Τσαπαρί
Ψάρεμα με τσαπαρί
Το τσαπαρί δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα εξειδικευμένο είδος καθετής. Απλώς κατεβάζουμε την αρματωσιά με ελαφρά τινάγματα μέχρι να πατώσει και μετά την ξανανεβάζουμε με τον ίδιο τρόπο. Δεν απαιτεί ιδιαίτερη δεξιοτεχνία ως προς την τεχνική και συνήθως τα ψάρια τσιμπάνε από μόνα τους, καμιά φορά και 2 ή 3 μαζί. Είναι πάρα πολύ αποτελεσματικό για σαφρίδια, κοκκάλια, σκουμπριά και κολιούς.
H αρματωσιά του τσαπαριού αποτελείται πάντα από ένα κεντρικό παράμαλο πάχους 0.30 – 0.40mm, το οποίο συνήθως στις δύο άκρες του έχει από μια στριφταροπαραμάνα. Στην κάτω παραμάνα τοποθετούμε το βαρίδι μας και στην πάνω δένουμε τη μάνα. Κατα μήκος του κεντρικού παράμαλου διακλαδώνονται σε ορθή γωνία τα τελικά παράμαλα (πάχους 0.20 – 0.30mm) με το αγκίστρι. Το μήκος του τελικού παράμαλου μπορεί να είναι από 8 ως 24cm (κατα προτίμηση 12-15cm) και η απόσταση μεταξύ των παράμαλων κυμαίνεται από 20 ως 80cm (κατα προτίμηση 30-40cm). Τα περισσότερα τσαπαρί έχουν από 5 ως 12 αγκίστρια (χρυσά ή νίκελ), αλλά το σύνηθες είναι 7.
Στην αγορά υπάρχουν εκατοντάδες τυποποιημένα τσαπαρί με πολλά διαφορετικά σχέδια και χρώματα, με συνηθέστερα το λευκό φτερό “γλάρου” και την πολύχρωμη φούντα με χάντρα φωσφόρου. Βέβαια, για όσους δεν βρίσκουν αυτό που ψάχνουν, υπάρχει και η δυνατότητα κατασκευής χειροποίητου τσαπαρί, χρησιμοποιόντας πολύχρωμα κρόσσια ή φτερά, χάντρες και ειδικά χαρτάκια που ονομάζονται “δέρμα ψαριού”.
Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης και το μολύβι που βάζουμε στο τέλος της αρματωσιάς. Το βάρος του μπορεί να κυμαίνεται από 80gr μέχρι 300gr, ανάλογα με το βάθος που θέλουμε να ψαρέψουμε. Το σχήμα του όμως πρέπει να είναι συγκεκριμένο: μακρόστενο υδροδυναμικό, για να μπορούμε να το ανεβοκατεβάζουμε με ευκολία, αλλά και για να μη μπλέκεται.
Παραδοσιακά, το τσαπαρί ψαρεύεται στο χέρι, αφού όσα ψάρια και να πιάσουμε ανεβαίνουν εύκολα χωρίς να μας κοπούν τα δάχτυλα. Αν όμως κάποιος θέλει να χρησιμοποιήσει καλάμι και μηχανάκι, θα πρέπει αυτά να πληρούν κάποια απαραίτητα χαρακτηριστικά. Το καλάμι πρέπει να είναι οπωσδήποτε πάνω από 2,50 μέτρα διότι η αρματωσιά του τσαπαριού είναι αρκετά μακριά (στην καλύτερη περίπτωση 1,80m, αλλά υπάρχουν και αρματωσιές που φτάνουν τα 7 μέτρα απ’το στριφτάρι ως το βαρίδι) και δεν μπορεί να περάσει μέσα από τους οδηγούς του καλαμιού. Επίσης η μύτη του καλαμιού πρέπει να είναι ευαίσθητη για να παίρνει τις τσιμπιές και να καρφώνει κατευθείαν. Συνήθως αυτά τα καλάμια είναι carbon τηλεκοπικά, γύρω στα 3 μέτρα και έχουν μασίφ μύτες fiberglass αποσπώμενες απ’το υπόλοιπο καλάμι.