Σάββατο , 21 Δεκεμβρίου 2024
Breaking News

Mπρουνέρα: Ένα πανέμορφο φυτό που αντέχει στην παγωνιά

Η μπρουνέρα είναι ένα πανέμορφο που ξεχωρίζει για το εντυπωσιακό φύλλωμα σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη ανθοφορία του.Στο εξωτερικό, η...
Περισσότερα
Mπρουνέρα: Ένα πανέμορφο φυτό που αντέχει στην παγωνιά

Πως ετοιμάζω σιρόπι με καρπούς κουφοξυλιάς/σαμπούκου

Η χρήση των καρπών της κουφοξυλιάς ως φάρμακου για τη γρίπη χρονολογείται από την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή εποχή. Συνήθως,...
Περισσότερα
Πως ετοιμάζω σιρόπι με καρπούς κουφοξυλιάς/σαμπούκου

Γιατί οι ελιές παίρνουν μπλε χρώμα;

Είναι φυσιολογικό ο καρπός των ελαιόδεντρων να έχει μπλε χρώμα;Κάθε χρόνο, παρατηρούμε στην , ο καρπός σταδιακά να αλλάζει χρώμα...
Περισσότερα
Γιατί οι ελιές παίρνουν μπλε χρώμα;

Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρούμε στην , ειδικά την περίοδο του φθινοπώρου, είναι τα σχισίματα ή σκασίματα που εμφανίζονται στα...
Περισσότερα
Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Φανταστείτε ένα εντυπωσιακό μικρό φοίνικα με παχιά, σαρκώδη φύλλα να ξεπροβάλλει από τη μέση της ζούγκλας του ηφαιστειακού νησιού. Μιλάμε...
Περισσότερα
Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Το λευκόφυλλο είναι ένας εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με ιδιαίτερη ομορφιά που διαθέτει χαρακτηριστικά φύλλα γκριζοπράσινου χρώματος. Στο εξωτερικό, το λευκόφυλλο...
Περισσότερα
Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Οι λαϊκές μας αγορές, πάω πάντα στις βιολογικές αγορές, όταν είναι η εποχή τους, έχουν πολλά-πολλά καλαμπόκια, το οποία είναι ολόφρεσκα...
Περισσότερα
Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

μιτοχόνδρια –  είναι πια γνωστό πως το 90% της ενέργειας στον οργανισμό μας παράγεται στα πολύτιμα μιτοχόνδρια.  Αν τα μιτοχόνδριά μας είναι  λειτουργικά το σώμα...
Περισσότερα
Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Παρά τις αμφιβολίες περασμένων ετών σχετικά με την νευρογένεση στους ενήλικες, μια μελέτη δείχνει ότι ακόμα και άτομα ηλικίας 80...
Περισσότερα
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Θεραπεία Kneipp – κάτι περισσότερο από το να περπατάμε ή να κολυμπάμε στο νερό! Το βάδισμα στο νερό είναι σίγουρα η...
Περισσότερα
Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Θυμάρι – τι κατοικοεδρεύει σε ένα φύλλο θυμαριού!

Κοιτάζοντας τη χημική σύνθεση μιας συνηθισμένης τροφής φυτικής προέλευσης αντιλαμβανόμαστε την πολυπλοκότητα που κατοικοεδρεύει εντός της!!! Ας δούμε λίγο τι κατοικοεδρεύει σε ένα φύλλο θυμαριού και στο αιθέριο έλαιό του!!! Το Thymus vulgaris κοινώς γνωστό ως “θυμάρι” έχει χρησιμοποιηθεί για πολλούς αιώνες για τις αρωματικές, γαστρονομικές και φαρμακευτικές του ιδιότητες. Το όνομα θυμάρι προέρχεται από την ελληνική λέξη “θύμος” που σημαίνει θάρρος ή δύναμη. Τον πρώτο αιώνα μ.Χ., το θυμάρι χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως φαρμακευτικό φυτό, το οποίο αναφέρθηκε στο έργο του Διοσκουρίδη. Ωστόσο, στην περιοχή της Μεσογείου χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως μπαχαρικό και στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Πολλές μελέτες έχουν διεξαχθεί σε είδη θυμαριού για τον προσδιορισμό της χημικής τους σύστασης. Μια μεγάλη ποικιλία χημικών ενώσεων καθώς και αιθέριων ελαίων αποτελούν την κύρια σύνθεση του θυμαριού που ποικίλλει ανάλογα με το κλίμα και τη γεωγραφική περιοχή. Έρευνες έχουν αναφέρει ότι το θυμάρι περιέχει 56.53% monoterpenes, 28.69% monoterpene hydrocarbons, 5.04% sesquiterpene hydrocarbons και 1.84% oxygenated sesquiterpenes. Το θυμάρι είναι πλούσιο σε πολλά flavonoids και phenolic antioxidants όπως η zeaxanthin, η lutein, η pigenin, η naringenin, η luteolin και η thymonin Το φρέσκο ​​θυμάρι έχει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών, καθώς είναι πλούσιο σε μέταλλα και βιταμίνες που είναι απαραίτητα για τη βέλτιστη υγεία. Κάλιο, σίδηρος, ασβέστιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο και σελήνιο συγκεντρώνονται στα φύλλα και το κύριο συστατικό του ελαίου που εξάγεται είναι η θυμόλη. Η θυμόλη είναι ένα σημαντικό φαινολικό συστατικό που ευθύνεται κυρίως για την αντιοξειδωτική δράση του θυμαριού. Ο ανθισμένος μίσχος του θυμαριού περιέχει παράγωγα flavonoid όπως η apigenol και η luteolol, phenolic acids όπως το cafeic και το rosmarinic acids, και tannins. Επίσης θα βρούμε στο αιθέριο έλαιό του geraniol, 1,8-cineol, borneol, geranyl acetate, para-cymene, carvacrol, linalool, alpha-Thujene alpha-Pinene beta-Pinene beta-Myrcene alpha-Phellandrene Carene<δ-2-> D-Limonene beta-Phellandrene para-Cymene gamma-Terpinene Terpineol Terpinen-4-ol Caryophyllene Cyclohexene, 1-methyl-4-(5-methyl-1-methylene-4-hexenyl)      όταν τρώμε λοιπόν κάποιο  φαγητό πασπαλισμένο με άφθονο θυμάρι καταπίνουμε όλες τα παραπάνω φυτοθρεπτικά συστατικά!!! Κάποιες από αυτές τις φυτο – χημικές ουσίες  διασπώνται κατά τη διάρκεια της πέψης, κάποιες άλλες όμως συνεχίζουν να κάνουν μια σειρά από ακόμα μη εξακριβωμένες λειτουργείες στο σώμα μας: -. ίσως να θέτουν σε λειτουργεία ή εκτός λειτουργείας τη δράση κάποιων γονιδίων, ή -. να αναχαιτίζουν κάποια ελεύθερη ρίζα προτού διαταράξει κάτι σημαντικό στο βάθος ενός κυττάρου.      θα ήταν θαυμάσιο να γνωρίζαμε όλα αυτά – βέβαια σιγά-σιγά τα μαθαίνουμε – μπορούμε όμως εν τω μεταξύ να τρώμε θυμάρι, γνωρίζοντας ότι πιθανόν δεν μας προκαλεί κανένα κακό, μια και οι άνθρωποι το έτρωγαν ανέκαθεν, και ότι μάλλον μας κάνει καλό, μια και οι άνθρωποι το έτρωγαν ανέκαθεν – εξ άλλου μην ξεχνάμε πως  ενθοβοτανολόγος Paul Alan Cox, Ph.D. έχει πει: Όταν οι λαοί ζουν εδώ και πολλές δεκαετίες σε περιοχές όπου η χλωρίδα ποικίλει και μεταδίδουν τις συνταγές τους από γενιά σε γενιά, η χρήση ενός θεραπευτικού φυτού παρέχει τόσες ορθές πληροφορίες όσες και οι κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας –  και βέβαια τρώμε θυμάρι ακόμα και αν δεν κάνει τίποτα, γιατί  μας αρέσει η γεύση του και το απολαμβάνουμε!!! κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr διατροφή – μύθοι και προπαγάνδα: michael pollan https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9147557/ https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2452316X16301880 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4391421/

The post Θυμάρι – τι κατοικοεδρεύει σε ένα φύλλο θυμαριού! appeared first on Βοτανολογία.

About admin

Check Also

Μαϊντανός-και-πως-ετοιμάζω-ένα-γρήγορο-και-αναζωογονητικό-φυσικό-ρόφημα

Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

flavonoids και antioxidants, luteolin apigenin lycopene alpha carotene lutein+zeaxanthin beta carotene, φολικό οξύ/Β9…ο ρόλος του …

Επίφυση-ή-τρίτο-μάτι,-η “έδρα-της-ψυχής”-σύμφωνα-με-τον-rene-descartes.

Επίφυση ή τρίτο μάτι, η “έδρα της ψυχής” σύμφωνα με τον Rene Descartes.

Η επίφυση ή κωνάριο, είναι ενδοκρινής αδένας του σώματός μας. Η επίφυση έχει περίπου το …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.