Σάββατο , 21 Δεκεμβρίου 2024
Breaking News

Mπρουνέρα: Ένα πανέμορφο φυτό που αντέχει στην παγωνιά

Η μπρουνέρα είναι ένα πανέμορφο που ξεχωρίζει για το εντυπωσιακό φύλλωμα σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη ανθοφορία του.Στο εξωτερικό, η...
Περισσότερα
Mπρουνέρα: Ένα πανέμορφο φυτό που αντέχει στην παγωνιά

Πως ετοιμάζω σιρόπι με καρπούς κουφοξυλιάς/σαμπούκου

Η χρήση των καρπών της κουφοξυλιάς ως φάρμακου για τη γρίπη χρονολογείται από την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή εποχή. Συνήθως,...
Περισσότερα
Πως ετοιμάζω σιρόπι με καρπούς κουφοξυλιάς/σαμπούκου

Γιατί οι ελιές παίρνουν μπλε χρώμα;

Είναι φυσιολογικό ο καρπός των ελαιόδεντρων να έχει μπλε χρώμα;Κάθε χρόνο, παρατηρούμε στην , ο καρπός σταδιακά να αλλάζει χρώμα...
Περισσότερα
Γιατί οι ελιές παίρνουν μπλε χρώμα;

Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρούμε στην , ειδικά την περίοδο του φθινοπώρου, είναι τα σχισίματα ή σκασίματα που εμφανίζονται στα...
Περισσότερα
Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Φανταστείτε ένα εντυπωσιακό μικρό φοίνικα με παχιά, σαρκώδη φύλλα να ξεπροβάλλει από τη μέση της ζούγκλας του ηφαιστειακού νησιού. Μιλάμε...
Περισσότερα
Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Το λευκόφυλλο είναι ένας εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με ιδιαίτερη ομορφιά που διαθέτει χαρακτηριστικά φύλλα γκριζοπράσινου χρώματος. Στο εξωτερικό, το λευκόφυλλο...
Περισσότερα
Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Οι λαϊκές μας αγορές, πάω πάντα στις βιολογικές αγορές, όταν είναι η εποχή τους, έχουν πολλά-πολλά καλαμπόκια, το οποία είναι ολόφρεσκα...
Περισσότερα
Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

μιτοχόνδρια –  είναι πια γνωστό πως το 90% της ενέργειας στον οργανισμό μας παράγεται στα πολύτιμα μιτοχόνδρια.  Αν τα μιτοχόνδριά μας είναι  λειτουργικά το σώμα...
Περισσότερα
Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Παρά τις αμφιβολίες περασμένων ετών σχετικά με την νευρογένεση στους ενήλικες, μια μελέτη δείχνει ότι ακόμα και άτομα ηλικίας 80...
Περισσότερα
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Θεραπεία Kneipp – κάτι περισσότερο από το να περπατάμε ή να κολυμπάμε στο νερό! Το βάδισμα στο νερό είναι σίγουρα η...
Περισσότερα
Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Γαριδάκι, ένα τροπικό φυτό με εντυπωσιακά φύλλα

Aυτό το γαριδάκι μπορεί να μην τρώγεται, είναι όμως ένα από τα ομορφότερα καλλωπιστικά δίνοντας εξωτικό χρώμα στον κήπο, στην αυλή και στο μπαλκόνι μας.

Το γαριδάκι είναι ένα πολυετές φυτό που κατάγεται από τις τροπικές περιοχές της κεντρικής Αμερικής και αναπτύσσεται συνήθως σε μορφή θάμνου με λεπτούς διακλαδιζόμενους βλαστούς και σκουροπράσινα φύλλα.

Η ονομασία του προέρχεται από τα πολύχρωμα μεταμορφωμένα φύλλα του που μοιάζουν με σώμα γαρίδας, τα οποία καλύπτουν το μικρό άνθος που εμφανίζεται στην κορυφή.

Τα συγκεκριμένα βράκτια (μεταμορφωμένα) φύλλα είναι αυτά που το κάνουν να ξεχωρίζει με μοναδικές αποχρώσεις του κίτρινου, κόκκινου και κεραμιδί σαν κρεμαστές γαρίδες που περιέχουν λευκά άνθη.

Πρόκειται ουσιαστικά για φύλλα που έχουν αλλάξει μορφή και χρώμα. Τα βράκτια φύλλα συναντόνται και σε άλλα όπως το , το και το .

Το φυτό γαρίδα αποτελεί εξαιρετική επιλογή για φύτευση σε γλάστρα στην αυλή, τη βεράντα και το μπαλκόνι, σε σημεία όπου ο ήλιος δεν είναι έντονος και έχει κάποιες ώρες σκια κατά τη διάρκεια της μέρας.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τα βασικά είδη και ποικιλίες του φυτού γαρίδα, καθώς και χρήσιμες συμβουλές για την φροντίδα του ώστε να απολαμβάνουμε την πλούσια και εξωτική ανθοφορία του στον κήπο και το μπαλκόνι μας για πολλά χρόνια.

Υπάρχουν 2 βασικά είδη που συναντάμε στο φυτό γαρίδα, τα οποία ανήκουν στην ίδια οικογένεια φυτών (Acanthaceae).

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί νέες εντυπωσιακές ποικιλίες γαριδακιού που διαθέτουν βράκτια φύλλα σε πορτοκαλί, κόκκινο, ακόμα και μπλε χρώμα.

Το γαριδάκι προτιμά ζεστές και ημισκιερές θέσεις για να μας χαρίσει ζωηρό φύλλωμα και πλούσια ανθοφορία.

Αποφεύγουμε να φυτεύουμε το γαριδάκι σε ηλιόλουστα σημεία, καθώς ο δυνατός μεσημεριανός ήλιος του καλοκαιριού μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στα φύλλα του και να καταστρέψει την ανθοφορία του.

Αναπτύσσεται καλύτερα σε γόνιμο χώμα που διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση, δηλαδή να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει μετά το πότισμα, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστούν σαπίσματα στη ρίζα του.

Το φυτό γαρίδα ευδοκιμεί σε τροπικές υγροθερμικές συνθήκες. Είναι σχετικά ανθεκτικό στο κρύο του χειμώνα και στην ξηρασία του καλοκαιριού.

Σε περιοχές με κρύους χειμώνες, προτιμάμε να φυτεύουμε το μεξικάνικο γαριδάκι, καθώς το κίτρινο γαριδάκι είναι πιο ευαίσθητο στο κρύο.

Για να φυτέψουμε το γαριδάκι σε γλάστρα στο μπαλκόνι, στην αυλή και στη βεράντα μας, επιλέγουμε προστατευμένη θέση που διαθέτει δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό. Αποφεύγουμε τη βορινή έκθεση λόγω έντονης παγωνιάς και τη νότια έκθεση λόγω έντονης ηλιοφάνειας.

μεσαίου μεγέθους διαμέτρου και ύψους περίπου 20-30 εκατοστών που διαθέτει τρύπες στη βάση για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει.

Γεμίζουμε τη γλάστρα με εμπλουτισμένο γενικής χρήσης που διαθέτει και και περιέχει τα απαίτητα θρεπτικά στοιχεία για την καλή ανάπτυξη του φυτού.

Το γαριδάκι θέλει συχνό πότισμα κατά την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού για να έχει γρήγορη ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία.

Ενδεικτικά, ποτίζουμε το γαριδάκι περίπου δύο φορές την εβδομάδα κατά την περίοδο της άνοιξης και κάθε 2 μέρες την περίοδο του καλοκαιριού.

Γενικότερα, ποτίζουμε το γαριδάκι όταν στεγνώνει το χώμα στη γλάστρα και περιορίζουμε το πότισμα κατά την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι το μεξικάνικο γαριδάκι είναι αρκετά πιο ανθεκτικό στη ξηρασία σε σχέση με το κίτρινο γαριδάκι που μαραίνονται άμεσα τα φύλλα του σε συνθήκες έλλειψης νερού.

Το γαριδάκι θέλει συχνή λίπανση με υγρό υδατοδιαλυτό λίπασμα κάθε δυο βδομάδες από την άνοιξη ως το φθινόπωρο για να σχηματίσει πολλά λουλούδια για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Την περίοδο του χειμώνα διακόπτουμε την λίπανση του φυτού, καθώς το φυτό παρουσιάζει περιορισμένη δραστηριότητα.

Για να προστατεύσουμε τα φυτά από την και τον που προσβάλλουν το φύλλωμα του γαριδακιού, μπορούμε να ψεκάσουμε προληπτικά τα φύλλα με αυτοσχέδιο σκεύασμα που φτιάχνουμε διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας σε ένα λίτρο νερό.

Σε περιπτώσεις έντονης προσβολής, ψεκάζουμε το γαριδάκι με όπως ο και η που προμηθευόμαστε από τα γεωπονικά καταστήματα ακολουθώντας τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα του σκευάσματος.

Στις αρχές της άνοιξης, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα, κλαδεύουμε αρκετά το γαριδάκι περιορίζοντας των μήκος των βλαστών στο μισό για να διατηρήσει πιο συμπαγές σχήμα και να ενισχυθεί η νέα βλάστηση και ο σχηματισμός των λουλουδιών.

Κατά την περίοδο του καλοκαιριού, φροντίζουμε να αφαιρούμε τα άνθη που έχουν ξεραθεί από το γαριδάκι για να βοηθήσουμε το φυτό να δημιουργήσει περισσότερη ανθοφορία μέσα στο φθινόπωρο.

Επειδή ο σπόρος από το γαριδάκι καθυστερεί πολύ να φυτρώσει και να αναπτυχθεί το καινούριο φυτό, για να το πολλαπλασιάσουμε, επιλέγουμε 2 βασικούς τρόπους, τον και τον .

Το γαριδάκι, εκτός από το εξωτική νότα που μας προσφέρει, προσελκύει πουλιά και με τα έντονο χρώμα των λουλουδιών που συνεισφέρουν στη δημιουργία ενός όμορφου φυσικού περιβάλλοντος.

 

About admin

Check Also

Πως-ετοιμάζω-ρόφημα-με-μουστάκια-καλαμποκιού

Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Οι λαϊκές μας αγορές, πάω πάντα στις βιολογικές αγορές, όταν είναι η εποχή τους, έχουν …

Μιτοχόνδρια:-Μια-πανταχού-παρούσα-και-ποικιλόμορφη-οικογένεια-οργανιδίων.

Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

μιτοχόνδρια –  είναι πια γνωστό πως το 90% της ενέργειας στον οργανισμό μας παράγεται στα πολύτιμα μιτοχόνδρια.  …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.