Σάββατο , 5 Ιουλίου 2025
Breaking News

Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Θα αναφέρω ονομαστικά τα πιο γνωστά βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας, σε βόλτες μας στους αγρούς, σε...
Περισσότερα
Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Για όσους ψάχνουν ένα εντυπωσιακό φυτό που ξεχωρίζει για το σαλόνι ή τον επαγγελματικό χώρο, η μπουκαρνέα σίγουρα αποτελεί μία...
Περισσότερα
Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Σαν ποίημα, σαν μύθος – ένας χαιρετισμός σε ένα αγαπημένο μου λουλούδι…

…σε χαιρετίζω αγαπημένο μου λουλούδι* του καλοκαιρινού ηλιοστασίου, που ήρθες εδώ στον κόσμο μας γεμάτο αγάπη για να σταματήσεις το...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος – ένας χαιρετισμός σε ένα αγαπημένο μου λουλούδι…

Για τα πόδια μας – ποδόλουτρο με έγχυμα δεντρολίβανου

Ποδόλουτρο – Τα πόδια μας είναι ένα από τα πιο παραμελημένα μέρη του σώματος μας, παρόλο που είναι αυτά τα οποία...
Περισσότερα
Για τα πόδια μας – ποδόλουτρο με έγχυμα δεντρολίβανου

Ισχυρά βότανα για την φαρυγγίτιδα και πως τα χρησιμοποιώ

Η φαρυγγίτιδα είναι φλεγμονή του φάρυγγα και συχνά συνοδεύεται από πόνο στο λαιμό, δυσκολία στην κατάποση και βραχνάδα. Την φαρυγγίτιδα...
Περισσότερα
Ισχυρά βότανα για την φαρυγγίτιδα και πως τα χρησιμοποιώ

όταν με ρώτησαν αν μπορούμε να συνδεθούμε με την ευφυία της καρδιά μας, αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

Εκτίμηση και φροντίδα- συναισθήματα δυνατά, μεταμορφωτικά! Αναζωογονούν το σώμα μας φυσικά και μας βοηθούν να αποκτήσουμε βαθύτερη επίγνωση και νοημοσύνη....
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν αν μπορούμε να συνδεθούμε με την ευφυία της καρδιά μας, αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος

Ο ευφυής άνθρωπος δεν είναι αυτός που ενστερνίζεται/πιστεύει τις τάδε απόψεις, αλλά αυτός που έχει βάσιμους λόγους για αυτό που...
Περισσότερα
Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος

Αντιμετώπιση για την πεταλούδα του γερανιού

Τι είναι αυτό που καταστρέφει τα γεράνια; Κάποιο σκουλήκι, ένα έντομο, κάποια κάμπια ή μία πεταλούδα;Το παραδοσιακά αποτελεί ένα από...
Περισσότερα
Αντιμετώπιση για την πεταλούδα του γερανιού

Πώς αντιμετωπίζουμε τα σκουλήκια στη γλάστρα

Αν παρατηρούμε τα φυτά και τα λουλούδια που έχουμε σε γλάστρες να υποφέρουν και να ξεραίνονται, χωρίς να βρίσκουμε τον...
Περισσότερα
Πώς αντιμετωπίζουμε τα σκουλήκια στη γλάστρα

Φόρμιο: Ένα εξωτικό φυτό με εντυπωσιακά φύλλα

Το φόρμιο είναι ένας τροπικός καλλωπιστικός θάμνος με εντυπωσιακά φύλλα που μπορεί να διακοσμήσει κήπους, βεράντες και αυλές. Με καταγωγή...
Περισσότερα
Φόρμιο: Ένα εξωτικό φυτό με εντυπωσιακά φύλλα

Παρασκευή συμπυκνωμένης πορτοκαλάδας και φρουτοχυμών

Τα γκρέιπ φρουτ δίνουν τον σταθερότερο χυμό, μετά έρχονται τα πορτοκάλια και τελευταία απ’ όλα τα λεμόνια. Ο χυμός των λεμονιών είναι ο ασταθέστερος λόγω της ιδιότητας του αναμιγνυόμενου ελαίου του φλοιού με το χυμό, ν’ αποσυντίθεται με οξείδωση και να δίνει προϊόντα κακής γεύσης. Το έλαιο του φλοιού των εσπεριδοειδών συνίσταται κυρίως εκ τερπενών, όπως λιμονίνης και κιτράλης (citral).Κατά την παρασκευή των χυμών πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι μεμβράνες των καρπόφυλλων (φέτες) των καρπών περιέχουν πικρές ουσίες που μπορεί ν’ αλλοιωθούν δυσάρεστα σε μεγάλο διάστημα αποθήκευσης του χυμού. Η παρουσία οξυγόνου (αέρα) είναι επίσης πολύ επιβλαβής για την καλή συντήρηση των οπωροχυμών, των οποίων οξειδώνονται κάποια συστατικά (έλαιο, πικρές ουσίες κ.λ.π.)Η εξαγωγή του χυμού γίνεται με δύο κυρίως τρόπους:

  • Με αφαίρεση του φλοιού ο χυμός εξάγεται με την πίεση σε κοχλιωτό συνεχές πιεστήριο.
  • Κόβονται οι καρποί στα δύο και ο χυμός εξάγεται με προσαγωγή και πίεση του κάθε κομματιού σε περιστρεφόμενο κωνικό και αυλακωτό εξαγωγέα (λεμονοστίφτη) βιομηχανικού ή κοινού. Ο χυμός που θα εξαχθεί απαλλάσσεται από τις στερεές ουσίες είτε με στράγγιση – και όχι με διήθηση – είτε με χρήση κεντρόφυγου μηχανήματος.
  • Ο χυμός, αφού απαλλαγεί από τα στερεά σώματα, υποβάλλεται στην κατεργασία του απαερισμού και αμέσως μετά στην παστερίωση με τη μέθοδο της ταχείας ή στιγμιαίας θέρμανσης (flash pasteurization) στους 87,8°C, για μερικά δευτερόλεπτα· ακολουθεί η ψύξη στους 79,4°C και αμέσως μετά το γέμισμα των αποθηκευτικών δοχείων. Τα δοχεία αναστρέφονται και φυλάσσονται μετά σε ψυγείο.Για οικιακή χρήση είναι δυνατόν ο παραπάνω αναφερόμενος χυμός, χωρίς το έλαιο του φλοιού, να συσκευασθεί σε φιάλες (μποτιλιαριστεί) και να αποστειρωθεί κατά το σύστημα της παρασκευής κονσερβών σε θερμοκρασία 74°C για 30 λεπτά. Έτσι μπορεί να διατηρηθεί ο χυμός των πορτοκαλιών. Προσθήκη σακχάρου συντελεί στην καλύτερη συντήρησή του.

    Μίγμα επίσης χυμού πορτοκαλιών και λεμονιών σε αναλογία 4 : 1 δίνει καλύτερη γεύση κατά τη χρήση. Το σάκχαρο προστίθεται σε αναλογία 0,75 : 1 χυμού. Αυτό το ζαχαρωμένο μίγμα αποστειρώνεται σε θερμοκρασία 74°C για 30 λεπτά και μπορεί να διατηρηθεί έτσι για ένα χρόνο. Κατά τη στιγμή της χρησιμοποίησής του αραιώνεται με διπλάσιο όγκο νερού ανθρακούχου ή μη.Οπωροσιρόπια (συμπυκνωμένοι χυμοί)Επιτυγχάνονται με συμπύκνωση των φυσικών χυμών. Ο απλούστερος και γνωστός, στο λαό, τρόπος είναι του βρασμού του γλεύκους των σταφυλιών σε ανοικτά δοχεία μέχρι ότου να περιέχει αυτός 70 – 75% διαλυτά στερεά (σάκχαρα, κ.λ.π.). Όμως αυτός ο βρασμός καταστρέφει τη γεύση και το χρώμα κυρίως λόγω της καύσης μιας ποσότητας σακχάρου και της μετατροπής του σε καραμέλα. Γι’ αυτό επινοήθηκαν βιομηχανικοί τρόποι συμπύκνωσης χωρίς την αλλαγή της ποιότητας των χυμών, εφόσον το επιτρέπει ο βαθμός της οξύτητας. Οι τρόποι αυτοί είναι του βρασμού στο κενό σε θερμοκρασία 35°—50°C, ανάλογα με τον συμπυκνωτήρα. Ο άλλος βιομηχανικός τρόπος συμπύκνωσης είναι του παγώματος (freezing), βασιζόμενος στην αρχή ότι θα μεταβληθεί το νερό σε πάγο, το δε υγρό που απομένει είναι συμπυκνωμένος χυμός.Τα οπωροσιρόπια μπορούν να συντηρηθούν – εκτός απ’ τη μέθοδο της παστερίωσης – και με χημικές ουσίες, εφόσον το επιτρέπει ο νόμος. Οι ουσίες αυτές είναι το βενζοϊκό νάτριο και το θειώδες οξύ. Η χρησιμοποιούμενη ποσότητα εξαρτάται από την οξύτητα του χυμού. Εάν είναι όξινος, όπως συμβαίνει στα εσπεριδοειδή, το βενζοϊκό νάτριο χρησιμοποιείται σε ποσότητα 0,1%. Εάν όμως είναι λιγότερο όξινος (χυμός μήλων), τότε ή ποσότητα πρέπει να ανέλθει σε 0,3%. Η προσθήκη του θειώδους οξέος, σε μορφή μεταδιθειώδους καλίου (μεταμπισουλφίτ) σε όξινο χυμό ανέρχεται, όταν επιδιώκεται η διατήρηση σε 0,1%, στην πρόληψη της οξείδωσης όμως σε ποσότητα 0,02%.

    Οι παραπάνω ουσίες προσδίδουν πολλές φορές κακή γεύση στον οπωροχυμό. Γι’ αυτό πρέπει να είναι άριστης ποιότητας. Καλό είναι να συνδυάζονται και οι δύο, δηλ. το βενζοϊκό νάτριο και ελάχιστο θειώδες οξύ για να προλαμβάνονται οι οξειδώσεις. Αν μάλιστα ο χυμός πρόκειται ν’ αραιωθεί με νερό πριν από τη χρήση του, τότε η άσχημη γεύση του φαρμάκου εξαφανίζεται.

    Την Ελλάδα ενδιαφέρει επί του παρόντος η παρασκευή οπωροχυμών από καρπούς εσπεριδοειδών και σταφυλιών.

    About admin

    Check Also

    Φτιάχνω Ουίσκι

    Υλικά Λαμβάνουμε: Πνεύμα: λίτρα 5 Μοσχοκάρφια: γραμμάρια 10 Μοσχοκάρυδα: γραμμάρια 10 Παρασκευή ουισκιού Αποστάζουμε και …

    Φτιάχνω λικέρ: Elixir de Garus

    Θα μπορούσα να κατατάξω αυτή την συνταγή στην ενότητα με τα άρθρα «φτιάχνω τα δικά …

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.