Παρασκευή , 4 Ιουλίου 2025
Breaking News

Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Θα αναφέρω ονομαστικά τα πιο γνωστά βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας, σε βόλτες μας στους αγρούς, σε...
Περισσότερα
Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Για όσους ψάχνουν ένα εντυπωσιακό φυτό που ξεχωρίζει για το σαλόνι ή τον επαγγελματικό χώρο, η μπουκαρνέα σίγουρα αποτελεί μία...
Περισσότερα
Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Σαν ποίημα, σαν μύθος – ένας χαιρετισμός σε ένα αγαπημένο μου λουλούδι…

…σε χαιρετίζω αγαπημένο μου λουλούδι* του καλοκαιρινού ηλιοστασίου, που ήρθες εδώ στον κόσμο μας γεμάτο αγάπη για να σταματήσεις το...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος – ένας χαιρετισμός σε ένα αγαπημένο μου λουλούδι…

Για τα πόδια μας – ποδόλουτρο με έγχυμα δεντρολίβανου

Ποδόλουτρο – Τα πόδια μας είναι ένα από τα πιο παραμελημένα μέρη του σώματος μας, παρόλο που είναι αυτά τα οποία...
Περισσότερα
Για τα πόδια μας – ποδόλουτρο με έγχυμα δεντρολίβανου

Ισχυρά βότανα για την φαρυγγίτιδα και πως τα χρησιμοποιώ

Η φαρυγγίτιδα είναι φλεγμονή του φάρυγγα και συχνά συνοδεύεται από πόνο στο λαιμό, δυσκολία στην κατάποση και βραχνάδα. Την φαρυγγίτιδα...
Περισσότερα
Ισχυρά βότανα για την φαρυγγίτιδα και πως τα χρησιμοποιώ

όταν με ρώτησαν αν μπορούμε να συνδεθούμε με την ευφυία της καρδιά μας, αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

Εκτίμηση και φροντίδα- συναισθήματα δυνατά, μεταμορφωτικά! Αναζωογονούν το σώμα μας φυσικά και μας βοηθούν να αποκτήσουμε βαθύτερη επίγνωση και νοημοσύνη....
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν αν μπορούμε να συνδεθούμε με την ευφυία της καρδιά μας, αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος

Ο ευφυής άνθρωπος δεν είναι αυτός που ενστερνίζεται/πιστεύει τις τάδε απόψεις, αλλά αυτός που έχει βάσιμους λόγους για αυτό που...
Περισσότερα
Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος

Αντιμετώπιση για την πεταλούδα του γερανιού

Τι είναι αυτό που καταστρέφει τα γεράνια; Κάποιο σκουλήκι, ένα έντομο, κάποια κάμπια ή μία πεταλούδα;Το παραδοσιακά αποτελεί ένα από...
Περισσότερα
Αντιμετώπιση για την πεταλούδα του γερανιού

Πώς αντιμετωπίζουμε τα σκουλήκια στη γλάστρα

Αν παρατηρούμε τα φυτά και τα λουλούδια που έχουμε σε γλάστρες να υποφέρουν και να ξεραίνονται, χωρίς να βρίσκουμε τον...
Περισσότερα
Πώς αντιμετωπίζουμε τα σκουλήκια στη γλάστρα

Φόρμιο: Ένα εξωτικό φυτό με εντυπωσιακά φύλλα

Το φόρμιο είναι ένας τροπικός καλλωπιστικός θάμνος με εντυπωσιακά φύλλα που μπορεί να διακοσμήσει κήπους, βεράντες και αυλές. Με καταγωγή...
Περισσότερα
Φόρμιο: Ένα εξωτικό φυτό με εντυπωσιακά φύλλα

Ραπανάκια: σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Τα ραπανάκια είναι φυτά διετή, καλλιεργούμενα ως μονοετή. Ανήκουν στην οικογένεια των σταυρανθών. Τα φύλλα τους είναι ελλειψοειδή και τραχιά με βαθιές εντομές, τα άνθη λευκά ή μελιτζανιά. Οι σπόροι μικροί, στρογγυλοί ακανόνιστοι, με χρώμα σκούρο-καφέ. Οι ρίζες είναι σαρκώδεις, συνήθως καυστικές, διαφόρου μεγέθους και σχήματος, αναλόγως των ποικιλιών που ανήκουν. Συνήθως, γίνονται στρογγυλές, μακρουλές, μικρές ή χοντρές, ελαφρώς ή λίγο καυστικές και έχουν φλοιό βιολέ, ρόδινο, κόκκινο, στακτί κ.λ.π.Η καλλιέργεια των ραπανιών έχει σκοπό την παραγωγή μόνο ριζών, οι οποίες τρώγονται νωπές ως είδος ορεκτικό. Αυτά, ευδοκιμούν σε όλα σχεδόν τα χώματα, ιδιαιτέρως όμως στα δροσερά και βαθιά με πολύ χούμο και πλούσιες λιπάνσεις. Επίσης απαιτούν πολλά νερά και φοβούνται την ξηρασία καθώς και τις δυνατές ζέστες.
Ως τόσο οι απαιτήσεις αυτών διαφέρουν σύμφωνα με τις ποικιλίες και το τρόπο που καλλιεργούνται. Τα μικρά ραπάνια ή ραπανάκια βλασταίνουν και γίνονται πολύ γρήγορα. Για να υπάρχουν πάντοτε φρέσκα και τρυφερά σπέρνονται τμηματικώς, τον μεν χειμώνα κάθε 20-25 ημέρες, τις δε άλλες εποχές, κάθε 10-12 ημέρες. Όταν η εποχή είναι προχωρημένη, η καλλιέργεια πρέπει να γίνεται σέ πολύ δροσερές θέσεις.Η σπορά γίνεται στα πεταχτά, απ’ ευθείας σε βραγιές προετοιμασμένες από πριν και πατημένες καλά, ώστε το χώμα να μην είναι πολύ κούφιο. Για κάθε τετραγ. μ. απαιτούνται 1-2 δράμια σπόρου. Οι σπόροι σκεπάζονται ελαφρά 1 πόντο με κοπρόχωμα και πατιούνται προσεκτικά. Κατόπιν ποτίζονται με ελαφρά ραντίσματα, κάθε 1-2 ημέρες, μέχρις ότου βλαστήσουν, οπότε, εάν είναι πολύ πυκνά, αραιώνονται, με τρόπο, ώστε να έχουν αποστάσεις 5-10 πόντους η μία ρίζα από την άλλη.
Κατά την διάρκεια της βλαστήσεως τα ποτίσματα πρέπει να δίνονται τακτικά και άφθονα για να χοντραίνουν και να γίνονται τρυφερά αλλιώς κουφιάζουν και καίνε πολύ. Επίσης, είναι απαραίτητα και 1-2 σκαλίσματα.
Η συγκομιδή αρχίζει μετά 40-50 ημέρες από την σπορά, κατά τις ποικιλίες και την εποχή που γίνεται αυτή. Συνήθως σπέρνονται με καρότα, κρεμμύδια κλπ.Ποικιλίες – Οι κυριότερες ποικιλίες από τα μικρά ραπανάκια είναι:- Ραπανάκια στρογγυλά κόκκινα. Οι ρίζες γίνονται σχεδόν στρογγυλές, σe μέγεθος μικρού αυγού, έχουν χρώμα κόκκινο ζωηρό και γεύση όχι πολύ καυτερή. Είναι ποικιλία πρώιμη και ανθεκτική.
– Ραπανάκια κερασωτά. Οι ρίζες γίνονται πιο στρογγυλές προηγουμένων και αποκτούν χρώμα βαθύ ρόδινο γυαλιστερό. Όταν τρώγονται πολύ τρυφερά δεν καίνε καθόλου.
– Ραπανάκια άσπρα πρώιμα. Αυτά γίνονται μικρότερα όλων με φλοιό εντελώς λευκό και σάρκα καυτερή. Αντέχουν πολύ στο κρύο και είναι μάλλον χειμωνιάτικα.
– Ραπανάκια ασπρομύτικα. Οι ρίζες αυτών είναι μάλλον ωοειδείς κόκκινες με το κάτω άκρο λευκό. Θεωρείται εκλεκτή ποικιλία.Όλες οι ανωτέρω ποικιλίες μπορούν να σπέρνονται σέ διάφορες εποχές, εκτός τής θερινής περιόδου. Για τη καλοκαιρινή παραγωγή ραπανιών, οι καλλίτερες ποικιλίες είναι:

– Ραπανάκια άσπρα καλοκαιρινά. Οι ρίζες γίνονται χοντρότερες των προηγουμένων, λευκές και περισσότερο καυτερές. Πρέπει να τρώγονται όταν ακόμη είναι τρυφερές. Σπέρνονται από τα τέλη Μαρτίου μέχρις Αύγουστου. Έχουν ανάγκη από πολλά νερά και σκαλίσματα.
– Ραπάνια κίτρινα. Οι ρίζες διαφέρουν από τα άσπρα μόνον ως προς τον χρωματισμό του φλοιού, δ όποιος είναι κίτρινος. Η ποικιλία αυτή είναι πολύ πρώιμη και σπέρνεται καθ’ όλο το καλοκαίρι. Θέλει πολλά ποτίσματα.
Τα χονδρά ραπάνια ή χειμωνιάτικα διαφέρουν γενικώς από τα προηγούμενα και στη βλάστηση και στη καλλιέργεια. Τα φύλλα αυτών γίνονται μεγαλύτερα και πλατύτερα, οι δε ρίζες εξαιρετικά χονδρές και μακριές ή σφαιρικές. Τα άνθη είναι κίτρινα και οι σπόροι στρογγυλοί μαύροι ή καστανοί.Η σπορά των ραπανιών αυτών γίνεται σε βραγιές, οι οποίες όμως πρέπει να είναι καλοσκαμμένες σέ βάθος 40-50 πόντους και άφθονα κοπρισμένες. Οι σπόροι ρίχνονται στα πεταχτά ή κατά γραμμές αραιές, 30-55 πόντους, και σκεπάζονται ελαφρά με κοπρόχωμα, οπότε πατιούνται δυνατά.
Όταν τα φυτά βλαστήσουν και αποκτήσουν 3-4 φύλλα βοτανίζονται και αραιώνονται ώστε να έχουν αποστάσεις 20-25 πόντους ή μία ρίζα από την άλλη. Οι λοιπές περιποιήσεις συνίστανται σέ 2-3 σκαλίσματα και τακτικά αλλά άφθονα ποτίσματα. Τα στρογγυλά έχουν ανάγκη από περισσότερο νερό παρά τα μακριά, τα οποία αντέχουν περισσότερο στη ξηρασία.

Η συγκομιδή των χονδρών ραπανιών αρχίζει μετά 3-4 μήνες, μετά την σπορά και διαρκεί καθ’ όλο το χειμώνα. Οι αποδόσεις αυτών φθάνουν μέχρι 1.500-2.000 οκάδ. κατά στρέμμα.Ποικιλίες – Οι καλύτερες ποικιλίες από των χονδρών ραπανιών είναι:- Ραπάνια άσπρα μακριά. Οι ρίζες αυτών γίνονται πολύ μακριές: και χονδρές, με φλοιό §ξ ολοκλήρου λευκό, η δε σάρκα είναι τραγανή και πολύ καυτερή.
– Ραπάνια βιολέ μακριά. Οι ρίζες αποκτούν εξαιρετικό μάκρος και χόνδρος, με χρώμα βιολέ και σάρκα ολίγο καυτερή. Είναι ποικιλία εκλεκτή.
Οι τελευταίες ποικιλίες σπέρνονται από τέλη Ιουλίου μέχρι τέλους Αύγουστου ή αρχές Σεπτεμβρίου.Παραγωγή απόρου ραπανιώνΓια την απόκτηση καλού ραπανοσπόρου, πρέπει να διαλέγονται φυτά των φθινοπωρινών σπορών, και τα οποία να παρουσιάζουν ρίζες μέσου μεγέθους και κανονικές. Αυτά μεταφυτεύονται την επόμενη άνοιξη σε αποστάσεις 30-40 πόντους, σε προφυλαγμένο και λιπασμένο μέρος, όπου ανθίζουν και καρποφορούν. Κατά τον Ιούνιο-Ιούλιο, οπότε ωριμάζουν κόβονται οι καρποί και αποξηραίνονται.
Οι σπόροι τότε αποχωρίζονται με ένα ελαφρό κοπάνισμα. Ένα δράμι περιέχει 1.500-1.600 σπόρους. Η βλαστική τους δύναμη διαρκεί 5-6 έτη.Ασθένειες ραπανιώνΤα ραπανάκια προσβάλλονται από ελάχιστες αρρώστιες. Οι πιο επικίνδυνοι εχθροί θεωρούνται τα εξής έντομα:

Ο άλτης. Αυτό είναι ένα μικρό κολεόπτερο, το όποιο τρώει και καταστρέφει τα φύλλα. Η καταπολέμησή του είναι δύσκολη. Το πρακτικότερο μέσο είναι τα ποτίσματα, για να δυναμώνουν τα φυτά και να ξοδεύονται γρήγορα. Το έντομο αυτό φοβάται το νερό και απομακρύνεται όταν ποτίζουμε συχνά.
Ο κρεμμυδοφάγος, η μελίγκρα, η πιερρίς κ.λ.π. σπανιότατα προξενούν ζημίες. Πάντως καταπολεμούνται, όπως στις άλλες σχετικές καλλιέργειες.

About admin

Check Also

10 μυστικά για το θειάφι σε φυτά και καλλιέργειες

Το θειάφι είναι ένα από τα βασικά οικολογικά υλικά που παραδοσιακά χρησιμοποιούμε για την στον …

Αγγούρια – Αρσενικά και θηλυκά λουλούδια στις αγγουριές – Πως να έχουμε πολλά αγγούρια!

Αγγούρια – Αρσενικά και θηλυκά λουλούδια στις αγγουριές – Πως να έχουμε πολλά αγγούρια!

Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι το φυτό αγγουριάς διαθέτει αρσενικά και θηλυκά άνθη (λουλούδια). Με τη βοήθεια εντόμων επικονιαστών, τα θηλυκά άνθη γονιμοποιούνται από τη γύρη που μεταφέρεται σε αυτά από τα αρσενικά άνθη. Τα θηλυκά άνθη είναι αυτά που μας δίνουν τα αγγούρια. Αν για όποιο λόγο, δεν υπάρχει επικονίαση, αυτό που παρατηρούμε ως καλλιεργητές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.