Σάββατο , 19 Απριλίου 2025
Breaking News

μέλι βοτάνων, ένα πανίσχυρο ίαμα!

Σε πάρα πολλά παραδοσιακά θεραπευτικά συστήματα, εδώ και αιώνες, το μέλι συστήνεται ως φυσικό ίαμα/φάρμακο πολλών ασθενειών, με εκπληκτικές θεραπευτικές ιδιότητες! Στην...
Περισσότερα
μέλι βοτάνων, ένα πανίσχυρο ίαμα!

ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

-. ένα φιλί για τη μηλόπιτα με άρωμα μαστίχας που λιώνει στο στόμα! -. ένα φιλί για τη σοκολάτα, με...
Περισσότερα
ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Ιστορικά, οι παραδοσιακές θεραπείες με βάση τα βότανα έχουν εκτιμηθεί ιδιαίτερα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες σε διάφορες κοινωνίες, λειτουργώντας...
Περισσότερα
Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Η εξέλιξη στην , τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα έχει ενισχύσει σημαντικά την τάση για συστήματα πυκνής και υπέρπυκνης...
Περισσότερα
Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ένα κοινό βότανο των ξηρών περιοχών της Νοτιοδυτικής Ευρώπης, της Μεσογείου, στη Βόρεια Αφρική (Σαχάρα) και της Δυτικής Ασίας (Αραβική...
Περισσότερα
Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Τι συμβαίνει όταν οι αμυγδαλιές δεν κάνουν καρπούς;Αρκετοί φίλοι καλλιεργητές παρατηρούν το φαινόμενο μία αμυγδαλιά να έχει μειωμένη καρποφορία ή...
Περισσότερα
Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Πάντα υπάρχουν τρόποι για να υποστηρίξουμε το μικροβίωμα του εντέρου μας ώστε να παραμένει υγιές Ας δούμε κάποιους: -. προσθέτουμε περισσότερες...
Περισσότερα
Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;* “Ως διατροφική ψυχίατρος, φροντίζω πάντα να διατηρώ μια...
Περισσότερα
Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για τη φύτευση της λεμονιάς στον κήπο και σε γλάστρα;Αρχικά, πρέπει να γνωρίζουμε πως η ευδοκιμεί...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Η βιολογική καλλιέργεια είναι μία καλλιεργητική μέθοδος που ελαχιστοποιεί τη χρήση χημικών και συνθετικών πρόσθετων στον κήπo.Γενικότερα, η λέξη “βιολογικό”...
Περισσότερα
Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Συκιά

Λατινική ονομασία: Ficus carica

Οικογένεια: Moreaceae

Περιγραφή

Ανήκει στα φυλλοβόλα δέντρα. Τα φύλλα της είναι πεντάλοβα ή τρίλοβα, πράσινα και χνουδωτά. Έχει αρσενικά και θηλυκά άνθη. Μπορεί να φτάσει τα 12 μέτρα σε ύψος.

Συγκομιδή

Μπορείτε να συλλέξετε τους καρπούς της από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο, ανάλογα με την ποικιλία και την χρήση του.

Χώμα

Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε χώμα. Ευδοκιμεί καλύτερα σε βαθιά, γόνιμα, καλοστραγγιζόμενα και ασβεστώδη εδάφη. Δεν προτιμά τα αργιλώδη εδάφη.

Θερμοκρασία

Δεν έχει πρόβλημα με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Είναι ανθεκτική την περίοδο του χειμώνα σε θερμοκρασίες μέχρι -8°C.

Θέση

Θέλει ηλιόλουστες και ζεστές θέσεις.

Φύτευση

Τις φυτεύετε σε απόσταση από 4-5 μέτρα μεταξύ του.

Πότισμα

Η συκιά χρειάζεται συχνά νερό, στα πρώτα στάδια της καλλιέργειας. Μετά θα πρέπει να την ποτίζετε όταν έχει πολύ ζέστη και επικρατεί ξηρασία.

Προσοχή! Μην κάνετε υπερβολές στο πότισμα τους θερινούς μήνες, διότι υπάρχει κίνδυνος να ανοίξουν οι καρποί και να υποβαθμιστεί η ποιότητα τους.

Κλάδεμα

Κλαδεύετε τους νέους βλαστούς που αναπτύσσονται πλάγια ή προς τα πάνω, για να της δώσετε σχήμα. Αφαιρείτε  τα  ξερά κλαδιά και τα πολύ πυκνά, από τη βάση τους.

Προσοχή! Μην κλαδεύετε τα χοντρά κλαδιά, επειδή η συκιά περιέχει μεγάλη ποσότητα εντεριώνης και υπάρχει κίνδυνος να σαπίσει. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να αποφύγετε το κλάδεμα των χοντρών κλαδιών, με ειδική αλοιφή θα πρέπει να κάνετε απολύμανση των πληγών κλαδέματος.

Λίπανση

Κάνετε φθινόπωρο με ένα πλήρες και ισορροπημένο λίπασμα.

Εχθροί και ασθένειες

Μπορεί να προσβληθεί από νηματώδεις, κηροπλάστη, μύγα των σύκων, λογχαία, μεσογειακή μύγα, ανθράκωση και σκωρίαση.

Καρποφορία

Η καρποφορία αρχίζει μετά το 3 με 4 χρόνο.

DIY

Αποξήρανση σύκων

Προετοιμασία

Πλένετε τα σύκα και τα σκουπίζετε καλά με απορροφητικό χαρτί.

Πιέζετε τα σύκα με τα δάχτυλά σας, ώστε να ανοίξουν ελαφρά και τα βουτάτε σε βραστό νερό για 30 δευτερόλεπτα.

Αναμειγνύετε 250 ml  φρέσκο χυμό λεμονιού σε 200 ml  νερό σε ένα μπολ και αφήνετε μέσα στο διάλυμα τα σύκα για 10 λεπτά.

Απλώνετε τα σύκα σε καθαρή, λινή πετσέτα και τα αφήνετε να στεγνώσουν από τα πολλά υγρά.

 Αποξήρανση

  • 1ος τρόπος

Μόλις στεγνώσουν τα σύκα τα απλώνετε σε μεγάλο ταψί, ψάθινο ή μεταλλικό δίσκο, ακόμη μπορείτε να τα κάνετε αρμαθιές, περνώντας τα σε σπάγκο.

Σκεπάζετε με τούλι και τα αφήνετε σε εξωτερικό χώρο ή χώρο που αερίζεται, ηλιόλουστο και χωρίς υγρασία.

Αφήνετε τα σύκα περίπου 10 ημέρες μέχρι τα σύκα να χάσουν κάθε σταγόνα υγρασίας και να γίνουν σαν σκληρά αλλά ευλύγιστα σαν «πετσί».

  • 2ος τρόπος

Ανάβετε τον φούρνο στους 60°C Κελσίου στην λειτουργία του αερόθερμου.

Τοποθετείτε τα σύκα σε μεταλλικό ταψί και το βάζετε στο χαμηλότερο ράφι.

Αφήνετε τα σύκα περίπου 4-5 ώρες, ελέγχετε τα σύκα, ώστε να χάσουν κάθε σταγόνα υγρασίας και να γίνουν σαν σκληρά αλλά ευλύγιστα σαν «πετσί».

Αφήνετε τα σύκα 12 ώρες, διατηρώντας τα μακριά από υγρασία.

 Αποθήκευση

Τα σύκα μπορείτε να τα αποθηκεύσετε είτε σε αποστειρωμένα βάζα, είτε σε κουτιά που κλείνουν αεροστεγώς, αφού πρώτα τα τυλίξετε με καθαρή λινή πετσέτα.

Διατηρούνται σε ψυγείο ή σε δροσερό, σκοτεινό σημείο, μακριά από υγρασία.

Διατηρούνται μέχρι 12 μήνες.

Πηγή: www.funkycook.gr

Tip-άκος

  • Ένα σύκο περιέχει 38-47 θερμίδες έτσι είναι κατάλληλο για δίαιτα.
  • Ο καρπός του σύκου περιέχει καθαρτικές ουσίες, ζάχαρα, οξέα, βιταμίνες Α, Β, C, D  και ένζυμα.

About admin

Check Also

Αντιμετώπιση του σκουληκιού στα βερίκοκα (ανάρσια)

Πώς προστατεύουμε τις βερικοκιές με οικολογικό τρόπο για να απολαμβάνουμε βερίκοκα χωρίς σκουλήκια; Κάθε χρόνο …

Ο Πολλαπλασιασμός και το μπόλιασμα δέντρων

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ Πολλαπλασιασμός και μπόλιασμα δέντρων pdf Όπως είδαμε σε προηγούμενα άρθρα, υπάρχουν 5 βασικοί τρόποι για …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.