο μάτι, η “έδρα της ψυχής” σύμφωνα με τον Rene Descartes.

Η επίφυση ή κωνάριο, είναι ενδοκρινής αδένας του σώματός μας. Η επίφυση έχει περίπου το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού, ή...
Περισσότερα
Επίφυση ή τρίτο μάτι, η “έδρα της ψυχής” σύμφωνα με τον Rene Descartes.

Λαχανάκια Βρυξελλών: Συμβουλές για καλλιέργεια

Μία εναλλακτική πρόταση στα λάχανα είναι το λαχανάκι Βρυξελλών, ένα ιδιαίτερο που γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές στη χώρα μας.

Το λαχανάκι Βρυξελλών καλλιεργείται στο Βέλγιο από τον 18ο αιώνα και σταδιακά διαδόθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το , το και το , ωστόσο πρόκειται για ένα τελείως διαφορετικό φυτό.

Διαθέτει υψηλή διατροφική αξία, είναι πλούσιο σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά στοιχεία και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Εκτός από τον κήπο, μπορούμε να φυτέψουμε λαχανάκια Βρυξελλών σε γλάστρα στο μπαλκόνι, την αυλή και την βεράντα μας.

Ας δούμε, αναλυτικά, πώς καλλιεργούμε τα λάχανα Βρυξελλών για να απολαμβάνουμε μία πλούσια και γευστική παραγωγή με πολλά υπέροχα λαχανάκια.

Τα λαχανάκια Βρυξελλών έχουν πιο πικάντικη γεύση συγκριτικά με το κοινό λάχανο, είναι πιο θρεπτικά και τρώγονται μαγειρεμένα, βραστά, τηγανητά ή στον φούρνο.

Σε αντίθεση με το κοινό λάχανο το οποίο πολύ συχνά τρώγεται ώμο σε πράσινη σαλάτα, τα λαχανάκια βρυξελλών αφήνουν μία πικρή γεύση αν δεν μαγειρευτούν.

Κατά την καλλιέργεια, το κοινό λάχανο σχηματίζει ένα και μοναδικό μεγάλο κεφάλι, ενώ το λαχανάκι Βρυξελλών παράγει πολλές μικρές κεφαλές, μέχρι και εκατό, που αναπτύσσονται στις μασχάλες των φύλλων, κατά μήκος μεγάλων βλαστών.

Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε μία πλούσια συγκομιδή με δεκάδες μικρά και πεντανόστιμα λαχανάκια.

Κατάλληλη εποχή για την φύτευση του λάχανου Βρυξελών είναι από τις αρχές Αυγούστου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, ανάλογα βέβαια την ποικιλία και τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής που καλλιεργούμε.

Η καλλιέργεια του λάχανου Βρυξελλών θέλει δροσερό περιβάλλον για να ευδοκιμήσει μεταξύ 15-20 βαθμών. Αναπτύσσεται καλύτερα σε ηλιοφανείς θέσεις στον κήπο μας, όπου δίνει πλουσιότερη παραγωγή καρπών.

Προτιμά δροσερά και γόνιμα εδάφη με καλή αποστράγγιση. Μπορούμε να βελτιώσουμε τη γονιμότητα του εδάφους πριν τη φύτευση, προσθέτοντας στο χώμα με και .

Το λαχανάκι Βρυξελλών πολλαπλασιάζεται με σπόρο. Ιδανικό εύρος θερμοκρασιών για το φύτρωμα του σπόρου είναι μεταξύ 20-25 βαθμών Κελσίου.

Χρειάζονται 8 εβδομάδες για να φυτρώσει ο σπόρος και να είναι έτοιμα τα νεαρά φυτά για μεταφύτευση στο χωράφι.

Εναλλακτικά, μπορούμε να προμηθευτούμε έτοιμα φυτά λάχανου Βρυξελλών από φυτώρια και να φυτέψουμε σε κατάλληλες αποστάσεις: 40-50 εκατοστά μεταξύ των φυτών και 70-80 εκατοστά μεταξύ των γραμμών.

Αν δεν έχουμε μεγάλο χώρο στον κήπο μας, το λαχανάκι Βρυξελλών μπορεί να φυτευτεί πιο πυκνά και να γίνει μαζί με την , την , την , την , την και την καλλιέργεια του μάραθου.

Tο λαχανάκι Βρυξελλών μπορεί να καλλιεργηθεί σε γλάστρα στο μπαλκόνι και να μας δώσει εντυπωσιακά μεγάλη παραγωγή, καθώς κάθε φυτό παράγει δεκάδες κεφαλές.

Για να φυτέψουμε λαχανάκια Βρυξελλών στο μπαλκόνι, επιλέγουμε σχετικά μεγάλες γλάστρες, διαμέτρου και βάθους 30 εκατοστών και τοποθετούμε σε ηλιοφανές σημείο με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό, προκειμένου να έχουμε καλύτερη ανάπτυξη και καρποφορία.

Γεμίζουμε τις γλάστρες με ειδικό για , πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία, και τοποθετούμε στη βάση της γλάστρας μία στρώση χαλικιών για να απομακρύνεται καλύτερα το νερό που περισσεύει μετά το πότισμα.

Τα λαχανάκια Βρυξελλών θέλουν τακτικό πότισμα κατά την περίοδο του φθινοπώρου, 2 φορές την εβδομάδα, ενώ την περίοδο του χειμώνα μειώνεται το πότισμα ανάλογα βέβαια και με τις βροχοπτώσεις που επικρατούν.

Αν το έδαφος έχει υπερβολική υγρασία λόγω του ποτίσματος ή κακής αποστράγγισης, τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι ευαίσθητα σε μυκητολογικές ασθένειες που δημιουργούν σαπίσματα και μαυρίσματα στο φυτό.

Αν και η καλλιέργεια του λάχανου Βρυξελλών δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία, χρειάζεται να προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα, μία φορά το μήνα, για να εξασφαλίσουμε καλή παραγωγή.

Κατά τη φύτευση του λάχανου Βρυξελλών, συνιστούμε την προσθήκη κοπριάς και κομπόστ στο χώμα που βοηθούν στην ανάπτυξη του φυτού.

Κατά την διάρκεια της καλλιέργειας του λάχανου Βρυξελλών, αποφεύγουμε να προσθέτουμε πολύ , καθώς συντελεί στο μαλάκωμα και την ποιοτική υποβάθμιση των λαχανακιών.

Η καλλιέργεια του λάχανου Βρυξελλών προσβάλλεται από τις βασικές ασθένειες και έντομα που προσβάλλουν την , την και την .

Για να αντιμετωπίσουμε την , τη , τον , τις και τον , ψεκάζουμε με κατάλληλα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα, όπως ο , τα και το .

Ένα σοβαρό πρόβλημα της καλλιέργειας του λάχανου Βρυξελλών αποτελούν τα σαλιγκάρια που τρώνε τα φύλλα του. Για να με οικολογικό τρόπο, τοποθετούμε γύρω από τα φυτά.

Οι μικρές κεφαλές του λάχανου Βρυξελλών ξεκινάνε να δημιουργούνται από τα χαμηλότερα φύλλα και σταδιακά, όπως ψηλώνει το φυτό δημιουργεί καινούριες κεφαλές προς τα πάνω στα καινούρια φύλλα.

Χρειάζεται, λοιπόν, ελαφρύ κλάδεμα κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας αφαιρώντας τα χαμηλότερα φύλλα του φυτού, καθώς και όσα φύλλα έχουν κιτρινίσει.

Με αυτό τον τρόπο βοηθάμε να αναπτυχθεί καλύτερα το φυτό, ενώ παράλληλα εξασφαλίζουμε καλύτερο αερισμό και προστασία από ασθένειες.

Τα κεφαλάκια του λάχανου Βρυξελλών αρχίζουν να σχηματίζονται μέσα στο φθινόπωρο από το κάτω μέρος του φυτού προς την κορυφή, όπου σταδιακά ωριμάζουν και είναι έτοιμα για να τα συγκομίσουμε μετά από 4-5 μήνες, στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές του χειμώνα.

Η συγκομιδή του λάχανου Βρυξελλών γίνεται όταν τα λαχανάκια φτάσουν σε διάμετρο 3-4 εκατοστών. Αν αφήσουμε τα λαχανάκια Βρυξελλών να μεγαλώσουν περισσότερο θα σκληρύνουν, με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί η ποιότητα τους και να χάσουν τη γευστικότητα και το άρωμα τους.

Το λαχανάκι Βρυξελλών συντηρείται στο ψυγείο μέσα στο ειδικό συρτάρι των λαχανικών μέχρι και 4-5 μέρες μετά τη συγκομιδή.

Για να τα διατηρήσουμε περισσότερο και να αποφύγουμε μαυρίσματα λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, μπορούμε να τα τυλίξουμε σε απορροφητικό χαρτί και να τα βάλουμε σε νάιλον σακούλα.

Η απόδοση της καλλιέργειας του λάχανου Βρυξελλών εξαρτάται από την ποικιλία, τις κλιματικές συνθήκες και τις καλλιεργητικές πρακτικές, μία μέση παραγωγή κυμαίνεται 2-3 τόνους/ στρέμμα.

About admin

Check Also

Οι-πέντε-βασικοί-άξονες-της-υγείας-σύμφωνα-με-τον-sebastian-kneipp

Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Θεραπεία Kneipp – κάτι περισσότερο από το να περπατάμε ή να κολυμπάμε στο νερό! Το βάδισμα …

Πως-να-βοηθήσουμε-το-σώμα-μας-να-ανακτήσει-αλλά-και-να-ανανεώνει-την-προσωπική-μας-ενέργεια

Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Για όλους που ακούν για “ενεργειακή θεραπεία” και αναρωτιούνται τι είναι η ενέργεια, υπάρχει μια …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.