5 ανοιξιάτικα λαχανικά για να καλλιεργήσουμε σε γλάστρα
Κι αν δεν έχουμε κήπο, δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε τα δικά μας λαχανικά; Ο καλός ο κηπουρός βρίσκει τη λύση και φυτεύει ανοιξιάτικα λαχανικά σε γλάστρες στην αυλή και στο μπαλκόνι! Κι αν υπάρχει εύκολη πρόσβαση, ανεβαίνει και στην ταράτσα για να δημιουργήσει ένα υπέροχο λαχανόκηπο. Μα τι λαχανικά μπορούμε να φυτέψουμε σε γλάστρες; Σχεδόν ό,τι φυτεύουμε και σε κήπο την περίοδο της άνοιξης! Ντομάτες και ντοματίνια, αγγουράκια, πιπεριές, μελιζάνες ακόμη και κολοκύθια! Δεν είναι τόσο δύσκολο και αξίζει να δοκιμάσουμε! Κι όταν έρθει η πολυπόθητη ώρα της συγκομιδής, απολαμβάνουμε τα δικά μας υπέροχα φρέσκα λαχανικά, νόστιμα και υγιεινά, τόσο για τις δροσερές σαλάτες του καλοκαιριού όσο και για τις διάφορες συνταγές μαγειρικής στην κουζίνα. Αρκεί να επιλέξουμε τις κατάλληλες γλάστρες, εμπλουτισμένο φυτόχωμα για λαχανικά και πλήρες βιολογικό λίπασμα. Και φυσικά να φροντίσουμε για την προστασία των φυτών μας με τον πιο οικολογικό τρόπο. Ας δούμε λοιπόν τι θα καλλιεργήσουμε φέτος στο μπαλκόνι μας.
Ντομάτα
Aς ξεκινήσουμε με το βασιλιά του λαχανόκηπου, την αγαπημένη μας ντομάτα! Για την καλλιέργεια της ντομάτας προμηθευόμαστε μεγάλες γλάστρες με ύψος και διάμετρο 30-40 εκατοστών και πλάτος 40 εκατοστά για να χωρέσει το ριζικό της σύστημα. Από ποικιλίες ντομάτας, το μοναστήρι να είναι καλά! Ντομάτες μεγάλες στρογγυλές ή σε σχήμα καρδιάς, κόκκινες, πράσινες, κίτρινες ακόμα και μωβ! Ντομάτες μικρές, τα αγαπημένα ντοματίνια, τα στρογγυλά τσέρι και τα βελανίδια μέχρι και τομάτες πομοντόρο, που έχουν σχήμα και μέγεθος αυγού και κρέμονται σε τσαμπί. Η καλλιέργεια της ντομάτας σε γλάστρα χρειάζεται υποστήλωση για να έχει καλή ανάπτυξη και για να μπορέσει να αντέξει το βάρος του καρπού. Σε αναρριχόμενες ποικιλίες χρησιμοποιούμε ξύλινο ή μεταλλικό πάσσαλο και χρησιμοποιώντας ειδικό σπάγκο δένουμε τον κεντρικό βλαστό της ντοματιάς πάνω του, ενώ στις θαμνώδεις ποικιλίες που δεν χρειάζονται κλάδεμα χρησιμοποιούμε ανοξείδωτο μεταλλικό πλέγμα περίφραξης για να συγκρατήσουν τους βλαστούς και τους καρπούς. Για τη λίπανση της ντομάτας, πολύ σημαντικό θρεπτικό στοιχείο είναι το ασβέστιο για να μην έχουμε το πρόβλημα της ξηρής κορυφής της ντομάτας που μαυρίζει το κάτω μέρος του καρπού, ενώ το σκόνισμα με βάκιλο Θουριγγίας βοηθά στην αντιμετώπιση του επικίνδυνου εντόμου της τούτα της ντομάτας. Δες περισσότερες συμβουλές για την καλλιέργεια της ντομάτας σε γλάστρα καθώς και για την καλλιέργεια ντοματινιού σε γλάστρα στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.
Πιπεριά
Συνεχίζουμε με τις πιπεριές που έχουν άλλωστε και τους πιο φανατικούς θαυμαστές. Εδώ, οι πιο έμπειροι της κηπουρικής γνωρίζουν ότι για τις πιπεριές που έχουν μικρή ανάπτυξη και φτάνουν σε ύψος συνήθως τα 70-80 εκατοστά θα χρειαστούμε μικρότερες στρογγυλές γλάστρες διαμέτρου 20-30 εκατοστών. Για να δούμε τι θα επιλέξουμε; Ίσως κι ανάλογα την ομάδα που υποστηρίζουμε! Υπάρχουν ποικιλίες στρογγυλής πιπεριάς φλάσκας σε πράσινο, κίτρινο, κόκκινο ακόμα και πορτοκαλί χρώμα. Για τους πιο παραδοσιακούς, υπάρχει η περίφημη κόκκινη πιπεριά φλωρίνης για να την κάνουμε ψητή, η πιπεριά κίτρινη κέρατο για να τηγανίσουμε, ενώ για όσους αγαπούν τα πικάντικα, δεν διστάζουμε να επιλέξουμε ποικιλίες καυτερής πιπεριάς (τσίλι). Να σημειώσουμε ότι η καλλιέργεια της πιπεριάς σε γλάστρα είναι μάλλον η ευκολότερη ανάμεσα στα ανοιξιάτικα λαχανικά και αποτελεί ιδανική επιλογή για τους πρωτάρηδες στην κηπουρική. Χώρια που η πιπεριά που θα φυτέψουμε, μπορεί να διατηρηθεί και την επόμενη χρονιά στις πιο ζεστές περιοχές της νότιας Ελλάδας, αρκεί να την κλάδέψουμε στο τέλος του χειμώνα αφού ολοκληρωθεί η συγκομιδή. Πολύ σημαντικό το ασβέστιο και για την πιπεριά για να μην μαυρίσουν οι καρποί, ενώ πρέπει να έχουμε υπόψη ότι το στρίψιμο των φύλλων της πιπεριάς μπορεί να οφείλεται στη μελίγκρα ή στην παγωνιά της νύχτας. Δες περισσότερες συμβουλές για την καλλιέργεια πιπεριάς σε γλάστρα στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.
Μελιτζάνα
Ήρθε η ώρα να φτιάξουμε τον πιο νόστιμο μουσακά με σπιτικές μελιτζάνες από το μπαλκόνι μας! Ας δούμε πρώτα τις παραδοσιακές ποικιλίες μελιτζάνας που μπορούμε να φυτέψουμε. Μελιτζάνα Λαγκαδά με στενόμακρο καρπό και έντονο μωβ χρωμα, μελιτζάνα φλάσκα με μεγάλους στρογγυλούς σχεδόν μαύρους καρπούς, καθώς και μελιτζάνα τσακώνικη με στενόμακρο καρπό, χρώματος ανοιχτού μωβ με χαρακτηριστικές άσπρες ραβδώσεις. Και για τους πιο μερακλήδες της γαστρονομίας, παραδοσιακή μελιτζάνα Σαντορίνης με μεγάλους άσπρους στρογγυλούς καρπούς, εξαιρετικά γλυκιά γεύση και πολύ λίγα σπόρια. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η μελιτζάνα αναπτύσσεται μέχρι ένα μέτρο σε ύψος, αγαπά τη ζέστη και τον ήλιο και προτιμούμε μπαλκόνι με νότια έκθεση για να τη φυτέψουμε. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη στήριξη αρκεί να της εξασφαλίσουμε μία θέση σχετικά προστατευμένη από τον αέρα. Κι όσο για τις διαστάσεις της γλάστρας που χρειάζεται, ολιγαρκής όπως η πιπεριά, ύψος και διάμετρο περίπου 20-30 εκατοστών. Να μην ξεχάσουμε και τον τετράνυχο, τον πιο επικίνδυνο εχθρό για τη μελιτζάνας, καθώς της έχει ιδιαίτερη αδυναμία. Απαραίτητα λοιπόν τα μέτρα αντιμετώπισης του τετράνυχου με θειάφι και άλλα οικολογικά σκευάσματα με βάση το σκόρδο και το πράσινο σαπούνι, αν θέλουμε να ευχαριστηθούμε μελιτζάνες στο πιάτο μας, όπως έχουμε δείξει και στο βίντεο με 3 τρόπους για την αντιμετώπιση του τετράνυχου! Δες περισσότερες συμβουλές για την καλλιέργεια μελιτζάνας σε γλάστρα, στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.
Αγγούρι
Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα! Μια περισσότερο απαιτητική καλλιέργεια όμως ο καλός ο κήπουρος στο αγγούρι φαίνεται! Προμηθευόμαστε στρογγυλές γλάστρες, διαμέτρου τουλάχιστον 30 εκατοστών, με τρύπα αποστράγγισης για να φεύγει το νερό και επιλέγουμε ηλιοφανή θέση. Η αγγουριά χρειάζεται υψηλές θερμοκρασίες 20-25°C για να αναπτυχθεί και να καρποφορήσει. Ας μη βιαστούμε λοιπόν να τη φυτέψουμε νωρίς την άνοιξη, καθώς είναι ευαίσθητη σε χαμηλές θερμοκρασίες, ειδικά της νύχτας, κάτω από 15°C. Φροντίζουμε να την στηρίξουμε με σπάγγο ή με ειδικό δίχτυ για να αναρριχηθεί και να κρατήσει αποτελεσματικά το βάρος των αγγουριών. Να σας ζητήσω και κάτι ακόμη για να πετύχουμε στην καλλιέργεια της αγγουριάς σε γλάστρα; Για να την προστατέψουμε από τον μύκητα του ωιδίου καθώς και τον τετράνυχο, σκονίζουμε με θειάφι γύρω από τη ρίζα της αγγουριάς και στα χαμηλότερα φύλλα. Κι αν θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε μια καλή συγκομιδή και να προλάβουμε τα έντομα της μελίγκρας και του αλευρώδη, ψεκάζουμε τα φυτά της αγγουριάς κάθε βδομάδα με αυτοσχέδια οικολογική συνταγή διαλύοντας μία κουταλιά της σούπας πράσινου σαπουνιού σε ένα λίτρο νερό. Δες περισσότερες συμβουλές για την καλλιέργεια αγγουριού σε γλάστρα δες στα σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.
Κολοκύθι
Και για το τέλος κάτι πιο ασυνήθιστο! Αν και δεν συναντάμε συχνά να καλλιεργούνται κολοκύθια σε γλάστρα, εμείς το έχουμε δοκιμάσει και προτείνουμε για το φετινό καλοκαίρι κολοκυθάκια βραστά, τηγανητά και ψητά από το λαχανόκηπο του μπαλκονιού μας. Το κολοκύθι έχει αρκετή πλάγια ανάπτυξη και σημαντικό όγκο και χρειάζεται μεγάλη γλάστρα, διαμέτρου 40-50 εκατοστών για να το φυτέψουμε και να το καλλιεργήσουμε. Από στήριξη δεν απαιτεί κάτι ιδιαίτερο. Είναι σημαντικό κατά το πότισμα να μην βρέχουμε το φύλλωμα της κολοκυθιάς γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τον μύκητα του ωιδίου να προκαλέσει άσπρισμα στα φύλλα και κιτρίνισμα στα κολοκυθάκια μας που δεν θα προλάβουν να μεγαλώσουν. Για να αποφύγουμε τέτοια μεγάλη ζημια, σκονίζουμε με θειάφι γύρω από τη ρίζα και απομακρύνουμε τα κατώτερα φύλλα του κολοκυθιού που βρίσκονται μέσα στη γλάστρα και κοντά στην επιφάνεια του χώματος. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουμε καλύτερο αερισμό και αποφεύγουμε την ανάπτυξη ασθενειών. Και φυσικά να μην ξεχάσουμε όταν έρθει η ώρα για να κόψουμε τα κολοκυθάκια μας, να διαλέξουμε πολύ πρωινή ώρα για να είναι ολοδρόσερα και γευστικά! Δες περισσότερες συμβουλές για την καλλιέργεια κολοκυθιού σε γλάστρα, στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.
Περισσότερα χρήσιμα άρθρα για τον λαχανόκηπο