Τρίτη , 8 Ιουλίου 2025
Breaking News

Μακαντέμια: Ένα τροπικό δέντρο με πολύτιμους καρπούς

Η μακαντέμια είναι ένα τροπικό δέντρο με καταγωγή από την Αυστραλία, γνωστό για τους θρεπτικούς καρπούς που παράγει, τους ξηρούς...
Περισσότερα
Μακαντέμια: Ένα τροπικό δέντρο με πολύτιμους καρπούς

Το φως του ήλιου ενισχύει κυριολεκτικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος

“Όλοι γνωρίζουμε ότι το φως του ήλιου βοηθάει τον οργανισμό μας να συνθέσει την πολύτιμη βιταμίνη D, η οποία, μεταξύ...
Περισσότερα
Το φως του ήλιου ενισχύει κυριολεκτικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος

Σπονδή στα κόκκινα!

Τα πολύτιμα κόκκινα! Τα οφέλη από την κατανάλωσή τους τεράστια! Υποστηρίζουμε τον οργανισμό μας  με φυσικό τρόπο! Έτσι έχουμε- λαμπερό...
Περισσότερα
Σπονδή στα κόκκινα!

Κάθε ένας από εμάς μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευχαριστημένο, όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του.

Κάθε μέρα, όταν ετοιμάζουμε το φαγητό μας να θυμόμαστε τη ρήση του μεγάλου σοφού, του Ιπποκράτη και να φροντίζουμε ώστε...
Περισσότερα
Κάθε ένας από εμάς μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευχαριστημένο, όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του.

Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Θα αναφέρω ονομαστικά τα πιο γνωστά βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας, σε βόλτες μας στους αγρούς, σε...
Περισσότερα
Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Για όσους ψάχνουν ένα εντυπωσιακό φυτό που ξεχωρίζει για το σαλόνι ή τον επαγγελματικό χώρο, η μπουκαρνέα σίγουρα αποτελεί μία...
Περισσότερα
Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Σαν ποίημα, σαν μύθος – ένας χαιρετισμός σε ένα αγαπημένο μου λουλούδι…

…σε χαιρετίζω αγαπημένο μου λουλούδι* του καλοκαιρινού ηλιοστασίου, που ήρθες εδώ στον κόσμο μας γεμάτο αγάπη για να σταματήσεις το...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος – ένας χαιρετισμός σε ένα αγαπημένο μου λουλούδι…

Για τα πόδια μας – ποδόλουτρο με έγχυμα δεντρολίβανου

Ποδόλουτρο – Τα πόδια μας είναι ένα από τα πιο παραμελημένα μέρη του σώματος μας, παρόλο που είναι αυτά τα οποία...
Περισσότερα
Για τα πόδια μας – ποδόλουτρο με έγχυμα δεντρολίβανου

Ισχυρά βότανα για την φαρυγγίτιδα και πως τα χρησιμοποιώ

Η φαρυγγίτιδα είναι φλεγμονή του φάρυγγα και συχνά συνοδεύεται από πόνο στο λαιμό, δυσκολία στην κατάποση και βραχνάδα. Την φαρυγγίτιδα...
Περισσότερα
Ισχυρά βότανα για την φαρυγγίτιδα και πως τα χρησιμοποιώ

όταν με ρώτησαν αν μπορούμε να συνδεθούμε με την ευφυία της καρδιά μας, αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

Εκτίμηση και φροντίδα- συναισθήματα δυνατά, μεταμορφωτικά! Αναζωογονούν το σώμα μας φυσικά και μας βοηθούν να αποκτήσουμε βαθύτερη επίγνωση και νοημοσύνη....
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν αν μπορούμε να συνδεθούμε με την ευφυία της καρδιά μας, αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

Μπατζίνα, άλλη μια περίφημη και απολαυστική “γυμνή πίτα”

Η μπατζίνα είναι ζυμαρόπιτα, δηλαδή πίτα χωρίς φύλλο, της Θεσσαλίας και ιδιαίτερα της περιοχής της Καρδίτσας.  Τα υλικά της είναι τόσο απλά όσο και η προέλευσή της. Μια απλή πίτα στη Θεσσαλία γινόταν από αλεύρι,  τυρί,  γάλα,  αυγά.  Όταν προστέθηκε και κολοκύθι, δημιουργήθηκε η πίτα που λέμε μπατζίνα.  Η λέξη μπατζίνα προέρχεται από τη λέξη μπάτζος που είναι ελληνικό λευκό, σκληρό αιγοπρόβειο τυρί, με προέλευση τη Δυτική Μακεδονία.  Έχει λεπτή ζύμη, ψημένη στο φούρνο, με αποτέλεσμα να γίνεται τραγανή.  Η παραδοσιακή μπατζίνα είναι αρκετά λεπτή, για δύο λόγους.  Πρώτον για να ψηθεί γρήγορα και  δεύτερον για να παραμένει τραγανή για πολλές ώρες ή και μέρες. Για ένα ταψί μπατζίνα – τα υλικά είναι στο περίπου, ώστε να δώσουν έναν παχύρευστο χυλό! 500 gr κολοκυθάκια 200 gr φέτα 200gr καλαμποκάλευρο – ή όσο πάρει για να γίνει παχύρευστος χυλός! 60 ml ελαιόλαδο –  100 ml φρέσκο γάλα 2 αβγά 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα αρκετό άνηθο και μάραθο αλάτι, μαύρο πιπέρι, τζίντζερ σε σκόνη και κουρκούμι* – όλα τα μπαχαρικά μου σε ποσότητες που μου αρέσουν * όλες οι συνταγές, εξελίσσονται και πάντα προσαρμόζονται στις εποχές και στους πολιτισμούς! Τον κυριότερο όμως λόγο έχει η φαντασία και η αγάπη του κάθε ατόμου που μαγειρεύει, το οποίο προσθέτει πάντα τη δική του πινελιά! Εκτέλεση -. πλένω τα κολοκυθάκια μου και τα τρίβω στην χοντρή πλευρά του τρίφτη,  τα αλατίζω,  τα βάζω σε σουρωτήρι και τα αφήνω να βγάλουν τα νερά τους όση ώρα εγώ ετοιμάζω τα υπόλοιπα υλικά για την μπατζίνα. -. ψιλοκόβω τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και τον μάραθο, -. αν έχω ανθούς από τα κολοκυθάκια τους ψιλοκόβω και αυτούς -. ρίχνω όλα τα ψιλοκομμένα μυρωδικά μου σε ένα μεγάλο μπολ, τα αφήνω στην άκρη. -. σε ένα αναλόγου μεγέθους μπολ ρίχνω το ελαιόλαδο,  το γάλα,  τα αυγά και όλα μου τα μπαχάρια τα χτυπάω καλά με πιρούνι. -. προσθέτω όλα μου τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και ανακατεύω και -. προσθέτω τα τριμμένα κολοκυθάκια, τα οποία έχουν ήδη στραγγίσει και ανακατεύω πολύ καλά! στη συνέχεια -. προσθέτω τμηματικά το καλαμποκάλευρο και ανακατεύω συνέχεια μέχρι να έχω ένα παχύρευστο μείγμα και -. προσθέτω τη θρυμματισμένη μου φέτα ενώ συνεχίζω να ανακατεύω! -. βουτυρώνω καλά τον πάτο του ταψιού,  αδειάζω το μείγμα,  το απλώνω και το ισιώνω με ένα κουτάλι που βουτάω στο λάδι ανά διαστήματα μέχρι να ισιώσω όλη την επιφάνεια της πίτας μου! τελευταία πινελιά… -. πασπαλίζω ελαφρά με λίγο καλαμποκάλευρο και ψήνω στους 180° για 20 με 25 λεπτά ή ανάλογα πάντα με την κουζίνα! -. μόλις βγάλω το ταψί από τον φούρνο, αφήνω την μπατζίνα λίγο να σταθεί και την κόβω σε κομμάτια.  Την τρώμε ζεστή, χλιαρή αλλά και κρύα. Άλλες φορές την συνοδεύω με κατσικίσιο γιαούρτη, άλλες με σαλάτα εποχής! tips: -. το μυστικό για μια πετυχημένη μπατζίνα είναι να είναι λεπτή και τραγανή. -. διαλέγω, λοιπόν, μεγάλο ταψί.  κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina/thalia – botanologia.gr

The post Μπατζίνα, άλλη μια περίφημη και απολαυστική “γυμνή πίτα” appeared first on Βοτανολογία.

About admin

Check Also

Ισχυρά-βότανα-για-την-φαρυγγίτιδα-και-πως-τα-χρησιμοποιώ

Ισχυρά βότανα για την φαρυγγίτιδα και πως τα χρησιμοποιώ

Η φαρυγγίτιδα είναι φλεγμονή του φάρυγγα και συχνά συνοδεύεται από πόνο στο λαιμό, δυσκολία στην …

όταν-με-ρώτησαν-αν-μπορούμε-να-συνδεθούμε-με-την-ευφυία-της-καρδιά-μας, αφουγκραζόμενη-προσωπικά-βιώματα-είπα…

όταν με ρώτησαν αν μπορούμε να συνδεθούμε με την ευφυία της καρδιά μας, αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

Εκτίμηση και φροντίδα- συναισθήματα δυνατά, μεταμορφωτικά! Αναζωογονούν το σώμα μας φυσικά και μας βοηθούν να …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.