Παρασκευή , 13 Σεπτεμβρίου 2024
Breaking News

Καθαρός αέρας για ανάπαυση και αναζωογόνηση!

Ο φρέσκος και  καθαρός αέρας δεν καθαρίζει μόνο τους πνεύμονές μας, αλλά ενισχύσει και τη διάθεσή μας, μειώνει τους καρδιακούς...
Περισσότερα
Καθαρός αέρας για ανάπαυση και αναζωογόνηση!

Νέα για κηπουρική, κηποτεχνία, αγροτικά και γεωπονικά θέματα

gardenguide 2024-02-21T14:17:59+02:00 Κάκτοι καθαρισμός, φροντίδα και μεταφύτευση gardenguide 2024-02-21T14:17:59+02:00 February 21, 2024 | ΚΑΚΤΟΙ & ΠΑΧΥΦΥΤΑ, ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ | Κάκτοι σε...
Περισσότερα

Ελιά: Προβλήματα από την ξηρασία και τρόποι αντιμετώπισης

H καλλιεργείται σε περιοχές με εύκρατο μεσογειακό κλίμα και απαιτεί κλιματικές συνθήκες που χαρακτηρίζονται από ήπιους, υγρούς χειμώνες και ζεστά...
Περισσότερα
Ελιά: Προβλήματα από την ξηρασία και τρόποι αντιμετώπισης

Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το χαμομήλι, το αγαπημένο

Βασιζόμενη στους δασκάλους μου και στην όρεξή μου να μαθαίνω όλο και περισσότερα για τα αγαπημένα μου βότανα, είμαι περήφανη...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το χαμομήλι, το αγαπημένο

Γρήγορα, απλά και κατανοητά – πάνγευστες σπιτικές σάλτσες με άριστα υλικά του πρωτογενούς τομέα της διατροφής για υγεία και ευζωία!

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η απαιτητική καθημερινότητα έχουν απομακρύνει τους περισσότερους από εμάς από την παραδοσιακή διατροφή και τα οφέλη...
Περισσότερα
Γρήγορα, απλά και κατανοητά – πάνγευστες σπιτικές σάλτσες με άριστα υλικά του πρωτογενούς τομέα της διατροφής για υγεία και ευζωία!

Δένει γευστικά το κοτόπουλο με τα βερίκοκα; Μια υπέροχη συνταγή

Σήμερα πηγαίνοντας στη λαϊκή βρήκα πολύ νόστιμα βερίκοκα και θυμήθηκα μιά αγαπημένη συνταγή που “παντρεύει” γευστικά τα βερίκοκα με το κοτόπουλο!...
Περισσότερα
Δένει γευστικά το κοτόπουλο με τα βερίκοκα; Μια υπέροχη συνταγή

Μια νοστιμότατη focaccia, το αγαπημένο ψωμάκι των παιδιών.

Λίγα απλά υλικά,  αλεύρι,  νερό,  μαγιά,  αλάτι, αρκούν για να ενωθούν και να φτιάξουν μια λιχουδιά, ένα αχνιστό και λαχταριστό...
Περισσότερα
Μια νοστιμότατη focaccia, το αγαπημένο ψωμάκι των παιδιών.

αυτάρκεια – μαραθοκεφτέδες ή μαλαθροκεφτέδες…

Κεφτέδες με κιμά μοσχαρίσιο,  με μπόλικο τριμμένο κρεμμύδι, με μπόλικο μπαγιάτικο ψωμί και άφθονο δυόσμο!!! Κεφτέδες με μαϊντανό και ρίγανη.  Κεφτέδες με μάραθο...
Περισσότερα
αυτάρκεια – μαραθοκεφτέδες ή μαλαθροκεφτέδες…

τι θα φάμε σήμερα; ταλιατέλες με μανιτάρια, κοτόπουλο και μυρωδικά

και για να ετοιμάσω το γεύμα μας θα χρειαστώ: -. ελαιόλαδο – όσο θα μου πάρει -. 2 στήθη κοτόπουλο...
Περισσότερα
τι θα φάμε σήμερα; ταλιατέλες με μανιτάρια, κοτόπουλο και μυρωδικά

Στίπα: Ένα καλλωπιστικό φυτό με “φτερά και πούπουλα”

Ένα ξεχωριστό αγρωστώδες φυτό από την κατηγορία των διακοσμητικών γρασιδιών είναι η στίπα που τα τελευταία χρόνια επιλέγεται όλο και...
Περισσότερα
Στίπα: Ένα καλλωπιστικό φυτό με “φτερά και πούπουλα”

Φυτέψτε μια Ροδιά από Σπόρο με Αυτόν τον Εύκολο Τρόπο

Pomegranate-PNG-Photos-1024x768_2 | El Wadi International Trade Co.

Τα ρόδια είναι τα φρούτα της ζωής και της καλοτυχίας. Ένα από τα πρώτα καρποφόρα δέντρα που καλλιεργήθηκαν στην αρχαιότητα. Τα βρίσκουμε άφθονα στα μανάβικα και στις λαϊκές αγορές τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες και τα τρώμε ωμά ή σε σαλάτες ή μ τα χρησιμοποιούμε στα γλυκά μας.Πολλά έθιμα που σχετίζονται με την καλοτυχία από την αρχαιότητα περιλαμβάνουν το ρόδι. Κάθε φορά που ανοίγουμε στη μέση ένα από αυτά, η αφθονία των σπόρων στο εσωτερικό του είναι αρκετή για να ιντριγκάρει τον καθένα να μεγαλώσει μια ροδιά στον κήπο του χρησιμοποιώντας μερικά από αυτά.
Η ιστορία της καλλιέργειας της ροδιάς
Η ροδιά είναι ένα καρποφόρο δέντρο που προέρχεται από την  Περσία, η περιοχή που σήμερα βρίσκεται το Ιράν. Οι αρχαίοι έμποροι και έποικοι μετέφεραν το φυτό αυτό και το διέδωσαν σε όλες τις περιοχές της Ασίας, της Αφρικής και της Ευρώπης γύρω από τη λεκάνη της Μεσογείου. Ο καρπός αυτός αγαπήθηκε τόσο πολύ που πέρασε στη μυθολογία των Αιγυπτίων, των Ρωμαίων και των Ελλήνων. Υπάρχουν αναφορές σε αυτό τόσο στη Βίβλο και στο Ταλμούδ όσο και σε μεγάλα έργα τέχνης της εποχής. Μπορεί κάποιος να φανταστεί τους εμπόρους της ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου να ρωτούν τους ντόπιους καλλιεργητές πώς μπορούν να φυτέψουν και να φροντίσουν μια ροδιά στον τόπο τους.Κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, το ρόδι έγινε σύμβολο των βασιλικών οικογενειών του Μεσαίωνα. Αυτή η πλούσια ιστορία, διαποτισμένη με μύθους και ρομαντισμό, μπορεί να αποδοθεί στα μοναδικά χαρακτηριστικά αυτού του φρούτου. Και είναι πραγματικά μοναδικό, μιας και οι οικογένεια φυτών στην οποία ανήκει (Lythraceae) έχει μόνο ένα γένος και δύο είδη. Το ρόδι είναι το Punica granatum και το άλλο είδος απαντάται μόνο στο νησί της Σοκότρα, στον Ινδικό Ωκεανό.Αν και η ονομασία του στα λατινικά (pomegranate) σημαίνει μήλο γεμάτο σπόρους, στην πραγματικότητα ο καρπός είναι ράγα (το μήλο είναι ψευδής καρπός). έχει μεγάλο μέγεθος και σχήμα σχεδόν σφαιρικό. Στην κορυφή του φέρει τον κάλυκα, πού μοιάζει σαν μικρό οδοντωτό χωνί. Ο φλοιός κατά την ωρίμανση είναι κοκκινοπράσινος ή βιολετί.Εσωτερικά, ο καρπός χωρίζεται σε 9 περίπου χώρους, με παχιά, λευκά τοιχώματα, πάνω στα όποια προσφύονται τα πολυάριθμα σπέρματα (σπόροι), με σκληρό, ημιξυλώδη πυρήνα (γίγαρτο), πού περιβάλλεται από σάρκα (ρόγα) ρόδινου ή ερυθρού χρώματος ανάλογα με την ποικιλία. Οι ρόγες σκεπάζονται ομαδικά από πάνω, με λευκή ή λευκοκίτρινη λεπτή μεμβράνη. Η εσωτερικές μεμβράνες και ο φλοιός δεν τρώγονται λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε τανίνες.

ΠΩΣ ΘΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΤΕ ΜΙΑ ΡΟΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΠΟΡΟ

Pomegranate juice Extract Fruit - Pomegranate Picture png download ...

Η φύτευση των σπόρων είναι πολύ εύκολη δεδομένου ότι φυτρώνουν εύκολα χωρίς πάρα πολύ μεγάλη βοήθεια. Οι σπόροι πρέπει 

  • να καθαρίζονται από τη σαρκώδες ρόγα που τα περιβάλλει, δηλαδή την κόκκινη σάρκα και να μείνει μόνο ο πυρήνας. 
  • Αφού το κάνετε, τοποθετήστε τα στον ήλιο για μερικές ώρες μέχρι να στεγνώσει το περίβλημά τους. 
  • Θα πρέπει να φυτευτούν σε ελαφρύ έδαφος σε βάθος περίπου 1,5 cm. Φροντίστε το χώμα να μην χάσει τελείως την υγρασία του ρίχνοντας λίγο νερό όποτε αυτό στεγνώνει.

  • Η θερμότητα παίζει ρόλο στο πότε θα φυτρώσουν τα σπέρματα. Σε θερμοκρασία δωματίου θα βλαστήσουν μέσα σε περίπου 30-40 ημέρες. Αν ανεβάσετε λίγους βαθμούς τη θερμοκρασία του εδάφους θα συντομεύσετε τον χρόνο στο μισό. Για να το πετύχετε αυτό, δοκιμάστε να καλύψετε το σπορείο που φυτέψατε τους σπόρους σας με αλουμινόχαρτο και εκθέστε το στο ηλιακό φως, μέχρι οι νεαροί βλαστοί να φυτρώσουν.

Υπάρχει και μια άλλη μέθοδος που καλό είναι να αναφερθεί. 

  • Πάρτε ένα φίλτρο του καφέ ή μια λεπτή πετσέτα και βρέξτε τη. Στύψτε τη για να στραγγίξει το νερό. 
  • Τοποθετήστε τους πυρήνες της ροδιάς στη μια της άκρη και διπλώστε τη στα τέσσερα για να τους καλύψετε.
  •  Κλείστε τη σε μια πλαστική θήκη ή σακούλα και αποθηκεύστε τη σε ένα ζεστό μέρος, στο παράθυρο που το βλέπει ο ήλιος ή κοντά σε κάποιο καλοριφέρ. 
  • Ελέγξει τη σακούλα τακτικά για να δείτε αν οι πυρήνες βλάστησαν. 
  • Μόλις πετάξουν βλαστό, φυτέψτε τα σε σπορείο.

Για σπορείο χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε μικρό κυπελλάκι ή δοχείο που έχει καλή αποστράγγιση και φυτέψτε 3 με 2 φυτρωμένους σπόρους ανά δοχείο. Μετά από λίγες εβδομάδες απομακρύντε τα ασθενέστερα σπορόφυτα και αφήστε ένα σε κάθε κυπελλάκι.

ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΡΟΦΥΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΤΟΥΣ ΘΕΣΗ

Στο τέλος του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης μεταφυτέψτε τα νεαρά σπορόφυτα στην τελική τους θέση. Η ροδιά μπορεί να αναπτυχθεί σε πολλούς τύπους εδαφών, ακόμη και σε χαλικώδη και αλατούχα εδάφη, αλλά για καλύτερα αποτελέσματα χρειάζεται έδαφος αμμοαργιλώδες και ασβεστολιθικό με αλκαλικό pH πάνω από 7 μέχρι 7,5. Για να αυξήσουμε το pH του εδάφους πρέπει να ενσωματώσουμε ασβέστιο σε αυτό ή να εφαρμόσουμε λίπανση με κάποιο λίπασμα που περιέχει ασβέστιο στο χώμα.Διαβάστε: Βρείτε αν το pH του εδάφους σας είναι όξινο ή αλκαλικό με έναν απλό τρόποΤο νεαρό δέντρο θα παράγει καρπούς σε δύο έως τρία χρόνια και κάθε φθινόπωρο οι ρόδινοι καρποί θα στολίζουν την αυλή σας και θα χαρίζουν τύχη στο σπίτι σας.Του Θανάση Αργυρόπουλου (Γεωπόνος ΑΠΘ)

PDF Εγχειρίδιο για την καλλιέργεια της ροδιάς

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Δρ Παυλίνα Δρογούδη, Αναπληρώτρια ερευνήτρια1 Καθηγητής Μιλτιάδης Βασιλακάκης2 Αναπλ. Καθηγητής Θωμάς Θωμίδης3 Καθηγητής Εμμανουήλ Ναβροζίδης3 Δρ Γεώργιος Παντελίδης, Μεταδιδακτορικός ερευνητής1,2 1 Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων, Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός “ΔΗΜΗΤΡΑ”, ΣΣ Ναούσης 38, 59 035 Νάουσα. 2 Εργαστήριο Δενδροκομίας, Τμήμα Γεωπονίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, 54124 Θεσσαλονίκη 3 Τμήμα Φυτικής Παραγωγής, Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, 57400 Σίνδος 
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ Δρ Ειρήνη Σ. Πιτταρά Ιωάννα Καρακώστα Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Έρευνας ΙΝΣΤΙΤΟYΤΟ ΦΥΛΛΟΒOΛΩΝ ΔEΝΔΡΩΝ ΣΣ Ναούσης 38, 59 035 Νάουσα τηλ.: 2632043343, e-mail: [email protected] Η παρούσα έκδοση διατίθεται στους ιστότοπους www.pomologyinstitute.grwww.nagref.gr
.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!! H ΟΜΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΗΤΕΙΑΣ δημοσιεύει άρθρα τηρώντας κατά γράμμα τον Νόμο Ν.2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων, δημοσιεύοντας άρθρα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για λόγους ενημέρωσης και εκπαίδευσης (αρ.25) τόσο των μελών της ομάδας όσο και όλης της ανθρωπότητας , επίσης χρησιμοποιεί της παράθεσης σύντομων αποσπασμάτων άρθρων , βιβλίων , και συγγραμμάτων νομίμως δημοσιευμένων για την υποστήριξη της γνώμης εκείνου που τα παραθέτει και την κριτική της γνώμης των αναγνωστών και των blogger του ιστοτόπου μας υπό την προϋπόθεση ότι ΠΑΝΤΑ αναφέρεται η προέλευσή τους και ο δημιουργός και εκδότης τους (α.19) με ενεργό LINK και παραπέμπει στην αρχική πηγή δημοσίευσης. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης , και ποιες δημοσιεύσεις υπάγονται στις εξαιρέσεις του Ν.2121/1993 . ΠΑΡΟΛΑ αυτά αν κάποιος κάτοχος προστατευμένου ©COPYRIGHT ή Creative Commons περιεχομένου εντοπίσει παράβαση του έργου του στον ιστότοπο μας παρακαλούμε να επικοινωνήσει ΑΜΕΣΑ μαζί μας για να το ΔΙΑΓΡΑΨΟΥΜΕ ή να το ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ άμεσα ανάλογα με την επιθυμία του … !!!

.Πηγή 
http://share24.gr/kalliergiste-mia-rodia-apo-sporo-afton-ton-efkolo-tropo/https://www.facebook.com/Καλλιεργητικές Πρακτικές

About admin

Check Also

Λωτός, η «τροφή των θεών»

Λωτός, η «τροφή των θεών»

Γνωστοί και ως "μήλα της Ανατολής", οι λωτοί ανήκουν στην επιστημονική οικογένεια των διόσπυρων. Αν και ήταν αρχικά εγγενείς στην Κίνα, η καλλιέργειά τους εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο και τους βρίσκουμε πια σε πολλές χώρες. Στη Γαλλία και στις άλλες μεσογειακές χώρες εμφανίστηκαν τον 19ο αιώνα. Η Λατινική λέξη για τον καρπό αυτό σημαίνει

Καολίνης, πώς χρησιμοποιείται στα φυτά και τις καλλιέργειες

Ο καολίνης είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα οικολογικά υλικά που χρησιμοποιείται στη συμβατική και …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.