Φυτικά φάρμακα για προστασία φυτών
Πολλοί ρωτάνε για βιολογική καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών. Φυτικά παρασκευάσματα. Εκχυλίσματα, εμβρέγματα και βάμματα από κάποια βότανα με εξαιρετικά αποτελέσματα αντιμετώπισης ασθενειών, ενίσχυσης της άμυνας του φυτού ακόμα και λίπανση. Παρασκευάζονται εύκολα και οικονομικά, είναι ακίνδυνα για την υγεία του ανθρώπου, δεν αφήνουν υπολείμματα στα προϊόντα, δεν βλάπτουν τη βιολογία (μικροοργανισμοί) του εδάφους και γενικά το περιβάλλον είναι καθαρότερο.
Αξιοποιώντας καθημερινά υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι, μπορούμε να διατηρήσουμε υγιή τα φυτά μας και να τα προστατέψουμε από διάφορα έντομα, μυκητολογικές ασθένειες, τον τετράνυχο και τα σαλιγκάρια εφαρμόζοντας τρεις ενδιαφέρουσες οικολογικές μεθόδους.
α) Αντιμετώπιση μυκητολογικών ασθενειών με φυσικό τρόπο
https://businessplants.eu/wp-content/uploads/2018/07/E-book_GR.pdf
Τα εντομοκτόνα όπως τα βοτανικά και τα οικιακά σπρέι από σαπούνια και λάδια δεν θα πρέπει να εφαρμόζονται κάτω από οποιαδήποτε από τις ακόλουθες καταστάσεις:
- Στη βροχή
- Όταν φυσάει
- Σε έντονη ηλιοφάνεια
- Στην μέση ζεστών, ξηρών ημερών
- Όταν αναμιγνύεται με μη συμβατά υλικά
- Σε ανοιχτά λουλούδια, όταν είναι παρούσες οι μέλισσες
- Όταν το φυτό υποφέρει από υγρασία (υπερβολική ή πολύ λίγη)
- Όταν το φύλλο είναι υγρό με δροσιά
Διώξτε μακριά τους γυμνοσάλιαγκες.
Αν δεν θέλετε να τα βλέπετε στον κήπο σας, κανένα πρόβλημα. Ρίξτε μερικά τσόφλια αβγών ολόγυρα, και ξεχάστε τα σαλιγκάρια για πολύ καιρό, αφού θα μεταναστεύσουν στις αυλές όσων απεχθάνονται τα… αβγά.
Νερό και σαπούνι
Το νερό είναι απαραίτητο και για την αντιμετώπιση παρασιτικών εντόμων. Ένα ισχυρό κατάβρεγμα με λάστιχο είναι αποτελεσματικό ενάντια στα σαλιγκάρια, στις ψείρες και στον τετράνυχο.
Φτιάξτε μόνοι σας το δικό σας ασφαλές εντομοκτόνο, χρησιμοποιώντας κοινό σαπούνι ή υγρό σαπούνι πιάτων. Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε απορρυπαντικό ρούχων. Σε ένα λίτρο νερό προσθέστε δύο κουταλιές σαπούνι και ψεκάστε με το μείγμα τα φυτά σας. Έχει πολύ καλά αποτελέσματα, στα κοκκοειδή, τις αφίδες, τον τετράνυχο, την άσπρη μύγα. Φυσικά θα χρειαστεί να κάνετε επαναληπτικούς ψεκασμούς.
Σκόρδο
Πολλοί λαοί στον κόσμο χρησιμοποιούν το σκόρδο σαν αντιβιοτικό και σαν αντισηπτικό. Όταν το σκόρδο ανακατευτεί με ορυκτέλαιο και σαπούνι γίνεται ένα πολύ αποτελεσματικό προϊόν κατά των παρασίτων. Ωστόσο όταν το ψεκάσουμε δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ των εντόμων. Μπορεί να σκοτώσει τις αφίδες, την άσπρη μύγα και κάποια βλαβερά σκαθάρια, αλλά μπορεί επίσης να σκοτώσει και ωφέλιμα έντομα, γι’ αυτό να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε αυτό το παρασκεύασμα.
Συνταγή: Παίρνουμε 3 σκελίδες σκόρδο και τις ψιλοκόβουμε. Τις βάζουμε σε 2 κουταλιές τις σούπας ορυκτέλαιο για 24 ώρες. Προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό και δυο κουταλιές της σούπας υγρό σαπούνι πιάτων. Ανακατεύουμε καλά το μίγμα, προσθέτουμε άλλο τόσο νερό και το κρατάμε σε ένα βάζο ή μπουκάλι για να το χρησιμοποιήσουμε όταν θέλουμε.
Χρήση: Ανακατεύουμε 1-2 κουταλιές του παρασκευάσματος με ένα λίτρο νερό και ψεκάζουμε τα φυτά. Προσέξτε να μην κάνετε το διάλυμα πολύ ισχυρό. Αν και το σκόρδο είναι ακίνδυνο για τον άνθρωπο, όταν ανακατευτεί με σαπούνι και ορυκτέλαιο το μείγμα μπορεί να κάψει τα φύλλα από όσα φυτά είναι ευαίσθητα. Πάντα να δοκιμάζετε το μείγμα στα χαμηλότερα φύλλα των φυτών πριν το χρησιμοποιήσετε.
Τα σαλιγκάρια προσελκύονται από χημικές αναθυμιάσεις που εκπέμπονται μετά από διαδικασία ζύμωσης. Υπάρχουν πολλά έτοιμα δολώματα στην αγορά. Ωστόσο το πιο διαδεδομένο δόλωμα είναι η μπύρα! Αλλά τα σαλιγκάρια μας έχουν και προτιμήσεις. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Κολοράντο των Η.Π.Α. που έγινε το 1987 στο τμήμα εντομολογίας, απέδειξε ότι η μαύρη μπύρα ήταν πρώτη στις προτιμήσεις των σαλιγκαριών από τους άλλους τύπους μπύρας. Τώρα βέβαια αν η έρευνα γινόταν στην Ελλάδα πιθανόν τα σαλιγκάρια να προτιμούσαν το ούζο. Ή μήπως το ουίσκι;
Τέλος πάντων ότι τύπο μπύρας κι αν χρησιμοποιήσετε μπορείτε να φτιάξετε τις δικές σας σαλιγκαροπαγίδες. Χρησιμοποιήστε πλαστικά δοχεία (π.χ. παλιά τάπερ),διαφόρων σχήματων και μεγεθών. Ρίξτε μέσα σ’ αυτά 2-3 δάχτυλα μπύρα και τοποθετήστε τα δοχεία σε διάφορα σημεία στον κήπο σας, ειδικά κοντά σε φυτά που δέχονται επιθέσεις σαλιγκαριών. Προσέξτε αν σφηνώσετε τα δοχεία στο έδαφος να μην είναι τα χείλη τους στο ίδιο επίπεδο με την επιφάνεια του εδάφους, αλλά λίγο ψηλότερα. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να πνίξετε διάφορα ωφέλιμα έντομα εδάφους εκτός από τα σαλιγκάρια. Επειδή τα σαλιγκάρια συνηθίζουν να πνίγουν συχνά τον πόνο τους και τους εαυτούς τους στο πιοτό, θα πρέπει να αδειάζετε τα δοχεία από τα νεκρά σαλιγκάρια μέρα παρά μέρα. Η ακτίνα δράσης κάθε παγίδας είναι σχεδόν ένα μέτρο, γι αυτό αν έχετε μεγάλο κήπο ή μεγάλες προσβολές σαλιγκαριών θα πρέπει να φτιάξετε πολλές παγίδες και συχνά γκάρντεν πάρτι με μπύρα!
Γάλα
Οι μυκητολογικές ασθένειες μπορούν να προξενήσουν σοβαρά προβλήματα στα φυτά μας, ειδικά στο καυτό καλοκαίρι. Η μπάστρα (ωίδιο) και οι μαύρες κηλίδες (μαρσώνια) φαίνεται ότι είναι οι πιο κοινές ασθένειες που σας κάνουν να καταφεύγετε στα χημικά. Τώρα μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε και αλλιώς. Με το αντιμυκητολογικό γάλα!
Το 1999, ένας βραζιλιάνος επιστήμονας ανακάλυψε ότι το κοινό γάλα ήταν αποτελεσματικό στην καταπολέμηση της μπάστρας των αγγουριών όσο και ένα χημικό μυκητοκτόνο. Όταν δημοσίευσε την έρευνά του, το νέο ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο και πολλοί τολμηροί κηπουροί δοκίμασαν αυτήν την μέθοδο σε διάφορα είδη φυτών. Σήμερα είναι αποδειγμένο ότι το γάλα καταπολεμά την μπάστρα σε όλα τα φυτά όπως επίσης και τις μαύρες κηλίδες στις τριανταφυλλιές.
Κάθε τύπος γάλακτος μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Από πλήρες γάλα μέχρι γάλα σε σκόνη. Ωστόσο χρησιμοποιείστε γάλα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά για να έχετε μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας. Δεν χρειάζεται να μάθουν και τα φυτά σας ότι κάνετε δίαιτα! Η συνταγή προτείνει να ανακατώσετε το γάλα με νερό σε αναλογία 1 μέρος γάλα, 9 μέρη νερό και να το ψεκάζετε κάθε 5-7 μέρες κάνοντας τουλάχιστο 3 επαναλήψεις.
Καφές
Ο καφές, και μάλιστα ο στιγμιαίος, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα Σουηδών επιστημόνων, είναι πολύ αποτελεσματικός για όλων των ειδών τα παρασιτικά έντομα. Προφανώς κάποιες ουσίες του καφέ είναι θανατηφόρες για τις μελίγκρες και την παρέα τους. Ψεκάζοντας τα φυτά σας με καφέ φραπέ θα σκοτώσετε αρκετά έντομα και άλλα θα τα απομακρύνετε. Εδώ που τα λέμε δεν είναι κι άσχημα να απολαμβάνετε ένα παγωμένο φραπεδάκι με γάλα μαζί με τον ιβίσκο σας. Εσείς δροσίζεστε και το φυτό σας γλιτώνει από μύκητες και έντομα μια και καλή.
Βασικό εντομοκτόνο σπρέι σαπουνιού
1 κουταλάκι γλυκού βιοδιασπώμενο υγρό πιάτων ή 4 κουταλάκια γλυκού τριμμένο πράσινο σαπούνι σε 1 κιλό ζεστό νερό.
2 κουταλάκια του γλυκού οινόπνευμα.
Ανακατέψτε καλά και ψεκάστε. Επαναλάβετε κάθε εβδομάδα όταν χρειαστεί.
Είναι κυρίως δραστικό στα έντομα με μαλακό κέλυφος όπως τα ακάρεα, οι θρύπες, οι αφίδες (μελίγκρες), αλευρώδη και λευκές μύγες. Το σαπούνι εισχωρεί στην μεμβράνη του σώματος και κάνει το έντομο να ξεραθεί.
Σπρέι ψεκασμού μαγειρικού λαδιού
Για την καταπολέμηση των αφίδων του αλευρώδη και των τετράνυχων.
- Αναμίξετε ένα κουτάλι υγρού σαπουνιού για τα πιάτα με ένα φλιτζάνι μαγειρικού λαδιού.
- Προσθέστε 2 ½ κουταλάκια του τσαγιού από αυτό το μείγμα λαδιού / σαπουνιού σε ένα φλιτζάνι νερό (250 γραμμάρια).
- Ψεκάστε κατευθείαν τα φυτά κάθε 10 ημέρες.
Το μείγμα είναι αποτελεσματικό στα αγγούρια, τις μελιτζάνες, τις πιπεριές, τα πεπόνια, τα μαρούλια, τα καρότα, και το σέλινο, αλλά μπορεί να κάψει τις κολοκύθες, τα κουνουπίδια, και τα λάχανα.
Σπρέι λεμονιού
Καθαρίστε τη φλούδα από ένα μεγάλο λεμόνι (αλλιώς 2 μικρά) και βράστε τις φλούδες σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά σε ένα λίτρο νερό. Αφήστε το μείγμα σε σκεπασμένο δοχείο, περιμένετε να κρυώσει και ψεκάστε με αυτό.
Η Limonene είναι η δραστική ουσία. Εναλλακτικά μπορείτε να δοκιμάσετε και με φλούδες από άλλα εσπεριδοειδή
Σπρέι αλευριού
2-4 κουτάλια της σούπας αλεύρι σε 1 κιλό ζεστό νερό.
1 κουταλάκι γλυκού βιοδιασπώμενο υγρό πιάτων ή τριμμένο πράσινο σαπούνι.
Ανακατέψτε καλά και ψεκάστε. Επαναλάβετε όταν χρειαστεί.
Η σκόνη του αλευριού γίνεται μια κολλώδες ουσία, που δουλεύει σαν μια κολλώδες παγίδα για τα έντομα ή το έντομο την τρώει και ενεργεί στα πεπτικά τους μέρη.
Σπρέι κρεμμυδιού
Στην παραδοσιακή γεωργία, χρησιμοποιείται ως ενισχυτικό της άμυνας των φυτών, ως φυσικό μυκητοκτόνο και εντομοκτόνο, ιδιαίτερα εναντίον αφίδων και ακάρεων.
Χρησιμοποιούνται 350 γρ. ψιλοκομμένων βολβών σε 10 λίτρα νερό όπου παραμένουν για 24 ώρες, το μίγμα μετά βράζεται σε χαμηλή φωτιά για 20 έως 30 λεπτά, φιλτράρεται και με αυτό ψεκάζονται τα φυτά που έχουν πρόβλημα.
Απωθητικά οικολογικά και φυσικά εντομοκτόνα
Γενικής χρήσης σπρέι σκόρδου-καυτερής πιπεριάς
- 6 σκελίδες σκόρδου
- 1 κρεμμύδι
- 1-2 κουτάλια σούπας τριμμένης κόκκινης καυτής πιπεριάς
- 1 κουταλάκι γλυκού βιοδιασπώμενο υγρό πιάτων ή τριμμένο πράσινο σαπούνι
- 1 κιλό νερό
Για να αντιμετωπίσουμε τις διάφορες μυκητολογικές ασθένειες στον κήπο μας, μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα οικολογικό σκεύασμα για να ψεκάσουμε τα φυτά μας, χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά.
Υλικά
• 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα,
• 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο πράσινο σαπούνι,
• 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο,
• 1 κουταλάκι ξύδι.
Εφαρμογή
Ανακατεύουμε τη μαγειρική σόδα, το σαπούνι, και το ελαιόλαδο σε 2 λίτρα νερό. Ανακινούμε καλά, και στη συνέχεια προσθέτουμε το ξύδι. Αφού ανακατέψουμε ξανά το διάλυμά μας είναι έτοιμο. Ψεκάζουμε τα φυτά, στην πάνω αλλά και στην κάτω μεριά των φύλλων, για την αντιμετώπιση των μυκητολογικών ασθενειών, κάθε δυο βδομάδες, κατά το σούρουπο, σε θερμοκρασίες κάτω των 30°C.
β) Aντιμετώπιση σαλιγκαριών με φυσικό τρόπο
Για να προστατεύσουμε τα φυτά μας από τα , με βιολογικό και οικολογικό τρόπο, μπορούμε να ακολουθήσουμε ένα έξυπνο σχέδιο αντιμετώπισης χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά.
Υλικά
• Άδεια κεσεδάκια από γιαούρτι
• Μπύρα
• Στάχτη από το τζάκι
• Μερικά κομμένα μαρουλόφυλλα ή λαχανόφυλλα
Εφαρμογή
Σε μικρή απόσταση από τα φυτά τοποθετούμε τα κεσεδάκια μέσα στο χώμα, με τέτοιο τρόπο ώστε το χείλος τους να είναι στο ίδιο επίπεδο με το έδαφος και προσθέτουμε τη μπύρα. Για να ολοκληρωθεί το δόλωμα προσθέτουμε κομμένα μαρουλόφυλλα και λαχανόφυλλα διάσπαρτα στο χώμα. Τα προσελκύονται από τα φύλλα και το άρωμα της μπύρας. Συμπληρωματικά αξιοποιούμε τη από το τζάκι και την τοποθετούμε γύρω από τα φυτά. Έτσι δημιουργούμε ένα φυσικό εμπόδιο για τα σαλιγκάρια. Επειδή η στάχτη απομακρύνεται σταδιακά με τη βροχή, πραγματοποιούμε συχνές εφαρμογές
γ) Αντιμετώπιση εντόμων και τετράνυχου με φυσικό τρόπο
Για να αντιμετωπίσουμε διάφορα έντομα καθώς και τον τετράνυχο στον κήπο, με βιολογικό και οικολογικό τρόπο, μπορούμε να φτιάξουμε ένα αυτοσχέδιο σκεύασμα με φυσικά υλικά.
Υλικά
• 10 γραμμάρια σκόρδο,
• 20 γραμμάρια κρεμμύδι,
• 10 γραμμάρια τριμμένη κόκκινη καυτερή πιπεριά,
• 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο πράσινο σαπούνι και
• Νερό
Εφαρμογή
Βάζουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι και την καυτερή πιπεριά, μαζί με το πράσινο σαπούνι και 100 γραμμάρια νερό σε ένα μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν. Αραιώνουμε το μίγμα σε ένα λίτρο νερό και το αφήνουμε για 24 ώρες. Στη συνέχεια, αφού σουρώσoυμε το διάλυμα, ψεκάζουμε τα φυτά μας. Για αποτελεσματική προστασία από έντομα και τον τετράνυχο επαναλαμβάνουμε κάθε δύο εβδομάδες, κατά το σούρουπο, σε θερμοκρασίες κάτω των 30°C.
Όταν ψεκάζουμε με οικολογικά σκευάσματα, πάντα εφαρμόζουμε πρώτα δοκιμαστικά σε ένα φυτό. Περιμένουμε μία ημέρα και εφόσον δεν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα, όπως έγκαυμα στο φύλλωμα, συνεχίζουμε με ασφάλεια, την εφαρμογή και στα υπόλοιπα φυτά του κήπου μας.
Τσουκνίδα:
1 κιλό χλωρή ή 200 γρ. ξερή μάζα σε 10 λίτρα βροχόνερο. Αραιώνουμε 1:20 για ράντισμα (κατά των αφίδων) ή 1:10 και το χρησιμοποιούμε σαν αζωτούχο λίπασμα. Το έχουμε δοκιμάσει. Κάνει σίγουρα καλό (το βλέπεις), για τις αφίδες όμως;;;
Στεκούλι (Symphytum officinale)
1 κιλό χλωρή ή 200 γρ. ξερή μάζα σε 10 λίτρα βροχόνερο. Αραιωμένο 1:10 για λίπασμα κυρίως για τις ντομάτες επειδή περιέχει κάλιο.
Αψιθιά
300 γρ. χλωρή ή 50 γρ. ξερή μάζα αραιωμένο 1:3 για ράντισμα (διώχνει μυρμήγκια, αφίδες, κάμπια, τετράνυχο κλπ). Δεν το έχουμε δοκιμάσει αλλά ξέρω ότι η αψιθιά είναι η πρώτη που πιάνει αφίδες. Φτέρη 1 κιλό χλωρή ή 200 γρ. ξερή μάζα, το περιχύνουμε με βραστό νερό και μετά απο 2 ώρες το στραγγίζουμε. Το χρησιμοποιούμε αραιωμένο 1:10 για ράντισμα των οπωροφόρων σαν προφύλαξη για τις αφίδες.
Πολυκόμπι 1 κιλό χλωρή ή 200 γρ. ξερή μάζα σε 10 λίτρα βροχόνερο. Αραιώνουμε 1:5 για ράντισμα. Το πυρίτιο που περιέχει, βοηθά τα νεαρά φυτά ν’ αποκτούν σκληρή επιδερμίδα, πράγμα που εμποδίζουν τα έντομα να εισβάλλον σ’ αυτά.
Μελισσόχορτο
Με τα ψυχρά εμβρέγματα που φτιάχνουμε απο τα φύλλα του, καταβρέχουμε τα κηπευτικά μας για προστασία απο ψείρες και μικρά έντομα. Βασιλικός Το φυτό είναι γνωστό για τις αντισηπτικές του ιδιότητες. Το φυτεύουμε σε διάφορα μέρη του κήπου για να προστατεύσουμε τα διάφορα φυτά από έντομα, τρωκτικά και άλλα θερμόαιμα.
Χαμομήλι
Το θερμό έμβρεγμα (50 γρ. ξηρά άνθη σε 10 λίτρα ζεστό νερό επι 20 λεπτά της ώρας), χρησιμοποιείται σαν δυναμωτικό κατάβρεγμα (λίπασμα) στα κηπευτικά, σαν αντιμυκητιακό φάρμακο και σαν ενισχυτικό για τη χουμοποίηση της κοπριάς
Σκόρδο
Με το θερμό έμβρεγμά του (500 γρ. στουμπηγμένο σκόρδο σε 10 λίτρα ζεστό νερό επι 20 λεπτά της ώρας), αραιωμένο 1:10, καταβρέχουμε τα κηπευτικά (πατάτες, φράουλα, ντομάτες κ.α.) κατά των μηκώσεων.
Κρεμμύδι
Με το θερμό έμβρεγμά του (500 γρ. χλωρά κρεμμύδια σε 10 λίτρα ζεστό νερό επι 20 λεπτά της ώρας), χρησιμοποιείται για προστασία των κηπευτικών, κυρίως φράουλες, καρότα, φρούτα κ.α. απο ασθένειες που προέρχονται απο μύκητες και ακάρεα. Με τα λουλούδια από Κατηφέδες,
Αγιόκλημα και Εχινάτσεα μπορούμε να καταπολεμήσουμε τους νηματώδεις που είναι η πιο επικίνδυνη ασθένεια των ριζών. Οι ρίζες των λουλουδιών αυτών περιέχουν μια ουσία που έχει την ιδιότητα να προσελκύει τα νηματώδη με αποτέλεσμα να δηλητηριάζονται όταν εισχωρούν σ’ αυτές.