Κυριακή , 19 Οκτωβρίου 2025
Breaking News

Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς και είναι εντυπωσιακά αποτελεσματικός σε αυτό

Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς –  είναι το κεντρικό όργανο του νευρικού μας συστήματος,...
Περισσότερα
Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς και είναι εντυπωσιακά αποτελεσματικός σε αυτό

Η συνεχής εισπνοή αιθέριου ελαίου τριαντάφυλλου ενισχύσει τη φαιά ουσία του εγκεφάλου

“Τραγούδησε πρώτα για την γέννηση της αγάπης στην καρδιά ενός αγοριού και ενός κοριτσιού και στο πιό ψηλό κλαδάκι της...
Περισσότερα
Η συνεχής εισπνοή αιθέριου ελαίου τριαντάφυλλου ενισχύσει τη φαιά ουσία του εγκεφάλου

Ο μαϊντανός και τα νεφρά μας!

…όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο μου η διατροφική  αξία του μαϊντανού  είναι μάλλον υποτιμημένη και πολλοί από εμάς νομίζουν ότι...
Περισσότερα
Ο μαϊντανός και τα νεφρά μας!

Πευκοβελόνες, κουκουνάρια και η πολύτιμη ρητίνη, στην παραδοσιακή ιατρική…

Τον χειμώνα απολαμβάνουμε στην οικογένεια τις πευκοβελόνες ως ένα αρωματικό και ζεστό χειμωνιάτικο ρόφημα. Το απολαμβάνουμε και ταιριάζει υπέροχα, με...
Περισσότερα
Πευκοβελόνες, κουκουνάρια και η πολύτιμη ρητίνη, στην παραδοσιακή ιατρική…

Η υγεία, όπως και η αρρώστια ξεκινούν από μέσα μας!

“Maʻi na loko” είναι μια χαβανέζικη φράση που σημαίνει  “αρρώστια εσωτερική ή αρρώστια από μέσα” και χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη...
Περισσότερα
Η υγεία, όπως και η αρρώστια ξεκινούν από μέσα μας!

σαν ποίημα, σαν μύθος- όταν με ρώτησαν πως θα περιέγραφα με δυό λόγια την ρίγανη, ενθυμούμενη τα μαθητικά μου χρόνια, είπα…

Ρίγανη… μμμμμ.. μυρίζει καλοκαίρι, πέτρα και θύμηση, μια υπέροχη, εύγευστη προσφορά των βουνών μας! των ελληνικών βουνών μας! Greek Oregano...
Περισσότερα
σαν ποίημα, σαν μύθος- όταν με ρώτησαν πως θα περιέγραφα με δυό λόγια την ρίγανη, ενθυμούμενη τα μαθητικά μου χρόνια, είπα…

Ιπποκράτης – θα πω δυό λόγια για τον Μεγάλο Έλληνα Πατέρα της Ιατρικής και μεγάλο Ανθρωπιστή!

Ο Πατέρας της Ιατρικής! Ο πιο διαδεδομένος του χαρακτηρισμός. Ο Ιπποκράτης απελευθέρωσε την ιατρική από τον μύθο και τη μαγεία,...
Περισσότερα
Ιπποκράτης – θα πω δυό λόγια για τον Μεγάλο Έλληνα Πατέρα της Ιατρικής και μεγάλο Ανθρωπιστή!

Μαθαίνω – fascia/περιτονία, άλλο ένα μέρος του σώματός μας, άγνωστο σε πάρα πολλούς!

Τις περισσότερες φορές αποδίδουμε έναν πόνο στον αυχένα ή στην πλάτη στους κουρασμένους μας μύες ή στις δύσκαμπτες αρθρώσεις μας....
Περισσότερα
Μαθαίνω – fascia/περιτονία, άλλο ένα μέρος του σώματός μας, άγνωστο σε πάρα πολλούς!

Διαιτητικές πολυφαινόλες – οι ισχυρές θεραπευτικές τους ιδιότητες στη θεραπεία του καρκίνου

     #. Πρωτοποριακή έρευνα αποκάλυψε κάτι εκπληκτικό που κρύβεται στο πιάτο με τα λαχανικά μας και σε όλα τα...
Περισσότερα
Διαιτητικές πολυφαινόλες – οι ισχυρές θεραπευτικές τους ιδιότητες στη θεραπεία του καρκίνου

Ένα απλό ποδόλουτρο με μηλόξυδο είναι το μυστικό που περιμένουν τα πόδια μας κάθε βράδυ!

Ένα απλό ποδόλουτρο μπορεί να είναι το μυστικό που περιμένουν τα πόδια μας κάθε βράδυ! Η έρευνα και η λαϊκή...
Περισσότερα
Ένα απλό ποδόλουτρο με μηλόξυδο είναι το μυστικό που περιμένουν τα πόδια μας κάθε βράδυ!

Τσαπαρί

Ψάρεμα με τσαπαρί

Το τσαπαρί δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα εξειδικευμένο είδος καθετής. Απλώς κατεβάζουμε την αρματωσιά με ελαφρά τινάγματα μέχρι να πατώσει και μετά την ξανανεβάζουμε με τον ίδιο τρόπο. Δεν απαιτεί ιδιαίτερη δεξιοτεχνία ως προς την τεχνική και συνήθως τα ψάρια τσιμπάνε από μόνα τους, καμιά φορά και 2 ή 3 μαζί. Είναι πάρα πολύ αποτελεσματικό για σαφρίδια, κοκκάλια, σκουμπριά και κολιούς.

H αρματωσιά του τσαπαριού αποτελείται πάντα από ένα κεντρικό παράμαλο πάχους 0.30 – 0.40mm, το οποίο συνήθως στις δύο άκρες του έχει από μια στριφταροπαραμάνα. Στην κάτω παραμάνα τοποθετούμε το βαρίδι μας και στην πάνω δένουμε τη μάνα. Κατα μήκος του κεντρικού παράμαλου διακλαδώνονται σε ορθή γωνία τα τελικά παράμαλα (πάχους 0.20 – 0.30mm) με το αγκίστρι. Το μήκος του τελικού παράμαλου μπορεί να είναι από 8 ως 24cm (κατα προτίμηση 12-15cm) και η απόσταση μεταξύ των παράμαλων κυμαίνεται από 20 ως 80cm (κατα προτίμηση 30-40cm). Τα περισσότερα τσαπαρί έχουν από 5 ως 12 αγκίστρια (χρυσά ή νίκελ), αλλά το σύνηθες είναι 7.

Στην αγορά υπάρχουν εκατοντάδες τυποποιημένα τσαπαρί με πολλά διαφορετικά σχέδια και χρώματα, με συνηθέστερα το λευκό φτερό “γλάρου” και την πολύχρωμη φούντα με χάντρα φωσφόρου. Βέβαια, για όσους δεν βρίσκουν αυτό που ψάχνουν, υπάρχει και η δυνατότητα κατασκευής χειροποίητου τσαπαρί, χρησιμοποιόντας πολύχρωμα κρόσσια ή φτερά, χάντρες και ειδικά χαρτάκια που ονομάζονται “δέρμα ψαριού”.

Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης και το μολύβι που βάζουμε στο τέλος της αρματωσιάς. Το βάρος του μπορεί να κυμαίνεται από 80gr μέχρι 300gr, ανάλογα με το βάθος που θέλουμε να ψαρέψουμε. Το σχήμα του όμως πρέπει να είναι συγκεκριμένο: μακρόστενο υδροδυναμικό, για να μπορούμε να το ανεβοκατεβάζουμε με ευκολία, αλλά και για να μη μπλέκεται.

Παραδοσιακά, το τσαπαρί ψαρεύεται στο χέρι, αφού όσα ψάρια και να πιάσουμε ανεβαίνουν εύκολα χωρίς να μας κοπούν τα δάχτυλα. Αν όμως κάποιος θέλει να χρησιμοποιήσει καλάμι και μηχανάκι, θα πρέπει αυτά να πληρούν κάποια απαραίτητα χαρακτηριστικά. Το καλάμι πρέπει να είναι οπωσδήποτε πάνω από 2,50 μέτρα διότι η αρματωσιά του τσαπαριού είναι αρκετά μακριά (στην καλύτερη περίπτωση 1,80m, αλλά υπάρχουν και αρματωσιές που φτάνουν τα 7 μέτρα απ’το στριφτάρι ως το βαρίδι) και δεν μπορεί να περάσει μέσα από τους οδηγούς του καλαμιού. Επίσης η μύτη του καλαμιού πρέπει να είναι ευαίσθητη για να παίρνει τις τσιμπιές και να καρφώνει κατευθείαν. Συνήθως αυτά τα καλάμια είναι carbon τηλεκοπικά, γύρω στα 3 μέτρα και έχουν μασίφ μύτες fiberglass αποσπώμενες απ’το υπόλοιπο καλάμι.

About admin

Check Also

Ψάρεμα Απαγορευμένες Μέθοδοι και Εργαλεία

1. Καταδυτικές συσκευές:Δεν επιτρέπονται οι καταδυτικές συσκευές παροχής αέρα για οποιαδήποτε μορφή αλιείας (πλην σπόγγων …

Ψάρεμα λυθρίνι: Θέλει τεχνική… και δόλωμα

Τα λυθρίνια – Ψάρεμα

Ανήκει στην οικογένεια των σπαρίδων (sparidae) και στο λεπτό και επίμηκες σώμα του συναντώνται όλες …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.