Παρασκευή , 22 Νοεμβρίου 2024
Breaking News

Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Φανταστείτε ένα εντυπωσιακό μικρό φοίνικα με παχιά, σαρκώδη φύλλα να ξεπροβάλλει από τη μέση της ζούγκλας του ηφαιστειακού νησιού. Μιλάμε...
Περισσότερα
Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Το λευκόφυλλο είναι ένας εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με ιδιαίτερη ομορφιά που διαθέτει χαρακτηριστικά φύλλα γκριζοπράσινου χρώματος. Στο εξωτερικό, το λευκόφυλλο...
Περισσότερα
Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Οι λαϊκές μας αγορές, πάω πάντα στις βιολογικές αγορές, όταν είναι η εποχή τους, έχουν πολλά-πολλά καλαμπόκια, το οποία είναι ολόφρεσκα...
Περισσότερα
Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

μιτοχόνδρια –  είναι πια γνωστό πως το 90% της ενέργειας στον οργανισμό μας παράγεται στα πολύτιμα μιτοχόνδρια.  Αν τα μιτοχόνδριά μας είναι  λειτουργικά το σώμα...
Περισσότερα
Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Παρά τις αμφιβολίες περασμένων ετών σχετικά με την νευρογένεση στους ενήλικες, μια μελέτη δείχνει ότι ακόμα και άτομα ηλικίας 80...
Περισσότερα
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Θεραπεία Kneipp – κάτι περισσότερο από το να περπατάμε ή να κολυμπάμε στο νερό! Το βάδισμα στο νερό είναι σίγουρα η...
Περισσότερα
Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Για όλους που ακούν για “ενεργειακή θεραπεία” και αναρωτιούνται τι είναι η ενέργεια, υπάρχει μια απλή άσκηση που μπορεί να...
Περισσότερα
Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

flavonoids και antioxidants, luteolin apigenin lycopene alpha carotene lutein+zeaxanthin beta carotene, φολικό οξύ/Β9…ο ρόλος του φολικού οξέως/Β9 στον οργανισμό μας...
Περισσότερα
Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

Επίφυση ή τρίτο μάτι, η “έδρα της ψυχής” σύμφωνα με τον Rene Descartes.

Η επίφυση ή κωνάριο, είναι ενδοκρινής αδένας του σώματός μας. Η επίφυση έχει περίπου το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού, ή...
Περισσότερα
Επίφυση ή τρίτο μάτι, η “έδρα της ψυχής” σύμφωνα με τον Rene Descartes.

Τα βότανα είναι ο φίλος των γιατρών και ο έπαινος των μαγείρων!

“Ένα βότανο είναι ο φίλος των γιατρών και ο έπαινος των μαγείρων” έλεγε τους χρόνους εκείνους ο Charlemagne Και ναι, ο...
Περισσότερα
Τα βότανα είναι ο φίλος των γιατρών και ο έπαινος των μαγείρων!

Καλλιέργεια πιτάγια: Το φρούτο του δράκου

Η πιτάγια (pitaya) είναι ένα εξωτικό φρούτο με ήπια γλυκιά γεύση και λίγες θερμίδες που τα τελευταία χρόνια αποκτάει αποκτάει όλο και περισσότερους φανατικούς θαυμαστές.

Γνωστότερη ως φρούτο του δράκου ή”dragon fruit”, λόγω του σχήματος του καρπού, η πιτάγια είναι ένας αναρριχώμενος κάκτος που μπορεί να φθάσει σε ύψος μέχρι και τα 3 μέτρα.

To dragon fruit προέρχεται από το Μεξικό και καλλιεργείται κυρίως στην Κεντρική Αμερική, στη Νοτιανατολική Ασία, στην Αυστραλία, τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα σε μικρές εκτάσεις.

Ο ζουμερός καρπός του έχει εντυπωσιακή εμφάνιση, με ένα έντονο φούξια, πράσινο, ή κίτρινο χρώμα. Εσωτερικά η σάρκα του είναι λευκή, κίτρινη ή βαθύ κόκκινη με γεύση ξινή ή πιο γλυκιά ανάλογα την ποικιλία.

Το φρούτο του δράκου τρώγεται φρέσκο, σε φρουτοσαλάτες ενώ μπορούμε να το κάνουμε και δροσιστικό χυμό μαζί με άλλα φρούτα.

Εκτός από την υπέροχη γεύση του, το dragon fruit διαθέτει σημαντική διατροφική αξία καθώς περιέχει πλήθος βιταμινών και αντιοξειδωτικών στοιχείων.

Ας δούμε αναλυτικά χρήσιμες συμβουλές για την καλλιέργεια του dragon fruit στον κήπο και το μπαλκόνι μας ώστε να απολαμβάνουμε τη δροσιστική γεύση του.

Αρκετοί συγκρίνουν το dragon fruit (Hylocerus sp.) με τη (Opuntia sp) ως κακτοειδή φρούτα, πρόκειται ωστόσο για τελείως διαφορετικά φυτά, τόσο στην ανάπτυξη όσο και στον τρόπο καλλιέργειάς τους.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη dragon fruit με καρπούς οι οποίοι διαφέρουν ως προς το χρώμα και τη γεύση. Τα πιο δημοφιλή είναι τα εξής:

Γνωστές ποικιλίες dragon fruit που καλλιεργούνται στη χώρα μας είναι επίσης οι: Vietnam Giant, Isis Gold Australian Yellow, Purple Haze, Condor, American Beauty, Red Jaina, Townsend Pink, Suriname Red, Bruni, Connie Mayer, Dark Star, Desert King και Palora.

Το φρούτο του δράκου καλλιεργείται και ευδοκιμεί σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές, καθώς αγαπάει τον ήλιο, τις υψηλές θερμοκρασίες και το ξηρό περιβάλλον.

Επιπλέον, η καλλιέργεια της πιτάγια είναι αρκετά ευαίσθητη στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, καθώς και στους δυνατούς ανέμους. .

Οι καλλιεργητές του dragon fruit σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας συνήθως καλύπτουν την καλλιέργεια με αντιανεμικό δίχτυ ή με ειδικό νάιλον σε κατασκευή θερμοκηπίου.

Σχετικά με το έδαφος φύτευσης, η καλλιέργεια του dragon fruit ευδοκιμεί σε αμμώδη και καλά στραγγιζόμενα εδάφη, καθώς η υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσει σάπισμα στις ρίζες των φυτών.

Ένα σημαντικό μέρος της καλλιέργειας dragon fruit είναι η επικονίαση των φυτών.

Το φρούτο του δράκου ανθοφορεί από 3 μέχρι 6 φορές το χρόνο, ανάλογα την ποικιλία, τις κλιματικές συνθήκες και τις καλλιεργητικές φροντίδες.

Τα πελώρια κιτρινοπράσινα άνθη του dragon fruit, μεγέθους 20-30 εκατοστών, ανοίγουν μόνο για μερικές ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας και μέχρι το πρωί έχουν μαραθεί.

Υπάρχουν ορισμένα είδη και ποικιλίες πιτάγια που είναι αυτογονιμοποιούμενα, δηλαδή η επικονίαση γίνεται χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Σε πολλές ποικιλίες, ωστόσο, θα χρειαστεί να γίνει επικονίαση μεταφέροντας γύρη από ένα λουλούδι σε άλλο.

H πιτάγια ανήκει στα κακτοειδή φυτά και εμφανίζει ικανοποιητική ανάπτυξη και καρποφορία με περιορισμένες ανάγκες σε πότισμα.

H προσθήκη υπερβολικής ποσότητας νερού μπορεί να προκαλέσει σάπισμα στο ριζικό σύστημα, πτώση των ανθών, αλλά και σάπισμα ή σκάσιμο των καρπών.

Για να ποτίσουμε αποτελεσματικά το φρούτο του δράκου επιλέγουμε που θα καλύψει ομαλά τις ανάγκες του φυτού.

Το φρούτο του δράκου ως κακτοειδές έχει περιορισμένες ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία και δεν χρειάζεται μεγάλες ποσότητες λιπάνσης.

Εφαρμόζουμε βιολογικό λίπασμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε και ενισχυμένο σε μια φορά το μήνα μέχρι να αναπτυχθεί το φυτό. Σταδιακά κάνουμε πιο αραιή λίπανση κάθε 2 μήνες από άνοιξη ως φθινόπωρο.

Αποφεύγουμε συχνότερες λιπάνσεις για το dragon fruit, καθώς μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο φυτό και να δημιουργήσουν ευαισθησία σε μυκητολογικές ασθένειες.

Το φρούτο του δράκου χρειάζεται κάθε χρόνο για να έχει ικανοποιητική ανάπτυξη και καρποφορία.

Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα του dragon fruit είναι στις αρχές της άνοιξης, μόλις περάσουν οι τελευταίες παγωνιές του χειμώνα.

Αφαιρούμε τις άκρες των υψηλότερων κλαδιών του dragon fruit για να το διατηρήσουμε σε χαμηλό ύψος και παράλληλα να ενθαρρύνουμε το φυτό να αναπτυχθεί πλευρικά.

Συμπληρωματικά, αφαιρούμε ξεραμένα ή άρρωστα κλαδιά από το dragon fruit για να έχουμε καλύτερη αραίωση και να ενισχύσουμε τη βλάστησή του.

Αν ο κήπος μας δεν πληροί τις κατάλληλες προδιαγραφές χώματος ή αν δεν έχουμε διαθέσιμο χώρο, μπορούμε να φυτεύσουμε πιτάγια σε γλάστρα σε μπαλκόνι για να απολαμβάνουμε τους καρπούς του.

Επιλέγουμε σημείο με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό για τη φύτευση της γλάστρας του dragon fruit που εξασφαλίζει ικανοποιητική ηλιοφάνεια και προστασία από δυνατούς ανέμους.

Για τη φύτευση του dragon fruit διαμέτρου τουλάχιστον 40 εκατοστών για να αναπτυχθούν ικανοποιητικά οι βλαστοί του φυτού.

Γεμίζουμε τις γλάστρες για τη φύτευση του dragon fruit, χρησιμοποιώντας ειδικό για κάκτους ή ανακατεύουμε φυτόχωμα γενικής χρήσης με χονδρόκοκκη άμμο σε αναλογία 2:1.

Το φυτό του dragon fruit θα χρειαστεί στήριξη και υποστήλωση στην γλάστρα, καθώς αναπτύσσεται κατά μήκος του εδάφους μέχρι να βρει σημείο να αναρριχηθεί.

Αν και η πιτάγια δεν έχει σημαντικό κίνδυνο προσβολής από έντομα, μπορεί να προσβληθεί από , και από μυρμήγκια.

Για την προστασία από έντομα, ψεκάζουμε τα φυτά του dragon fruit με όπως το .

Σε συνθήκες υψηλής υγρασίας, τα φυτά dragon fruit μπορούν να προσβληθούν κυρίως από την ασθένεια της ανθράκωσης που προκαλεί μαύρες κηλίδες και κιτρινίσματα στους βλαστούς.

Για την και άλλων μυκητολογικών ασθενειών, ψεκάζουμε προληπτικά και θεραπευτικά τα φυτά του dragon fruit με .

Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά dragon fruit, μπορούμε: α) να φυτέψουμε σπόρους πιτάγια, αλλά κυρίως β) να κάνουμε .

α) Πολλαπλασιασμός dragon fruit με σπόρο: Για να δημιουργήσουμε φυτά dragon fruit από σπόρο, θα χρειαστεί να περάσουν 6-7 χρόνια μέχρι να αναπτυχθούν και να καρποφορήσουν. Οι σπόροι πιτάγιας φυτεύονται στην αρχή της άνοιξης σε γλαστράκια φυτωρίου, και φυτρώνουν συνήθως μετά από 2-3 εβδομάδες.

β) Πολλαπλασιασμός dragon fruit με μοσχεύματα: Για να φτιάξουμε καινούρια φυτά dragon fruit, παίρνουμε τμήματα βλαστού (μοσχεύματα) μήκους 30-40 εκατοστών που λαμβάνονται την εποχή της άνοιξης.

Αφήνουμε αρχικά τα μοσχεύματα του dragon fruit για μία εβδομάδα σε σκιερό σημείο για να επουλωθεί η τομή και να αποφύγουμε το σάπισμα των μοσχευμάτων.

Φυτεύουμε τα μοσχεύματα σε γλαστράκια φυτωρίου που γεμίζουμε με μίγμα τύρφης, άμμου και περλίτη σε αναλογία 1:1:1.

Μετά από μερικές εβδομάδες, τα καινούρια φυτά θα ριζώσουν και θα μπορούμε να τα μεταφυτεύσουμε στην οριστική τους θέση στον κήπο ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι.

Η συγκομιδή των ώριμων καρπών από τα φρούτα του δράκου γίνεται δύο μήνες περίπου μετά την ανθοφορία του φυτού όταν οι καρποί εξωτερικά έχουν αποκτήσει το τελικό τους χρώμα.

Συλλέγουμε τους ώριμους καρπούς dragon fruit με τα χέρια και με μεγάλη προσοχή για να μην υποστεί ζημιά ο φλοιός των φρούτων.

Ο καρπός του dragon fruit μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου μία εβδομάδα, ενώ στο ψυγείο σε θερμοκρασία 4 °C μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και ένα μήνα.

Για να καθαρίσουμε τον καρπό dragon fruit, παίρνουμε ένα μαχαίρι, το κόβουμε στη μέση και το ανοίγουμε όπως ξεφλουδίζουμε μία μπανάνα.

Βέβαια, αντί να ξεφλουδίζουμε το dragon fruit, μόλις το κόψουμε και το ανοίξουμε, μπορούμε να το φάμε και με ένα κουταλάκι.

Θα πρέπει να προσέχουμε βέβαια σε κάθε περίπτωση γιατί ο φλοιός του dragon fruit δεν τρώγεται.

H καλλιέργεια του dragon fruit δίνει παραγωγή που μπορεί να φτάσει σε 5 τόνους ανά στρέμμα αν και με κατάλληλη φροντίδα μπορεί να δώσει απόδοση και μέχρι και 8 τόνους.

* Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στην καλλιέργεια dragon fruit του Στυλιανού Παναγιωτάκη στα Χανιά.

About admin

Check Also

Πως-να-βοηθήσουμε-το-σώμα-μας-να-ανακτήσει-αλλά-και-να-ανανεώνει-την-προσωπική-μας-ενέργεια

Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Για όλους που ακούν για “ενεργειακή θεραπεία” και αναρωτιούνται τι είναι η ενέργεια, υπάρχει μια …

Μαϊντανός-και-πως-ετοιμάζω-ένα-γρήγορο-και-αναζωογονητικό-φυσικό-ρόφημα

Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

flavonoids και antioxidants, luteolin apigenin lycopene alpha carotene lutein+zeaxanthin beta carotene, φολικό οξύ/Β9…ο ρόλος του …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.