Ανθράκωση Καρυδιάς: Αντιμετώπιση με Καλλιεργητικά μέτρα & εργασίες κλαδέματος
Το παθογόνο επιβιώνει στα πεσμένα φύλλα και καρύδια, που αποτελούν το αρχικό μόλυσμα για την έναρξη της ασθένειας την επόμενη χρονιά.
ΑΝΘΡΑΚΩΣΗ ΚΑΡΥΔΙΑΣ (Marssonina juglandis)
Για να μειωθεί η ένταση της ασθένειας για την επόμενη βλαστική περίοδο είναι επιβεβλημένη η καλλιέργεια (φρεζάρισμα) του εδάφους αυτή την εποχή για να καταστραφούν τα πεσμένα φύλλα.
Όπου είναι δυνατό μπορεί να γίνει συγκέντρωση και καταστροφή τους με φωτιά.
ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
► Καταστροφή των πεσμένων φύλλων με ελαφρύ φρεζάρισμα ή φωτιά
► Κατάλληλο κλάδεμα για να αερίζεται καλύτερα η κόμη και να στεγνώνουν γρηγορότερα τα φύλλα
► Προγραμματισμός αζωτούχων λιπάνσεων τον Απρίλιο-Ιούνιο, καθώς εύρωστοι κλάδοι παρατηρείται να προσβάλλονται λιγότερο.
► Καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια μείωσης της υγρασίας με εκλογή κατάλληλων θέσεων κατά την εγκατάσταση καρυδεώνων, μεγαλώνοντας τις αποστάσεις φύτευσης μεταξύ των γραμμών, προσανατολίζοντας τις γραμμές παράλληλα με τη διεύθυνση τω κυρίαρχων ανέμων της περιοχής και εφαρμόζοντας κατάλληλη ζιζανιοκτονία.
ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΛΑΔΕΜΑΤΟΣ
► Κατά τις εργασίες κλαδέματος φροντίστε να εξαιρούνται οι κλάδο που παρουσιάζουν έλκη από παθογόνα (ΒΑΚΤΗΡΙΩΣΗ ΚΑΡΥΔΙΑΣ Xanthomonas juglandis) ή στοές από εχθρούς (ΒΛΑΣΤΟΡΥΚΤΗΣ ΚΑΡΥΔΙΑΣ Οberea linearis).
► Τα κλαδέματα πρέπει να καταστρέφονται με φωτιά.
► Το κλάδεμα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το Μάρτιο για τις ασθένειες ώστε τα τυχόν έλκη να μην μολύνουν τη νέα βλάστηση και τι αργότερο μέχρι τον Απρίλιο για τον βλαστορύκτη πριν προλάβουν να εξέλθουν τα έντομα και ωοτοκήσουν.