Απλή καθετή.Τα παντα για το ψαρεμα
Η σκέτη κάθετή είναι το πιο απλό ψάρεμα που μπορεί κάποιος να κάνει από βάρκα. Μάλιστα, δεν χρειάζεται καν βάρκα – μπορεί να γίνει από φουσκωτό στρώμα, από κανό ή καγιάκ, από σανίδα του σέρφ, από πλωτή εξέδρα, ακόμα κι από την προβλήτα του λιμανιού, αν είναι λίγο βαθιά.
Στην Ελλάδα, ήδη από τη Μινωική εποχή, η καθετή ήταν συνυφασμένη με την ανάπτυξη της ναυσιπλοίας. Στην Κρήτη έχουν βρεθεί αγκίστρια από κόκκαλο ή μέταλλο, με τα οποία οι αρχαίοι ψαράδες έπιαναν κάθε λογής ψάρι που υπήρχε στο νερό.
Είναι τόσο εύκολο ψάρεμα, που ακόμα κι ένα παιδί 3 χρονών μπορεί να το κάνει. Βέβαια, όπως όλα τα ψαρέματα, έχει κι αυτό την εξειδίκευσή του. Από το απλό μονάγκιστρο στα ρηχά μέχρι τη μπαλαδοκαθετή στα 300 μέτρα, οι δυνατότητες και οι συνδυασμοί είναι απεριόριστοι. Συνήθως στην καθετή πιάνουμε ψάρια τα οποία είναι δύσκολο ή αδύνατον να πιαστούν με άλλο τρόπο ψαρέματος.
Τα είδη της καθετής και ο αντίστοιχος εξοπλισμός:
Η πιο απλή καθετή γίνεται με μια αρματωμένη ρόδα (ή φελλό) με 100 μέτρα μισινέζα, 2 μικρά αγκιστράκια στο παράμαλο και ένα ελαφρύ βαριδάκι. Με αυτήν συνήθως πιάνουμε σπάρους, χανόπερκες και γενικά ότι άλλο μικρό ψάρι κολυμπάει κάτω απ’τη βάρκα μας.
Αν μεγαλώσουμε το μέγεθος του αγκιστριού, του μολυβιού και το βάθος που ψαρεύουμε, τότε απευθυνόμαστε και σε λίγο μεγαλύτερα ψάρια.
Εναλλακτικά, η καθετή μπορεί να γίνει και με καλάμι. Αν πηγαίνουμε για μουρμούρες και άλλα μικρόψαρα (μέχρι 2 kg), υπάρχουν ειδικά καλάμια βάρκας με πάρα πολύ ευαίσθητες μύτες για να παίρνουμε τις τσιμπιές. Αυτά τα καλάμια είναι συνήθως φτιαγμένα εξ’ολοκλήρου από carbon, αλλά οι μύτες τους (που είναι αποσπώμενες από το υπόλοιποι καλάμι) είναι από μασίφ fiberglass, διάφανες με χρωματιστές γραμμές και είναι πολύ λεπτές και απίστευτα παραβολικές.
Το μήκος των καλαμιών αυτών είναι από 2,40 ώς 3,50 μέτρα με action από 60 ως 180 γραμμάρια. Με ένα απλό μηχανάκι καθέτου τυμπάνου (fixed spool), γεμισμένο με 150m πετονιά και με ένα μέτριο μολύβι, μπορούμε να βγάλουμε ότι ψάρι θέλουμε και με μεγάλη ευκολία.
Αν όμως οι καθετή μας απευθύνεται σε ψάρια άνω των 5 κιλών, τότε το καλάμι που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι κοντό (από 1m ώς 1,20m), χοντρό και άκαμπτο. Σε αυτό το είδος καθετής βάζουμε μηχανάκια οριζοντίου τυμπάνου για να έχουμε μεγαλύτερη δύναμη στο μάζεμα αλλά και για να χωράνε περισσότερα μέτρα πετονιά (300-500m). Κάποιοι τοποθετούν και νήμα, ειδικά όταν τα βάθη είναι πολύ μεγάλα και θέλουν να έχουν άμεση ανταπόκριση με το μολύβι τους.
Μία απ’τις πιο συνηθισμένες καθετές από βάρκα είναι η καθετή για καλαμάρια. Τα καλαμάρια τα ψαρεύουν και αυτοί που σκοπεύουν να τα καταναλώσουν, αλλά και αυτοί που θα τα δολώσουν σε συρτές βυθού για να κυνηγήσουν μεγαλύτερα ψάρια. Μία τυπική καθετή για καλαμάρια συνήθως περιλαμβάνει 3 ελαφριές καλαμαριέρες διαφόρων χρωμάτων, ένα μολύβι 80-100gr (ή μια βαριά καλαμαριέρα) και προαιρετικά, ένα λαμπάκι (σπίθα) που να αναβοσβήνει. Τα παράμαλα μπορούν να φτιαχτούν είτε από μισινέζα 40-60 ή από σύρμα.
Καλαμαριέρες υπάρχουν πολλές, από μικρές σιλικονούχες μέχρι μεγάλες με μολύβι, όμως το βασικό είναι να φωσφορίζουν, ειδικότερα όταν ψαρεύουμε νύχτα. Επίσης, υπάρχουν και οι θραψαλιέρες (ή καφτερά), στις οποίες μπορούμε να δολώσουμε νωπό ψάρι.
Τέλος, οι πιο περίπλοκες καθετές είναι οι μπαλαδοκαθετές. Τα βάθη στα οποία ψαρεύεται ο μπαλάς είναι τόσο μεγάλα που επιβάλλεται η χρήση ηλεκτρικού μηχανήματος. Οι μηχανές αυτές είναι τόσο δυνατές που μπορούν να σηκώσουν ακόμη και μεγάλες σφυρίδες ή βλάχους από τα 300 μέτρα βάθος.
H αρματωσιά των μπαλάδων πρέπει να έχει αρκετά αγκίστρια για να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας. Συνήθως βάζουμε από 10 ώς 24 αγκίστρια. Τα παράμαλα μπορεί να είναι είτε συρμάτινα ή από μισινέζα χοντρή. Τα συρμάτινα, λόγω σκληρότητας, έχουν την ικανότητα να στέκονται από μόνα τους σε γωνία 90 μοιρών από τη μάνα. Στην περίπτωση της μισινέζας όμως, για να μην έχουμε μπλεξίματα, πρέπει να χρησιμοποιηθεί πλαστικό σωληνάκι που να κρατάει το παράμαλο στην ευθεία.
Τα αγκίστρια που τοποθετούνται στους μπαλάδες είναι παπαγαλέ, μακρυκότσανα με κρίκο και καλό είναι να έχουν και bait holder, δηλαδή 2 ακίδες στο κοτσάνι που καρατάνε το δόλωμα για να μη γλιστράει.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σε όλες τις παραπάνω καθετές μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα διακοσμητικά στοιχεία, όπως χάντρες, πέρλες ή πούλιες, τα οποία είτε γυαλίζοντας ή φωσφωρίζοντας, προσελκύουν τα ψάρια πολύ καλύτερα απ’ ότι μια σκέτη αρματωσιά.